אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברשתות הקמעונאות לא מתכוונים לפתוח את החנויות ונערכים לפיטורים המוניים צילום: דן לב

משבר הקורונה

ברשתות הקמעונאות לא מתכוונים לפתוח את החנויות ונערכים לפיטורים המוניים

רשתות אופנה ומסחר הודיעו כי למרות אישור הממשלה לפתוח חנויות, מספרות ומכוני יופי החל מוצ"ש - הן יישארו סגורות, העובדים יישארו בחל"ת והן נערכות לפיטורי 70 אלף עובדים - חמישית מכוח העבודה בענף. קמעונאים: עד שלא נקבל פיצוי כספי מהמדינה - לא נחזור לפעילות

24.04.2020, 16:29 | אורנה יפת

הממשלה אישרה הבוקר (ו') לפתוח את כל החנויות במרכזי הקניות הפתוחים וברחובות, אך במקביל הודיעו רשתות האופנה והמסחר כי הן החנויות יישארו סגורות, העובדים ישארו בחל"ת וכי הן נערכות לפיטורים של כ-70 אלף עובדים מתוך 350 אלף העובדים שמועסקים על ידי 400 רשתות אופנה וקמעונאות המאוגדות.

קראו עוד בכלכליסט

בכירי רשתות הקמעונאות טוענים כי לא יחזרו להפעיל חנויות עד שלא יקבלו פיצוי כספי מהמדינה. ההערכות ברשתות האופנה והמסחר היא כי בכל מקרה, 15%-20% מהעובדים ברשתות הקמעונאות לא יוחזרו לעבודה, מאחר והחברות צופות לירידה משמעותית בפדיונות וסגירת חלק מהחנויות.

"המסחר הושבת חודש וחצי. הנזקים שנגרמו לנו אדירים. הצגנו תוכנית לממשלה, לא קיבלו אותה. אז תציעו תוכנית משלכם", זועם בכיר בהתאגדות רשתות האופנה והמסחר.

"עד ה-4 במאי אנחנו עוד נחזיק את כל העובדים, ואז יקרו שני דברים - או שנפטר עובדים או שנאריך חל"ת, אבל עובדים מתחת לגיל 25 לא יקבלו על החל"ת הנוסף כסף כי זה החוק במדינה, והממשלה לא מוכנה לשנות אותו".

מספרה. בעלי העסקים דורשים פיצוי מהמדינה, צילום: shutterstock מספרה. בעלי העסקים דורשים פיצוי מהמדינה | צילום: shutterstock מספרה. בעלי העסקים דורשים פיצוי מהמדינה, צילום: shutterstock

"אני לא מבין מה מצפים? שנחזיר את כל העובדים למרות שכמות הקונים תרד משמעותית? גם ככה יש לנו בור של חודשיים בהכנסות אז מצפים מאיתנו להעמיק את הבור?", שואל בכיר נוסף. "המדינה לא מטפלת בהלוואות ומענקי חילוץ ומאלצת אותנו להתכנס ולהערך לפיטורים המוניים".

ההערכות הן כי מחצית מהעובדים ברשתות הקמעונאות שהוצאו לחל"ת הם בגילאים הנמוכים מ-25. אלה זכאים לתשלום עבור 50 ימי חל"ת בלבד ובימים הקרובים עומדת להסתיים תקופת החל"ת של אותם עובדים. גם פיטורים וגם הארכת חל"ת ללא תשלום, שניהם פתרונות גרועים עבור העובדים ומשמעותם מבחינת העובדים היא איבוד פרנסתם. יתר העובדים, לא יוחזרו מכיוון שברשתות מצפים מהמדינה לפיצויים ומענקים שטרם התקבלו.

"כל אחת מהרשתות עושה הערכות", אמר גורם בענף האופנה. "המינימום יהיו פיטורים של 10% אם חברה רוצה לשרוד. אנחנו נערכים לקיצוצים של 20%. הנחת העבודה היא שבמאי יהיה לנו בין 40%-50% מהפדיון, ביוני יהיה 60% מהפדיון וביולי אוגוסט 70%. אנחנו לא יודעים מה יהיה בחורף כי המדינה כבר מדברת על סגירה מחודשת של החנויות בחורף כדי לבצע מהלכי מניעה של התפרצות הנגיף. אז אם היינו צריכים ארבעה עובדים בחנות, מעכשיו נצטרך שניים בלבד. לכן לא תהיה לנו ברירה אלא לפטר עובדים".

