אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מדברים על פיקוח של המשטרה על אנשים נורמטיביים - זה עולם הפוך" צילום: אלכס קולומויסקי

"מדברים על פיקוח של המשטרה על אנשים נורמטיביים - זה עולם הפוך"

כך לדברי ח"כ יואב סגלוביץ', לשעבר ראש אגף החקירות במשטרה בדיון ועדת חוץ וביטחון שדן בהצעת החוק הממשלתית שתאפשר למשטרה לקבל מחברות הסלולר באופן מדגמי, ללא חשד וללא צו בית משפט, נתוני מיקום של חייבים בבידוד.פרופ' שוקי שמר: "צריך להפעיל את הסמכות רק אם נראה שתוך מספר ימים יהיה חשש שהמערכת לא יכולה לעמוד במונשמים"

20.04.2020, 11:05 | תומר גנון
ועדת חוץ ובטחון דנה היום (ב') בהצעת החוק הממשלתית שתאפשר למשטרה לקבל מחברות הסלולר באופן מדגמי, ללא חשד וללא צו בית משפט, נתוני מיקום של חייבים בבידוד (חולי קורונה, מי שבא במגע איתם ושבים מחו"ל). מדובר בהצעה לתיקון חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – נתוני תקשורת), שבאה להחליף את התקנות לשעת חירום שאישרה הממשלה לפני חודש. הדיון היום בוועדה הוא במסגרת הכנה לקריאה שנייה ושלישית במליאה. הדיון יימשך מחר.  

"אני לא הייתי מפעיל היום אמצעים כאלה דרקוניים", אמר בדיון פרופ' שוקי שמר, יו"ר אסותא, שייעץ לוועדה לגבי תקנות השב"כ. "יש הרבה בעיות. גם משפטיות. אבל כן לסכם את העניין ולהפעיל במצב של התפרצות שצריך לבלום בכל דרך. יש רק 109 מונשמים ומערכת הבריאות יכולה להגיע לפי 10. אני מדבר על זה ברמה של מערכת הבריאות. תחשבו על זה בהקשר של שפעת. האיזונים עם ההיבטים האתיים חברתיים מול הבריאות. אבל אני מתייחס לזה רק האם המערכת צריכה את זה עכשיו כדי לעצור קצב הדבקה".

כוח משטרתי, צילום: דוברות המשטרה כוח משטרתי | צילום: דוברות המשטרה כוח משטרתי, צילום: דוברות המשטרה

"אני חושבת שמדינת ישראל טועה", אמרה תהילה שוורץ אלטשולר, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. "היא הולכת לטכנולוגיה בלי להבין שזה יוצר השפעה על התנהגות אוכלוסייה. התפיסה הזו לא קיימת באף אחד מהדמוקרטיות האחרות בטיפול במשבר. אנחנו חולים ולא חשודים או טרוריסטים. יש התעלמות מזה שעם האוכל בא התיאבון".

"אנחנו מדברים על 33 אלף איש חייבי בידוד, ו-6,000 חולים", אמרה עו"ד טליה אגמון, המשנה ליועמ"ש משרד הבריאות. "המטרה לא להגיע לכמה שיותר ולתת קנסות. חשוב לנו בעיקר שלא יפרו. כדי לעצור שרשרת הדבקה. בשלב הנוכחי שרוצים להשיב את המשק, יותר אנשים בחוץ. יש כאלה שלא יישארו בבידוד ואולי ידבקו. אנחנו רוצים שידעו שיש פיקוח"

ח"כ יואב סיגלוביץ', ראש אגף החקירות במשטרה, התייחס לנקודה: "משטרה צריכה כמה שפחות מידע. צריך להרחיק אותה מזה - לטובתה ולטובת כולנו. כרגע מדברים על פיקוח על אנשים נורמטיביים. זה עולם הפוך".

"אנחנו עוסקים פה באוכלוסיה שומרת חוק", הוסיף ח"כ יאיר גולן. "הכלי שנאשר צריך להיות מינימאלי בפגיעה ובשימוש. וצריך לוודא שלא יהיה שימוש לרעה בתוקף מצומצם ומוגבל".

מי שהציג גישה קצת שונה בקרב הח"כים היא איילת שקד, שאמרה: "אם מפעילים את הכלי זה על 6,000 חולים. זה ברור. התלבטתי. הכלי של השב"כ בעיני חיוני. אבל אני חושבת שהמשטרה הכלי שלה לא בהכרח חייב. אבל כל אחד פה, גם החברה האזרחית, אם יגידו לו או לאבד עבודה או איכון יבחר באופציה השנייה".

יו"ר הוועדה, גבי אשכנזי, שאל את נציג המשטרה, סנ"צ איה גורצקי, מדוע לאור הנתונים שהוצגו אתמול לוועדה, לפיהם רק 1% מהמבודדים עד היום הפרו חובת בידוד, לא נשקלת האפשרות לעבור לשליחת סיור מדגמית. או כפי שהגדיר זאת: "פתרון לואו-טק".

"לגבי אכיפת לואו-טק היא מתבצעת", השיבה גוריצקי, "אבל מדובר בשבעה מחוזות במשטרה והיכולת לעבור מדלת לדלת הולכת ויורדת. עם שיפור רשימת המידע נגיע לעשרות אלפים ורשימה כזו לא ניתן לפקח עליה מדלת לדלת".

תגיות