אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיליוני מובטלי קורונה בארה"ב יאבדו גם את ביטוח הבריאות צילום: Reuters

מיליוני מובטלי קורונה בארה"ב יאבדו גם את ביטוח הבריאות

בשבועיים החולפים הגישו כ־10 מיליון אמריקאים תביעות לדמי אבטלה. הכלכלן הראשי של ברקליס ארה"ב: "המשרות האבודות לא יחזרו לפני סוף 2022". הצרה הכפולה של השכירים: ביטוח הבריאות של כ־50% מהם הוא מטעם המעסיק

04.04.2020, 21:19 | תמר טוניק

בהובלת מדינת קליפורניה, הכלכלה הגדולה בארה"ב, כ־10 מיליון אמריקאים הגישו תביעות ראשונות לדמי אבטלה בשבועיים החולפים. למרות שמדובר בנתונים חסרי תקדים, מומחים מעריכים כי הם אינם משקפים את מלוא חומרת המשבר הכלכלי הפוקד את ארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

"להערכתנו, צוואר הבקבוק שנוצר בתהליך קליטת תביעות האבטלה במדינות השונות מעוות את הנתונים כלפי מטה, כך שהשבועות הבאים עשויים לשקף את הנתונים בפועל", כך לפי ננסי ונדן הוטן, כלכלנית ראשית באוקספורד אקונומיקס, שאמרה את הדברים במכתב למשקיעים.

מרכול בפליינוויו ניו יורק , צילום: איי אף פי מרכול בפליינוויו ניו יורק | צילום: איי אף פי מרכול בפליינוויו ניו יורק , צילום: איי אף פי

לתחושה זו שותפים כלכלנים נוספים העוקבים אחר הנתונים הקשים היוצאים מהכלכלה הגדולה בעולם. "אנחנו צופים כי מספר התביעות הראשונות יישאר ברמות גבוהות למשך מספר שבועות", כך לפי מייקל גייפן, הכלכלן הראשי של ברקליס ארה"ב ולשעבר חבר במועצת הנגידים של הפדרל ריזרב. לדבריו, גם אם יתמתן מספר מבקשי האבטלה, הנתונים עדיין יישארו ברמות חסרות תקדים ברקע הידוק הצעדים להכלת הנגיף ברחבי ארה"ב. בשלב זה, מדינות האחראיות על כ־67% מהתמ"ג האמריקאי השיתו תקנות הסגר, בעוד מדינות המייצגות 28% מהתמ"ג הנהיגו סגר חלקי. מספר מדינות, ובהן וירג'יניה, אריזונה ופלורידה פרסמו הנחיות לריחוק חברתי רק בשבוע שעבר, ומשום כך, אומר גייפן, הצפי הוא לעלייה נוספת בתביעות האבטלה מהמדינות הללו.

"מספר בלתי נתפס"

"הפתאומיות שבה צנחה הכלכלה מהצוק בפרק זמן של שבועיים היא מזעזעת. המשרות האבודות לא יחזרו לפני סוף 2022 לכל הפחות", ציין גייפן. "שיעור האבטלה עמד על 3.5% בפברואר ועשוי בקלות להגיע ל־10% או למעלה מכך באפריל. בסוף 2021 הערכתנו היא ל־5% אבטלה, ועל מנת לחזור לסביבה של 4% יידרש פרק זמן ארוך יותר".

ביום חמישי האחרון דיווח משרד התעסוקה בארה"ב כי למעלה מ־6.6 מיליון אמריקאים הגישו בשבוע החולף תביעות ראשונות לדמי אבטלה, מספר אשר לפי ונדן הוטן הוא "בלתי נתפס" ומשקף זינוק של פי שניים לעומת השבוע שקדם לו. בשבועיים החולפים עקף מספר התביעות לאבטלה בפער עצום את השיא של 695 אלף שנרשם ב־1982.

