אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר הקורונה פוגע בעבודה? גמישות זה שם המשחק

משבר הקורונה פוגע בעבודה? גמישות זה שם המשחק

אחת התכונות הנדרשות בעולם העבודה החדש היא גמישות ופתיחות ללמידה. קבלו כמה טיפים כדי לעבור את התקופה הזאת בשלום ואולי אף מחוזקים מבחינה תעסוקתית

01.04.2020, 15:06 | אורלי צדוק ומירב פירק

משבר הקורונה כבר בשיאו, וההשפעה על המשק עצומה. רבים עוברים לעבוד מהבית, כשילדים ללא מסגרות ברקע, אחרים מפוטרים. עסקים קטנים ועצמאיים מוצאים את עצמם עם הפחתה בכמות העבודה ואף ללא עבודה לתקופה הקרובה. אי הוודאות עצומה.

תחושות של תסכול, חשש, לחץ, כעס, ואף חרדה עולות. אצל כולם.

קראו עוד בכלכליסט

אם כך אתם מרגישים – תתחילו להרגיש נורמליים. המשבר כבר כאן, הוא לא ילך בקרוב, ואצל רוב האנשים - כך זה מרגיש.

תחושות שליליות שעולות באופן טבעי חשוב לא לנסות להכחיש. הרי איך נוכל ללמוד איך להתמודד עם משהו בו אנחנו מסרבים להכיר?

אבל בהחלט ניתן וחשוב ללמוד כיצד להתמודד עימן. טכניקות של ויסות רגשות, נשימות ואף מדיטציה הוכחו כיעילות במצבים כאלו. חשוב לא להישאר עם זה לבד, לשתף בני משפחה, חברים ובעלי מקצוע.

יופי, נשמנו. ומה עכשיו?

כעובד או כעצמאי ברור שרק נשימות לא יוציאו אותנו מהמצב.

אחד הקשיים הבולטים בסיטואציות של משבר הוא העדר תחושת שליטה. מיקוד השליטה היא הרגשת השליטה שיש או אין לאדם על המאורעות שבחייו ואמונתו באשר למה גורם לדברים טובים או רעים בחייו לקרות.

עבודה מהבית, אפשר לשרוד את המשבר ואף לצאת ממנו מחוזקים, צילום: שאטרסטוק עבודה מהבית, אפשר לשרוד את המשבר ואף לצאת ממנו מחוזקים | צילום: שאטרסטוק עבודה מהבית, אפשר לשרוד את המשבר ואף לצאת ממנו מחוזקים, צילום: שאטרסטוק

אנשים בעלי מיקוד שליטה פנימי נוטים לייחס תוצאות או אירועים בחייהם לשליטתם לעומתם בעלי מיקוד שליטה חיצוני ייחסו אותם לנסיבות חיצוניות.

לדוגמא, עובד בעל מיקוד שליטה פנימי יאמין כי הצלחתו בעבודה נובעת ממאמציו ויכולותיו, בעוד שעובד בעל מיקוד שליטה חיצוני יאמין שזה שלא קודם נובע ממנהל ש"שם לו רגליים", או סתם ממזל רע. לכן פחות סביר שיצפה שמאמציו ויכולותיו יביאו להצלחתו ואז פחות יתאמץ לעבוד קשה עבור קידום. יש לכך השלכה ברורה על המוטיבציה להישג. בשל העובדה שבעלי מיקוד שליטה חיצוני ממקמים את השליטה מחוץ לעצמם – נוטים הם לחוש פחות שליטה על גורלם, להיות לחוצים יותר ויותר נוטים לדיכאון.

בתקופות של אי וודאות – ביצוע פעולות שיקדמו אותנו מהבחינה התעסוקתית, יכולות לסייע לנו לאמץ ולחזק מיקוד שליטה פנימי ובכך לייצר תחושות יותר יציבות ואף חיובית.

מה אפשר לעשות בתקופה של משבר תעסוקתי?

אמנם הקורונה היא משבר עולמי משמעותי ונדיר. אולם, "עולם העבודה החדש" כבר מזמן משתנה ללא הרף. אחת התכונות הנדרשות בו היא גמישות ופתיחות ללמידה. אם נצליח לאמץ state of mind של גמישות לצד מיקוד שליטה פנימי נוכל אפילו לקחת את התקופה הקרובה כהזדמנות ללמידה ולפיתוח של מיומנויות הנדרשות בעולם העבודה החדש.

