אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל האוצר: "שוקלים להעלות יחס המינוף לקרן ההלוואות בערבות מדינה" צילום: עמית שעל

פרסום ראשון

מנכ"ל האוצר: "שוקלים להעלות יחס המינוף לקרן ההלוואות בערבות מדינה"

שי באב"ד הודיע כי באוצר בוחנים את העלאת חלק ערבות המדינה באופן שיתמרץ את הבנקים להיות זהירים פחות ולתת הלוואות לעסקים רבים יותר. הקרן אמורה להעניק אשראי לעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 6 מיליארד שקל על ערבות של 15% מהסכום הכולל. בהתייחסו לאפשרות של חזרת המשק לפעילות אמר, "יש לוודא ציות מאד גבוה להנחיות, זו הדרך היחידה שבה נוכל לשמור על המשק פתוח"

17.04.2020, 15:01 | רחלי בינדמן, צלי גרינברג ועמרי מילמן

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד חשף לפני דקות אחדות בשיחה שהתקיימה במסגרת פורום ראשי החברות וסמנכ"לי הכספים כי במשרד האוצר "בוחנים להעלות את יחס המינוף שתיתן המדינה במסגרת קרן האשראי לעסקים קטנים כדי לתמוך במתן ההלוואות ופתיחת הברז על ידי הבנקים לעסקים".

קראו עוד בכלכליסט

שי באב"ד, מנכ"ל האוצר, צילום: צילום מסך שי באב"ד, מנכ"ל האוצר | צילום: צילום מסך שי באב"ד, מנכ"ל האוצר, צילום: צילום מסך

נזכיר כי הקרן אמורה להעניק אשראי לעסקים קטנים ובינוניים בהיקף של 6 מיליארד שקל על ערבות של 15% מהסכום הכולל כאשר יתרת הסיכון אמורה ליפול על כתפי הבנקים.

בבנק ישראל ובמערכת הבנקאית הציגו נתונים השוואתיים על כך שערבות המדינה לתמיכה בעסקים הקטנים נמוכה משמעותית ממדינות רבות בעולם וקראו להגדלתה.

כעת רומז באב"ד כי באוצר בוחנים את העלאת חלק ערבות המדינה באופן שיתמרץ את הבנקים להיות זהירים פחות ולתת הלוואות לעסקים רבים יותר.

כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט הבנקים מסרבים כמעט לחלוטין להעמיד אשראי במסגרת הקרן לבתי קפה ומסעדות בשל הסיכון הגבוה של פעילותם והחשש כי יהיו אחרונים בשרשרת היציאה מהמשבר ולכן מאושרים אשראים בעיקר לרשתות מוכרות וותיקות ומוסדות הסעדה שקיימים שנים וצברו שם ומוניטין. במידה וערבות המדינה תעלה יהיה יותר קל להעמיד אשראים לעסקים יותר מסוכנים.

 

האם יגדילו בעקבות משבר הקורונה את רף הריכוזיות?

בדיון התייחס באב"ד לשאלת המנכ"לית המשותפת של הפורום, מיכל קורן בנוגע לאפשרות להעלות את הרף בחוק הריכוזיות מ-6 ל-12 מיליארד שקל כך שחברות גדולות יוכלו לרכוש חברות שנקלעו לקשיים ולאפשר להם להמשיך לפעול. על כך השיב באב"ד כי "אנחנו חייבים שתהיה ממשלה. לפני שתהיה ממשלה לא נוכל בכלל להתייחס לזה, שוב להכנס עם חוקים שיש להם פוטנציאל דמגוגי ופוליטי גבוה לכנסת בימים אלו זה כמו ללכת ערום בשדה קוצים. זה סיכון מאד גבוה שבשלב הנוכחי פשוט לא נכון לקחת אותו. לכן כל הצעדים שנוכל לעשות ללא כנסת וחקיקה שיזרימו יותר נזילות למשק ויאפשרו יותר השקעות במשק, בטח כהוראות שעה אנחנו נשתדל לאפשר. כל מה שידרוש חקיקה אנחנו רגע נחכה ונקווה שב-20 יום שנותרו, תהיה לנו ממשלה ונוכל להתחיל להניע תהליך מסודר עם עוד חקיקות שמחכות כולל תקציב מסודר, עם מסגרת מסודרת להתמודדות עם סיום של 2020 ועם 2021".

