אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד התקשורת לרבנים החרדים: לפתוח הטלפונים הכשרים למידע על הקורונה צילום: אוראל כהן

משרד התקשורת לרבנים החרדים: לפתוח הטלפונים הכשרים למידע על הקורונה

הטלפונים הכשרים במגזר החרדי חסומים לקבלת מידע ממשלתי. מנכ"ל משרד התקשורת פנה בנושא לוועדת הרבנים לענייני תקשורת, השולטת בשוק הקווים הכשרים: "נשקול התערבות בהסכמים עם חברות הסלולר"

12.04.2020, 19:40 | אביאור אבו

דווקא בזמן שבירושלים מספר החולים הגבוה ביותר ובבני ברק שיעור הנדבקים הכי גבוה – הטלפונים הניידים של הציבור החרדי חסומים לקבלת מידע ממשרד הבריאות וגורמים ממשלתיים.

קראו עוד בכלכליסט

מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, שלח היום (א') מכתב בנושא לוועדת הרבנים לענייני תקשורת, השולטת בשוק הקווים הכשרים במגזר החרדי. "בעקבות התמודדות מדינת ישראל עם התפשטות נגיף הקורונה", הוא כותב, "נקבעו בתקנות שעת חירום ובהנחיות משרד הבריאות הוראות שונות המתעדכנות מעת לעת בהתאם להתפתחויות והחלטות הממשלה. ממידע שהגיע לידי, המספרים המוקצים לצורך הודעות רשמיות מטעם משרד הבריאות אינם פתוחים לכלל המגזרים. ברצוני להבהיר כי אני רואה בחומרה כל ניסיון לחסום מידע של הגורמים הרשמיים במדינת ישראל לציבור זה או אחר".

עוד הוא כותב: "מסמך מטעם מנכ"ל המשרד מופץ ברגעים אלו לחברות הסלולר, ובו מצוינת רשימת הקווים הרשמיים ומובהר כי אנו אוסרים חסימת קווים אלו לכלל המנויים, המספרים יעודכנו ע"פ הצורך בתאום לשכת הפרסום הממשלתית. במידה ותופעה זו תימשך, שר התקשורת ישקול את התערבותו בהסכמים הקיימים בין ועד הרבנים לחברות הסלולר".

מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן, צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן | צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד התקשורת נתי כהן, צילום: אוראל כהן

זמן קצר לאחר מכן צייץ שר התקשורת, דודי אמסלם: "אני רואה בחומרה רבה את העובדה שמספרים המוקצים לצורך הודעות רשמיות מטעם משרד הבריאות אינם פתוחים לכלל המגזרים. הניסיונות לחסום מידע מהגורמים הרשמיים במדינת ישראל לציבור זה או אחר הוא בלתי נסלח".

מאות תלונות

עמותת ועדת הרבנים לענייני תקשורת קמה בשנת 2005 במטרה למצוא פתרונות לתקשורת "כשרה" ו"מוסרית". הוועדה חתומה על הסכמים מול חברות הסלולר המאפשרים לה לחסום מספרים שהיא מגדירה כלא מוסריים, כך שלא ניתן יהיה לחייג אליהם מטלפונים כשרים - מכשירים "טיפשים" שלא מחוברים לאינטרנט, שירותי SMS ומצלמה. עם זאת, העמותה חורגת מגבולות הגזרה שניתנו לה וחוסמת מספרים באופן שרירותי ללא הנמקות, התראות או הסדרה בדין.

רשימת המספרים החסומים נמסרת על ידי ועדת הרבנים ומתעדכנת על ידיה באמצעות ממשק ממחושב המתחבר מרחוק למערכות ההנדסיות של חברות הסלולר, ללא כל אכיפה וביקורת מצדן. כל מספר שנחשד בוועדה כלא מוסרי נחסם באופן אוטומטי וכדי לקבל אישור לפתיחתו, החברה או האדם הפרטי צריכים למלא טופס ייעודי, שיכול לשבת במשרדי הוועדה זמן ממושך עד שיקבל התייחסות. על הדרך, חוסמת הוועדה בלוק רחב של מספרים הסמוכים למספר החשוד, ולוקח זמן עד לפתיחתם מחדש.

