אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסעודים מחכים לסוף המשבר עם מניות נפט שאספו מהרצפה צילום: איי אף פי

הסעודים מחכים לסוף המשבר עם מניות נפט שאספו מהרצפה

קרן העושר הסעודית השקיעה בשנים האחרונות ממיטב 320 מיליארד הדולרים שהיא מנהלת בהייטק, באמצעות קרן ויז'ן של סופטבנק. משבר הקורונה דחף אותה לתעשיות המסורתיות של נפט ושיט, שהיו ראשונות בקו האש אבל בונות על שינוי כיוון

20.04.2020, 15:12 | סופי שולמן

בעוד מייסד אימפריית סופטבנק מאסיושי סון מנסה לסתום את החורים בספינה הדולפת של קרן ויז'ן, קרן השקעות ההייטק של הקבוצה, משקיעיה הסעודיים איבדו עניין בפעילותה. אלה שמו את ההייטק בצד והעבירו את המיקוד שלהם לנושאים שבאמת קרובים לליבם: התעשיות המסורתיות. בחודשיים שחלפו מאז צללו השווקים העולמיים תחת הקורונה, והמפולת תודלקה בקריסת מחירי הנפט, חוזרים הסעודים לשורשים. ונדמה שזו עסקת בעלי העניין הגדולה בהיסטוריה.

קראו עוד בכלכליסט

לפני קצת יותר מחודש פוצצו הסעודים את המגעים עם הרוסים על קיצוץ תפוקת הנפט במרץ. היה זה מהלך חסר תקדים שהפיל ביום אחד את מחירו בעשרות אחוזים אל מתחת ל־30 דולר. ואחרי המהלך, התחילו הסעודים לקנות מניות בתעשייה שהכי נפגעה ממנו. קרן העושר הסעודית (PIF - Saudi Arabia's Public Investment Fund) מנהלת 320 מיליארד דולר, ונדמה שבשנים האחרונות מתמקדת בהייטק ומשקיעה באמצעות קרן ויז'ן בשלל חברות - מטסלה ואובר ועד WeWork. עכשיו היא החזירה את כובד משקלה לנפט, בניגוד למטרתה המוצהרת לכאורה להקטין את תלותה של סעודיה בנפט, מקור הפרנסה המרכזי שלה.

diamond princess של קרניבל קרוז. הסעודים זנחו את הייטק, צילום: איי אף פי diamond princess של קרניבל קרוז. הסעודים זנחו את הייטק | צילום: איי אף פי diamond princess של קרניבל קרוז. הסעודים זנחו את הייטק, צילום: איי אף פי

הקרן הוציאה כמה מיליארדים טובים על חבילות מניות בחברות נפט: אקווינור הנורבגית, ENI האיטלקית, רויאל דאץ' של הבריטית־הולנדית וטוטאל הצרפתית. בנוסף רכשה אחזקה משמעותית בקרניבל קרוז, ולקינוח את מועדון הכדורגל הבריטי ניוקאסל. חוץ מקבוצת הכדורגל, שהמגעים לרכישתה החלו לפני המשבר, העסקאות מנצלות את מחירי השפל בשווקים.

למה הקניות האלה הן בבחינת עסקת בעלי עניין? מרבית הרכישות נעשו בבורסות בזמן שכל המניות הקשורות בתעשיית הנפט נסחרו במחירי חיסול, תולדה של המהלך הסעודי־רוסי להצפת העולם בנפט זול. לפני שבוע, בעקבות לחץ כבד שהפעיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על שני השחקנים הסוררים, הם חזרו לשולחן המשא ומתן. התוצאה: הסכמה לקצץ משמעותית בתפוקת הנפט. גם אם לסעודים לא היה את מלוא המידע לגבי שינוי הכיוון במחירי הנפט, שתלוי גם ברוסים, בצד שלהם ידעו בדיוק היכן עובר הקו האדום. בינתיים, באופן מפתיע למדי, מחירי הנפט לא מזנקים. אולם ניתן לראות שינוי כיוון, ככל שיותר מדינות ילכו ויפתחו את הסגרים הפנימיים. מכוניות ישובו לנסוע, מטוסים יטוסו וגם מדינות שהצליחו לאגור את הנפט הזול במחירי מרץ־אפריל יצטרכו לקנות מחדש.

