אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
באיחוד האירופאי חוששים ממיתון הגרוע מתקופת השפל הכלכלי של שנות ה-30 צילום: שאטרסטוק

באיחוד האירופאי חוששים ממיתון הגרוע מתקופת השפל הכלכלי של שנות ה-30

בהתחשב בכך שבאירופה החלו בסגר רק באמצע חודש מרץ, ההערכה היא כי תירשם ירידה גדולה יותר ברבעון השני; גוש היורו התכווץ ברבעון הראשון ב-3.8%, הירידה החדה ביותר מאז 1995; כלכלת צרפת נסוגה ב-5.8%, הגרוע מזה 71 שנה; גרמניה דיווחה על ירידה במכירות הקמעונאיות, בשיעור הגבוה ביותר מאז ינואר 2007; התמ"ג של ספרד התכווץ ברבעון הראשון ב-5.2%, הירידה החדה ביותר מאז 1995; היום תתקיים החלטת ריבית בבנק האירופאי המרכזי

30.04.2020, 12:48 | שירות כלכליסט

כלכלת גוש היורו התכווצה ברבעון הראשון ב-3.8% בהשוואה לרבעון האחרון של השנה שעברה, על רקע הפגיעה הקשה בפעילות העסקית באיחוד בעקבות התפשטות מגיפת הקורונה.

קראו עוד בכלכליסט

19 המדינות החברות בגוש הן בין הנפגעות הגדולות ביותר בעולם מהתפשטות הנגיף, כשגרמניה, צרפת, ספרד ואיטליה – 4 הכלכלות הגדדולות ביותר בגוש – הן בין 6 המדינות עם מספר הנדבקים הגדול ביותר בגלובוס. בניסיון לבלום את ההתפשטות הכריזו המדינות על סגירת מרבית הפעילויות והשירותים הנחשבים לא חיוניים.

האיחוד האירופאי, צילום: shutterstock האיחוד האירופאי | צילום: shutterstock האיחוד האירופאי, צילום: shutterstock

בתוך כך, היום דיווחה גרמניה על ירידה במכירות הקמעונאיות, בשיעור הגבוה ביותר מאז ינואר 2007. לפי לשכת הסטטיסטיקה המרכזית בגרמניה, במרץ נפלו המכירות הקמעונאיות ב-5.6%. בממשלה כבר הזהירו כי המדינה צפויה לחוות את המיתון הגרוע ביותר מאז מלחמת העולם השנייה. בהתאם, תחזית השנתית שונתה מצמיחה של 1.1% שפורסמה בינואר להתכווצות של 6.3%.

 

הכלכלות של צרפת וספרד התכווצו ברבעון הראשון בשיעור הגבוה ביותר מאז החל התיעוד, על רקע הצעדים שננקטו על מנת לבלום את התפשטות מגפת הקורונה שהקפיאו את הפעילות העסקית וחייבו משקי בית להישאר בסגר.

 

על פי הנתונים שפרסמה לשכת הסטטיסטיקה המרכזית של צרפת, הכלכלה התכווצה בשלושה החודשים הראשונים של השנה ב-5.8% לעומת הרבעון הקודם, אז נרשמה התכווצות של 0.1%. זו הירידה החדה ביותר שנרשמה מאז 1949. בדומה, התמ"ג של ספרד התכווץ ברבעון הראשון ב-5.2%, הירידה החדה ביותר מאז החל התיעוד המחודש ב-1995. הנתונים היו אף גרועים מתחזיות האנליסטים, שציפו לירידה של 4% בשתי הכלכלות.

בהתחשב בכך שבמדינות הללו החלו בסגר רק באמצע חודש מרץ, ההערכה היא כי תירשם ירידה גדולה יותר ברבעון השני. יתרה מכך, התחזיות מדברות על מיתון כלל עולמי גרוע יותר מהשפל הגדול של שנות ה-30.

בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו, נרשמה צניחה של 6.1% בצריכה הפרטית ושל 11.8% בהשקעות. לפי ההודעה, ההתכווצות בתמ"ג נובעת "בעיקרה מהסגירה של פעילויות לא חיוניות בעקבות הסגר שהוטל באמצע מרץ". הכלכלן פלוריאן הנס (Florian Hense) מברנברג אמר בתגובה כי ההתכווצות ברבעון הראשון הביאה למחיקה של ארבע שנים בצמיחה והוסיף כי הצעדים בהם נקטה הממשלה לבלימת הקורונה "פגעו בצורה קשה יותר בפעילות הכלכלה".

בספרד, ההתכווצות ברבעון הראשון מסיימת שש שנים של צמיחה, לרוב בשיעור הגבוה מהממוצע בגוש היורו. במדינה כבר הודיעו כי יחלו בהקלות על הסגר בחודש הבא, אך מכיוון שחלק ניכר מהכלכלה מסתמך על התיירות, כלכלת המדינה תמשיך להיות מושפעת לשלילה מהקורונה.

צרפת וספרד מצטרפות בכך לארה"ב שדיווחה אתמול על התכווצות של 4.8% ברבעון הראשון של השנה. הנתונים האחרונים, קרוב לוודאי שיוסיפו ללחץ המופעל על הבנק האירופי המרכזי (ECB) להרחבת הצעדים להגנה על כלכלת גוש היורו. היום מתכנס הבנק לדון במדיניות המוניטארית שלו לנוכח המצב.

תגיות