אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות: מספר חולי הקורונה עלה ל-11,145; מספר המחלימים - 1,627 צילום: שאול גולן

דיווח שוטף

משרד הבריאות: מספר חולי הקורונה עלה ל-11,145; מספר המחלימים - 1,627

9,077 חולים מוגדרים במצב קל, 155 בינוני, 183 קשה ו-131 מונשמים. 103 נפטרו עד כה מהחלה בישראל; הרב הראשי לשעבר אליהו בקשי דורון מת מקורונה; החל מבצע פיקוח נרחב של המשטרה על חולים בבידוד; שירות התעסוקה: עלייה בשיעור המפוטרים לעומת היוצאים לחל"ת

12.04.2020, 23:35 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

כמה חולי קורונה יש כרגע בעיר שלכם?

 

23:35 - בת 90 מתה מקורונה בביה"ח רמב"ם, מניין המתים בישראל עלה ל-105

סמיחה דיאב, בת 90 מטמרה, מתה כתוצאה מנגיף הקורונה בבית החולים רמב"ם שבחיפה. לפי בית החולים, דיאב סבלה ממספר מחלות רקע, ומצבה הידרדר הערב. בעקבות מותה ומותו של הרב הראשי לישראל לשעבר, אליהו בקשי-דורון, עלה מספר המתים מקורונה בישראל ל-105. ביממה האחרונה נרשמו ארבעה מקרי מוות כתוצאה מהנגיף בישראל.

23:21 - הרב הראשי לשעבר אליהו בקשי דורון מת מנגיף הקורונה

הרב הראשי לשעבר, אליהו בקשי דורון, מת בבית החולים שערי צדק כתוצאה מנגיף הקורונה. בקשי דורון, בן 79 במותו, שימש כראשון לציון בין השנים 2003-1993. הוא אושפז בשבוע שעבר לאחר שנמצא חיובי לנגיף.

(קובי נחשוני, ynet)

הרב בקשי דורון, צילום: עטא עוויסאת הרב בקשי דורון | צילום: עטא עוויסאת הרב בקשי דורון, צילום: עטא עוויסאת

21:15 - מספר חולי הקורונה עלה ל-11,145

משרד הבריאות מעדכן בשעה זו כי מספר חולי הקורונה עלה ל-11,145. מתוכם - 9,077 מוגדרים במצב קל, 155 בינוני, 183 קשה ו-131 מונשמים. עד כה נפטרו מקורונה 103 חולים בישראל. מבחינת אשפוז - 737 חולים מאושפזים כעת בבתי החולים ברחבי הארץ, 7,241 בטיפול בבית, 1,029 בבתי מלון, 408 - טרם הוחלט ו-1,627 החלימו.

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מסר הערב: "סכנת ההידבקות והתפשטות נגיף הקורונה טרם חלפה. אני חוזר ומדגיש שיש להישאר בבית ולצאת רק לפעולות חיוניות כגון רכישת מזון ותרופות. יש לעטות מסכה בכל יציאה מהבית ולשמור על מרחק של 2 מטרים מאדם לאדם. וחשוב מאוד להקפיד על רחיצת ידיים.

"אני מבין שזה קשה להישאר בבית לאורך זמן, אך הציבור הוכיח ומוכיח את יכולתו לעמוד בהנחיות ולהגן על המשפחות של כולנו. קיום מפגשים בחג מסכן את החיים של כולנו. ראינו מה קורה במדינות אחרות שבהן התרופפה המשמעת ועלינו לגלות משמעת לאורך זמן כדי לא להגיע למצבים הללו. אני חוזר ומדגיש: הישארו בבית בכל ימי החג". 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, צילום: לע"מ מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב | צילום: לע"מ מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, צילום: לע"מ

21:06 - מבטח שמיר השקיעה מיליונים בחברת תמר ניב פתרונות הנשמה

מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר השקיעה מיליוני שקלים בחברת תמר ניב פתרונות הנשמה. החברה פיתחה מערכת מיגון לצוותים הרפואיים מחולי קורונה המחוברים למכונות הנשמה לא פולשניות.

הפיתוח, שמיושם כבר במרכז רפואי כרמל מקבוצת כללית, יאפשר טיפול נוח ואפקטיבי במספר מטופלים עם בעיות נשימתיות במקביל, תוך מיגון כאמור של הצוותים הרפואיים ועל פי הנחיות משרד הבריאות לפיהן הטיפול בחולי קורונה עם אי ספיקה נשימתית יבוצע בסביבה מוגנת. הפעלת המערכת בבית חולים כרמל ממגנת בטיפול בשני חולים במקביל אולם יעילה גם מול ארבעה חולים.

בתי חולים נוספים בישראל גילו במערכת עניין. אחת הבעיות המרכזיות של הטיפול בקורונה הוא הידבקות של אנשי הצוות הרפואי בבתי החולים. מיגונם הוא חלק בלתי נפרד במלחמה שמנהלת מדינת ישראל נגד נגיף הקורונה. המערכת משמשת למיגון צוותים רפואיים ואינה משמשת מערכת הנשמה בפני עצמה. המוצר בעיקר מאפשר לרופאים לתת פתרונות לתמיכה נשימתית למטופלים.

החברה היא חברה אחות של תמר רובוטיקה המפתחת מערכת רובוטית לניתוחי מוח שתוריד משמעותית את הסיכונים לניתוחי הסרת גידולים ודימומים ונמצאת בחזית הפיתוחים הרובוטיים לניתוחי מוח. משקיעי החברה אישרו שכוח האדם שלה, הידע הטכנולוגי והציוד הרפואי שלה יוסטו לפיתוח מכשיר זה לטובת מיגון הצוותים הרפואיים. החברה הוקמה על ידי פרופסור משה שוהם, ד"ר הדס זיסו מנהלת הפיתוח של החברה ונועם חסידוב.

