אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרטנר בוחנת השקעה בסיבים האופטיים של IBC צילומים: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

פרטנר בוחנת השקעה בסיבים האופטיים של IBC

במודל המוצע פרטנר תרכוש אחוזים ב־IBC, תמכור לה את תשתית הסיבים שלה ותתחייב להשקעה. ההנחה היא כי השותפות תחייב להרחיב את הפריסה הארצית. רשות התחרות תידרש לאשר את העסקה

30.04.2020, 08:17 | אביאור אבו

חברת פרטנר בוחנת אפשרות לכניסתה כשותפה בחברת הסיבים האופטיים IBC שבשליטת סלקום, קרן תש"י וחברת חשמל, במטרה להקים מתחרה לבזק בתחום תשתית האינטרנט, כך נודע ל"כלכליסט". בין החברות התנהלו בעבר מגעים, שנעצרו עם הצעת הרכישה של HOT את פרטנר. עם כישלון הרכישה, חודשו המגעים בין הצדדים, במקביל להשקעה של חברת הביטוח מגדל ב־IBC בסכום של 350 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

במודל שנידון בין החברות, מוצע כי פרטנר תחבור ל־IBC בעסקה דומה לזו שסלקום כבר ביצעה: רכישת אחוזים, מכירת תשתית הסיבים שלה והתחייבות להשקעה. על פי מודל נוסף IBC היא זו שתיכנס כשותפה במגזר הסיבים של פרטנר. על פי גורמים המעורים במגעים, IBC לא תקבל מודל כזה בשל מורכבותו.

ההיגיון מאחורי המהלך ברור: הקמת מתחרה חזקה לבזק — שפרסה תשתית סיבים בכ־60% משטח המדינה, ועצרה את פעילותה בתחום בשל מחלוקות עם משרד התקשורת, שדרש פריסה בכל הארץ. כמו כן, שותפות כזו תייצר חיסכון כלכלי ותמנע השקעות כפולות, שכן כיום פורסות החברות סיבים במקומות זהים שכדאיים להן כלכלית — שכונות עם בניינים רבי קומות.

מימין: מנכ"ל פרטנר איציק בנבנישתי ומנכ"ל IBC  אמיר לוי , צילומים: עמית שעל מימין: מנכ"ל פרטנר איציק בנבנישתי ומנכ"ל IBC אמיר לוי | צילומים: עמית שעל מימין: מנכ"ל פרטנר איציק בנבנישתי ומנכ"ל IBC  אמיר לוי , צילומים: עמית שעל

IBC הוקמה ב־2013 כחברת תשתית אינטרנט שלישית לצד בזק ו־HOT במטרה לקדם תחרות בתשתיות התקשורת. החברה החלה להקים על רשת חברת החשמל תשתית סיבים אופטיים, המסוגלים לספק אינטרנט מהיר של עד 1,000 מגה תחת המותג "אנלימיטד". בשנים הראשונות המיזם לא צלח ונקלע לבעיות כספיות, ומשרד התקשורת אישר לחברה פריסה על 40% משטח המדינה בלבד תוך עשור, כדי לעודד כניסת משקיעים. בשנה שעברה סלקום וקרן תש"י רכשו 35% כל אחת מהמיזם בשותפות מוגבלת, כאשר 30% נותרו בידי חברת החשמל. במידה שהעסקה תתממש, אחזקות סלקום ותש"י ידוללו, ופרטנר וסלקום יחזיקו באחוזים דומים.

עד היום הנגישה IBC תשתית סיבים לכ־350 אלף משקי בית והיא צופה להגיע למיליון בתים עד סוף 2022. אך IBC היא חברת תשתית בלבד ואינה באה במגע עם לקוח הקצה. החברה מחכירה את התשתית לספקיות האינטרנט במודל השוק הסיטונאי, ועל פי הערכות עד כה מחוברים פיזית לסיבים רק כ־60 אלף לקוחות.

פרטנר פורסת סיבים ללא חובות רגולטוריות ונכון לסוף 2019 הנגישה את הסיבים שלה לכ־600 אלף משקי בית. על פי הערכות, לחברה כ־80 אלף לקוחות מחוברים. חיבור מידי בין שתי החברות ישקף נתח שוק משותף של כ־35% בשוק תשתית הסיבים. פרטנר מתנהלת ללא גרעין שליטה, לאחר שחיים סבן ויתר על אחזקות ב־30% ממניותיה והעבירן חזרה לתאגיד האצ'יסון מהונג־קונג, הממתין להיתר שליטה ממשרד התקשורת.

כניסת פרטנר כשותפה תהיה בשורה עבור סלקום, שמחפשת להפחית את השקעותיה ולחזק את מצבה הכלכלי. עבור פרטנר השותפות היא הזדמנות, שכן עם הזמן היא צפויה להפחית את השקעותיה בסיבים לאחר שחלשה על מירב האזורים הכדאיים כלכלית. מבחינת IBC, תחזק השותפות את הונה העצמי, שעומד כיום על כ־760 מיליון שקל.

סלקום ותש"י העבירו 55 מיליון שקל כל אחת תמורת רכישת IBC. בנוסף, סלקום מכרה את פריסת הסיבים הקיימת שלה ל־IBC תמורת 180 מיליון שקל — סכום ששולם לסלקום על ידי תש"י וסלקום עצמה (כבעלים), בהלוואת בעלים של 90 מיליון שקל כל אחת. כמו כן, סלקום ותש"י התחייבו להשקיע בפרויקט לכל הפחות כ־300 מיליון שקל בשלוש השנים הראשונות. במקביל, סלקום, כספקית אינטרנט וכלקוחה של IBC, התחייבה לשלם לה מראש על 10%־15% ממשקי הבית שיונגשו לשירות החברה ב־15 השנים הקרובות.

מבחינה רגולטורית, לא בטוח כי צעד כזה יתקבל ברשות התחרות, משרד האוצר ומשרד התקשורת. אמנם שותפות בין פרטנר ו־IBC, לצד בזק, תבסס שתי חברות תשתית חזקות הפורסות סיבים אופטיים, אך יובא בחשבון גם חוסר נכונותה של HOT להיכנס למגרש. אפשר להניח כי אם יאושר המהלך, הוא יחייב את IBC באחוזי פריסה גבוהים יותר.

תגיות