אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתגרים והזדמנויות עסקיות בארה"ב בצל הקורונה  צילום: depositphotos

אתגרים והזדמנויות עסקיות בארה"ב בצל הקורונה

מגיפת הקורונה הכתה באופן משמעותי ברוב מדינות העולם, לרבות במדינות המקיימות קשרי מסחר הדוקים עם ישראל. כיצד הקורונה משפיעה על השוק המסחרי והמשפטי ברחבי העולם ומה בעלי חברות ועסקים ישראליים הפעילים באופן בינלאומי צריכים לדעת- כתבה ראשונה בסדרה הסוקרת את המצב ברחבי העולם, והפעם ארה"ב

03.05.2020, 11:12 | מערכת DUN'S 100

השפעת משבר הקורונה על ארצות הברית הולכת וגדלה, עובדה אשר מכריחה את הממשל האמריקאי להוציא לפועל תוכניות חירום כלכליות, וזאת כדי לסייע לכלכלה הגדולה בעולם להתמודד מול האתגר אשר מעמיד הנגיף. כאשר חלקים מהמשק מושבתים, האבטלה גואה והמשק מצטמק במקום לצמוח, הממשלה מנסה לסייע באמצעות חבילות הצלה כלכליות הכוללות מענקים ממשלתיים, הלוואות נוחות, הורדת הריבית ועוד. כדי להבין מה הם האתגרים וההזדמנויות הניצבים בפני הכלכלה האמריקאית וכיצד הם ישפיעו על האמריקאים - וגם על אנשי עסקים ישראלים בעלי עניין בארצות הברית - ביקשנו מעורכי דין מפירמות בינלאומיות הפעילות בישראל לספר על השפעת המגיפה בשווקים בהם הם פעילים, ולתת לחברות ועסקים ישראלים הפועלים באמריקה מידע חשוב שהם צריכים להכיר.

"הממשל האמריקני מזרים 2.2 טריליון דולר לשוק האמריקאי, וחברות ישראליות יכולות להיות זכאיות למענקים והלוואות"

 

חוק CARESהמפורסם שנכנס לתוקף בסוף מרץ 2020, הוא ניסיון של ממשלת ארה"ב להקפיץ את כלכלת ארה"ב לאור מגפת COVID-19 לרבות על ידי הזרמת 2.2 טריליון דולר לכלכלה האמריקאית, בין היתר באמצעות מענקים והלוואות לגופים שונים.

מלבד ההשפעה המשמעותית של הזרמת הכספים לשוק ולכלכלה האמריקאית, לפעולה זאת עשויה להיות השפעה גם על משקיעים זרים, בהם גם ישראלים.

"מה שלא נמצא בכותרות, הוא העובדה שתאגיד לא צריך להיות רשום כאמריקאי כדי להגיש בקשה להלוואות ומענקים, כך שכל עסק שמפעיל ומעסיק עובדים בארה"ב יכול לעשות זאת, ומכאן כי עסקים וחברות ישראליות רבות יכולים להיות זכאים למענקים או הלוואות". כך מסבירים עו"ד שרה מ. בייזר ועו"ד מארק הס, נציגי פירמת עו"ד האמריקאית הבינלאומית Fox Rotschild, "נדבך חשוב נוסף בחוק ה-CARES הרלוונטי לישראלים, היא "תוכנית ההגנה על המשכורת" (Paycheck Protection Program), או בקיצור ה-PPP, במסגרתו זו עסקים יוכלו לקבל הלוואות בריבית של 1% הניתנות להחזרה בתוך שנתיים, עם תקופת 'גרייס' של 6 חודשים.

חשוב לציין כי בתנאים מסוימים, וככל הלווים עומדים בקריטריונים, יתכן ולא יהיה צורך בתשלום החזרי ההלוואה כלל.