(גולן חזני)

 

20:10 - החל מבצע פיקוח נרחב של המשטרה על חולים בבידוד

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן קיים היום דיון מיוחד לקראת מבצע אכיפה ופיקוח על בידוד חולי הקורונה שאמורים לשהות בביתם, שמספרם היום עומד על כ-7,000. בדיון השתתפו מ״מ מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן, פיקוד המשטרה, נציגי משרד הבריאות, המל"ל ומשרד המשפטים בוידאו. לדברי ארדן, מטרת הדיון הייתה להגדיר את משימת הפיקוח אחר מיקום חולי הקורונה השוהים בבתיהם כמשימה בעדיפות ראשונה כיום של משטרת ישראל במלחמה בקורונה. בדיון ביקש ארדן כי משרד הבריאות יהיה אחראי להנחות את קופות החולים וכלל הרופאים לעדכן את הכתובת העדכנית בה ישהה החולה בתקופת החלמתו כדי שהמשטרה תוכל לבצע את הפיקוח ואת ביקוריה בכתובות העדכניות. ארדן הנחה את המשטרה לתת דגש על פיקוח חולים ולתעדף אותו על פניי מבודדים לא חולים. בנוסף הוא ביקש מהמשטרה שיהיה מינימום מכסות של ביקורי בית בשבוע. עוד הנחה ארדן את המשטרה להתמקד באכיפה בעיקר ביישובים בהם מספר החולים הגבוה ביותר ובפרט במחוזות תל אביב וירושלים. בנוסף הוא ביקש לגבש נוהל ביקורים רגיש בהתחשב בכך שהפיקוח מתבצע מול חולים מאומתים שאינם בקו הבריאות. (עמיר קורץ)

 

18:45 - שירות התעסוקה: עלייה בשיעור המפוטרים לעומת היוצאים לחל"ת 

עדכון משירות התעסוקה: עד השעה 16:00 היום, נרשמו 6,693 דורשי עבודה (בהשוואה ל-5,713 ביום שלישי האחרון, וכמה אלפים בודדים בארבעת הימים אחריו – מערב החג ועד סוף השבוע כולל); מתחילת מרץ (וכולל אפריל): 935,864 נרשמים חדשים - 88.7% מהם בחל"ת, 6.9% פוטרו; מתחילת אפריל בלבד שיעור הפיטורים בעלייה: 87,065 נרשמים - רק 79.9% מהם בחל"ת ו-11.7% פוטרו;

שיעור דורשי העבודה עומד הערב על 25.8%; המספר הכולל של דורשי העבודה הפעילים בישראל - 1,075,271.

רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה: "אנו מתבוננים בדאגה רבה על העלייה בשיעור המפוטרים אל מול אלו שהוצאו לחל"ת, מגמה שהחלה כבר לפני יותר משבועיים, ומבטאת קושי הולך וגובר של העסקים בישראל להתחייב שיוכלו להחזיר את עובדיהם כשיחלוף המשבר. יש להביא נתונים אלה בחשבון בהליכי קבלת ההחלטות על "אסטרטגיית היציאה" מהמשבר. אנו ערוכים בשירות התעסוקה להפעלת תוכנית החירום שלנו לצמצום ממדי האבטלה, ובימים אלה אנו מגבשים את המשאבים הנדרשים לטובת ביצוע המשימה באופן המיטבי".

 

 

שירות התעסוקה, צילום: יריב כץ שירות התעסוקה | צילום: יריב כץ שירות התעסוקה, צילום: יריב כץ

 

 

 

18:20 - נתניהו: החלטה על תוכנית יציאה תתקבל רק לקראת הסופ"ש

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבת הממשלה כי ההחלטה על "תוכנית היציאה", שתחזיר את ישראל לשגרה בשלבים, תתקבל רק לקראת סוף השבוע. שרים שנכחו בישיבה התרשמו שיש עיכוב והססנות בגיבוש אסטרטגיית היציאה, אולי עקב החשש שטרם הייתה התייצבות בהתפשטות הקורונה בישראל וכי ישנם מוקדים לא מטופלים.

17:55 - הערכה בצה"ל - ההתמודדות עם הקורונה תימשך כשנה

בעוד הממשלה צפויה להחליט על אסטרטגיית היציאה שלה ממשבר הקורונה בתקופה הקרובה, בצה"ל כבר התכוננו לכך באופן פנימי והתחילו ליישם, במה שאפשר לראות כדוגמה לקראת הליך היציאה מהמשבר בחיים האזרחיים. עם שחרור סלקטיבי ותחת פיקוח של אלפי חיילים שיצאו לחופשת פסח, צה"ל הוא הראשון שמיישם את הדרך שבה אמורה המדינה להתנהל בהמשך – המשך שגרת החירום, לצד הקלות נקודתיות.

הבוקר (יום א') שוחררו לראשונה מאז פרוץ המגפה בישראל לוחמים משייטת ספינות הטילים. מאות לוחמים היו נצורים בספינות בשבועות האחרונים, גם בזמן שהספינות עגנו בבסיס חיפה. על גורמים חיצוניים נאסר לעלות אל הסיפון, כדי למנוע הדבקה נרחבת בכלי השיט הרגיש. אותם לוחמים יצטרפו לאלפי חיילים ששוחררו לרגל ערב פסח. כך או כך, החיילים שיצאו לחג נדרשו להישמע להנחיות משרד הבריאות.

