אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר חריף במשק החשמל: מנכ"ל משרד האנרגיה ויו"ר רשות החשמל נגד רשות החברות הממשלתיות צילום: דוד פרץ, אוהד צויגנברג, בשמת איבי

בלעדי לכלכליסט

משבר חריף במשק החשמל: מנכ"ל משרד האנרגיה ויו"ר רשות החשמל נגד רשות החברות הממשלתיות

בזמן שהממשלה מנסה לנהל מאבק בנגיף הקורונה, התלוננו בכירי משק החשמל אודי אדירי ואסף אילת בפני היועץ המשפטי לממשלה כי רשות החברות הממשלתיות "גורמת נזק מיותר לרפורמה במשק החשמל". במוקד המחלוקת: מעמדה של החברה שאמורה לנהל את מערכת החשמל בישראל

04.04.2020, 20:50 | ליאור גוטמן

בעוד משרדי הממשלה מנהלים מאבק יומיומי נגד נזקי נגיף הקורונה, בימים האחרונים נרשם משבר נדיר בעוצמתו במשק החשמל, זאת בשעה שמנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי ויו"ר רשות החשמל אסף אילת שיגרו מכתב תלונה חריף למשרד היועץ המשפטי לממשלה, שבו הם טוענים שרשות החברות הממשלתיות גורמת "נזק מיותר לרפורמה במשק החשמל", לא פחות.  

קראו עוד בכלכליסט

כפי שפורסם בכלכליסט, רשות החברות הודיעה בסוף מרץ כי סיווג "חברת ניהול מערכת החשמל" ירד מדרגה 10 לדרגה 8. הסיווג מאפיין כל חברה ממשלתית, והוא מצביע על חשיבותה של החברה, היקפי הפעילות שלה, נכסיה, יכולת גיוס הכספים והמשכורות של בכיריה. הנימוק המקצועי של רשות החברות להורדת הדירוג היה כפול - הדרוג הראשוני ניתן לשנה בלבד, ועד להקמת החברה, והנה עברה שנה. שנית - החברה חייבת להחזיק הון עצמי, אולם אגפי האוצר השונים - אגף תקציבים ואגף החשב הכללי - מסרבים מיום הקמתה לממן את פעילותה, והם שולחים אותה ליטול על עצמה התחייבויות בנקאיות במאות מיליוני שקלים. זאת, כשאין לחברה נכסים, פעילות או ערבות מדינה. מציאות זו, כך לפי רשות החברות, עלולה לסכן אותה.

מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, יו"ר רשות החשמל אסף אילת ויו"ר רשות החברות הממשלתיות ינקי קווינט, צילום: דוד פרץ, אוהד צויגנברג, בשמת איבי מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, יו"ר רשות החשמל אסף אילת ויו"ר רשות החברות הממשלתיות ינקי קווינט | צילום: דוד פרץ, אוהד צויגנברג, בשמת איבי מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, יו"ר רשות החשמל אסף אילת ויו"ר רשות החברות הממשלתיות ינקי קווינט, צילום: דוד פרץ, אוהד צויגנברג, בשמת איבי

ניגוד עניינים מובנה ביחידת ניהול מערכת החשמל

יחידת ניהול מערכת החשמל הארצית שוכנת כיום כיחידה בתוך חברת החשמל, והרפורמה שם הייתה אמורה "לעקור" אותה החוצה, ולהפוך אותה ליחידה עצמאית שתנהל את כל רשת החשמל בישראל. בין משימותיה: הקמת שוק לסחר בחשמל, קביעה יומית של משטר הפעלת תחנות הכוח (מה שמשפיע על הכנסות יצרני החשמל הפרטיים) ובעתיד אף רכישה מרוכזת של דלקים וגז עבור המשק. החברה הייתה אמורה לקום עד דצמבר 2018, ובשל עיכובים בירוקרטיים היא החלה לפעול רק במהלך 2019 עם גיוס יו"ר (סמי תורג'מן), מנכ"ל (יום כהן), סמנכ"לים נוספים, וקליטת כ-200 עובדי מחברת החשמל. בפועל עד היום הניתוק מחברת החשמל לא הושלם, ובינתיים ייצור החשמל הפרטי כבר הגיע לרף של כ-35% מכלל המשק.

התוצאה: הפקידות הממשלתית עוד מתווכחת "איך העסק יעבוד", אבל באופן אבסורדי מי שמתפעל את תחנות הכוח הפרטיות היא חטיבה שעוד נמצאת בתוך חברת החשמל. גם אם חברת החשמל מבטיחה שכל פעולות היחידה נעשות רק מטעמים מקצועיים, התמונה על פניו היא שמדובר בניגוד עניינים מובנה, כיוון שהיחידה קובעת את משטר ההפעלה של הסקטור הפרטי עוד פועלת מתוך חברת החשמל, חברה שמפעילה בעצמה תחנות כוח ומתחרה בסקטור הפרטי.

