אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן ההלוואות לעסקים קטנים תוגדל מ-8 מיליארד שקל ל-14 מיליארד צילום: דנה קופל

פרסום ראשון

קרן ההלוואות לעסקים קטנים תוגדל מ-8 מיליארד שקל ל-14 מיליארד

לפי גורמים המעורבים בנושא, עד כה אושרו 5 מיליארד שקל במסגרת קרן ההלוואות בערבות המדינה. לפי הערכות באוצר, הבנקים מאשרים כ-70% מההלוואות שנבחנות, בעוד שההערכות המקודמות היו כי היקף האישורים יהיה נמוך יותר

29.04.2020, 21:46 | עמרי מילמן

קרן ההלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים תוגדל מ-8 מיליארד שקל ל-14 מיליארד שקל, כך נודע לכלכליסט.

קראו עוד בכלכליסט

לפי גורמים המעורבים בנושא, עד כה אושרו 5 מיליארד שקל מהקרן. בשבועות האחרונים ביקרו הבנקים את משרד האוצר על כך שהקרן קטנה מכדי לעמוד בביקושים להלוואות בערבות המדינה, לאור התנאים הנוחים שהם מציעים (ריבית של פריים+1.5% לחמש שנים כאשר השנה הראשונה במימון המדינה, וערבות של 85% מההלוואה, זאת לפי הסיכום של החשב הכללי רוני חזקיהו עם הבנקים).

לפי הערכות באוצר, הבנקים מאשרים כ-70% מההלוואות שנבחנות, בעוד שההערכות המקודמות היו כי היקף האישורים יהיה נמוך יותר.

גורמים באוצר מציינים כי מהנתונים עולה כי לאחר הפסח המערכת הבנקאית נכנסה לקצב מהיר של אישורי הלוואות ונכון לימים אלו מאושרים כ-500 מיליון שקל ביום, כך שבסופו של דבר הפתרון של הלוואות בערבות המדינה, לאחר חבלי הלידה הראשונים, מוכיח את עצמו.

יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר , צילום : אבי מועלם יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר | צילום : אבי מועלם יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר , צילום : אבי מועלם

מחר (ה') ועדת הכספים בראשות ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו)  צפויה לאשר תקציב נוסף של 900 מיליון שקל לערבות, מעבר למיליארד שקל כיום. לפי הסיכום עם הבנקים, הדיפולט שמכסה האוצר במקרה הצורך לא יעלה על 15%, כלומר אם היקפים נרחבים של ההלוואות לא יוחזרו האוצר לא יישא במימון של יותר מ-15% מהקרן ( כלומר סה"כ 2.1 מיליארד שקל).

ח"כ פורר אמר לכלכליסט: "אני שמח שהחשב הכללי מביא את הגדלת הקרן בערבות המדינה כבר בשלב הזה, כי ברור שהסכום שהוקצה עד עתה לא יספיק. אבל כשמתוך 31 מיליארד שקל שעסקים ביקשו, ניתנו רק כ-4 מיליארד שקל הלוואות, אז ברור שהבנקים נותנים הלוואות לעסקים החזקים - שלא באמת זקוקים לערבות המדינה. כל המשמעות של ערבות המדינה כעת היא לערוב לעסקים שבסיכון, אלו שבתקופה כזו לא יקבלו אשראי אלא אם תהיה להם ערבות מדינה, ודווקא הם לא מקבלים את ההלוואות. כשבכל העולם המערבי מעניקות הממשלות ערבויות של בין 70% ל-100%, בישראל נותנים רק 15%. כך במקום לסייע לעסקים הקטנים שנפגעו קשות, הבנק בוחר את הגדולים יותר והחזקים יותר".

תגיות