אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פייסבוק דורכת על הבהונות של אמזון, תאפשר רכישת מוצרים דרך ווטסאפ צילום: שאטרסטוק

פייסבוק דורכת על הבהונות של אמזון, תאפשר רכישת מוצרים דרך ווטסאפ

הרשת החברתית, שהשקיעה כ-5.7 מיליארד דולר בספקית הסלולר ההודית Jio של רליאנס, משיקה אתר מסחר ראשון דרך ווטסאפ בהודו. הפיילוט יושק במומבאי ויאפשר להזמין מוצרים ישירות דרך האפליקציה

27.04.2020, 15:48 | רפאל קאהאן

פייסבוק וקבוצת רליאנס החלו להפעיל פיילוט של מיזם המסחר האלקטרוני שלהן. על פי הדיווחים של סוכנות בלומברג ו-TechCrunch אמש (א'), המיזם יופעל בתחילה במספר שכונות במומבאי, ויאפשר ללקוחות להזמין מוצרים מאתר JioMart, מיזם המסחר המקוון של ספקית הסלולר Jio וחטיבת הקמעונאות של חברת האם Reliance Retail. המוצרים יישלחו ישירות לכ-1,200 נקודות מסירה, רובן מכולות או חנויות שכונתיות.

קראו עוד בכלכליסט

את ההזמנה של המוצרים מבצעים המשתמשים הנסיינים דרך חשבון ווטסאפ עסקי. שליחת הודעה קצרה בחשבון מעבירה את המשתמש לאתר ההזמנות שנפתח בדפדפן הפנימי של האפליקציה. בינתיים הרכישות מוגבלות למוצרי מכולת, כגון: מוצרי היגיינה, חטיפים, משקאות, דגנים וקטניות או שמנים למיניהם. ההזמנה אינה כוללת אפשרות תשלום ישירות באפליקציה וזאת למרות שפייסבוק כבר השיקה את שירות העברת התשלומים של ווטסאפ בהודו לפני כשלוש שנים.

כך נראה אתר המסחר מבוסס ווטסאפ של פייסבוק ורליאנס בהודו, צילום: מסך אתר טקראנץ כך נראה אתר המסחר מבוסס ווטסאפ של פייסבוק ורליאנס בהודו | צילום: מסך אתר טקראנץ' כך נראה אתר המסחר מבוסס ווטסאפ של פייסבוק ורליאנס בהודו, צילום: מסך אתר טקראנץ


תחת זאת הלקוח משלם ישירות בנקודת האיסוף בעזרת חשבונית אותה הוא מקבל לאחר אישור ההזמנה. המיזם מיועד להפוך לאמצעי מסחר מקוון בהיקף יותר נרחב אם הניסוי יצליח. JioMart, אתר המסחר של ריליאנס, מתחרה בפעילות של אמזון ואתר המסחר הגדול והוותיק בהודו פליפקארט שכעת פועל תחת הדגל של וולמארט. היתרון של פייסבוק הוא בדמות 400 משתמשי ווטסאפ במדינה. הרבה יותר קל למשוך את המשתמשים לרכוש באפליקציה שגם כך הם משתמשים בה ביומיום.

כבר בעת הודעת הרכישה של כ-10% ממניות Jio, ספקית הסלולר של ריליאנס, עבור 5.7 מיליארד דולר העריכו גורמים רבים שמדובר בתחילתה של שותפות שמיועדת גם לפזול לתחומי האיקומרס. עכשיו, עם הפרסום של המיזם הנוכחי, מתבררת התמונה. עם זאת, העובדה שפייסבוק עדיין לא קיבלה אישור רגולטורי לפעילות התשלומים של ווטסאפ Pay, כנראה תאט את הפיתוח של המיזם. יכול מאוד להיות שהקרבה של מייסד רליאנס,המולטי-מיליארדר מוקש אמבאני, לראש ממשלת הודו נרנדרה מודי ולמפלגת השלטון תסייע מאוד בהקשר הזה.

כניסה לטריטוריה של אמזון, הדרך של ווטסאפ להיוון

הכניסה של פייסבוק ליוזמת המסחר האלקטרוני דווקא דרך ווטסאפ עשויה להיות הדרך שנמצאה כדי להוון את האפליקציה. החברה כבר זנחה את יוזמות הפרסום ותשלום דמי המנוי איתן ניסתה להרוויח כסף מפעילותה של ווטסאפ. אך הסכם הרכישה הדרקוני שנערך בין פייסבוק למייסדי ווטסאפ מנע כל שימוש בפרסום לכגדלת ההכנסות. יאן קום ובריאן אקטון סירבו להפר את הבטחתם למשתמשים בעת השקת השירות שכללה הבטחה מפורשת שהחברה לא תפרסם בפיד של השיחות אף פעם. ההבטחה הזו נהפכה לאבן נגף עצומה ביחסים בין קום ואקטון לצוקרברג וכנראה שהיה מה שהביא לפירוק החבילה.

אם המיזם יהפוך לרווחי ויצדיק את קיומו, יכול מאוד להיות שזו עשויה להיות דלת הכניסה שפייסבוק חיפשה כדי להיכנס לתחום המסחר המקוון. עד כה היא השיקה יוזמות ממוקדות באינסטגרם וברשת החברתית שלה, אך היא לא נכנסה במלואה כמפעילת שירות מסחר, אלא רק כספקית כלי מסחר לצד שלישי. כעת עם הגב של ריליאנס, שתי החברות יכולות להתמודד עם אמזון ואיביי. ריליאנס מביאה את התשתית הלוגיסיטית והמסחרית, כאשר פייסבוק תספק את הטכנולוגיה ואת הלקוחות - משתמשי שירותיה השונים - שמהווים על פי הערכות כ-40% מסך האוכלוסיה של הגלובוס. 

תגיות