אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שיקחו אחריות": קריאות בעולם לפיצויים מסין בשל הקורונה צילום: איי אף פי

"שיקחו אחריות": קריאות בעולם לפיצויים מסין בשל הקורונה

מדינת מיזורי בארה"ב הגישה השבוע תביעה אזרחית נגד הממשלה הסינית בשל האופן בו ניהלה את המשבר, מה שלטענתה הוביל להפסד של עשרות מיליארדי דולרים לתושביה. טענות דומות נשמעות גם במדינות נוספות כמו פלורידה, גרמניה ואוסטרליה; תגובת משרד החוץ הסיני: "מעלה גיחוך"

24.04.2020, 13:21 | שירות כלכליסט
הולכות וגוברות הקריאות ברחבי העולם לקבלת פיצויים מסין בשל הנזקים שנגרמים כתוצאה מהתפשטות מגיפת הקורונה, החלה לראשונה בשטחה.

קראו עוד בכלכליסט

מוקדם יותר השבוע הגישה מדינת מיזורי בארה"ב תביעה אזרחית נגד הממשלה הסינית בשל האופן בו ניהלה את המשבר. הטענה העיקרית בתביעה היא שהתגובה של סין הובילה להפסדים כלכליים עצומים למדינה.

חולת קןרונה בווהאן, צילום: איי פי חולת קןרונה בווהאן | צילום: איי פי חולת קןרונה בווהאן, צילום: איי פי

הקורונה התפרצה בראשונה בעיר וואהן בסין בסוף השנה שעברה, ומאז התפשטה כבר ל-180 מדינות ברחבי העולם וגרמה למותם של מעל 190 אלף אנשים, כך לפי הנתונים שאספו באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. כמו כן דווח על מעל 2.7 מיליון חולים מאומתים ברחבי העולם.

בתביעה האזרחית, שהוגשה בבית המשפט הפדאלי על ידי התובע הכללי אריק שמיט, נטען שסין התרשלה בתפקידה ובעקבות זאת מיזורי והתושבים שלה הפסידו עשרות מיליארדי דולרים. "הממשלה הסינית שיקרה לעולם על מידת הנזק וההידבקות של COVID-19, השתיקה חושפי שחיתויות וכמעט ולא עשתה דבר כדי למנוע את התפשטות המחלה", הודיע שמיט. "הם חייבים לקחת אחריות על המעשים שלהם".

בנוסף לתביעה של מיזורי הוגשו בארה"ב מספר תביעות נוספות מטעם בעלי עסקים. כך למשל אלפי אמריקאים הצטרפו לתביעה ייצוגית שהוגשה בפלורידה ודורשת פיצויים מממשלת סין על הפסדים שנגרמו כתוצאה מהקורונה.

עם זאת, דובר משרד החוץ הסיני גנג שאונג מסר בתגובה כי לתביעה של מיזורי "אין שום בסיס עובדתי או משפטי" וכי היא "רק מעוררת גיחוך". עוד הוסיף כי ממשלת סין פעלה בפתיחות, שקיפות ואחריות ודאגה לעדכן את ארגון הבריאות הבינלאומי (WHO) והמדינות הרלוונטיות על המגיפה. "תביעה מסוג זה היא טיפשית ומנוגדת להיגיון הבסיסי של החוק", סיכם. בדומה, מומחים לחוק הבינלאומי מעריכים כי סין מוגנת תחת דוקטרינת "חסינות ריבונית" התקפה בארה"ב.

בכל זאת נראה שצפויות תביעות דומות נוספות. קבוצת המחקר הבריטית Henry Jackson Society טענה כי לפי החוק הבינלאומי סין הייתה צריכה להעביר את המידע הרלוונטי על המגיפה כבר בשלביה הראשונים. "ייתכן שאם מידע מדויק היה מועבר בשלב מוקדם, המגיפה הייתה נשארת בתחומי סין בלבד", נכתב בדו"ח שפרסמו. לפי ההערכות שלהם, הרשלנות של הממשלה הסינית עלתה למדינות ה-G7 כ-4 טריליון דולר.

הטענות נגד סין נשמעות גם במדינות נוספות. בילד, היומון הנפוץ בגרמניה, פרסם מאמר תחת הכותרת "מה שסין חייבת לנו", ושם חישב כי ההפסדים מסתכמים בשלב זה ב-160 מיליארד יורו. בדומה, גם מחוקקים באוסטרליה קראו לפיצויים. בשני המקרים השגרירות הסינית במדינות הגיבה בחריפות נגד הטענות.

תגיות