אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איתן יוחננוף: "אנחנו נהנים מהמצב? קשקוש. המצב חמור" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

איתן יוחננוף: "אנחנו נהנים מהמצב? קשקוש. המצב חמור"

הבעלים והמנכ"ל של רשת "יוחננוף" מגיב לטענות כי רשתות הקמעונאות הן היחידות שנהנות מהמצב: "היינו מוותרים על זה מהרגע הראשון". ויש לו גם עצות לממשלת החירום, "צריכים לאתר מי הם העסקים שיובילו את השוק ולשתף את הציבור בהערכות זמן. תן לשוק הערכת זמן - זה יותר יעיל מכסף"

21.04.2020, 18:03 | דיאנה בחור ניר

איתן יוחננוף מנכ"ל ומבעלי רשת הסופרים "יוחננוף" מנהל כיום 26 סניפים בתנאי משבר (מילוי סחורה על המדפים, איוש משמרות בתקופה שבה עובדים נמצאים בבידוד ובעיקר: שמירה על כללי מניעת התקהלות קשוחים בעקבות הקורונה). אחרי האופוריה בנובמבר 2019 בעקבות הנפקה מוצלחת לפי שווי של 2.35 מליארד שקל, החברה שאיבד10% משוויה, צריכה להתמודד עם תפעול בתנאים של מגיפה.

קראו עוד בכלכליסט

העסקים נפגעים?

"כן במידה מסוימת. הגבלת של אנשים להתרחק מהבית פוגעת בנו. זו עיקר הבעיה. אנשים פחות נוסעים, אז אתה רואה ירידה באחוז מסוים. זה מגבלה שמשפיעה. בהחלט. אבל להתמסכן מצידי יהיה ממש לא לעניין, יש כאלה שנפגעו ובמצב חמור. זה בטח לא תקופה להתעשר, אלא לשמור על הקיים. לטווח הארוך יש רק נפגע יותר ונפגע פחות".

רשת יוחננוף, צילום: צפריר אביוב רשת יוחננוף | צילום: צפריר אביוב רשת יוחננוף, צילום: צפריר אביוב

יש רושם שהקמעונאות והפארם הם היחידים ש"נהנים" מהמצב.

"קשקוש, היינו מוותרים על זה מהרגע הראשון. את יודעת איזה בלאגן זה עשה לנו בענף? הוצאות על שכר לאנשים בבידוד, מתוקף זה שמישהו חולה עבר לידם בטעות, זה מחייב במקביל לגייס 30% כח אדם יותר. אין אחד שפסח עליו הנזק. אני האחרון שצריך לבכות, יש כאלה שנפגעו ובמצב חמור. אבל להגיד שאנחנו חוגגים? מה פתאום? לשמור על העסק רווחי הוא הקיום שלך. מי שחושב שאנחנו חוגגים זה קשקוש. היינו מוותרים על זה מהרגע הראשון. זה מצב חמור, לא נורמלי. מטורף. מצב שנכפה עלינו".

מה דעתך על משלוחים הישירים של היצרנים (דוגמת שטראוס ותנובה) בחבילות מזון לצרכן כדרך להתמודד עם המשבר?

"ירידה במכירות זאת מכה. החברות הגדולות האלה יכולות לבחור בפתרון הכי קל – לפטר עובדים כדי לשמור על רווחיות, ואז יהיו עוד מובטלים. משלוחים זה מהלך שיש בו הוצאות אדירות, ללכת להוביל בקבוקים לצרכן? זה מאמץ גדול לשמר פעילות בתקופה מאתגרת. אף אחד לא יכול להגיד קטן עליי. זה זמן אלוהים".

איתן יוחננוף , צילום: אוראל כהן איתן יוחננוף | צילום: אוראל כהן איתן יוחננוף , צילום: אוראל כהן

למה אתם לא באון ליין? ועוד בזמן כזה?