 

תקרת חוק הריכוזיות קובעת מאיזה היקף מחזור פעילות חברות נכנסות לרשימת הריכוזיות, מה שעלול להגביל אותם במכרזים ועסקים עם גופי ממשלה שונים שיידרשו לשקול גם שיקולי ריכוזיות בעת קבלת ההחלטה. הגדלת התקרה פי 2 תאפשר לחברות רבות שהיום יש לבחון עסקאות איתן תחת ההשלכות על הריכוזיות במשק להנות מחופש פעילות גדול יותר.

בנוגע לשאלה האם ניתן לשחרר את החובה מקבלת אישור מרשות שוק ההון לחברות לאפשר הלוואות ללקוחות שלהם באופן ישיר השיב באב"ד כי הנושא נידון עם רשות שוק ההון.

"לא סומכים על העובדים"

עוד אמר בדיון באב"ד למנהלים "עליכם לנהל בצורה מאד מאד אחראית את נושא הציות. להבין שאם אנחנו משחררים את העובדים, והעובדים חוזרים לחברות שלכם, למסגרות, למשרדים למפעלים, לייצור, לכל מקום צריך לוודא ציות מאד גבוה להנחיות, זו הדרך היחידה שבה נוכל לשמור על המשק פתוח ולעבור לשלבים הבאים של פתיחת המשק. אם זה לא יהיה ואנשים יחשבו שהם חוזרים באופן רגיל לעבודה אנחנו נמצא את עצמנו מהר מאד חוזרים לסיטואציה הנוכחית ואולי סיטואציה יותר חמורה ולכן אני לא יודע כמה להדגיש בפניכם את הצורך שלכם כמנהלים לוודא בכל דרך אפשרית שאתם עוברים לעבודה תחת ההנחיות החדשות האלה באופן מלא. לא לחפף, לא לזלזל בזה. גם בהנחיות שנראות לכם הכי הזויות והכי לא מחוברות. כמו שאתם דואגים לזה שעובדים לא יגנבו מקופת החברה ויבצעו עבירות כלפי החברה ככה תוודאו שימלאו אחר הנחיות אלה. עובדים שלא - פשוט תשלחו אותם הביתה.

"אין פה משא ומתן, אין דרך אחרת. אם לא נרתם לזה כולנו ולא יהיה ציות מלא אנחנו נהיה בבעיה מאד גדולה. מספיק שב-5%-10% מהמקומות לא יהיה את הציות הזה ואנחנו יכולים למצוא את עצמנו עם התפרצות משמעותית שלא תהיה ניתנת לשליטה ועם סכנת קריסה של מערכת הבריאות וכתוצאה שוב צעדים מגבילים וקשים על המשק. ואם נגיע לזה, היכולת לפתוח שוב תהיה מאד מאד נמוכה, לא משנה כמה אני או אחרים יילחמו. אם הדבר לא ייעשה בצורה זהירה ומבוקרת אנחנו נמצא עצמנו בסיטואציה שלא נוכל לפתוח את המשק שוב.

"האחריות היא שלכם כמנהלים. אנחנו לא סומכים על העובדים במקרים האלה. על העובד הבודד, אלא על מנהלים שצריכים לייצר ציות גבוה במקומות שלהם. היו דיונים שלמים בממשלה אם אנחנו משאירים את זה עם רגולציה עצמית או בעצם מפקחים מכל עסק לעבור תהליך שבסופו ייקבל אישור להפתח שוב. החלטנו שהולכים על רגולציה עצמית לאחר שטענו שאפשר לסמוך על כל המנכ"לים, כל המנהלים וכל בכירי המשק שיעשו את הרגולציה באופן מלא כי להם האינטרס הגדול ביותר, זה העסקים שלהם שלא יפעלו אם הם לא יעשו את זה. לכן אני פונה אליכם באמת בבקשה בדגש גדול על הנושא הזה, תקראו היטב את ההנחיות ותדאגו שאתם ממלאים אותם באופן מלא ושהעובדים שלכם קוראים אותם ומבינים כי ההנחיות האלה הם לא לשבוע שבועיים ולא לחודש חודשיים, הם הולכים ללוות אותנו לתקופה ארוכה עד שיימצא חיסון ואז הוא עוד צריך להגיע להפצה המונית ותעשייתית כדי שכל האזרחים יעברו אותו. רק אז נוכל להתחיל לשחרר ואולי לחזור לשגרת חיים כמו שהכרנו קודם. לפני זה צריך להבין שלתקופה מאד ארוכה אנחנו הולכים לשגרת חיים אחרת. אין דרך אחרת להסתכל על זה".

תגיות