אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לשוק הנדל"ן מצפים אתגרים – אך הוא חסין יחסית למשברים מסוג זה" צילום: pixabay

"לשוק הנדל"ן מצפים אתגרים – אך הוא חסין יחסית למשברים מסוג זה"

בפרופימקס, שעוסקת בהשקעות נדל"ן בחו"ל והשקעות אלטרנטיבות זה למעלה משני עשורים, עוקבים מקרוב אחר התפשטות המשבר. "המשקיעים בוחנים כיצד לאזן מחדש את התיק – ולמצוא הזדמנויות חדשות"

13.04.2020, 13:18 | נעה אורן, בשיתוף פרופימקס
בשבועיים האחרונים היינו עדים להאצת ההתפשטות של נגיף הקורונה בארה"ב, שהביאה להאטה ואף להשבתה כוללת של סקטורים נרחבים במשק. כתוצאה מכך, הכלכלה האמריקאית ניצבת בפני מיתון, שצפוי להתחיל ברבעון השני של 2020. ההערכות הן שהתוצר יצנח בעד 30% ברבעון זה, בעוד שהאבטלה תעלה משמעותית. מנגד, אושרה חבילת תמריצים בהיקף של כשני טריליון דולר – ההיקף הגבוה ביותר בהיסטוריה של ארה"ב, כמעט פי שלושה בגודלה מחבילת הסיוע שניתנה במהלך משבר הדיור האחרון בשנת 2008. כיצד צפויים כל אלה להשפיע על הכלכלה האמריקאית - ועל שוק הנדל"ן?

"בזמן משבר כלכלי, ממשלות יכולות להשתמש בשני כלים עיקריים", אומר אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, שעוסקת בהשקעות נדל"ן בחו"ל והשקעות אלטרנטיביות זה למעלה משני עשורים. "ראשית, עומדת לרשותן המדיניות הפיסקלית, שעוסקת באופן שבו מדינות גובות מיסים ומוציאות את הכספים שנגבו, והכלי השני הוא המדיניות המוניטרית, שעוסקת בדרך שבה הבנקים המרכזיים מנהלים את היצע הכסף ושיעורי הריבית.

"בשני תחומי מדיניות אלה, ארה"ב ומדינות רבות אחרות נוקטות צעדים מרחיקי לכת במהלך המשבר הנוכחי – ועל פי ההערכות, גם ההשפעה של צעדים אלה על הכלכלה העולמית תהיה מרחיקת לכת. בארה"ב, למשל, חבילת הסיוע כוללת 260 מיליארד דולר לתשלומי אבטלה נוספים; מענקים במזומן בהיקף כולל של כ-300 מיליארד דולר לאזרחים המשתכרים עד 90 אלף דולר לשנה, שיאפשרו להם להתמודד עם ירידת ההכנסה בתקופה הקרובה.

"עוד כוללת החבילה הלוואות לסטודנטים בהיקף של 43 מיליארדי דולר, מענקים והלוואות לעסקים קטנים בהיקף של 377 מיליארד דולר, הלוואות לעסקים גדולים וכן סיוע לסקטורים שנפגעו יותר מהמשבר, כגון חברות תעופה, בהיקף של כ-500 מיליארד דולר, וכן צעדים נוספים".

גם כלי המדיניות המוניטרית כבר נכנסו לשימוש – והבנק הפדרלי בארה"ב הקדים להוריד ריביות והזרים נזילות לשווקים. "אם נעקוב אחרי הגרף המתאר את מדיניות המוניטרית בארה"ב בין 2005 ל-2020, נוכל לראות שחזרנו לסביבה של ריביות אפסיות – בדומה לתקופה שאחרי משבר 2008", אומר רוזנהיים. "לאחר שחוסר הוודאות יתפוגג, הריבית הנמוכה צפויה לתרום רבות למאזני הבנקים, לעודד את שוק המימון וההשקעות, וכמובן לתמרץ השקעות מניבות בשוק הנדל"ן – שייהנו ממרווחים נוחים יותר".
מהשקעותיה של פרופימקס, צילום: יח"צ מהשקעותיה של פרופימקס | צילום: יח"צ מהשקעותיה של פרופימקס, צילום: יח"צ

לאן הולכים מכאן?