אופטיקה הלפרין, צילום: גיל לרנר אופטיקה הלפרין | צילום: גיל לרנר אופטיקה הלפרין, צילום: גיל לרנר

עשרות רשתות החברות בהתאגדות רשתות האופנה והמסחר הודיעו כי לא יפתחו את החנויות ביום ראשון. בין הרשתות קבוצות האופנה הגדולות פוקס, קסטרו, גולף, ולצידן עשרות רשתות מכל התחומים: אופטיקה הלפרין, המשביר לצרכן, בריל, נעלי עמנואל, s wear, גאנט, ארקוסטיל, למטייל, תיק ותק, אופטיק סנטר, אופטיקנה, הוניגמן, קיווי, רעומה, תכשיטי צבאן, אנטר, ביתילי, איל מקיאג', לנדוור, ביגה, ג'פניקה, סוסו אנד סן, ציפורה אקספרס, רונן חן, פנדורה, סליו, זיפ, נעלי נמרוד, נעלי פפאיה, לורד קיטש ועוד.

"יש לי 80 סניפים ומצפים ממני לפתוח עכשיו 25 סניפים רק בפאוור סנטרים וברחובות", אומר אלרועי תורג'מן, מנכ"ל אופטיקנה. "אני לא אפתח ואין לי עניין לפתוח שום חנות מעבר לאלו שפתחנו עד כה. גם בחנויות רחוב שפתחנו בתחילת המשבר, כי לא היתה לנו ברירה, הפסדנו הרבה כסף. פתחנו מוקד אס או אס שבו יושבים שני אופטומטריסטים ואנשי הדרכה שנותנים מענה ומטפלים באוכלוסיות מבוגרות. כל הדבר הזה עלה הון תועפות. יש לנו הפסדים של מיליוני שקלים. לא מיליון או שניים, ועוד הרע לפנינו.

"באוצר גוררים רגליים"

"אז עכשיו רוצים להעביר את התוכי לכתף שלי", מוסיף תורג'מן. "יש 300 אלף עובדים ברשתות הקמעונאות מתוך מיליון עובדים בחל"ת. שעולים כרגע קרוב ל-3 מיליארד שקל, שכרגע המדינה משלמת עליהם, אז הם רוצים עכשיו להעביר את זה על הגב שלנו עם פדיון של 40% במקרה הטוב. אם הייתי יודע שיש לי רשת הגנה מהמדינה לא היתה לי שום בעיה לפתוח את החנויות. אני לא מצפה שיממנו 100% מהפגיעה אבל אני מצפה שהממשלה תגיד 'בואו יחד כל אחד יתרום קצת'. אבל מה הם אומרים? כלום. נפגשתי עם בכיר בבנק גדול, שאמר לי שעד היום חילקו 500 מיליון שקל מתוך 20 מיליארד שקל שהובטח. על איזה חמצן מדובר פה? פקידי האוצר גוררים רגליים ומטילים רפש בבעלי עסקים וטוענים כאילו אנחנו לא רוצים לפתוח. אין לי ספק שאגרור הפסדים מהתקופה הזו אבל אם רוצים שאחזור לעבודה במתכונת מלאה, הממשלה צריכה להסביר לי איך הם עוזרים לי".

אופטיקנה הוציאה 470 עובדים מתוך 600 העובדים לחל"ת. "להכשיר אופטומטריסט זה הדבר הכי קשה עבורנו", טוען תורג'מן. "לא חלמתי בחלומות השחורים שלי שדבר כזה יקרה. יש לנו 180 אופטומטריסטים שרובם בחל"ת. איך אנחנו יכולים להתקיים עם עלויות שכר העבודה הכבדות בלי שאף אחד אומר לנו מה קורה ומה התוכנית. אני לא מחזיק עובדים שלי כבני ערובה. עם פדיון של 40% ושכר עבודה מלא נקרוס. העסק זה העובדים והעובדים זה העסק. אם העסק יתמוטט גם לעובדים לא יהיה לאן להגיע".