כוחות צה"ל בדרום, צילום: אבי רוקח כוחות צה"ל בדרום | צילום: אבי רוקח כוחות צה"ל בדרום, צילום: אבי רוקח

ואם בשלב הראשון הסתכלו במטה הכללי על חגי תשרי כתאריך היעד המשוער לסיום המגפה, כעת התקבעה ההבנה שנגיף הקורונה ימשיך ללוות אותנו גם בחורף הבא. לכן, גם חלק מהתרגילים הגדולים ובהם התרגיל המטכ"לי השנתי "אבן הראשה", נדחו לחציון הראשון של שנת 2021. בצה"ל מסתכלים על המשבר בראייה של שנה קדימה, לא פחות, ויש בצמרת צה"ל מי שכבר סימן והגדיר את שלושת שלבי היציאה מהמשבר: בלימה, חיים בנוכחות והתאוששות והתייצבות.

הסברה, לוגיסטיקה והגבלות

על בסיס מחקרים בינלאומיים עדכניים ועל-פי השוואה למודלי היציאה של אוסטריה וגרמניה, בצה"ל מעריכים שישראל נמצאת כעת לקראת סופו של השלב הראשון באסטרטגיית היציאה – שלב הבלימה של המגפה. השלב הבא, לפי ההערכות בצבא, יהיה הקשה ביותר: החיים בנוכחות הנגיף, לאורך חודשים ארוכים, שבהם יוכלו להיות התפרצויות מקומיות. השלב השלישי, של התאוששות והתייצבות, יגיע רק כאשר יימצא פתרון קליני לקורונה, בדמות סיום פיתוח תרופה או חיסון.

במערכת הביטחון ובמערכת הבריאות לומדים כעת איך להתמודד עם אתגרי המגפה, והלקחים שמופקים מדי יום יאפשרו לשלוט על התפרצויות עתידיות, אם יהיו, במסגרת שחרור המשק בחזרה לשגרה. השלב השלישי, לאחר מציאת פתרון קליני, יהיה קשור לצבא בעקיפין – בעיקר מבחינה תקציבית.

בצה"ל מזהים שלושה יסודות שיאפשרו מעבר משלב הבלימה לשלב החיים בנוכחות הנגיף. הראשון הוא הגבלות והיתרים לפי גישה דיפרנציאלית – כמו בידוד וסיוע לאוכלוסיות בסיכון ולצד זה גם הטלת סגר על יישובים ושכונות שבהם התחדשה או נמשכת התחלואה. היסוד השני, כפי שמזהים בצה"ל, הוא פיקוד ושליטה וקבלת החלטות מהירה ויעילה לצד מענה לוגיסטי זמין, והיסוד השלישי הוא הסברה מהימנה, אפקטיבית וחוצת מגזרים, שתעורר גם אמון ותקווה.

במקרה או שלא במקרה, מדינת ישראל זה שבועות כבר נשענת על שני היסודות הראשונים של צה"ל, במסגרת יישום בפועל ובסיוע עקיף וישיר. אך כמובן שאין להשוות בין ניהול של מדינה עם מיליוני אזרחים מסקטורים שונים לבין ניהול הגוף הגדול במדינה, שפועל במאפיינים טוטליטריים, עם פקודות, היררכיה וגוון אחיד של אוכלוסייה, על כל עשרות אלפי החיילים שלוקחים בה חלק, רובם ככולם צעירים, ברגע נתון.

הדילמה: קושי משפחתי מול סיוע כלכלי

 

יחד עם זאת, צה"ל מנהל את משבר הקורונה תוך ניטור עצמי קבוע (550 בדיקות ביום של חיילים במעבדה הצבאית) ואכיפה מחמירה של הנהלים, אך גם מנהל סיכונים כדי לעמוד במשימות ההגנה על המדינה. המטכ"ל מתפקד בשעון לחימה יומי, ומפיץ כמעט כל ערב פקודת קורונה מעודכנת. לצד זאת, במקרים לא מעטים עולות דילמות הנוגעות ישירות לאזרחים ולכלכלה. 

 

דוגמה לכך היא ההחלטה על ביטול תעסוקה מבצעית ל-22 גדודי מילואים בחודשים הקרובים. במטכ"ל לא דנו רק בחשש מערבוב בין אזרחים שבאים מהקהילה אל המסגרת הצבאית, אלא גם בהשלכות המשפחתיות והכלכליות שעלולות לעלות מזימון אותם אנשי מילואים. ולבסוף, ההחלטה התקבלה, בין היתר מתוך רצון להתחשב באותם מילואימניקים, שרבים מהם איבדו את עבודתם ונדרשים לדאוג למשפחתם המסוגרת בבית, ללא מסגרות חינוך פעילות.

ואולם, באותם דיונים עלו גם שיקולים כלכליים נוספים והפוכים. שלושה עד ארבעה שבועות של מילואים בתעסוקה מבצעית יכלו לעזור כלכלית לאותם משרתים, שהיו צפויים לקבל מהמדינה "משכורת מלאה", במקום דמי אבטלה שמגלמים רק חלק יחסי משכרו האבוד. לזה מצטרף מענק משרת פעיל של אלפי שקלים נוספים, אך השיקול הזה כאמור נדחה בסופו של דבר.

בצבא הבינו את ערפל הקרב התקציבי המאיים שממתין למערכת הביטחון מעבר לפינה בעקבות המשבר הכלכלי העצום שהמדינה הולכת להתמודד עמו. עלות הזימון של 22 גדודי מילואים יכולה להסתכם בעשרות מיליוני שקלים, בעיקר בגלל המחיר הממוצע של כל יום מילואים למשרת. אותו מחיר מסתכם בערך שולי לכוחות הסדירים שישלימו את החסר: אובדן של חודש מתקופת האימונים לגדודים הסדירים, שיקוזז עם שבועות חינוך, נופש יחידתי ועוצר היציאות הנוכחי.

