אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלמה אליהו יצטרך לבחור בין מימוש של מניות מגדל להזרמת כסף צילום: עמית שעל

שלמה אליהו יצטרך לבחור בין מימוש של מניות מגדל להזרמת כסף

צלילת שווי חברת הביטוח מרחיקה את שלמה אליהו מחלוקת דיבידנד, דבר שעלול ליצור בקופת אליהו הנפקות — שבאמצעותה הוא שולט במגדל — חוסר של 100 מיליון שקל לשירות חובו למוסדיים; הוא עשוי להעדיף לשרת את החוב ממקורותיו העצמיים

31.03.2020, 08:25 | רחלי בינדמן

פירעון חוב למחזיקי האג"ח בתוך שנתיים: שלמה אליהו שוב בצרות. האיש שסגר מעגל ב־2012, כשרכש את השליטה בחברת הביטוח מגדל, שבה החל את דרכו כשליח, מתמודד עכשיו עם הצניחה בשווי החברה ועם ההפסדים הכבדים הצפויים לה ברבעון הראשון.

קראו עוד בכלכליסט

אלה מרחיקים אותו מחלוקת דיבידנדים, שאמורה לשרת את החוב של 1.3 מיליארד שקל שנטל ב־2017 מגופים מוסדיים — חוב שהמיר את זה שנטל מהבנקים לצורך רכישת השליטה.

שלמה אליהו, צילום: עמית שעל שלמה אליהו | צילום: עמית שעל שלמה אליהו, צילום: עמית שעל

המניה זינקה אתמול ב־11%

מניית מגדל אמנם רשמה אתמול זינוק של 11%, ובימים האחרונים תיקנה חלק מהירידות מאז פרוץ המשבר, אך היא עדיין נחתכה בכמעט 50% מתחילת השנה, והחברה נסחרת לפי שווי של 1.97 מיליארד שקל, במכפיל של 0.4 על ההון העצמי שלה גם בשקלול ההפסדים הצפויים לה ברבעון הראשון. זאת לעומת השווי שלפיו רכש אליהו את מגדל — 6 מיליארד שקל.

אתמול הכניסה חברת דירוג האשראי מידרוג את האג"ח הפרטיות שגייס אליהו ב־2017 מגופים מוסדיים — ובהם הפניקס, הראל, מור ומיטב דש — לבחינה עם השלכות שליליות, בעודה מציבה סימן שאלה על יכולתו לשרת את החוב בשנתיים הקרובות, בלי למכור מניות מגדל בשוק. זאת על רקע הערכות שברז הדיבידנדים, שנפתח לרגע באוגוסט האחרון, אז חילקה מגדל 350 מיליון שקל, נסגר לתקופה הקרובה.

הממונה על שוק ההון משה ברקת אמנם פרסם טיוטת הקלות, שצפויה להיכנס לתוקף בקרוב ולהקל על חברות הביטוח ביישום דרישות ההון המחמירות (סולבנסי 2), כך שחיזוק ההון שחברות הביטוח נדרשות אליו יתפרס עד 2032 במקום עד 2024 במקור, אך אלה רק נותנות להן אוויר לנשימה לגיוס ההון הנדרש, ובשלב זה לא מקלות על חלוקת דיבידנד. החברות יוכלו לחלק דיבידנד רק אם יעמדו במלוא דרישות ההון לסוף תקופת הפריסה, ולכן להקלות אין משמעות מבחינת הצורך של אליהו במזומנים.

בשנתיים הקרובות תידרש אליהו הנפקות לשלם למחזיקי האג"ח קרן וריבית מצטברים של כ־373 מיליון שקל, בין היתר בגלל מנגנון עדכון ריבית בכ־1%, בשל השחיקה בשווי הבטוחה בדמות מניות מגדל. שיעור הריבית הנקובה בהנפקה היתה 3.85%. בזכות הדיבידנד שחולק באוגוסט, שמתוכו 240 מיליון שקל הגיעו לאליהו הנפקות, מצבו של אליהו גרוע פחות. הדיבידנד חולק רגע לפני שברקת פרסם עדכון של התארכות תוחלת החיים, שהשפיעה לרעה על חברות הביטוח המובילות בתחום ביטוחי החיים, ומגדל היתה נכשלת לו היתה מנסה לחלק דיבידנד לאחר מכן. בזכות הדיבידנד אליהו הנפקות סיימה את 2019 עם כרית נזילות משמעותית של 207 מיליון שקל, אך לפי מידרוג זו צפויה להישחק בשנתיים הקרובות.

בהנחה שמגדל תתקשה לחלק דיבידנדים בשנתיים הקרובות, אליהו הנפקות תוכל לקבל דיבידנדים רק מהחברה האחות של מגדל, מגדל שוקי הון. לפי מידרוג, מגדל שוקי הון צפויה לחלק דיבידנדים בהיקף של 50–70 מיליון שקל, שיגיעו בין היתר ממימוש האופציה שבידיה למכור את יתרת אחזקותיה בחבר הבורסה שמיזגה לבית ההשקעות אי.בי.אי. במידרוג מניחים כי זרם הדיבידנדים ב־2020–2021 לאליהו הנפקות יגיע ל־160–180 מיליון שקל, אך לא ברור מאין נובע הפער, כאשר יש כאמור ספק גדול שמגדל תוכל לשוב לחלק דיבידנדים בשנתיים הקרובות. אך הם מציינים כי אם אמנם מגדל לא תחלק דיבידנדים, יהיו בקופת אליהו הנפקות רק 207 מיליון שקל ועוד כ־50–70 מיליון שקל ממגדל שוקי הון, שיותירו פער שלילי של יותר מ־100 מיליון שקל מול ההתחייבויות למחזיקים.

פועל שנתיים להנזלת נכסים

38.46% מתוך 68.4% המניות שאליהו מחזיק במגדל הן חופשיות והשאר משועבדות למחזיקי האג"ח. במידרוג מעריכים כי אם מגדל אכן לא תחלק דיבידנד בשנתיים הקרובות, עלול להיות מופעל המנגנון המנדטורי המאפשר לנאמן לממש מניות של מגדל שאינן חלק מגרעין השליטה לשירות החוב, בהיקף של 10%–15%. כלומר, להערכות מידרוג, כל עוד לא יגיע זרם דיבידנדים ממגדל, אליהו צפוי להיות מחויב למכור מניות מגדל בשוק החופשי, כדי לשרת את חובו. במידרוג מסייגים כי יש אפשרות שאליהו יתמוך בתשלומי החוב ממקורות אחרים, כדי למנוע מכירה כפויה של מניות בתמחור שלאו דווקא יהיה כלכלי עבורו.

אליהו פועל זה כשנתיים כדי להנזיל נכסים שבבעלותו. בדצמבר האחרון מכר את אחזקותיו במלון הר ציון בירושלים לקבוצת עזריאלי תמורת 275 מיליון שקל, והוא גם צפוי לקבל 435 מיליון שקל בעקבות מיזוג בנק אגוד, שהוא נמנה עם בעלי השליטה בו, עם בנק מזרחי טפחות, שבשלב זה מתעכב. סכומים אלה עשויים לסייע לו לשלם למחזיקי האג"ח מבלי לממש מניות מגדל.

תגיות