"לא נכנסנו לעולם של האינטרנט כי הוא לא משתלם, כמעט בלתי אפשרי. תוך דקה וחצי נוצר פקק של הזמנות. אין יכולת תפעולית להניע את כל הכמויות האלה בהובלות לכל בית. מי שעוסק בעולם תפעולי יודע את זה. היצרניות הגדולות עושות מאמץ גדול במקום להרים ידיים ואני לא מזלזל בו. הכי קל לומר נצמצם את העסק, נסגור קווים ונזרוק את כולם הביתה. אלה חברות עם הון, וזה הזמן לשפוך אותו כדי לשמר פעילות. אם לא היו במצב פיננסי טוב – הציבור היה עומד מול מדפים ריקים".

למה אתה מצפה עכשיו מהממשלה? אמש נחתם סוף סוף הסכם בין גנץ לנתניהו.

"אני מברך על ההסכם ועל כך שנגמר הסיוט של האין ממשלה הזאת בהסתכלות על האינטרס שלנו כאזרחים. הציפיה שממשלה מנופחת של 34 שרים בתקופה שצריך להדק חגורה תדע לתת תוצאות, אחרת נצטרך להעמיד את כולם לשימוע מיידי. מיום ליום אנחנו מגלים את גודל הברוך שאנחנו נמצאים בו. בתחום הבריאות הצלחנו. לא הגענו למקום של איטליה. יש מעט מונשמים, זה הישג שאי אפשר לבטל אותו. אבל בנושא הכלכלי מישהו פה נרדם. יש 600 אלף עצמאים מבולבלים ומערכת שמבולבלת לגביהם. הציפיה שלי שזו לא תהיה אחדות וירטואלית. שלא רק סתמו פיות כדי לתת לח"כים הטבות של שר. מקווה שהממשלה תדע להביא תוצאות למרות הגודל המופרך. עכשיו זה כבר לא משחק".

איך מניעים את השוק מחדש?

"הממשלה צריכה לאתר מי הם העסקים שיובילו את השוק. לתת עכשיו כסף לפתוח אולמות אירועים - אף אחד לא יעשה פה עכשיו אירוע, ולשתף את הציבור בהערכות זמן. לדוגמא, לומר שהתקהלות לא תהיה מותרת למשך שנה – אז יהיה אופק. יושב אדם עם אולם אירועים ולא יודע מה להחליט. בינתיים הוא יכול להשכיר את האולם שלו למחסן או לסופר. תן לשוק הערכת זמן, חכות, זה יותר יעיל מכסף. תן את המידע שיתן לו את היכולת לדוג".

600 אלף עצמאיים מפעילים לחץ לסיוע מיידי. איך צריך לפעול?

"אסור שיהיה מצב שנשב על שוקת שבורה כי טעינו, ואז לממשלה לא תהיה כלכלה ולא יהיו מיסים. לתת כסף לעסק שלא יכול לעבוד היום זה לא יעיל. זה שצריך לדאוג שאנשים לא יהפכו לעניים זה סיפור אחר. הלוואה מהבנק בערבות מדינה לעסקים שיכולים לתפקד – יאפשר לעסקים לקבל הקלה במס כשיגיעו לשלם אותו. זה ייצור ביטחון למדינה לתמוך בשוק בצורה אגרסיבית, לתת לה בטחון לתת עזרה בפול פאוור - מתוך ידיעה שההטבה תינתן לאחר ההכנסה. זה לומר: 'קח החזר על הריבית העודפת ששילמת בבנק' אחרי שעסק כבר בא לשלם מיסים. זה נקרא להניע שוק. זו דרך להגן על המדינה".

הפגנת עצמאים בירושלים שלשום, צילום: אלי מנדבלאום הפגנת עצמאים בירושלים שלשום | צילום: אלי מנדבלאום הפגנת עצמאים בירושלים שלשום, צילום: אלי מנדבלאום

למה לא תמיכה גורפת לכל בתי העסק?