כך או כך, בצבא מסופקים מהפעילות הפנימית למיגור המגפה בחודש האחרון. בסך הכול נדבקו כ-100 חיילים, כולם במצב קל. כ-3,000 נוספים מבודדים, רובם בבסיסים, וזאת לצד המשך הפעילות ההגנתית בגבולות וגם מעבר להם, כמו המשך סיכול ההתבססות האיראנית בסוריה וסיכול העברת נשק מתקדם לחיזבאללה. ועדות לכך היא השיחה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין לפני כשבוע, שעסקה בין היתר גם בנושא הזה, על רקע המשך הפרסומים בנוגע לפעילות בשמי סוריה.

(יואב זיתון, ynet)

17:45 -  כך מתכננים חדרי הכושר לחזור לפעילות

בענף חדרי הכושר מנסים לחזור לשגרה מהר ככל האפשר. בראיון שפורסם הבוקר ב"כלכליסט" אמרה מנכ"לית הולמס פלייס, קרן שתוי, כי לדעתה חדרי הכושר צריכים להיות בין הגופים הראשונים שיחזרו לפעילות. אלא שבפועל, רבים מחדרי הכושר נמצאים בקניונים שיהיו בין האחרונים שייפתחו, על פי תוכניות הממשלה ליציאה מהמשבר.

בענף חדרי הכושר מנסים ללחוץ על משרד האוצר באמצעות חבר הכנסת מיקי לוי. האחרון שיגר היום מכתב למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ובו מפורטת תוכנית החזרה לשגרה של הענף, שמעסיק כ-90 אלף עובדים שנמצאים בחל"ת מאמצע חודש מרץ.

"בתוכנית היציאה מהמשבר שהועברה אמש לשרי הממשלה ותוצג היום במליאת הממשלה, תחום הכושר אינו צפוי לחזור לשגרה בחודשים הקרובים, כמו גם ענפים נוספים, ונראה כי גם לענף זה לא נבנתה על ידי הגורמים הממשלתיים תוכנית ייעודית והדרגתית לחזרה לשגרה, על מנת שהענף יוכל לחזור ולפעול מוקדם יותר, עם חזרת המשק לפעילות הדרגתית", כותב ח"כ לוי במכתב למנכ"ל האוצר.

חדר כושר (ארכיון), צילום: שי כהן חדר כושר (ארכיון) | צילום: שי כהן חדר כושר (ארכיון), צילום: שי כהן

"לתחום הספורט חשיבות רבה לבריאות הציבור ויש בו גם ערך חברתי נפשי, שחשוב להעניק אותו, במידה מוקפדת ומבוקרת, לציבור בהקדם. מחקרים רבים מעידים כי אימונים קבועים מפחיתים משמעותית את הסיכון לחלות במחלות לב וסכרת וכי הם מוסיפים 4-6 שנים לתוחלת החיים ומכאן חשיבותם הנוספת בחזרה לפעילות, לאחר תקופה ארוכה של הסתגרות בבתים והפחתה משמעותית בתנועה ובפעילות. כמו כן כמות המתאמנים שנדבקו במועדוני כושר, בעת שפעלו בתחילת האירוע, הייתה זניחה עד כדי אפסית".

ח"כ לוי גורס כי פתיחת מועדוני כושר כבר בשלבים המוקדמים של היציאה מהמשבר אפשרית באופן מבוקר ומדורג, בהתאם למגבלות שייקבעו, ומציע כי החזרה לשגרה תעשה באופן הדרגתי במספר פעימות.

נציגי הענף גיבשו מתווה לחזרה לפעילות שכולל תגבור של צוותי ניקיון, פריסת עמדות של ציוד חיטוי מסכות וכפפות, הקפדה על מגבות אישיות, בדיקת חום כל יום לאנשי הצוות, לבישת מסכות וככפות בכל שעות הפעילות על ידי הצוות, מדידת חום למתאמנים בכניסה לחדר כושר, חתימה על הצהרת בריאות ייעודית בכניסה למועדון, איסור על הגעה למועדון למי שנמצא בקבוצת סיכון של גיל 65 ומעלה או לבעלי מחלות רקע ומי שחוזר מחו״ל - לתקופה של 14 יום לפחות. בנוגע למתקני אימון - ההמלצה היא להגביל את כמות האנשים על ידי רישום הגעה למועדון כך שלא יהיו יותר אנשים מהמורשה, הקפדה על מינימום 1.5 מטר בין החברים במתקני הכוח והמכשירים, וכן באימון אישי בין המתאמן למאמן, וצמצום כמות האנשים בשיעורי הסטודיו, כך שיישמר מרחק של 4 מטרים בין המתאמנים.

(אורנה יפת)

14:30 - יופעל שירות מקוון לצורך אימות תצהיר ללא מפגש עם עו"ד

רשות התקשוב הממשלתית ומשרד המשפטים פיתחו שירות מקוון לאימות זהות דיגיטלי מרחוק, לצורך אימות תצהיר ללא צורך במפגש פיזי עם עורך הדין. זאת, על רקע הקושי בהליך אימות כזה בתקופה הנוכחית. השירות פותח בתיאום עם לשכת עורכי הדין, לאחר ששר המשפטים אמיר אוחנה סיים עבודת מטה בעניין מול ועדת האתיקה של הלשכה.

ראש רשות התקשוב הממשלתי שחר ברכה: "רשות התקשוב הממשלתי עושה ותמשיך לעשות לילות כימים על מנת לספק פתרונות טכנולוגיים הנדרשים בכדי לאפשר למשק להמשיך ולתפקד בתקופה זו. ההשקעות של השנים האחרונות בפלטפורמות מרכזיות מאפשרות לנו לתת מענה בתקופה זו תוך פרקי זמן קצרים, ולהקל על צרכי האזרחים והעסקים".

