אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יומן פגרת קורונה: גם המגיפה לא מוציאה את הכדורגל מהשמרנות שלו צילום: איי אף פי

יומן פגרת קורונה: גם המגיפה לא מוציאה את הכדורגל מהשמרנות שלו

הליגות הבכירות בכדורגל מתכננות יציאה מהמשבר מבלי לראות ס"מ מעבר לאף או לחשוב על פתרון אמיתי לבעיות האמיתיות של הכדורגל

08.04.2020, 10:36 | אוריאל דסקל

חאבייר טבאס, נשיא לה ליגה, דיבר אמש עם התקשורת וחשף הרבה מהתפיסות של ליגות הכדורגל הגדולות לגבי משבר הקורונה ואסטרטגיית היציאה ממנו. טבאס הפתיע כשסיפר כי ייתכן שהליגה הספרדית תחזור כבר ב-28 במאי. לא שוחקו משחקים תחרותיים בספרד מאז תחילת מרץ אבל טבאס טוען שאם מצב החירום הרפואי בספרד יסתיים עד ה-26 באפריל, קבוצות הליגה יחזרו למגרשים. הוא גם טען שההפסדים הכספיים מהקורונה יכולים לנוע בין 150 מיליון יורו ל-1 מיליארד יורו.

"מכל התסריטים השונים שבדקנו אותם עם אופ"א, האפשריים ביותר הם אלו לפיהם יתחילו את העונה ב-28 במאי, 6 ביוני או ב-28 ביוני", אמר טבאס. "אנחנו לא יכולים להגיד את התאריך המדויק. זה יינתן לנו על ידי הרשויות בספרד. אבל נצטרך לחזור לאימונים לפני".

קראו עוד בכלכליסט

הדבר היחיד שהוא בטוח לגביו זה שלא יהיו אוהדים במגרשים בכל המחזורים בליגה (11): "אם אנחנו מסתכלים על ההשפעה הכלכלית, כולל כסף מתחרויות אירופאיות, הקבוצות הספרדיות יאבדו כ-1 מיליארד יורו אם לא נחזור לשחק. אם נשחק וזה יהיה בלי קהל אז ההפסד הכספי יהיה של כ-300 מיליון יורו. אם נחזור עם קהל, אז ההפסד הכספי יהיה כ-150 מיליון יורו".

חאביור טבאס (באמצע) ושחקנים מהליגה הספרדית. ההפסדים עשויים להסתכם במיליארד יורו, צילום: אי פי איי חאביור טבאס (באמצע) ושחקנים מהליגה הספרדית. ההפסדים עשויים להסתכם במיליארד יורו | צילום: אי פי איי חאביור טבאס (באמצע) ושחקנים מהליגה הספרדית. ההפסדים עשויים להסתכם במיליארד יורו, צילום: אי פי איי

 

150 מיליון יורו חלקי 20 קבוצות בליגה הראשונה, זה הפסד הכנסה של כ-7.5 מיליון יורו. לא מעט אבל גם לא קריטי. הפסד הכנסה של מיליארד יורו וקבוצות רבטת עשויות לפשוט את הרגל - גם בליגה הבכירה.

אופ"א מתנגדת להפסקה

כרגע, רק ליגות של ענפים קטנים וכדורסל וליגת הכדורגל של בלגיה הגיעו להחלטה שאין מה לחכות לקיץ ויש לסיים את העונה כעת. אופ"א ביקשה (ואף איימה) מכל הליגות לא לעשות זאת. אופ"א דחתה את היורו ופינתה את הקיץ כדי לקיים את הליגות ולהגיע לסיומן "הסדיר", בעוד שבפיפ"א מתכננים להאריך את העונה הנוכחית (כולל הסכמי שכר וחלון העברות) עד להודעה חדשה. כלומר עד שכולם יסיימו את הליגות - גם אם זה יקרה על חשבון העונה הבאה.

בכל עולם הספורט עדיין עובדים, אסטרטגית, על הפתרון המתאים. על פי התוכנית המתגבשת של הליגה הספרדית ישוחקו משחקים בסופי שבוע, באמצע השבוע ואז יקיימו, אולי, טורניר דמוי מונדיאל כדי להשלים את ליגת האלופות וליגת אירופה. זה כשאפשר יהיה לחזור למגרשים במאי.

