אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקורבים לשעבר לאוצר בדרך להפוך ללוביסטים של גופים חוץ בנקאיים צילום: יח"צ, עמית שאבי

בלעדי לכלכליסט

מקורבים לשעבר לאוצר בדרך להפוך ללוביסטים של גופים חוץ בנקאיים

לכלכליסט נודע כי הח"כ לשעבר רועי פולקמן, נדב שיינברגר ודרור שטרום רוצים לייצג את הגופים מול הרשויות

16.04.2020, 06:55 | רחלי בינדמן

שלושה מקורביו לשעבר של שר האוצר משה כחלון פועלים להקים פורום לובינג שיאגד את שחקני האשראי החוץ בנקאי ‑ כך נודע לכלכליסט. הח"כ לשעבר רועי פולקמן (כולנו) חבר לנדב שיינברגר, לשעבר יועצו של כחלון ולדרור שטרום שמונה בעבר על ידי כחלון לעמוד בראש הוועדה להגברת התחרות בשוק האשראי שאף זכתה לכינוי הנושא את שמו.

כחלון אמנם הודיע על פרישה אך הוא עדיין מנהל בימים אלו את משבר הקורונה יחד עם מנכ"ל משרדו הוותיק שי באב"ד. פולקמן ושיינברגר עבדו עמם במשך שנים באופן צמוד.

בתחילת השבוע שלחו השלושה טופס הצטרפות לגופים חוץ בנקאיים, המבקש להתניע את פעילות הפורום בתמורה לסכום חודשי של 45 אלף שקל פלוס מע"מ.

בטופס נכתב כי "לאור המשבר הכלכלי המתפתח אנו רואים צורך לפעול מול הרשויות בשם הגופים החוץ בנקאיים שיצטרפו כדי למנוע את מחנק האשראי במשק. לימוד המתרחש עד כה מראה שבלא התערבות פעילה ובשל שמרנות המערכת הממשלתית ולחצי המערכת הבנקאית, שותקו כל ערוצי מתן האשראי על ידי גופים חוץ בנקאיים, כשבפועל מתקיים מונופול בנקאי על הנגשת מקורות האשראי לשוק בערבות ממשלה".

הם אף טוענים כי "המידע המתקבל מצייר תמונה לפיה בכסות המשבר מתבצעות פעולות שמשמעותן עיקור של הרפורמה לתחרות בשוק הפיננסי".

דרור שטרום, צילום: יריב כץ דרור שטרום | צילום: יריב כץ דרור שטרום, צילום: יריב כץ

המהלך החל כבר בחודש ינואר האחרון, כשנציגים של גופים חוץ בנקיים התכנסו לסוג של ישיבת התנעה, שבמהלכה הסביר שטרום את הצורך בלובי משותף של השחקנים החוץ בנקאיים, "שיציף בפני הרגולטורים את התמונה הכללית".

מימין: נדב שיינברגר ורועי פולקמן, צילום: יח"צ, עמית שאבי מימין: נדב שיינברגר ורועי פולקמן | צילום: יח"צ, עמית שאבי מימין: נדב שיינברגר ורועי פולקמן, צילום: יח"צ, עמית שאבי

בפגישה נכחו, בין היתר, נציגי חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ומקס, שחף ארליך, מנכ"ל טריא, וגל אביב, מנכ"ל בלנדר, אבי בלו, מנכ"ל בנק הדואר; מיכה אבני, מנכ"ל פנינסולה; שוקי אורן, יו"ר הבנק הדיגיטלי שמוקם בימים אלו וממומן על ידי איש העסקים מריוס נכט וגיל טופז, מנכ"ל בנק ירושלים.

מאז אותה ישיבת התנעה לא נרשמה עד אפריל התקדמות בהקמת הפורום. אך משבר הקורונה חולל מפנה, כשהשחקנים החוץ בנקאיים הרגישו שהם נדחקים הצידה ושכל צעדי הממשלה לפתרון מצוקת משקי הבית והעסקים הקטנים הופנו לבנקים.

חברות האשראי החוץ בנקאי שנכחו במפגש מתחבטות האם להצטרף לפורום, בטח בתקופה שבה ההוצאות שלהן נחתכות בחדות וגם מחשש שהחברים בפורום לא מחזיקים באינטרסים אחידים. חלק מהחברות סבורות שיש מקום למאבק אד הוק ואין הצדקה לפורום שיפעל במתכונת קבועה.

חברות האשראי החוץ בנקאי באמת נעלמו במהלך משבר הקורונה. מימון ישיר, חברת האשראי הצרכני החוץ בנקאי הגדולה בישראל, היתה בין הראשונות להודיע כי תחדל להציע הלוואות לכל מטרה, נאוי הוותיקה, הפועלת בתחום ניכיון הצ'קים, וגם פנינסולה דיווחו על הקשחת תנאי העמדת אשראי, והבנקים נותרו לבד במערכה.

פולקמן אמר ל"כלכליסט" כי  "כל אדם שהיה בתפקיד ציבורי ועובר לפעילות פרטית כאילו חוצה את הקווים. אני לא רואה את הפעילות הזה כפעילות לובינג. אנחנו מסתכלים על הפורום הזה כמחולל תחרות ולא כגילדה מקצועית כמו איגוד הבנקים או איגוד בתי ההשקעות".

לדבריו, "החוויה שלנו בשנה האחרונה היא שהרפורמה להגברת התחרות מתמסמסת ועלולה לרדת לטמיון ואחת הסיבות לכך היא היעדר ממשלה. ברור שהבנקים ינסו לצייר את הפורום הזה באור ציני, אבל דווקא במשבר כה חמור כשהמדינה בעצם מודה בצורה בוטה שכרגע תחרות במערכת הפיננסית לא מעניינת אותה, הפורום נדרש מתמיד. המחשבה מצד הממשלה שהיכולת להנגיש אשראי למשק היא רק של הבנקים היא עקומה ושמרנית. הבנקים טובים עם הגדולים, הם יבחרו את החזקים ביותר לתת להם אשראי. מצד שני כל הגורמים שאין להם מימון זול כמו הבנקים לא יכולים לגייס וכל המערכת נתקעה. חייבים לפעול לכך ששחקני האשראי החוץ בנקאי יקבלו גם ערבויות מדינה כדי שיוכלו לתת אשראי".

פולקמן הוסיף כי "המדינה צריכה לתת ערבויות כך שהמוסדיים יעמידו מימון לחברות האשראי החוץ בנקאיות. חמש שנים אנחנו אומרים לעסקים קטנים שהם צריכים לבנות קשרים מחוץ לבנקים ולגוון מקורות אשראי ועכשו שולחים אותו רק לבנק? לא מעניין אותנו לייצג גילדה, אנחנו רוצים לשנות אקוסיסטם".

תגיות