(ליטל דוברוביצקי)

14:00 - בעקבות הסגר על חלק מהשכונות: מסלול הרכבת הקלה בירושלים ישונה

בעקבות הסגר שהוטל על חלק משכונות ירושלים, ולאחר קבלת הנחיות ממשרד התחבורה וממשטרת ישראל, מהחל מהיום (א') ישונה מסלול הרכבת הקלה בירושלים, והקו שפועל שם יסע בין תחנות העירייה לתחנה המרכזית ללא עצירה בתחנות הביניים. כיוצא מכך לא תתאפשר כניסה או יציאה של נוסעים ב-4 תחנות לאורך הקו שמחבר בקצוות שלו את גבעת זאב עם הר הרצל, ולכן תחנות יפו מרכז, הדוידקה, מחנה יהודה והטורים יסגרו. הסרת המגבלות תתבצע רק באישור משרדי הממשלה.

(ליאור גוטמן

הרכבת הקלה בירושלים, צילום: חיים צח הרכבת הקלה בירושלים | צילום: חיים צח הרכבת הקלה בירושלים, צילום: חיים צח

13:30 - עיריית ת"א "מנצלת" את הסגר להשלמת שבילי אופניים

עיריית תל אביב ניצלה את השקט היחסי ברחובות כדי לסלול שבילי אופניים חדשים - וצפויה להמשיך בימים הקרובים את עבודות הסלילה, כך נודע ל"כלכליסט". בשבוע שעבר סומנו שבילי אופניים ברחוב שבילי ישראל וברחוב וינגייט, ובמהלך הימים הקרובים יסללו בעיר שבילים נוספים. בנוסף בוחנת העיריה ניצול של ימי הקורונה כדי להאיץ פרויקטים נוספים הקשורים, בין היתר, בתחום התחבורה הירוקה והחכמה.

עוד מדגישים בעיריה כי שירות התל-אופן פעיל ומציע הנחות למשתמשים בימי הקורונה. לדברי גורמים בעיריה, היקף המיקוד באכיפה נגד רוכבי הקורקינט הופחת, מהלך הגיוני בהתחשב בעובדה שחלק מהמפעילים, כמו למשל ליים, השעו את הפעילות, ואילו מפעילים כדוגמת WIND שינו את מודל הפעולה ועובדים על מודל שונה שאינו כולל, לעת עתה, איסוף חופשי של קורקינטים, אלא איסוף פרטני על ידי משתמשים.

(תומר הדר)

12:40 - חברת נמלי ישראל פינתה 5,000 מכולות ריקות מהרציפים בחיפה ואשדוד

חברת נמלי ישראל פינתה בשבוע האחרון יותר מ-5000 מכולות ריקות שהוצבו ברציפי נמלי חיפה ואשדוד, זאת במטרה לפנות מקום לסחורה שאמורה להגיע לארץ. המכולות עברו לחברת "אוברסיז קומרס" שמפעילה משטחים של כ-30 דונם במסוף העורפי בחיפה וכ-30 דונם במסוף הפחם באשדוד. עוזי יצחקי, יו"ר חברת נמלי ישראל: "העברת אלפי המכולות הריקות מהמשאיות לעורף הנמל עוזרו להבטיח פעילות יעילה ורציפה בנמלים".

(ליאור גוטמן) 

12:00- הסגר בירושלים החל: 100 מחסומים יוצבו במרכז העיר

בשעה זו החל הסגר שהטילה הממשלה על ארבעה אזורים בירושלים, במטרה למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. מדובר בסגר על שכונות חרדיות, לצד שכונות במרכז העיר, ובכלל זאת שוק מחנה יהודה ובניין העירייה שבכיכר ספרא.

אלו השכונות הנכללות בו: רמות, רמת שלמה, נווה יעקב, הר נוף, גבעת שאול, קריית משה, רחביה - בין הרחובות קרן קיימת לישראל עד רחוב רמב"ן (כולל), נחלאות, מקור ברוך, רוממה (רבתי), עזרת תורה, גאולה, מאה שערים, בית ישראל, מוסררה, בית וגן וגבעת מרדכי.

בגבעת שאול, צילום: אלכס קולומויסקי בגבעת שאול | צילום: אלכס קולומויסקי בגבעת שאול, צילום: אלכס קולומויסקי

11:40 - הממשלה החליטה: הטיסות לישראל יימשכו, הנוחתים יחויבו בבידוד במלוניות

הממשלה החליטה בדיון טלפוני כי כל השבים לישראל מחו"ל יישלחו עם חזרתם לבידוד במלוניות מטעם המדינה. בהודעת הממשלה צוין כי "במקרים חריגים ויוצאים מן הכלל, מנכ"ל משרד הבריאות, בהתייעצות עם מפקד פיקוד העורף, רשאי לאשר לחוזר לשהות במקום בידוד אחר מטעמים בריאותיים או הומניטריים, או בנסיבות מיוחדות אחרות ובתנאים שייקבעו לעניין הבידוד". עוד הוחלט להאריך את תוקפן של התקנות עד ל-22 באפריל.

התפלגות החולים על פי יישובים

11:30 - משרדי האוצר והבריאות דורשים לבטל החופש הגדול - משרד החינוך מתנגד

ויכוח בין משרדי הממשלה לגבי החופש הגדול: לפי משרד החינוך, משרדי האוצר והבריאות והמל"ל דורשים לבטל לגמרי את החופש הגדול. שר החינוך פרץ ומשרדו מעוניינים לעומת זאת שבחודש יולי ילמדו וחודש אוגוסט יהיה חופש. לטענת מקורב לפרץ "זו האופציה הסבירה וההגיונית, גם מבחינת כמות הימים שהתבטלו (רק שבועיים וחצי עד עתה) וגם זו שתעבור את המשוכה של ארגוני המורים".