בגדול, זו אסטרטגיית היציאה של הספורט ממשבר הקורונה - ואולם, אין אפשרות או יכולת לתכנן לטווח רחוק באמת. "הכל מסובך", אמר טבאס, "וזה לא רק לקבל החלטה. כל מדינה היא שונה. באנגליה יש שלוש תחרויות, בספרד ואיטליה שתיים. בגרמניה יש רק 18 קבוצות ולכל האחרות הגדולות יש 20. הליגות עם בעיות בלוח השנה צריכות לחפש פתרונות. אם זה לא אפשרי, אופ"א תצטרך לתאם דברים ויש פתיחות לשינוי פורמטים. הליגות יתקשו יותר לשנות פורמטים - מכרנו זכויות שידור על אותם פורמטים. 20 קבוצות, 380 משחקים בזמן מסוים".

כמו כן, יש הבדלים בעניינים הכספיים. בלה ליגה, למשל, קיבלו כבר 90% מכספיי הטלוויזיה. אם 28% מהליגה לא יושלמו, הקבוצות יצטרכו להחזיר כסף לבעלי זכויות השידור. באנגליה או גרמניה המצב טיפה שונה. באנגליה יצטרכו לשלם יותר מ-760 מיליון ליש"ט חזרה לבעלות זכויות השידור ולכן הקבוצות נואשות לקיים את המשחק (כל כך נואשות שהן שוקלות אפילו לקיים משחקים בסין).

כמו כן, בספרד קבוצות כגון ברצלונה ואתלטיקו מדריד הגיעו לסיכום על קיצוץ שכר לשחקנים לתקופה הנוכחית - זה לא קורה בכל הקבוצות בספרד. באנגליה, עדיין במשא ומתן עם כל השחקנים לגבי הורדת 30% משכרם. "זה מסובך לגרום לשחקנים לקבל פחות כסף" אמר טבאס. חלק מהקבוצות בספרד השתמשו בתוכנית הממשלתית של פיטורים זמניים עם מחוייבות להחזיר את העובדים למקומם אחרי המשבר (הממשלה מכסה 70% מהשכר) אבל רוב הקבוצות לא עשו זאת והגיעו לסיכומים אחרים. זה שונה, כאמור, בכל מקום באירופה. וגם זמני החזרה לכדורגל שונים - מה שיקשה על קיום ליגת האלופות וליגת אירופה.

טבאס סיים את דבריו עם כך שאסור לוותר על חוקי הפייר פליי הפיננסי. "יש דיבור על הקלות בפייר פליי הפיננסי אבל הוא חייב להמשיך. אם אנחנו לא יכולים לשלוט בעושר של המועדונים, הכדורגל האירופאי יסייים את דרכו בשליטת המדינות. כשהמשבר יגמר, יהיו מועדונים שלא ירגישו את המשבר ואז אסור שמועדון יקבל יתרון תחרותית בגלל שמישהו יכול להשקיע בו הרבה יותר כסף".

מה שברור מדבריו של טבאס זה שאף אחד לא יודע כלום לגבי המשך העונה וההפסדים יכולים לנוע בין קצת כואב בכיס לקטסטרופה.

דבר שני שברור מדבריו: אין שום מבט ביקורתי לגבי מצב הכדורגל לפני המשבר. לפערים, לשוק העברות המנופח או לרגולציה בעייתית כמו הפייר פליי הפיננסי. גם במשבר שמחייב את כולם להרהר לגבי עתידם וההתמודדות שלהם עם החיים - בכדורגל, כך נראה, עדיין לא מסוגלים להביט מעבר לאף שלהם. הפייר פליי הפיננסי, יש לציין, זו רגולציה שמונעת מאנשים פרטיים להכניס כסף משמעותי לתוך קבוצות כדורגל - מה שבשטח מייצר פערים בלתי נסגרים בין המועדונים הגדולים למועדונים הבינוניים והקטנים.

 

בארה"ב ה-NBA נעצרה ויהיה נזק כלכלי אבל איך שזה נראה עכשיו, אף קבוצה לא תהיה בסכנת פשיטת רגל. יש הסכם קיבוצי שלפיו הכנסות הקבוצות קובעות את שכר השחקנים, אין דאגה שהיעדר רגולציה יהפוך את המשחקים העתידיים ללא הוגנים. עכשיו, תגידו שמבנה הכדורגל שונה לחלוטין ממבנה הכדורסל האמריקאי. זה ברור. ואולם, רגעי המשבר חושפים עד כמה הכדורגל צריך ארגון על שישתמש בתחרויות העל שלו כדי לעשות סדר הוגן. על פניו, נראה שאפילו הקורונה לא תוציא את הכדורגל מהשמרנות שלו.

תגיות