אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בצל משבר הקורונה: מנהלים ונושאי משרה צריכים להיערך בצורה מיטבית למצב של קשיים תזרימיים, אחרת הם חשופים לתביעות

בצל משבר הקורונה: מנהלים ונושאי משרה צריכים להיערך בצורה מיטבית למצב של קשיים תזרימיים, אחרת הם חשופים לתביעות

לאחר שיסתיים המשבר, ועסקים יבחנו את אופן התמודדתם בתקופה הזו, יחל לו גל של הליכים משפטיים

07.04.2020, 12:52 | נעה הבדלה ומיכאל דובין

מוגש מטעם DUN'S 100

נגיף הקורונה טרף את התחזיות עליהם נשענו עסקים בתחילת השנה. כך הפכו עסקים שהיו יציבים ובעלי תזרים מזומנים חיובי, לעסקים בעלי תזרים מזומנים לא ידוע ובמקום לנסות למלא אחר היעדים אותם הציבו בתחילת 2020, מצאו את עצמם מתמודדים עם קשיים תזרימיים לא צפויים וחוסר וודאות שעלולים להוביל לקריסתם.

לאחר שיסתיים המשבר, ועסקים יבחנו את אופן התמודדתם בתקופה הזו, יחל לו גל של הליכים משפטיים, לרבות הליכי חדלות פירעון, לעסקים שלא צלחו את המשבר, ובאותם ההליכים יידרשו בתי המשפט לבחון את החלטות המנהלים בתקופה זו במשקפיים של חוכמה בדיעבד, ולהידרש לשאלה האם מנהלים פעלו מספיק על מנת לצמצם את הקשיים התזרימיים וההידרדרות להליכי חדלות פירעון.

כזכור, בספטמבר 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש, אשר הטיל מפורשות על מנהלים את האחריות לפעול לצמצום היקף חדלות הפירעון של התאגיד. המשמעות היא כי בתי המשפט יכולים לחייב מנהל שידע או שהיה עליו לדעת כי התאגיד נמצא בחדלות פירעון ולא נקט אמצעים סבירים לצמצום היקפה.

עוד קובע החוק, כי אם המנהל פעל לקבל סיוע מגורמים המתמחים בשיקום תאגידים, ניהל משא ומתן עם נושים כדי להגיע עמם להסדר חוב או פתח בהליכי חדלות פירעון, אז תקום לטובתו חזקה בדין כי נקט באמצעים סבירים לצמצום הליכי חדלות הפירעון של התאגיד.

על כן על המנהלים המכהנים כעת בעת משבר הקורונה לבחון את האפשרויות העומדות לפתחם לצורך ניהול המשבר בכל רובד כלכלי ומשפטי הרלוונטי לתאגיד אותו הם מנהלים.

כך למשל, מנהל צריך לבחון סיוע בדמות של הלוואת מדינה או פניה לבנק לשם דחיית תשלומים של הלוואות שוטפות ואף נטילת אשראי לטווח ארוך, ככל שזה מתאפשר.

עוד למשל, יכול מנהל בתאגיד הנוהג לספק סחורה בעסקאות של אשראי שוטף פלוס לשקול איסוף של חלק הסחורה המפוזרת אצל לקוחות ובכך להקטין חשיפה מפני מחלוקות עתידיות שיתעוררו אל מול נושים עתידיים של הלקוחות.

כלים משפטיים רלוונטיים פרטניים לעסק כגון הסכמים לפריסת חובות ודחייתם לאחר סיום המשבר ניתן לקבל בהתייעצות עם גורמים המתמחים בשיקום תאגידים שיכולים לסייע לתאגיד לצלוח תקופה מאתגרת מעין זו ובכל מקרה לשמש כחליפת מגן בפני טענות עתידיות.

מובן, כי במקרים של קושי תזרימי משמעותי שאינו מאפשר נקיטת הצעדים שיאפשרו מצד אחד את פריסת ההתחייבויות, או הפחתת ומצד שני אין כרגע צפי נראה באופק להכנסות, הרי שעל המנהל לשקול לפתוח בבקשה לפתיחת הליכים על מנת לאפשר הגנה על התאגיד ושיקומו לאחר המשבר.

מכאן, שעל מנהלים, אשר מצויים או צפויים לחוות קושי תזרימי בתקופה זו, להיערך ולנקוט בכל האמצעים הנדרשים לפעול לטובת התאגיד ולהבטחת המשך פעילותו התקינה ומניעת קריסתו הכלכלית, באופן שגם יקטין בעתיד את חשיפתם האישית לתביעות עתידיות לפי חוק חדלות פרעון החדש.

מאת עו״ד נועה הבדלה שותפה במחלקת הליטיגציה ועו״ד מיכאל דובין המלווים בין היתר לקוחות בתחום חדלות הפרעון במשרד ברנע ג׳פה לנדה

תגיות