במסמך שהכינו משרדי האוצר, הכלכלה, המועצה הלאומית לכלכלה ובנק ישראל כהכנה לדיון על יציאה מהסגר אין התייחסות מפורשת לביטול החופש הגדול. עם זאת נאמר ש"למערכת החינוך בגילאים הצעירים יש חשיבות ליכולת של המשק לחזור לפעילות. יש להחזיר אותה לפעילות באופן מתואם ומודרג בפרט תוך שימת ל למענה שינתן שהמהלך חודשי הקיץ על מנת לייצר יציבות לשוק העבודה ועל מנת לסייע למשק להתאושש".

במשרד האוצר לא היו מעוניינים להתייחס מעבר לנאמר במסמך.

רפי פרץ שר החינוך, צילום: AP רפי פרץ שר החינוך | צילום: AP רפי פרץ שר החינוך, צילום: AP

עד עכשיו סוכם עם הסתדרות המורים על קיצור החופש הגדול ב-9 ימים בלבד. יצוין שטרם נסגר כל הסכם עם הסתדרות המורים על המשך הלימוד המקוון לאחר חופשת הפסח וגם אין בינתיים משא ומתן. זאת, בין היתר לאור העובדה שעדין לא ברור מה המתווה לחזרת מערכת החינוך לפעילות. מסתמן רק שמוסדות החינוך המיוחד המונים כ-50 אלף תלמידים יחזרו לפעילות באופן חלקי.

בשלב מאוחר יותר מדובר על חזרה של כיתות א-ג ותלמידי התיכון המתכוננים לבגרות אבל גם זה באופן חלקי. זאת, תוך פרישת הלימודים על יותר כיתות כדי לאפשר מרווחי ביטחון בין התלמידים ולימודים במשמרות או בימים לסירוגין. זאת, תוך שילוב לימוד מקוון.

מהסתדרות המורים נמסר כי היא "נמצאת בקשר שוטף וישיר עם הממשלה. נכון לעכשיו, טרם הוצג בפני הסתדרות המורים מתווה לפתיחת מוסדות החינוך. בכל מקרה, הסתדרות המורים לא תתפשר על בטחונם ובריאותם של עובדי ההוראה. בדיוק כפי שנאבקה על סגירת מוסדות החינוך". (שחר אילן)

 

10:22 - מודיעין עילית: מספר החולים המאומתים הוכפל תוך שבוע

 

מספר החולים המאומתים בקורונה במודיעין עילית הוכפל פי 1.9 תוך שבוע. זהו קצב העלייה הגדול ביותר בארץ ביישובים שיש בהם יותר מ-40 חולים. לפי נתוני משרד הבריאות, שיעור דומה של עלייה במספר החולים נרשם באלעד (פי 1.8 בשבוע) ובבית"ר עילית (פי 1.7). קצב ההדבקה בירושלים ובבית שמש הוא פי 1.5 בשבוע. שני היישובים המובילים במספר החולים בקורונה הם ירושלים (1,897 חולים) ובני ברק (1,778 חולים).

    , קרדיט: המרכז למידע וידע קרדיט: המרכז למידע וידע     , קרדיט: המרכז למידע וידע

במגזר הערבי יחס ההכפלה הוא של 1.6, מהגבוהים בארץ (291 חולים השבוע מול 182 בשבוע שעבר. מובילים במספר החולים ובקצב הכפלה במגזר הערבי: ג'סר א-זרקא קא עם פי 6: לפני שבוע היו חמישה חולים, עכשיו יש 30 חולים. אום אל-פחם, דבוריה, טמרה, ג'ת, באקה אל-גרביה ורהט.

ליצמן: "הגבלת תנועה רק באזורים חרדיים מוטעית ומכפישה ציבור שלם"

שר הבריאות יעקב ליצמן אמר במהלך דיוני הממשלה לראש הממשלה בנימין נתניהו כי יש להפסיק כל שיח מגזרי בדיונים ובהחלטות להטלת הגבלות תנועה. ליצמן ציין כי "יש לקבוע קריטריונים ברורים ושווים לכלל הערים, האזורים והשכונות בישראל - ללא הקשר או זיקה לאופי האוכלוסיה. ההגדרות שלפיהן יש להגביל את התנועה בריכוזים החרדיים בלבד - מוטעות ומכפישות ציבור שלם שנשמע להוראות החוק והרבנים". בתוך כך, בשעה 12:00 יחל סגר אזורי בירושלים, שרובו יוטל על שכונות חרדיות.

9:15 - הממשלה תאשר: שבים מחו"ל יועברו למתקן בידוד - למעט חריגים

 

הממשלה צפויה לאשר כי במסגרת תקנות החירום החוזרים לישראל מחו"ל יועברו למתקן בידוד מטעם המדינה, אך במקרים חריגים - יתאפשר בידוד ביתי. בהצעה שהוגשה בנושא צוין כי עד כה יותר כ-80% מהשבים נסעו לביתם. עוד נכתב כי ב-4 באפריל מספר הנדבקים בקורונה בקרב החוזרים מחוץ לארץ עמד על 16 ואילו ב-9 באפריל על 90 בני אדם.

9:00-  מספר המתים מהקורונה עלה ל-103

 

לפי הנתונים העדכניים של משרד הבריאות, יש 10,878 חולים בקורונה. מהם 174 חולים קשה ו-173 מונשמים.