בתוך כך, התאגדות רשתות האופנה והמסחר הפיצה קמפיין נגד מדיניות ראש הממשלה המורכב מפסיפס של בעלי עסקים המדברים על המצוקה שלהם, על החשש מפני ירידה מתחת לקו העוני בשל המצב הקשה אליו הידרדרו מיליון מובטלים ודורשים חמצן מראש הממשלה.  

מנכ"ל טבע נאות לעובדים: ללא סיוע - ניאלץ לצמצם ולסגור חנויות

מנכ"ל טבע נאות, ירון בוגנים, שיגר מכתב לעובדים המעדכן על המצב הקשה של הרשת ועל הפיטורים הצפויים. בין היתר כתב: "עקב המצב סגרנו את כל הרשת וגם כמעט את כל המפעל. מאות עובדים נמצאים בחל"ת. למעט אתר האינטרנט אין מכירות ופיספסנו את תחילת עונת הקיץ כאשר הסחורה מוכנה במחסנים כבר. אותו דבר קורה לנו בנאות ארה"ב קנדה ואוסטרליה. הכול סגור".

"רשתות המסחר פנו לממשלה בבקשת סיוע לאור ההפסדים העצומים שאליהם נקלענו. הממשלה הבטיחה הבטחות ותכלס כסף לא הועבר לרשתות. דיבורים יש, הסברים יש - ובפועל אנחנו ללא מענה. חלק מהקניונים ומתחמי הקניות הסכימו לוותר או להוזיל או לחלק לתשלומים את שכר הדירה ודמי ניהול על חצי מרץ ואפריל. לטבע נאות זה סכומי עתק, מיליונים שאין בתזרים לשלם. הפסד מכירה שאנחנו חווים כרגע זה מכה אנושה לחברה.

"גם כאשר ייפתחו החנויות הציבור לא יעוט. גם הנחיות הבריאות יהיו לנו מכה למכירות. לא יותר מ-2 לקוחות בחנות זה אומר ירידה בחצי מהצפוי למכירות. איזה לקוחה תחכה בתור מחוץ לחנות כדי לקנות נעליים? מה גם שההגבלות 500 מטר לא הוסרו, כלומר לא יהיה רצף לקוחות ועדיין יהיה ריק במתחמים. אז מה ההגיון לפתוח ולשלם שכר דירה אם יש הגבלות תנועה ללקוחות?"

חנות של טבע נאות, צילום: מורג ביטן חנות של טבע נאות | צילום: מורג ביטן חנות של טבע נאות, צילום: מורג ביטן

"בקיצור, גם כשנחזור נהיה בהפסדים גדולים. פנינו לסיוע ולא קיבלנו לכן התאגדו כל רשתות האופנה והנעלה באיגוד מקצועי אחד שמנהל את השיחות מול האוצר. אם דרישותינו לא יענו ולא נקבל סיוע - נאלץ להשבית את המסחר במשק כולו ואף רשת לא תפתח את החנויות בקניונים והמתחמים. מאבק זה נועד כדי שנקבל סיוע ונגשר על ההפסד הגדול וכך נוכל להציל את החברה שלנו ואת כולנו בתוכה. אחרת נאלץ לצמצם ולסגור לא מעט חנויות מפסידות".

"אנחנו נזדקק: לתמיכה שלכם, לגיבוי שלכם, להבנה שלכם, לסבלנות שלכם, מאבק זה נועד לכולנו. אני משתף אתכם מדם ליבי על המצב בשקיפות מלאה. הקורונה הזו לא פסחה על אף תחום בעולם והנה כולנו בסירה אחת.

"טבע נאות היא חברה חזקה, מותג חזק, חברה שעברה לא מעט מצבי חרום ושרדה ואף התחזקה כמו מלחמת לבנון השניה ומשבר כלכלי ב-2008. אנחנו תמיד עם הפנים קדימה ליעד הבא לא נשברים אלא חושבים איך מכל משבר יש בו הזדמנות לנצל ולנצח. אז בראשון נעדכן מה הולך לקרות אחרי יום העצמאות".

תגיות