"600 אלף איש יבואו ויקבלו תמיכה עכשיו - המדינה מחר יכולה להשבר. אי אפשר לפזר כסף בצורה גורפת כשהכל בהולד. מצד שני אם האזרח ירים ידיים וילך לשבת בים לא תהיה פה כלכלה. צריך לנהל את זה בזהירות ובהגיון. אף אחד לא רוצה להגיע לחורבן. חייבים להבין שצורת החיים השתנתה, ושיש עסקים שמחר לא יוכלו לפעול. אולמות אירועים ספגו מכת מוות, גם מסעדות חטפו מכה קשה. מלון צריך לעבוד היום בתנאים מחרידים, אבל זה לא אפשרי, לבסס תיירות פנים כרגע, להעביר את חדר האוכל לחדר, אבל צריך לנהל את זה. בגלל שהנזק הזה בינלאומי נוצרו פה צרכים חדשים שהם בינלאומיים. יש בוסט של פעילות מקוונת, מתפתחים צרכים חדשים בעולם, והשינוי נדרש מכולם. לא להתחיל עכשיו לתקן תקנים ולהקים ועדות. לזוז מהר. יש לכם 34 שרים, תנו גז.

אתה אופטימי או פסימי?

"אני אופטימי מאוד. כי הצרכים של בני אדם לא נגמרים. לא יהיה מצב שאנשים לא יצרכו, שהתיירות לא תחזור לעצמה, שאנשים לא ירצו לטוס, אין מצב שאדם יוותר על השגים שהוא השיג כבר. נוכל לצאת מאירוע כזה פצועים וחבולים, או בדרך סבירה, ואפשר לצאת גם מחוזקים. בשביל זה צריך לחשוב איך לחזור לשגרה באופן חלק יותר. אם יקח לנו 5 שנים - החלשים לא ישרדו את זה".

מה דעתך על האמירה של מזכ"לית הסתדרות המורים: לא נעבוד יום אחד נוסף בקיץ (ללא תשלום). מגזר ששכרו ותנאי עבודה מוגדרים על ידי מורים כחרפה גדולה.

"אני לא רוצה לשפוט אותה. לפעמים בלהט השיחה נפלטים דברים וזו לא תמיד הכוונה. כולם מיהרו להדביק לה ניתוק מהמציאות, כי מי שהמשכורת שלו ממשיכה להגיע ו"דופקת" מנותק. צריך להבין שזה אירוע קולקטיבי. כולם צריכים לדחוף את העגלה, צריך לחשוב במוד של לתמוך בכלל ולא לפתור לעצמך את הבעיה. רואים את זה במאמצים מרוכזים לקניית סחורה מחקלאים. זה אחד הדברים שהאירוע הזה מלמד. אנחנו בעיצומו של אירוע הסטורי שבודד אותנו. אבל לא היינו קרובים אחד לשני כפי שאנחנו מרגישים היום מרחוק. ערבות הדדית היתה משהו שקצת איבדנו. אבל עוצמת האירוע הזה תקעקע אותו בנו".

מה דעתך על ניהול האירוע?

"לא שי באב"ד אלא הממשלה והשרים צריכים להיות בפרונט. כי מי בעצם מנהל את האירוע? ביבי עולה כל ערב ונותן הצהרות של מורה בבית ספר. זה מקטין אותו, כי להקריא את נהלי ההתנהגות יכול גם סמנכ"ל תפעול. מה שהציבור צריך זה לדעת שיש בעל בית ששולט בכל מערכות השלטון, מנהל אותן. מקווה שעכשיו עם חתימת ההסכם הקואליציוני – הוא יוכל לעבוד".

התארכות המשא ומתן פגעה ביכולת 'לנהל את ההצגה'?

"אני לא ביביסט ולא כלום, אבל תנו לו לעבוד. עזבו אותו עכשיו. יש פה מדינת חוק. מה שמגיע יגיע. כשגנץ קיבל את ההחלטה להצטרף לממשלה רציתי להתקשר ולהגיד לו: כל הכבוד. זה היה מעשה מנהיגותי. אחר כך היה נדמה שזה שוב מתמסמס עם כל הדילים. עכשיו כשזה קרה אנחנו האזרחים צריכים ממשלה שתתן פתרונות. אנשים יושבים בבית ומשתגעים".

תגיות