חולים בינוני וקשה – מעניין לראות את שינוי המגמה שהחל לפני כמה ימים, יש יותר חולים קשה מאשר בינוני

 

 

8:00 - נפטר גבר בן 63 עם מחלות רקע: מספר המתים עלה  ל-102

 

מבית החולים פדה-פוריה שבטבריה נמסר על מותו של גבר בן 63 שחלה בקורונה, וסבל ממחלות רקע. בכך עלה ל-102 מניין המתים מהנגיף בישראל.

התפלגות המתים בישראל לפי גיל

 

מונשמים מול מתים

 

7:30 - מנכ”ל איכילוב פרופ’ רוני גמזו מונה לראש תחום בתי האבות לטיפול בקורונה

לפי הודעת משרד הבריאות מאתמול, בהנחיית שר הבריאות יעקב ליצמן ומנכ”ל המשרד משה בר סימן טוב, מונה פרופ׳ רוני גמזו מנהל בית החולים איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות לשעבר, להוביל את נושא הטיפול בבתי האבות בישראל באירועי הקורונה.

פרופ פרופ' רוני גמזו מנכ"ל איכילוב | צילום: עמית שעל פרופ

7:00 - מהבוקר: חובה לעטות מסכות מחוץ לבית; המשטרה לא תאכוף בינתיים

בהתאם לצו שעליו חתם מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, מהיום (ראשון) ב-07:00 חלה על כל האזרחים חובה לעטות מסכה ביציאה ממקום מגוריהם. עם לפי שעה המשטרה לא תרשום דו"חות ותטיל קנסות על מי שיפר את ההנחיה.

פי הוראת הצו, "לא ישהה אדם במקום שאינו מקום מגוריו ללא כיסוי הפה והאף באמצעות מסכה המיועדת לכך או מסכה ביתית בהתאם להנחיות משרד הבריאות. מסכת פה-אף מקטינה מאוד את הסיכון להידבק ולהדביק. היא מונעת פליטת נתז טיפתי ומונעת מנתז טיפתי להגיע לפה ולאף".

אנשים עם מסיכות בישראל, צילום: נועה קסלר אנשים עם מסיכות בישראל | צילום: נועה קסלר אנשים עם מסיכות בישראל, צילום: נועה קסלר

עם זאת, ההוראות אינן תקפות לילדים מתחת לגיל 6 ולאנשים שמחמת מוגבלות נפשית, שכלית או רפואית מתקשים באופן משמעותי בשימוש במסכה. כמו כן, אנשים השוהים בכלי רכב, במבנה או בחדר במבנה ללא אדם נוסף או אדם השוהה במקומות כאמור עם אנשים הגרים באותו מקום איתו פטורים גם הם מעטיית מסכה.

עם זאת, למרות חובת עטיית המסכות - המשטרה לא תאכוף את הצו באמצעות קנסות. במשטרה ינחו את השוטרים לגשת לאזרחים ולבקש מהם לעטות מסכה, מאחר שבידי השוטרים אין כלים לאכוף את ההנחיה. בין היתר, גם לא נקבע גובה קנס לאזרחים שיפרו את הצו.

לפי שעה עומד מניין הנדבקים בנגיף הקורונה בישראל על 10,525. מצבם של 180 מהם מוגדר קשה, ומתוך החולים הקשים - 132 בני אדם מונשמים. 153 בני אדם נוספים במצב בינוני והיתר קל. מניין הנפטרים מהנגיף עומד על 97. עד היום החלימו בישראל 1,236 בני אדם.

עוד פטורים: בני אדם שמשתתפים בשידור באמצעי תקשורת שנדרשים לדבר בשידור ובלבד ששומרים על מרחק של שני מטרים מאדם אחר, ושני עובדים העובדים בקביעות בחדר אחד במקום העבודה ובלבד שישמרו על המרחק הנדרש לפי ההנחיות.

7:00 - סגר יוטל על ארבעה אזורים בירושלים

 

עדת השרים לקביעת "אזורים מוגבלים" אישרה הלילה (א') להטיל סגר על שכונות חרדיות בארבעה רבעים בירושלים שבהם ישנם אחוזי תחלואה בקורונה גבוהים מהממוצע. הסגר ייכנס לתוקפו היום בשעה 12:00 בצהריים.

הרבעים יוכרזו "אזורים מוגבלים" עד יום רביעי, 15 באפריל בשעה 7:00 בבוקר. התנועה בין הרבעים תיאסר והתושבים יוכלו לצאת מהם לעבודה, לטיפול רפואי חיוני, הלוויה של בן משפחה מדרגה ראשונה, העברת קטין בין הורים גרושים, הליך משפטי וכל צורך חיוני אחר באישור מראש של רח"ל.

מפת מוצעת לסגר על ירושלים בשל הקורונה. ייתכנו שינויים מפת מוצעת לסגר על ירושלים בשל הקורונה. ייתכנו שינויים מפת מוצעת לסגר על ירושלים בשל הקורונה. ייתכנו שינויים

יצוין כי העיר חולקה לשבעה אזורים ולהלן אלה שלגביהם הכריעו השרים:

  • רובע 1 כולל את שכונת נווה יעקב ולא כולל את עוטף ירושלים, כפר עקב, אזור התעשייה עטרות, בית חנינא, פסגת זאב ושכונת השלום.

  • רובע 2 כולל את רמת שלמה ורוממה. הוא לא כולל את אזור התעשייה הר החוצבים, פארק עמק הארזים ועמק מוצא.

  • רובע 3 כולל את שכונת הר נוף ולא כולל את אזור התעשייה גבעת שאול, בית הכרם, הר הרצל, יובלים, גנים ובית החולים הדסה עין כרם.

  • רובע 5 כולל את כל השכונות החרדיות במרכז ירושלים כגון מאה שערים, שכונת הבוכרים ומקור ברוך. הוא לא כולל את קריית הלאום.