החוק קובע כי חברה ולה עד 500 עובדים, עשויה להיות זכאית לקבל הלוואה של עד פי 2.5 מעלויות השכר שלה ועד למקסימום של 10 מיליון דולר. חברה ישראלית עם חברת בת או סניף אמריקאי שמשלמת שכר בארה"ב עשויה להיות זכאית להלוואה שכזו. יודגש כי הכספים הניתנים במסגרת ההלוואה ניתנים לשימוש רק בכל הקשור לניתן להשתמש כיסוי עלויות שכר, ריביות על התחייבויות משכנתא, שכר דירה, שירותים וריבית על התחייבויות חוב אחרות. מכיוון שחברות ישראליות רבות מבצעות את הליכי המחקר והפיתוח שלהן בישראל אך קיימת להם פעילות שיווק ומכירות לדוגמה בארה"ב, יכולות בהחלט להיות זכאיות להטבות החוק".

אילוסטרציה, צילום: depositphotos אילוסטרציה | צילום: depositphotos אילוסטרציה, צילום: depositphotos

"חוק CARES האמריקאי מרחיב את אפשרויות הארגון מחדש של העסקים קטנים"

 

חוק ה CARES מורכב מסעיפים רבים נוספים כאשר אחת מהוראות המפתח שבו מרחיבה בשני דרכים משמעותיות את 'חוק ארגון הארגון מחדש לעסקים קטנים' - המכונה SBRA. החוק מאפשר ארגון מחדש של עסקים קטנים - כולל מלכ"ר - על ידי הגבלת חלק מהעלויות והפרדות הפרוצדוראליים שלהם במסגרת פשיטת רגל. במקום ועדת נושים, נאמן מייעץ לחייב והחייב בדרך כלל שומר על נכסיו. במקביל לחייב יש גם את הזכות הבלעדית להגיש תכנית פירעון והתוכנית נבדקת באופן גמיש יותר. CARES מרחיב את הגישה להקלות וזאת על ידי הגדלת זמנית של תקרת החוב המאפשרת קבלת סעד", מסבירים עו"ד ריצ'רד קירבי ובת'-אן רוט, מפירמת עו"ד האמריקאית R|K INVEST, "בעוד שה- SBRA היה זמין עד כה לחייבים עם חובות של עד 2,725,000 $, CARES העלה את הגבול באופן זמני ל -7.5 מיליון דולר. כמו כן, האפשרות לעשות שימוש בהקלה המוצעת ע"י הממשלה האמריקנית, שמורה גם למי שעסקיו לא הושפעו מנגיף הקורונה. הקלות אלו יהיו זמינות עד ליום 27 במרץ 2021. עוד יצוין כי, במסגרת רגילה של SBRA, החייב נדרש לשריין את כל הכנסתו הפנויה העתידית (לתקופה של 5 שנים) עבור פירעון נושים - הקלה נוספת שנוספה באמצעות CARES משנה את החישוב של "הכנסה פנויה" כאשר הלוואות שהתקבלו במסגרת CARES אינן נכנסות לחישוב זה". 

 

עו"ד קירבי ורוט ממליצים לבעלי העסקים והחברות הקטנות הפעילות בארה"ב להכיר את ההקלות החדשות ל SBRA מאחר והמשמעויות שלהן הן רחבות היקף.

חשש מהונאות ופגיעה בקניין רוחני

 

עו"ד מייקל רוזן ממשרד עורכי דין , Kobre&Kim מעלה מספר היבטים עסקיים הנלווים לקורונה אשר מעלים אצלו חשש, אך רואה גם מספר הזדמנויות כתוצאה מהתפשטות הנגיף, "למרות שההשפעות לטווח הקצר של COVID-19 פוגעות ברמה האישית והכלכלית, אנו עושים כמיטב יכולתנו לראות את הצד החיובי. בטווח הזמן הבינוני נראה כי ישנן מספר הזדמנויות העולות מהמצב, אשר עשויות להועיל למעשה ללקוחותינו ולשוק באופן כללי יותר. האחת היא נחישות גדולה יותר לחשוף הונאה והתנהלות שגויה המתרחשת על ידי מעסיקים, צדדים נגדיים ומשקיעים, הנובעים מהצורך בנזילות מוגברת לטווח קצר. כאשר ממשלות ברחבי העולם מזריקות לכלכלות שלהן תוכניות התאוששות כספיות רחבות היקף, יתכן שניתן להשיג סיוע מסוים באמצעי הונאה, המביא לצורך במערך חקירתי.

