אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתרון לפלונטר בין ברקת לאליהו צילום: אוראל כהן

פרשנות

הפתרון לפלונטר בין ברקת לאליהו

המהלך לפיטורי יו"ר מגדל ניר גלעד אינו הפעם הראשונה שבה בעל השליטה שלמה אליהו מתערב בבוטות בניהול החברה, והממונה על שוק ההון משה ברקת מאיים לקחת מידיו את כוח הפעולה; הפתרון הוא לקבל את החלטת אליהו, לצד התפטרותו מהדירקטוריון כך שתהיה זו הפעם האחרונה שישלוט בזהות קודקודי מגדל

23.04.2020, 22:00 | רחלי בינדמן

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, לא מסוגל לשחרר. מפעל חייו, רכישת השליטה בחברת הביטוח מגדל שאותה ביצע ב-2012, חומק מידיו. הוא ממנה מנהלים ואז מואס בהם, אפילו בבנו שלו - עופר אליהו - שאותו הרחיק מתפקיד המנכ"ל, אחד המהלכים הקשים שעשה בחייו.  

קראו עוד בכלכליסט

אליהו, שהוביל היום מהלך להדחת יו"ר מגדל ניר גלעד, רואה את סביבת הריבית והרגולציה, וכעת את הקורונה נוגסות בשווי של החברה שבה החל את דרכו כשליח ונזעק.

אליהו איש חכם והוא משוכנע שהוא יודע, יותר מאהרון פוגל, יותר מענת לוין, יותר מעמוס ספיר, יותר מיוחנן דנינו, יותר מעודד שריג ויותר מניר גלעד - רשימה ארוכה של אנשים מהמוכשרים בשוק שהצליח להביא למגדל ואז זרק ממנה כשלא יישרו קו עם רצונותיו, בקצב המתאים.

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, צילום: עמית שעל שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל | צילום: עמית שעל שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל, צילום: עמית שעל

הוא לא מבין כיצד לאחר ששילם מיליארדים על חברת הביטוח שהייתה ספינת הדגל של הענף, לא נותנים לו לנווט אותה כרצונו. לפעמים הוא שוכח שמדובר גם בחברה ציבורית, כזו שמנהלת כספי ציבור וחייבת לעמוד תחת הכללים המקפידים ביותר של ממשל תאגידי. אליהו רואה כיצד בעלי שליטה דומיננטים כמו יאיר המבורגר בהראל ויו"ר חזק כמו ארי קלמן במנורה מושכים בחוטים, ולא מבין למה אצלו זה צריך להיות אחרת. הוא מפספס שהם משחקים, לפחות על הנייר, לפי הכללים ואילו הוא לא לוקח אותם ברצינות יתרה.

משה ברקת, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, הבהיר לאליהו לפני שנה כי העזיבה של עודד שריג כיו"ר ועזיבת המנכ"ל דורון ספיר הן האחרונות שהוא מאשר לו. הפעם הבאה, הזהיר, תעלה לו ביכולת להשפיע על ניווט מגדל. אליהו גם הוא קיווה שבולדוזר כמו ניר גלעד, שמינה ליו"ר מגדל ביטוח, יושיע לו את החברה ויאפשר לו סוף סוף לשחרר.

אלא שגלעד עצמו לא ממש סמך על זה, גם לא המנכ"ל שגייס רן עוז, והשניים אף דרשו להכניס להסכם העסקתם סעיף לפיו אם יפוטרו לפני שלוש שנות כהונה הם יהיו זכאים למלוא השכר, אלא שהרגולציה וחוק שכר הבכירים לא איפשרו זאת. 

 

ניר גלעד, היו"ר המודח של חברת הביטוח מגדל, צילום: אלכס קולומויסקי ניר גלעד, היו"ר המודח של חברת הביטוח מגדל | צילום: אלכס קולומויסקי ניר גלעד, היו"ר המודח של חברת הביטוח מגדל, צילום: אלכס קולומויסקי

אליהו, כפי שצפו השניים, לא באמת יכול לשנות את עורו. מהר מאוד הוא מאס גם בהם וחש שגלעד אף חותר תחתיו, כשהחלו שמועות כי גלעד אף מעוניין לקנות את השליטה במגדל. גלעד ועוז, מצידם, ציפו ובצדק לעצמאות מלאה.

אחד המהלכים הראשונים של עוז היה צמצום מספר חברי ההנהלה, אלא שעל הדרך נגע בנקודה רגישה מאוד אצל אליהו והרחיק מההנהלה גם את אבי שמאי, אחד המקורבים ביותר לאליהו במגדל. אליהו בלע את הצפרדע ושתק. אלא שאז נודע לו כי גלעד ועוז מחפשים מנהל השקעות ראשי במקומו של אסף שוהם, עוד דמות שאליהו גידל וטיפח שנים.

כאן הוא כבר זעם ולא יכול היה עוד להבליג, ומשם נסללה הדרך למהלך ההדחה של גלעד. אליהו הוא בעל שליטה וככזה יש לו זכויות רבות. הוא מכהן כדירקטור בחברת הביטוח לאחר שבעבר מנע ממנו הרגולטור להתמנות כיו"ר אך כאן מתחיל ונגמר כוחו. הוא יכול להביע את עמדותיו בדירקטוריון ולקבל את דעת הרוב, ואמנם דירקטוריון מגדל קיבל פה אחד את ההחלטה להזיז את גלעד ולמנות את מוטי רוזן במקומו.

אלא שברקת לא יכול שיצפצפו עליו ויעשו צחוק מההסכמות אליהם הגיע עם אליהו. הוא לא יכול לוותר, שוב לאליהו. גם גלעד ועוז דורשים ובצדק מהרגולטור לשמור עליהם כפי שהבטיח. אלא שהשליטה בחברה היא בכל זאת של אליהו ויש כאן איזון עדין ורגיש בין זכות הקניין שלו לטובת החוסכים, העמיתים וכלל בעלי המניות

משה ברקת, יו"ר רשות שוק ההון, צילום: עמית שעל משה ברקת, יו"ר רשות שוק ההון | צילום: עמית שעל משה ברקת, יו"ר רשות שוק ההון, צילום: עמית שעל

אליהו גם פעל בחוכמה כשהביא במקום גלעד דמות ממורקת - את מוטי רוזן, שלאורך שורה של תפקידים בכירים בענף הביטוח לא דבק בו רבב.

הפשרה ההגיונית ביותר כעת, שתכבד גם את אליהו וגם את ברקת, היא להודיע לאליהו כי עליו להתפטר מדירקטוריון מגדל כפי שעשתה דורית סלינגר, קודמתו של ברקת, עם לוי רחמני, בעל השליטה באיילון.

במקרה הקיצוני יותר, אם ברקת חושש שאליהו שוב לא יעמוד במילתו ויתערב באופן שחורג מכללי ממשל תאגידי תקינים במגדל, אף למנות מנהל מורשה למניותיו. אלא שכדי לתת לבעל השליטה, מוותיקי ענף הביטוח את הכבוד המגיע לו, ראוי לאשר לו את מינוי רוזן לתפקיד והותרת עוז בתפקיד המנכ"ל. בעלי המניות והחוסכים של מגדל לא יינזקו מכך ותהיה זו הפעם האחרונה שאליהו הוא זה שיקבע את עתידה של מגדל.

תגיות