באופן לא מפתיע, המובילות בזינוק באבטלה הן המדינות הגדולות, שבהן גם אובחן המספר הגבוה ביותר של מקרי קורונה. אלה מונות את קליפורניה, האחראית על 14.6% מהתמ"ג האמריקאי, ואחריה טקסס, ניו יורק ופלורידה. "משום שעובדים רבים מסתמכים על ביטוח רפואי שמספק המעסיק, אובדן המשרות גרם ככל הנראה ל־3.5 מיליון עובדים לאבד את ביטוח הבריאות שלהם בעיצומה של מגפה עולמית", כך לפי חוקרים במכון למדיניות כלכלית. "כל אחת ממדינות ארה"ב דיווחו על מספר התביעות הראשונות לדמי אבטלה הגבוה בתולדותיהן בשבוע שעבר או שבוע קודם לכן", ציינו. ברקע נתוני האבטלה הקשים, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע כי במסגרת חבילת החילוץ הפדרלית בהיקף של כ־2 טריליון דולר, חולי קורונה מובטלים ללא ביטוח בריאות יוכלו לקבל טיפול בבתי החולים. עם זאת, עבור בעיות בריאות אחרות לא יהיה להם כיסוי.

המדינות עם שיעורי האבטלה החדשה הגבוהים ביותר הן גם אלה שאימצו הנחיות מחמירות לריחוק חברתי. פנסילבניה ואוהיו מדורגות שנייה ושלישית בהתאמה במספר דורשי העבודה החדשים, אחרי קליפורניה, זאת לאחר שמושליהן, טום וולף ומייק דה'ווין, זכו לשבחים על החלטתם לסגור עסקים לא חיוניים בשלב מוקדם של ההתפרצות, בניגוד להלך הרוח המזלזל ששרר בבית הלבן עם פרוץ המשבר.

כעת, ברקע נתוני האבטלה המאמירים, ממשל טראמפ מוסיף לקדם איוש משרות מסוימות על ידי מהגרי עבודה, בין אם בתחומי הרפואה או החקלאות. כתב העת "פוליטיקו" דיווח בסוף השבוע כי עובדי מגזר הבריאות שהגישו בקשות לוויזת עבודה, נתבקשו ליצור קשר עם שגרירות ארה"ב בארצם כדי לזרז את הליך קבלת אישור העבודה שלהם. במקביל, ממשל טראמפ מאיץ הנפקת אישורי עבודה למהגרי עבודה בתחום החקלאות ודיג הסרטנים, זאת ברקע החשש לפגיעה בביטחון המזון בארה"ב.

זירוז הליכים לעובדים זרים

על פי גורמים מובילים בקהילה העסקית, במשבר הקורונה, עובדים זרים עשויים להתגלות כחיוניים. זאת במיוחד עבור חברות שיתקשו לשכור אמריקאים למשרות מסוימות, במקרים שבהם דמי האבטלה שיקבלו יהיו גבוהים יותר מהשכר המוצע. "קיים עדיין צורך בסוגים הללו של עובדים", צוטט בפוליטיקו גורם עסקי הנמצא במגעים עם הממשל.

הדיווחים הללו עומדים בניגוד גמור לאג'נדה של טראמפ לגרש מהגרי עבודה ולהקים חומה בגבול עם מקסיקו, שהיתה ליבת הקמפיין שלו ב־2016. מאז פגעה הקורונה, הממשל הפדרלי אסר על כניסת מבקרים מסין, אירופה, קנדה ומקסיקו ודחה שימועים של מהגרים המבקשים להישאר בארה"ב, אך גם הקל על הליכים עבור חברות הזקוקות לעובדים זרים. הקלות אלה מונות התרת חתימות אלקטרוניות וויתור על בדיקה פיזית של מסמכים.

מספר מקרי הקורונה בארה"ב חצה את ה־275 אלף, כאשר מדינת ניו יורק היא הנפגעת הקשה ביותר עם 102.8 אלף מקרים. אחריה מדורגות קליפורניה עם 11.9 אלף מקרים, מישיגן עם 12.7 אלף ומסצ'וסטס עם 10.4 אלף מקרים. קצב העלייה בקורונה ובאבטלה מתון יותר באזורים הפחות צפופים, כמו וויומינג, צפון ודרום דקוטה ומונטנה.

תגיות