דבר נוסף הוא התנופה של חברות להפיק רווחים מהנכסים הקיימים שלהן – בדגש על נכסים בלתי מוחשיים בצורה של קניין רוחני. למרות המגיפה הנוכחית, זהו כרגע זמן אידיאלי להביא לנקיטת פעולות אכיפת פטנטים נגד תאגידים גדולים יותר שעלולים לנצל את ה-IP בצורה לא נכונה. לעניין זה יצוין כי לאחרונה התנאים במערכת המשפט האמריקאית הטיבו בכל הקשור לאכיפת הפטנטים.

לכן, מסביר עו"ד רוזן, טיפול בסוגיות הכלכליות כתוצאה מ COVID-19 באופן חיובי ופרואקטיבי, יביא לעתיד בו נראה אכיפה טובה יותר, סיוע כלכלי שמועבר למי שבאמת עומד בדרישות וכן גם יביא להגנה גבוהה ויעילה יותר של קניין רוחני".

הקלות בתחום הנדל"ן המסחרי לאור וירוס הקורונה

בעוד שההשפעות ארוכות הטווח של משבר הקורונה על שוק הנדל"ן עדיין אינן וודאיות, ניתן כבר עתה לדבר על השלכות שמביאות לפגיעה בבעלי נכסים מסחריים, בעיקר בכל הקשור להכנסות משכר דירה, דבר המשפיע גם על תזרים המזומנים שלהם. הדבר בולט במיוחד בענף הקמעונאות וכן גם בענף האירוח, בהם דיירים מסחריים נמנעו מלשלם - כלל או באופן חלקי - את שכר הדירה עבור חודש אפריל. במקביל, בעלי הנכסים מקבלים בקשות רבות מאת דיירים מסחריים, המשוועים להקלה בתשלומי שכר הדירה שעליהם להעביר.

"על מנת להתמודד עם המשברים ולסייע לעסקים קטנים ובינוניים לשרוד את המשבר, ממשלות ברחבי העולם מתערבות על דרך החקיקה, במטרה לסייע, גם לבעלי הנכסים אבל גם לדיירים העושים בהם שימוש, לעבור את המשבר הנוכחי", מסביר עו"ד לורנס שטרנטל, שותף במחלקת הנדל"ן במשרד הישראלי  של Greenberg Traurig. משרדנו עוקב אחרי הנעשה בשוק הנדל"ן בעולם ומייעץ לבעלי נדל"ן מסחרי ולדיירים בכל העולם על הסעדים שחוקקו בתחומי המשפט השונים, "בארצות הברית, הממשלה הפדרלית מסייעת לדיירים מסחריים (ועסקים קטנים באופן כללי) בכך שהיא מציעה הלוואות עסקיות בריבית נמוכה במסגרת חוק ה- CARES שהתקבל לאחרונה, שרלוונטי גם לתשלומי עסקאות חכירה. בנוסף, הממשלה הפדרלית אישרה למלווים ממשלתיים דחייה בכל הנוגע לתשלומי חוב מסוימים, אשר בתורם מעניקים לבעלי הבית גמישות רבה יותר להעניק הקלות בשכר דירה לדיירים שלהם."

עו"ד שטרנטל מתייחס גם למצב הנדל"ן המסחרי בחלקים אחרים בעולם- "ממשלות נוקטות בצעדים ישירים יותר בכדי להכריח בעלי בית לתת הקלות שכר דירה לדיירים מסחריים. אחת הדוגמאות המשמעותיות ביותר היא בפולין, שם "חוק מגן המשבר" שהתקבל לאחרונה, מחייב בעלי נכסים של מרכזי קניות גדולים להפחית את דמי השכירות ב -90% לדיירים שנפגעו מהמשבר. מדינות אחרות, כמו אוסטרליה ואירלנד, עיגנו בחקיקה מורטוריום (עיכוב או השהייה) בכל הקשור להליכי פינוי מסחריים וכן גם סיפקו סובסידיות ממשלתיות המיועדות לתשלומי שכר דירה במסגרת חכירה".

בכתבות הבאות נתייחס למצב השווקים של אירופה, הודו וברזיל ומה עסקים ישראליים שפעילים במדינות אלו נדרשים לדעת.

תגיות