אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים לאוצר: קרן האשראי בערבות מדינה לא תיתן מענה לעסקים הקטנים והבינוניים צילום: תמר מצפי

משבר הקורונה

הבנקים לאוצר: קרן האשראי בערבות מדינה לא תיתן מענה לעסקים הקטנים והבינוניים

במכתב ששלח הערב מנכ"ל איגוד הבנקים למנכ"ל האוצר, מלינים הבנקים על היקף הערבות הנמוך שהמדינה לקחה על עצמה ועל לוחות זמנים בלתי אפשריים לטיפול באלפי הפניות שזורמות ביום

05.04.2020, 21:56 | רחלי בינדמן

איגוד הבנקים בראשות איתן מדמון שיגר הערב (א') מכתב למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ובו הוא מתריע על הכישלון הצפוי של קרן האשראי לעסקים בערבות מדינה. מדמון מלין על לוח הזמנים הצפוף לאישור הפניות של העסקים ומלין על כך שהערבות שהמדינה מספקת נמוכה מדי ועומדת על 15% בלבד מהיקף ההלוואות שתעניק הקרן - 8 מיליארד שקל בסך הכול.

קראו עוד בכלכליסט

"פרק הזמן הקצוב לבנקים לצורך מתן מענה לחברות המבקשות סיוע עומד על 7 ימי עסקים בלבד. זאת בשעה שלאור הנחיות משרד הבריאות בדבר צמצום בכוח האדם, קיימת מצוקת כוח אדם במערכת הבנקאית בעת הזו, כאשר היקף הפניות של הלקוחות (מכל מגזרי הפעילות) כמעט הוכפל. אנו שבים ומתריעים כי פרק זמן זה מגביל את יכולת הבנקים לבצע בחינה מעמיקה של הלווה, בעיקר כאשר מדובר בעסקים קטנים, שאין ברשותם כלים פיננסיים או כלכליים שיכולים לסייע בהצגת מצבם הפיננסי לבנקים. בהקשר זה יש לציין כי חג הפסח שבפתח הינו עוד גורם שיעכב משמעותית תהליך זה".

ומה עם ההלוואות בערבות מדינה? האוצר: מתוך 3,434 בקשות - אושרו 25 בלבד נציג החשב הכללי הציג את הנתונים לדרישת ועדת הכספים: 367 בקשות הועברו לבנקים, הם דנו ב-40 מתוכן עמרי מילמן ורחלי בינדמןלכתבה המלאה

לפי מדמון, זרם הבקשות העצום שמגיע לפתחי הבנקים - 18 אלף בקשות בתוך יומיים, לפי נתוני האוצר - והדרישה מהבנקים להשיב בתוך 7 ימי עסקים, עלולים ליצור מצב שבו עסקים לא יקבלו את המענה המיטבי לפנייתם. "הבנקים עושים כמיטב יכולתם לבחון את כל הבקשות שמגיעות אליהם, אולם אנו סבורים כי על משרד האוצר להבהיר לציבור מה המשמעויות של לוח הזמנים שנקבע על ידו".

מדמון טוען עוד, כי "תנאי ההסכם מעמידים בפני הבנקים מגבלות ביכולת הטיפול באשראי בנקאי קודם שהועמד לטובת הלקוח. מגבלה זו, על אף ההבנה של הרציונל שבה, מטילה קושי מורכב ביכולת הבנק לנהל את הסיכון בגין אשראי קודם זה. באופן קיצוני ניתן לומר כי הלוואה בסך 300 אלף מהקרן, תסכן יכולת לפעול באשראי קודם בסך 10 מיליון שקל. עובדה זו עלולה ליצור, ככלל, קושי בהעמדת הלוואות מהקרן". בדברים אלה הוא מתכוון לכך שהבנקים עלולים להירתע מלאשר הלוואות ללווים עם הלוואות פתוחות שלא יוכלו להפעיל אמצעים לגבייתן.

איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים, צילום: תמר מצפי איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים | צילום: תמר מצפי איתן מדמון, מנכ"ל איגוד הבנקים, צילום: תמר מצפי

לבסוף, לפי מדמון, "הליכי הבירוקרטיה בקרן עדיין מהווים חסם משמעותי. אתם לא מקלים עם ממשקים מול המדינה. קיים חוסר יכולת לסווג, לעקוב ולעמוד במגבלת 50% ייעוד לעסקים קטנים. הלוואות מעל 350 אלף שקל מחויבות נציג המדינה (בלתי אפשרי בעומס הנוכחי) ועוד. נשמח להקים צוות מיידי לטיפול בסוגייה זו". מדמון מסכם: "לפיכך, אנו מתריעים שוב כי הקרן במבנה הנוכחי שלה לא תוכל לתת מענה אמיתי למצוקת המגזר העסקי בכלל, ומגזר העסקים הקטנים והבינוניים בפרט. סיוע אמיתי למגזר זה מחייב הקצאת סכומים גבוהים יותר, מתן ערבות מדינה בשיעור גבוה הרבה יותר ומתן אפשרות לבנקים לבצע בחינה מושכלת של בקשות האשראי הזורמות לפתחם.

"במציאות הנוכחית, לא זו בלבד שאין בקרן הזו בשורה בעלת משמעות למגזר העסקי, היא יוצרת ציפיות שווא המעוררות אכזבה ותקוות שווא בציבור. נדגיש - האינטרס של המערכת הבנקאית הוא שמירה על יציבות המגזר העסקי, ובכלל זה העסקים הקטנים. אלו הלקוחות שלנו, ואנו מחויבים לסייע להם, גם בשעת משבר זו. אולם הנטל הזה לא יכול ליפול על כתפי המערכת הבנקאית בלבד, ונדרש סיוע מהותי של הממשלה. בדומה לסיוע הניתן במדינות אחרות".

תגיות