אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרבית ההקלות בדמי האבטלה יבוטלו מחר צילום: יריב כץ

מרבית ההקלות בדמי האבטלה יבוטלו מחר

בין השאר מדובר במענק לבני 67 ומעלה בסך של עד 4,000 שקל; כמו כן, פג תוקף ההקלה של קיצור תקופת האכשרה לשישה חודשים; "השימוש בתקנות לשעת חירום צריך להיות במשורה - הן לא מיועדות לחלוקת כסף"

19.04.2020, 18:04 | עמרי מילמן

חלק ניכר מההקלות שניתנו למבוטלים במסגרת דמי האבטלה של הביטוח הלאומי יפוגו מחר, ולפי שעה לא ברור כיצד יוארכו.

קראו עוד בכלכליסט

כך למשל, המענק בסך של 1,000-4,000 שקל שניתן לבני 67 ומעלה מוגבל למי שהוציאו אותם לחל"ת עד היום. בביטוח הלאומי מעוניינים להאריך את האפשרות להגיש תביעות עד 15 במאי, ולהאריך את הזכאות לתשלום מענק הסתגלות גם למאי ויוני - אלא שכרגע הדבר לא אפשרי.

כמו כן  פג היום תוקף ההקלה של קיצור תקופת האכשרה לשישה חודשים במקום שנה מתוך ה-18 החודשים האחרונים. כך שמי שהגיש תביעה לדמי אבטלה עד היום זכאי לקיצור תקופת האכשרה לשישה חודשים אך מחר כבר יידרש לתקופת עבודה של 12 חודשים מתוך ה-18 האחרונים.

מאיר שפיגלר, צילום: אביגיל עוזי מאיר שפיגלר | צילום: אביגיל עוזי מאיר שפיגלר, צילום: אביגיל עוזי

לכאורה, ניתן להאריך את אותן הטבות באמצעות תקנות לשעת החירום; ואולם מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, אמר היום בוועדת הכספים כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הבהיר לממשלה כי יש גבול לחלוקת הכספים באמצעות תקנות לשעת חירום, וכי מעתה והלאה עליה לפעול באמצעות חקיקה ראשית.

גורמים אחרים בממשלה אמרו ל"כלכליסט" כי "לא ניתנה הנחיה גורפת. אבל בגדול השימוש בתקנות לשעת חירום צריך להיות במשורה - הן לא מיועדות לחלוקת כסף".

למרות דברים אלה, שר העבודה והרווחה אופיר אקוניס הנחה את מנכ״ל הביטוח הלאומי להגיש לו תקנת שעת חירום חדשה שתובא לאישור הממשלה, כשמטרתה להבטיח את קיצור תקופת האכשרה לקבלת דמי אבלטה וכן את דמי האבטלה לעובדים בגילאי 67 ומעלה.

מלבד ההטבות האמורות שבוטלו, ב-7 באפריל פג תוקף ההקלה שביטלה את הצורך להירשם באתר לשכת התעסוקה כדי להיות זכאי לדמי אבטלה; כמו כן, בחודש מרץ ניתן היה לתת מקדמות של דמי אבטלה למי שעוד לא היה זכאי אבל הוצא לחל"ת אבל באפריל הדבר בלתי אפשרי.

מעבר לכך, מי שכבר הסתיימה זכאותו לדמי אבטלה זכה להארכה עד לסוף החודש הנוכחי. בביטוח הלאומי מעוניינים להאריך זאת לסוף מאי, ואולם בהעדר חקיקה הדבר לא יוכל לצאת לפועל. בשלב זה לא הוגשה אפילו הצעת חוק בנושא, והליך החקיקה ארוך יותר מאישור תקנות שעת החירום על ידי הממשלה באישון לילה.

שפיגלר אמר ל"כלכליסט כי ״אזרחי ישראל נקלעו לתקופה שמעולם לא היתה כדוגמתה. זה הזמן להכנס לנעליו של מי שהפך למחוסר עבודה בעל כורחו ולשרת אותו ללא ביורוקרטיה מיותרת. מדובר באנשים הכמהים לחזור לשגרת העבודה שהדבר האחרון שהיו רוצים בו זה לקבל דמי אבטלה. הביטוח הלאומי פנה לגורמים המוסמכים על מנת להאריך את ההקלות לקבלת דמי האבטלה, שאושרו לאחרונה ותוקפן פג. בעיקר בעת הזו, יש לנהוג ברוחב לב ובהדזהות עם מי שאיבד את מקור פרנסתו״.

לדברי יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר, "לגבי הנושאים האלה - ביטול הצורך ברישום בלשכת התעסוקה, קיצור תקופת הכשרה, הארכת זכאות לדמי אבטלה, תשלום מקדמות לדמי אבטלה ומענק לבני 67 פלוס. אני רוצה להגיש הצעת חוק שיחתמו עליה כל חברי ועדת הכספים. אני מקווה שהיו"ר יתן לנו לקדם זאת. נכניס גם תשלום דמי אבטלה מהיום הראשון, גם עולים חדשים שלא קיבלו בסוף גם את קצבת הילדים עד 500 שקל, אלה שלא מקבלים גם דמי אבטלה. נוסיף גם נשים בנות 62 עד 67 שעכשיו צריכות לבחור בין קצבת זקנה לבין מענק תחליף לדמי אבטלה. גם עולים חדשים שלא זכאים לדמי אבטלה אני רוצה לתקן זאת."

בתום הדיון בוועדת הכספים שעסק בחבילת הסיוע וצעדי היציאה מהמשבר, תקף פורר את האוצר ואמר: "מנכ"ל משרד האוצר היה אמור להצטרף לדיון והיה אמור לעדכן אותה בכמה נושאים שעומדים לפנינו, שום דבר מההתחייבויות שלהם לא קרה, כולל התייצבות בדיון הזה. אני חייב לומר ואני אומר את זה גם בפני חברי הכנסת, יש רושם שהיחידים שלא מבינים את גודל האירוע הזה, אלה שר האוצר, מנכ"ל המשרד שלו, וראשי האגפים באוצר. הם מתנהלים כאילו הם ביום יום רגיל כזה שהם מנהלים את ענייניהם. זה הולך מראש הממשלה דרומה, לכל ראשי האגפים ולכל המשרדים, בראשם משרד האוצר, עד לרגע זה אין אחד שמוביל את התהליך הזה, התהליך הכלכלי. שר האוצר היה צריך לשבת פה בוועדה יום יום עם תוכנית שאנחנו צריכים רק לאשר. אין כלום, שום תוכנית על השולחן. עומד רה"מ ומצהיר על מענקים לעצמאים בפעימה השנייה, אין אפילו טיוטת הצעת חוק".

תגיות