האבסורד הגיע לממדי קיצון בסוף 2019, בשעה שחברת החשמל מכרה את תחנת הכוח אלון תבור לידיים פרטיות, כאשר הרוכש החדש נאלץ לעבוד על ייצור החשמל השוטף מול מי שמכר לו את התחנה, ולא מול חברה ממשלתית עצמאית. ההחלטה של רשות החברות תפסה את החברה באמצע פתיחת קווי אשראי בהיקף של כ-50 מיליון שקל, ולטענת היו"ר והמנכ"ל שלה, כפי שהם התלוננו לרשות החברות יממה לאחר הורדת הדרוג, המהלך פוגע ביכולתם לעבוד. למרות התלונות של ראשי החברה, רשות החברות סירבה להעלות את הסיווג בחזרה.

הסירוב של רשות החברות גרם ל"שבירת כלים" אצל ראשי משק האנרגיה, והם כאמור פנו בחמישי האחרון בתלונה חריפה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה מאיר לוין. בתלונה נטען שהחלטת רשות החברות "עומדת בניגוד מוחלט לצרכי משק החשמל, בעת בה שאר גורמי הממשלה עוסקים לילות כימים בהקמת החברה". לתפיסתם של אילת ואדירי החלטת רשות החברות עלולה לאותת לשוק ההון על "שינוי בתפיסת הממשלה בדבר חשיבותה של החברה במשק החשמל", בטח אם היא בוצעה באמצע פתיחת קווי אשראי של עשרות מיליוני שקלים.

השורה התחותונה: אדידי ואילת טוענים בפני משרד היועץ המשפטי לממשלה  שהפעולה של רשות החברות בוצעה לכאורה בניגוד לנהלים, במעמד צד אחד, ומבלי שהתכנסה וועדה לדון בהשלכותיה, ולכן קיים ספק רב לגבי חוקיותה.

"לא ברור מה סמכותו של מנהל רשות החברות לפעול לבדו", כותבים אדירי ואילת, ומחדדים שהצעד של רשות החברות מוזר שבעתיים כיוון שהמקור המשפטי להקמת חברת ניהול המערכת העצמאית הוא החלטת הממשלה על הרפורמה בחברת החשמל. השורה התחתונה של שניהם היא שמדובר בהחלטה "מוטעית, נטולת בסיס ברמה המקצועית, שהתקבלה בניגוד לנהלים וללא היוועצות", ולכן הם מבקשים מהיועמ"ש לעקוף את רשות החברות ו"לפעול להשבת דרוג החברה על מנת למנוע נזק מיותר לקידום הרפורמה במשק החשמל".

עד כמה צעדי רשות החברות באמת מעכבים את הרפורמה? בשלב זה חברת החשמל ממשיכה להתנהל באופן רגיל, כאשר אלף איש כבר יצאו לגמלאות בפרישה מוקדמת, ותחנת הכוח השניה (רמת חובב) כבר נמצאת בהליך מכרזי מתקדם למכירתה, זאת מתוך חובה למכור 5 תחנות עד שנת 2026. עם זאת זעזוע של "המוח" שמנהל את משק החשמל בוודאי שאינו מוסיף יציבות למשק, ומנכ"ל פורום יצרני החשמל הפרטיים נתי בירנבוים פנה בחמישי האחרון למנכ"ל רשות החברות ינקי קווינט ואמר לו ש"הורדת הסיווג תפגע משמעותית באיתנות נושאי המשרה הבכירים בחברה ובאיכות כח האדם הניתן לגיוס לחברה ואף עלולה להשליך על איתנותה. במילים אחרות יצרני החשמל הפרטיים גילו שהם עלולים להמשיך ולעבוד מול חברת החשמל גם במהלך 2020, שנה וחצי אחרי שהרפורמה בחברה יצאה לדרך. "אנו רואים כוונה זו בחומרה רבה", כותב בירנבוים לקווינט, ומזכיר לו שהוצאת חברת ניהול המערכת מחברת החשמל והפעלתה העצמאית כחברה ממשלתית היא "אחד מהנדבכים העיקריים של הרפורמה במשק החשמל".

מרשות החברות נמסר בתגובה למכתב של אדירי ואילת למשרד היועמ"ש ש"קיבלנו בתדהמה את המכתב המהווה התערבות בוטה בחברה, והוא אינו מדויק בלשון המעטה. מדובר ככל הנראה בניסיון להסיט את תשומת הלב ממחדליהם בקביעת האסדרה והעמדת מקורות המימון הנדרשים להפעלתה של החברה ומן הלחצים אשר הם מפעילים על החברה ליטול על עצמה התחייבויות ללא כיסוי כספי. מוטב היה לו כל גורם יתמקד בקידום הנושאים שתחת אחריותו על מנת שהחברה תוכל להתחיל ולפעול בהקדם האפשרי. רשות החברות לא תירתע ותמשיך לעמוד על המשמר על מנת שהחברה תוקם באופן מיטבי ותקין"

תגיות