ועדת השרים אישרה הכרזה על אזור מוגבל על פי שלושה קריטריונים:

1. כמות החולים - גבוהה ביחס ליישובים אחרים אך לפחות 50 חולים.

2. קצב עלייה בתחלואה הגבוה בשלושת הימים האחרונים מעל הממוצע בישראל.

3. שיעור התחלואה ל-100 אלף תושבים - גבוה משיעור התחלואה הממוצע בכלל האוכלוסייה.

העיר ירושלים עומדת למעשה בכל שלושת הקריטריונים, אך מאחר וירושלים היא העיר הגדולה בישראל הן בשטח והן מבחינת האוכלוסייה ויש בה מגוון של אזורים בעלי מאפייני תחלואה שונים, היה קושי להסתמך באופן בלעדי על הקריטריונים האלה ביחס לעיר כולה והיה צורך לבחון את מצב התחלואה בעיר לפי יחידות גיאוגרפיות קטנות יותר.

שוק מחנה יהודה בירושלים בימי הקורונה, צילום: יואב דודקביץ שוק מחנה יהודה בירושלים בימי הקורונה | צילום: יואב דודקביץ שוק מחנה יהודה בירושלים בימי הקורונה, צילום: יואב דודקביץ

בדיקה של נתוני התחלואה ל-100 אלף תושבים לפי אזורים בתוך ירושלים ועל פי פיזור החולים היחסי בעיר - הובילה למסקנה כי יש הצדקה להכריז רק על חלקים מהעיר כאזור מוגבל. בתוקפה של ההכרזה, משרד הביטחון באמצעות פיקוד העורף יבטיח קיום אספקה נאותה של מזון, מצרכים, שירותים חיוניים וסיוע לאוכלוסיה בתוך האזור.

ההחלטה נדחתה בגלל התנגדות של דרעי וליאון

ההחלטה אמורה הייתה לקבל את אישור הממשלה כבר שלשום אך נדחתה בעיקר בשל התנגדות של שר הפנים אריה דרעי וראש העיר ירושלים משה ליאון, ועל משרד הבריאות הוטל לגבש הצעה מוסכמת.

במשרד הבריאות ביקשו להטיל סגר רק על השכונות החרדיות, שבהן אחוזי תחלואה גבוהים, אך ראש העיר משה ליאון - שכבר הודיע בתחילת השבוע שעבר על התנגדותו לסגר שכזה - התנגד לכך בתוקף בטענה שזה רק יחמיר את המצב.

ליאון אמר במהלך הדיונים שלשום כי "לא ייתכן שייקחו שכונה שלמה של 60 אלף תושבים כמו רמות שבה יש 130 חולים ויטילו עליה סגר". הוא הוסיף: "אני צריך לתת הסברים לתושבים מה הסיבה שאנשים נכנסו לסגר". משרד הבריאות השיב לליאון שהשכונה נכנסה לרשימה בגלל הקריטריון של יותר מחולה אחד על כל 1000 תושבים.

במהלך החג ירושלים חולקה לשבעה רבעים, ולא ניתן היה להסתובב ביניהם. תחילה אמורות היו להיחסם 15 שכונות, חרדיות בעיקרן, אך בסופו של דבר ההחלטה שונתה. היועץ המשפטי של משרד הבריאות, עורך הדין אורי שוורץ, הבהיר אחרי אישור התקנות לקראת החג כי "מותר לצאת מהבית על מנת לסייע לאדם עם מגבלה רפואית או מצוקה, אך הסעה לעיר אחרת אינה מותרת כשלעצמה".

בירושלים מספר הנדבקים בקורונה הגבוה בארץ, 1,821 לפי הנתונים האחרונים ממשרד הבריאות, רובם הגדול בשכונות החרדיות. שיעור החולים לאוכלוסייה אינו גבוה במיוחד, אבל בשכונות החרדיות שיעור זה גבוה מאוד, ומתקרב אף לשיעור החולים בבני ברק.

אולם,  לפי נתונים פנימיים אחרים, נחשפו מספרי הנדבקים בשכונות המדוברות שעליהן הוטל סגר - נווה יעקב בצפון העיר (רובע 1), רמת שלמה, רמות ורוממה (רובע 2), הר נוף שבמערב העיר (רובע 3) והשכונות החרדיות ואלו הצמודות להן במרכז העיר (רובע 5).

מהנתונים עולה כי כ-75% מחולי הקורונה בעיר מתגוררים בשכונות החרדיות. בסך הכול, בעיר מספר הנדבקים הגבוה ביותר בארץ - 1,959 נדבקים. מהנתונים עולה הפער הגדול בין שיעור החולים באוכלוסייה בשכונות החרדיות בירושלים, לבין שיעור החולים ביתר השכונות. השכונה עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר היא רמות (רמות אלון), המאגדת בתוכה את רמות א', רמות ב', רמות ג', רמות ד' ורמות פולין - שם נדבקו עד אתמול 141 איש. זאת, אל מול 97 חולים לפי הנתונים שנחשפו ב-5 באפריל.

הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר כללו אזורים שכוללים כמה שכונות חרדיות, כמו שכונות חרדיות בכניסה לעיר, אך ללא פירוט השכונות שיאפשר השוואת נתונים. בנתונים שהגיעו לידנו מפורטות השכונות עד לרמת החסידויות והאגפים. כך ניתן לראות שבשיכון חב"ד 69 חולים ושיעור החולים באוכלוסייה הגבוה ביותר בעיר (17 חולים לאלף תושבים). בקריית צאנז 49 חולים, וגם שם אחוז הנדבקים גבוה מאוד - 15 נדבקים לאלף איש. שתי השכונות שייכות לרובע 5, שעליו יוטל סגר.

תגיות