מתחם WeWork בסעודיה, צילום: איי פי מתחם WeWork בסעודיה | צילום: איי פי מתחם WeWork בסעודיה, צילום: איי פי

לנקודת המפנה הזאת יגיעו סעודים חמושים באחזקות משמעותיות בשחקניות המרכזיות בתעשיית הנפט, ובעוד כמה הימורים נועזים. הרכישה המעניינת היא חבילה של 8.2% ממניות קרניבל קרוז. החברה, בשליטת מיקי אריסון, אח של שרי אריסון, היתה מהקורבנות הראשונים והגדולים של קורונה. לאחר שבועות ארוכים שבהם היתה תקועה ספינת התענוגות diamond princess של קרניבל מול חופי יפן עם 712 איש שנדבקו בווירוס, צללה מנייתה ב־75%. אז, בפברואר, זה היה מספר החולים השני בגודלו מחוץ לסין. הנזק היה נראה בלתי הפיך. על פי הדיווח של קרן העושר הסעודית לבורסה האמריקאית, היא קנתה את המניות בשוק ב־26 במרץ במחיר של 17.8 דולר, בהשקעה של קרוב ל־800 מיליון דולר. בינתיים, חרף התאוששות מה במניה, היא סגרה את המסחר ביום שישי ב־12.56 דולר, כך שהסעודים עדיין מופסדים על ההשקעה. עם זאת, הם מסתכלים קדימה. קרניבל היא עדיין החברה הגדולה ביותר בשוק ספינות התענוגות; היא מחזיקה ב־50% ממנו עם יותר מ־10 מיליון נוסעים מדי שנה. אם היא ניצלה את התקופה האחרונה להצטיידות בנפט זול שישרת אותה בעתיד, כשתחזור השגרה הסעודים יוכלו לראות החזר השקעה.

האופק נראה קרוב יותר בחברות הנפט הגדולות באירופה, שבאיסוף מניותיהן השקיעה הקרן הסעודית מיליארד דולר בשבועיים האחרונים. על העסקה האחרונה דיווחה יום אחרי שנחתם ההסכם בקרטל הנפט אופ"ק להפחתת התפוקה ב־10 מיליון חביות. עם פרסום הדיווחים על ההשקעות זינקו מניות הנפט, ובסיכום חודשי עלו בעשרות אחוזים. לפי פרסומים בחו"ל, גם גופים הקשורים לממשל הרוסי אספו מניות של חברות נפט בשבועות שלפני הסכם קיצוץ התפוקה; לכך אין אישור של גורם רשמי.

במשבר הפיננסי של 2008, הסעודים פספסו הזדמנויות, בעוד קרנות העושר של קטאר ואבו דאבי אספו בזול מניות של בנקים ושל יצרניות רכב, התעשיות שנפגעו הכי קשה. אלה התאוששו וייצרו רווח נאה לאמיצים שקנו בעין הסערה.

על פי דיווח בפיננשל טיימס, גם קרן העושר של אבו דאבי, שמנהלת 230 מיליארד דולר, מנסה לאסוף מניות אסטרטגיות מהרצפה. היא אף גייסה בנקי השקעות לאיתורן. נראה כי שתי הקרנות שהשקיעו יחד בקרן ויז'ן, הסעודית 45 מיליארד דולר וזו של אבו דאבי 15 מיליארד דולר, מעדיפות לשוב לשטח הנפט המוכר. ברקע, הודעתה של סופטבנק משבוע שעבר כי ויז'ן תדווח בקרוב על הפסד עצום של 17 מיליארד דולר בשנה שהסתיימה במרץ. הפגיעה בשתי הקרנות תהיה מצומצמת לעומת יתר המשקיעים בקרן, הודות למנגנון ייחודי המבטיח להן ריבית שנתית של 7% וקבלת כספן בחזרה לפני כל יתר המשקיעים, כולל סופטבנק עצמה. אחרי הכל, עבור הסעודים הרפתקאות טכנולוגיות הן חוויה חדשנית ומרתקת, אבל הנפט הישן והטוב והמזומנים עדיין שולטים בעולם.

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. יו"ר קרן PIF, צילום: איי אף פי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. יו"ר קרן PIF | צילום: איי אף פי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. יו"ר קרן PIF, צילום: איי אף פי

תגיות