ריכזנו לכם כמה טיפים כדי לעבור את התקופה הזאת בשלום ואף (אולי) מחוזקים, מהבחינה התעסוקתית:

1. יצירתיות

עשו רשימה של כל הדברים שאתם יודעים לעשות גם כאלה שלא עשיתם מזמן. חשבו על קהל יעד שבתקופה זו יכול להשתמש בשירותכם. תראו איפה אתם יכולים להביא ערך ולמה אנשים בסביבה זקוקים. בין אם זה המצאת שירותים חדשים, או שיטות שיווק חדשניות – יצירתיות וגמישות זה שם המשחק.

2. סולידריות

אחת התחושות הכי מחזקות היא תחושת היחד. זה הזמן לייצר קהילות, לתמוך אחד בשני. להיות עם המשפחה, עם החברים, לשתף בתחושות ולתת עזרה הדדית. הכי חשוב, לדבר, לשתף ולנסות לתמוך האחד בשני. כמובן לצד שמירה על הנחיות הבריאות המשתנות.

3. התנדבות, פרו בונו וסחר חליפין

יש לכם שירות שיכול לעזור למי שלא יכול לשלם? תציעו אותו בהנחה או פרובונו. בקרב עצמאים נותני שירותים אנשים זוכרים התגייסות בהתנדבות לייעוץ , סיוע ונתינה בעיתות משבר. התגייסות שכזו יכולה למנף מוניטין ולהיזכר לטובה, הלקוחות שלכם יודו לכם בהמשך, כשכן יוכלו להוציא כסף על השירות. אם אין לכם כסף להוציא כרגע – ברטרים וסחר חליפין יכולים להיות הפתרון.

4. טכנולוגיה

יש לכם שירות שלא ניתן להעביר בפגישה? זה הזמן לפתח מוצרים טכנולוגיים. יועצים ומטפלים רבים עוברים לטפל דרך סקייפ וזום. הרצאות עוברות לפלטפורמות מקוונות. לא בעניין של טכנולוגיה? יכולים לנצל את הזמן כדי ללמוד.

5. פיתוח מיומנויות

יש קורס אונליין שתמיד רציתם לעשות? שקלתם להעמיק את הידע שלכם בשפה מסוימת? סימנתם לכם כתבות או הרצאות טד שתמיד רציתם לצפות? זה הזמן להשלים פערי ידע. התחושות של ניצול הזמן באופן פרודוקטיבי, צבירת ידע חדש, התקדמות והתפתחות אישית ומקצועית – יכולות להוסיף לתחושת השליטה בזמנכם ועתידכם ומכאן לתחושת הרווחה האישית וההתמודדות עם המתחים.

6. תכנון קריירה ואסטרטגיה

המשבר, מטבעו, יחלוף. ומה אז?

זה הזמן לעשות חושבים. כל הפוגה והתרחקות מהשגרה מאפשרת לנו "זום אאוט" לתהליכים אישיים ומקצועיים – האם אני במקום הנכון עבורי? מה הייתי רוצה לשנות? אילו יעדים אני מציב/ה לעצמי לשנה הקרובה? מה עליי לעשות כדי לממשם?

עבור עצמאיים זו הזדמנות לעשות תכניות עסקיות, לבנות גאנטים להוציאן לפועל ולעבוד על שיווק. שיווק כמובן בימים אלו צריך להיות רגיש ומותאם לתכנים שמעסיקים את קהל היעד.

7. סדר יום

בתוך כל הבלאגן חשוב לנסות לשמר שגרת יום: מתי עובדים מהבית, מתי הפסקה, איך אוכלים וכיצד מתחלקים בטיפול בילדים. עבודה מהבית לא חייבת לתפוס את כל היום כמו גם הפעלות לילדים. סדר יום יכול מאד לסייע בגיבוש תחושת שליטה פנימית שתסייע לשמור על השפיות בתקופה הקרובה.

בסופו של דבר, עולם העבודה משתנה כל הזמן. מי שישכיל לפתח מיומנויות של גמישות, ומיקוד שליטה פנימי, לקחת סיטואציות של שינוי ומשבר כהזדמנות לפיתוח מיומנויות, למידה ואף קשרים חדשים – יצליח להסתגל לשינויים לאורך זמן. השינויים והמשברים, כאמור, מאפיינים את העולם שלנו מעתה והלאה, אז כדאי שנתחיל להסתגל. ומי יודע? יכול להיות שנסתכל על התקופה הזאת אחורה ובנוסטלגיה ונוכל למצוא בה גם דברים חיוביים.

מירב פירק היא פסיכולוגית תעסוקתית מומחית במיון והערכת עובדים ובייעוץ קריירה. אורלי צדוק היא פסיכולוגית תעסוקתית מומחית ומדריכה. מנהלת מכון לתכנון וייעוץ קריירה בהוד השרון.  

תגיות