כלכלני CBRE, מחברות הנדל"ן המסחרי הגדולות בעולם, מעריכים כי אנו עומדים בפני מיתון קצר, מסוג המכונה 'מיתון בצורת V'. זאת, מאחר שהגרף שלו מתאפיין בירידה חדה וקצרה בתוצר לצד עלייה זמנית באבטלה – אך גם בהתאוששות מהירה וחדה לא פחות. ישנן גם הערכות אחרות על פיהן ההתאוששות תהיה ארוכה יותר כפונקציה של אופן ומשך היציאה מהמשבר הרפואי והחזרה לשיגרת עבודה מלאה.

לפי ההערכות של CBRE, עקב השבתת מגזרים נרחבים בכלכלה האמריקאית, התוצר הגולמי ברבעון השני - ואולי גם השלישי - של שנת 2020 יחווה ירידה משמעותית, ואולם, לאור אופיו קצר הטווח של המשבר וחבילות התמריצים העצומות, כלכלני החברה צופים כי היפוך המגמה יגיע גם הוא מהר יחסית, עוד בשנת 2020.

בכל הנוגע לשוק הנדל"ן, אומר רוזנהיים: "שוק זה אמנם אינו עשוי מקשה אחת, אך בהכללה, צפוי אף הוא להתמודד עם אתגרים בטווח הקצר. בין היתר, אנו צפויים לראות ירידה בתפוסה בחלק מסוגי הנכסים, עיכובים בתשלומי שכר דירה, עיכוב בהשקעות הוניות להשבחת נכסים ואף הקפאה שלהן, וזאת בשעה שקצב עליית המחירים יואט.

"עם זאת, שוק הנדל"ן הוא חסין יחסית בפני משברים מסוג זה, ואנו צופים כי צעדי המדיניות השונים שננקטו, הן למען העסקים והן למען הציבור הרחב, לצד פתיחתו של שוק המימון והזרמת הון לשווקים, מספקים כלים טובים להתמודדות בטווח הקצר. עדיין ייתכן שנהיה עדים לעיכובים בתהליכי ההשבחה, ירידה זמנית בתזרימי המזומנים ובחלוקת המזומנים מהנכסים, כמו גם עיכוב בתוכניות למימוש נכסים בשנה הקרובה, אך בטווח הארוך יותר, התמריצים והריביות הנמוכות עשויים להמריץ את שוק הנדל"ן ברמה גבוהה אף יותר מזו שראינו בעבר".

גידור סיכונים

לסיכום, אומר רוזנהיים, "ניתן לומר שאפקט ההלם הראשוני של הנגיף על השווקים מתפוגג והולך, ולנוכח חבילות התמריצים הדרמטיות המוכרזות ברחבי העולם – המשקיעים בוחנים כיצד לאזן מחדש את תיק ההשקעות שלהם, באופן שיאפשר להם לנצל הזדמנויות רכישה נוחות יותר בשווקים ביחס לתקופה שלפני המשבר.

"בהתאם לתחזיות אלו ולפעולות שננקטות על ידי ממשלות בעולם, אנו והשותפים האסטרטגיים שלנו ברחבי העולם ממשיכים לעקוב מקרוב אחרי כל החזיתות – הן בנכסים הקיימים שלנו, והן לגבי הזדמנויות השקעה חדשות שנבחנות בימים אלה בגישה שמרנית וזהירה אף יותר מהמקובל, תוך הקפדה על גידור סיכונים".

לפרטים נוספים על השקעות עם פרופימקס לחצו כאן >>

תגיות