שר התקשורת דודי אמסלם, צילום: אבי מועלם שר התקשורת דודי אמסלם | צילום: אבי מועלם שר התקשורת דודי אמסלם, צילום: אבי מועלם

תיעוד של מאות תלונות צרכנים שנשלחו לאורך השנים למשרד התקשורת על חסימות קווים שרירותיות מעלה תמונה ברורה ועגומה: החסימות הן הרבה מעבר לקווים המספקים תוכן לא מוסרי, הן הפכו למטרד של ממש. כך למשל, נחסמו מספרים של קווי חלוקת מזון לנזקקים ומספרים של קווי חירום, בהם קו הסיוע של עמותת ער"ן לשירותי עזרה נפשית, קווי סיוע לנערים ונערות נפגעי פגיעה מינית וקו האגודה להגנת הילד. עוד נחסמו קווים ללמידה מרחוק לתלמידים, קווים לשיחות ועידה משפחתיות וקווים חדשותיים, מה שיכול לייצר נזק לא מבוטל, שכן במגזר החרדי לרוב אין אינטרנט או טלוויזיה בבית.

לקוח שינסה לפנות למשרד התקשורת יקבל תגובה אוטומטית: "המשרד אינו מתערב בהסכמים עצמאיים הנחתמים בין ועדת הרבנים לחברות התקשורת בנושא מכשירים כשרים. הנך מוזמן לפנות לוועדת הרבנים". המשרד המשיך להתעלם גם לאחר ש-50 אלף חרדים חתמו על עצומה שהוגשה לו בדרישה לפקח על פעילות הוועדה.

בחודש ינואר אף פנה מבקר המדינה למשרד התקשורת בנושא, כפי שעלה מתגובה של אזרח שהתלונן: "בתלונתך הלנת על כך שמשרד התקשורת אינו מתערב בפעולת ועדת הרבנים ואינו בוחן פעולותיה ובהן גם טענותייך בדבר חסימת הקו שלך. בעקבות תלונות נוספות שהתקבלו בנציבות תלונות הציבור בעניין הנ"ל, פנינו למשרד התקשורת בעניין והפננו את תשומת לבו לשאלות העולות מאי הסדרת התחום והימנעותו לבחון טענות בעניין. בעקבות בירורנו הודיע משרד התקשורת כי הוא בוחן מחדש את מדיניותו בעניין. הנציבות תעקוב אחר גיבוש מדיניות משרד התקשורת בעניין".

ועדת הרבנים מתנהלת כיום באין מפריע. בספטמבר 2016 ובמרץ 2019 קבעו שני דו"חות של רשם העמותות כי בעמותה חלים פעילויות המנוגדות לחוק, כי תשובותיה לא מהימנות ובעלי התפקידים בה אינם ממלאים תפקידם כהלכה. בעקבות כך, נשלחה לעמותה התראה לפני פירוק. נכון לעתה, רשם העמותות טרם הגיש בקשה לבית המשפט לסגירת העמותה. כמו כן, ההסכמים שעליהם הוועדה חתומה מול חברות הסלולר נמצאים תחת בחינה של רשות התחרות.

בעבר נמסר מהוועדה: "הוועדה מפקחת על תקשורת נקייה ופועלת זה כ־15 שנה, כשכל פעילותה בהנחיית והכוונת גדולי ישראל ובהתייעצות עם עורכי דין המומחים בתחום התקשורת. ישנם מאות אלפי מנויים שהביעו את אמונם בהכשר ובפיקוח שנותנת הוועדה, ובחרו מרצונם החופשי לרכוש מוצרי סלולר באישורה. ועדת הרבנים דורשת מכל חברת תקשורת המעוניינת לתמוך בקומה הכשרה לעשות זאת רק לאחר שתקצה לכך קומת מספרים מיוחדת שהוקצתה לחברה על ידי משרד התקשורת וכנדרש בחוק".

תגיות