אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיתוק התיירות מאיים על קיומן של חברות הטרוולטק הישראליות צילום: עמית שעל

שיתוק התיירות מאיים על קיומן של חברות הטרוולטק הישראליות

סקר של חברת אינובייט בקרב 45 סטארט־אפים בתחום התיירות מגלה משבר עמוק כמעט בכולם וצניחה של 63% בהכנסות. גם במספר המועסקים נרשמה ירידה גדולה. בחברות מתלוננים שבקשות שלהם לקרן להלוואות בערבות מדינה נדחות על הסף

02.04.2020, 11:03 | מאיר אורבך

התעשייה הראשונה שנפגעה ממשבר הקורונה היא תעשיית התיירות והתעופה ששותקה לחלוטין, בישראל כמו בכל העולם. כתוצאה מכך נפגעו קשה גם חברות טכנולוגיה שמספקות שירותים לענף. בסקר שעשתה בימים האחרונים חברת אינובייט ישראל לייעוץ וחדשנות בקרב חברות ישראליות בתחום הטרוולטק דיווחו 97.8% מהמשיבים כי ספגו הפסדים עקב ביטולים או דחיות של לקוחות, דבר שהוביל בין השאר לירידה של כ־63% בהכנסות של הסטארט־אפים בחודש מרץ.

קראו עוד בכלכליסט

הסקר הקיף 45 חברות סטארט־אפ מתוך 306 המיזמים החברים באקו־סיסטם הטרוולטק הישראלי שהקימה אינובייט ובוצע בין 29־31 במרץ, באמצעים דיגיטליים. 76% מהסטארט־אפים המשיבים דיווחו כי יעסיקו מספר נמוך יותר של עובדים חדשים ברבעון הראשון של 2020 לעומת הרבעון הראשון של 2019. כמו כן, מספר העובדים הממוצע בסטארט־אפ ירד מ־ 8.6 ל־5.2 במהלך תקופת המשבר — כך אמר מנכ"ל אינובייט איתי גרין.

מנכ"ל אינובייט. איתי גרין, צילום: עמית שעל מנכ"ל אינובייט. איתי גרין | צילום: עמית שעל מנכ"ל אינובייט. איתי גרין, צילום: עמית שעל

מרבית הסטארט־אפים ידעו להעריך את ההפסדים שלהם עד כה והם דיווחו על הפסד ממוצע של כ־387 אלף דולר מאירועים שבוטלו וכ־255 אלף דולר מאירועים שנדחו. ההפסד הגדול ביותר שדווח עומד על 3.8 מיליון דולר בביטולים וכ־2 מיליון דולר מדחייה. מצב זה עדיין צפוי להחמיר בשבועות הקרובים, וחלק מהסטארט־אפים עדיין מנסים לאמוד את ההפסדים שלהם, שצפויים להגיע למיליוני דולרים.

96% מהסטארט־אפים ציינו כי הממשלה איננה עושה מספיק. אותם 96% גם דיווחו כי ההנחיות הממשלתיות אינן ברורות דיין. 64% מהסטארט־אפים סבורים כי הדרך הנכונה ביותר לסייע להם בעת הזו היא באמצעות של מענקים מסוג זה או אחר. 14% מעוניינים בהפחתת מס או בהחזרים עבור מסים ששילמו.

"ההייטק כן נפגע"

 

"אני חש מהשיחות שלי עם החברות שיש אשליה שההייטק לא נפגע. אבל המשבר פוגע בתעשיית הטרוולטק ואין הבנה במדינה לכך. הסקר נועד לשקף מצב זה. חברות הטרוולטק מעסיקה 3,000 עובדים בישראל שחלק גדול מהם נמצאים בסכנה של פיטורים", אומר גרין. "במקומות אחרים דוגמת פורטוגל המדינה מממנת עובדים כדי למנוע פיטורים. הקרן להלוואות בערבות המדינה דוחה על הסף בקשות סטארט־אפים אשר נקלעו למשבר הכנסות בשל הקורונה. בעוד שעסקים רגילים בעלי מספר קטן של עובדים יכולים לקבל הלוואה מהקרן, סטארט־אפים מבוססים עם מספר רב של עובדים מקבלים סירוב אוטומטי מהקרן", אומר איתי גרין.

ערן שוסט מנכ"ל ומייסד Splitty , צילום: עמית שעל ערן שוסט מנכ"ל ומייסד Splitty | צילום: עמית שעל ערן שוסט מנכ"ל ומייסד Splitty , צילום: עמית שעל

בשיחה עם "כלכליסט" אומר ערן שוסט, היזם של חברת הסטארט־אפ הישראלית ספליטי (Splitty) שפיתחה טכנולוגיה שמסייעת להוזלה של מחירי הזמנת חדרי מלונות, כי "זה נראה כמו סרטי אסונו: אתה לא מאמין שזה קורה לך. הביקושים לשירותים שלנו ירדו ברמה של 70%—80%. בהתחלה זה היה רק באסיה ואז עבר לאירופה ועכשיו זה כבר בכל מקום. הקיפאון הזה הוא מצב לא פשוט לחברה. אנחנו עושים קיצוצים כדי לשמור את החברה כמה שיותר. אני לא חושש מקריסה, אבל הדבר הכי בעייתי הוא חוסר הוודאות לגבי השאלה מתי נחזור לעבודה והעובדה שאנחנו לא מקבלים תמיכה מהממשלה. אנחנו מגישים בקשות למענקים וכלום לא קורה עם זה. יש לנו אנשים בחברה ואני לא רוצה לשלוח אותם הביתה. אנחנו עובדים בינתיים על שיפור המוצר ועל דברים שלא מספיקים לעשות בדרך כלל.

"סוגרים פעילויות בחו"ל"

"היינו 20 איש לפני תחילת המשבר ואנחנו ניאלץ להקטין את מספר העובדים במקום לגייס 30% נוספים כפי שתכננו", מוסיף שוסט. "אבל הדבר היחיד שחשוב לי כרגע זה שמירה על החברה. אנחנו סוגרים פעילויות מעבר לים ומתמקדים בפעילות בישראל וגם כאן הפגיעה קשה. אני מקווה שנחזור מהר אבל אני לא בטוח שנחזור באותה דרך. כולם יחפשו לתפוס אוויר ברגע שזה ייגמר. משהו ישתנה בדרך שנעשה את זה. במקומות שבהם רואים שברירים של התאוששות זה חוזר אחרת. נסיעות בתוך המדינות יהיו יותר אטרקטיביות ומגמות אחרות שקשורות להיגיינה וביטחון אישי של אנשים יהיו חשובות מאוד בימים שאחרי המשבר הנוכחי".

עמית שמני, מנכ"ל חברת bridgify שמספקת לחברת טיולים פלטפורמה לתכנון טיולים בהתאמה אישית למטיילים, מספר ל"כלכליסט" שהחברה שלו אמנם מעסיקה 4 אנשים בלבד אבל גם היא ספגה פגיעה קשה. "אני צריך לשלם כל חודש שכר של 80 אלף שקל בעוד שכיום אין לנו כמעט הכנסות. ההכנסות שלנו קרסו כמעט בן רגע לכמעט אפס. אנחנו מציעים את המוצר במחירי אפס ומחפשים פתרונות לימי הקורונה. אבל אסור לרדת לבונקר ומי שיהיה שם הרבה זמן ולא יוכל לצאת אחרי זה כשהשוק יתאושש".

תגיות