אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דוחות קרן הפנסיה הגדולה בישראל חושפים: זינוק של 33% בבקשות לפדיונות ברבעון הראשון צילום: שאטרסטוק

דוחות קרן הפנסיה הגדולה בישראל חושפים: זינוק של 33% בבקשות לפדיונות ברבעון הראשון

קרן הפנסיה מבטחים החדשה לא סיפקה נתון מספרי, אך באופן שוטף מושכים מדי חודש מכל קרנות הפנסיה כ-300 מיליון שקל; המשמעות המדאיגה: חוסכים שפוטרו ממקום עבודתם מיהרו למשוך את רכיב הפיצויים וחלקם גם את רכיב החיסכון החייב ב-35% מס

12.04.2020, 13:31 | רחלי בינדמן

קרן הפנסיה הגדולה בישראל, מבטחים החדשה, חושפת בדוחות הכספיים שלה שברבעון הראשון של 2020 נרשם זינוק של 33% במספר בקשות הפדיון מהקרן ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. עוד חשפה הקרן, של חברת הביטוח מנורה מבטחים, כי חלה עלייה משמעותית במספר הבקשות שהתקבלו מעמיתים לשינוי מסלול השקעה.

קראו עוד בכלכליסט

במנורה מבטחים פנסיה לא סיפקו את הנתון האבסולוטי, אך באופן שוטף עומד היקף הפדיונות מתעשיית קרנות הפנסיה על כ-300 מיליון שקל בחודש, בעיקר מאנשים שמסיימים מקום עבודה ומושכים את כספי הפיצויים.

מבטחים החדשה, כקרן הפנסיה הגדולה בישראל, מייצגת היטב את התעשייה הזו ולכן ניתן להניח שזינוק של 33% בפדיונות הוא מנת חלקן של כלל הקרנות. מדובר אם כן בעלייה של כ-300 מיליון שקל בהיקף הפדיונות ברבעון הראשון. אף על פי שבמונחים אבסולטיים לא מדובר במספרים גבוהים, מדובר בתופעה מטרידה כיוון שמדובר בקרן פנסיה שנועדה לחיסכון לגיל פרישה. זאת להבדיל ממשיכות מקרנות השתלמות, רובן נזילות שמלכתחילה נועדו לחיסכון לטווח בינוני.

שוק מחנה יהודה בירושלים ריק בזמן מגפת הקורונה. לשוק אין קשר ישיר לכתבה, צילום: יואב דודקביץ שוק מחנה יהודה בירושלים ריק בזמן מגפת הקורונה. לשוק אין קשר ישיר לכתבה | צילום: יואב דודקביץ שוק מחנה יהודה בירושלים ריק בזמן מגפת הקורונה. לשוק אין קשר ישיר לכתבה, צילום: יואב דודקביץ

החשש שעולה מהנתון שהוצג על ידי מנורה הוא שחוסכים בקרן הפנסיה שלה שפוטרו ממקום עבודתם בעקבות המשבר, משכו את כספי הפיצויים שמהווים כשליש מהסכום שנועד לחיסכון לגיל פרישה.

אם לא די בכך, המשמעות של הזינוק הוא שחלק מאותם חוסכים אף ביקשו למשוך את הסכומים המעטים שהספיקו לצבור ברכיב התגמולים, למרות שהיה כרוך בתשלום קנס יציאה של 35%.

רבים מהחוסכים בקרן הפנסיה מבטחים הם בעלי צווארון כחול, שבקופת החיסכון שלהם הצטברו אלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים בודדים. ברגע שהם פוטרו מהעבודה במלונות, במסעדות, בחברות הקייטרינג והאולמות, הם עלולים למשוך את כספי הפיצויים ובמקרה היותר גרוע את כל החיסכון הצבור (כולל תשלום קנס) כדי שיהיה להם אוכל להניח על השולחן.

המשמעות של מהלך כזה היא שמיטת הקרקע ממודל הפנסיה חובה לכלל הציבור ומביא לניצחון שיקולי ההישרדות קצרי הטווח על חשבון הסיכון שעומד לפתחם בטווח הארוך, כאשר לא תהיה להם קצבת פנסיה מינימלית לחיות ממנה.  

תגיות