אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה להגנת הטבע דורשת ממשרד האנרגיה לבטל את המכרז ליצוא גז נוזלי: "הליך מזהם" צילום: אלבטרוס

החברה להגנת הטבע דורשת ממשרד האנרגיה לבטל את המכרז ליצוא גז נוזלי: "הליך מזהם"

לפי החברה, "הליך ההנזלה של הגז כולל פליטות משמעותיות של גזי חממה לאטמוספירה; עוד חוששים שם כי הקמת המתקן בתחומי המים הכלכליים של ישראל תיעשה מבלי שמוסדות התכנון יובילו את ההליך

11.04.2020, 17:21 | ליאור גוטמן

החברה להגנת הטבע מנסה לבלום את כוונת משרד האנרגיה לייצא גז נוזלי מישראל. במכתב ששלחה לשר האנרגיה יובל שטייניץ החברה מתייחסת לפרסום שלפיו המדינה בוחנת הקמת מתקן ימי ליצוא גז נוזלי שמיקומו יהיה בצמוד לאסדות ההפקה של הגז, או בגבול המים הטריטוריאלים של ישראל (כ-20 ק"מ מערבית לחדרה).

לפי החברה, "בראשית הדברים נאמר, שהחברה להגנת הטבע מתנגדת להנזלת גז לצרכי יצוא למדינות אירופה ואחרות. זוהי עמדה שביטאנו בעבר, והיא נכונה היום במיוחד. יש הבדל מהותי וניכר בין המתקן הימי המוצע במסמך הנוכחי, ובין השימוש בגז כדלק מעבר באסדות תמר, לווייתן וכריש תנין, שמיועד לשימוש המשק הישראלי ויצוא למדינות שכנות. הליך ההנזלה של הגז, לאחר שעבר הליכי זיקוק, הוא הליך מזהם, שכולל פליטות משמעותיות של גזי חממה לאטמוספירה. החסרונות במקרה הזה עולים על היתרונות שבניצול והפקת הגז, שהוא עצמו דלק פוסילי".

טענה נוספת שהחברה להגנת הטבע מציבה היא החשש שהקמת המתקן תיעשה מבלי שמוסדות התכנון יובילו את ההליך: "אם המיקומים הנבחנים היו בתחומי המים הטריטוריאליים, לפחות היינו יודעים שהתוכנית של הפרויקט העתידי, כולל תסקיר השפעה על הסביבה שבוחן חלופות, היתה נידונה במוסדות תכנון ורישוי, מפורסמת לידיעת הציבור ופתוחה להתנגדויות. אך מאחר שכל החלופות ממוקמות בתחומי המים הכלכליים של ישראל, שם כידוע, לא קיימת חקיקה מסדירה, ההליכים בהם יקודם הפרויקט לא יהיו חשופים לציבור, המסמכים שיוגשו לא יובאו לעיון הציבור, ובוודאי שלא ניתן יהיה להתנגד להם. גם מסיבה זו, עניותו של המסמך שהופץ להתייחסות הציבור צורמת באופן מיוחד. לאור זאת, אנחנו מבקשים שתשקלו מחדש גם את הפירוט המופיע במסמך ורצינותו".

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

תגיות