אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסתיים הדיון בבג"ץ על ההסכם הקואליציוני: השופטים ביקרו את הקפאת מינויי הבכירים וה"נורווגי המדלג"‏ צילום מסך: לע"מ

הסתיים הדיון בבג"ץ על ההסכם הקואליציוני: השופטים ביקרו את הקפאת מינויי הבכירים וה"נורווגי המדלג"‏

המשיבים יצטרכו להגיש הודעות מעודכנות בעניין מינויי הבכירים, הקפאת החקיקה והחוק ה"נורווגי המדלק" עד מחר בשעה 14:00. שופטי בג"ץ מתחו ביקורת על חלקים בהסכם בין הליכוד לכחול לבן, ביניהם הסעיף שימנע מחברי יש עתיד-תל"ם להחליף את חברי כחול לבן שיתפטרו מהכנסת. נשיאת העליון: "מה הקשר בין חירום להקפאת מינויי בכירים?". עם זאת, השופטים סירבו לדון בנושאים שכבר בחקיקה

04.05.2020, 19:25 | יעל פרידסון ומורן אזולאי, ynet

לאחר שאתמול דן ההרכב המורחב של בג"ץ, המורכב מ-11 שופטי בית המשפט העליון, בעתירות נגד העברת המנדט להרכבת הממשלה לבנימין נתניהו הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, דנים הבוקר (יום ב') השופטים בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן.

קראו עוד בכלכליסט

השופטים מתחו ביקורת על חלקים רבים בהסכם, בעיקר על הקפאת מינויי הבכירים ו"החוק הנורווגי המדלג". הליכוד וכחול לבן התבקשו לערוך שינויים בהסכם תוך 24 שעות, ונראה כי השופטים מעוניינים למסור פסק דין עוד לפני יום חמישי - היום שבו יפוג המנדט שניתן לכנסת.

 

לאחר שאתמול דן ההרכב המורחב של בג"ץ, המורכב מ-11 שופטי בית המשפט העליון, בעתירות נגד העברת המנדט להרכבת הממשלה לבנימין נתניהו הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, דנים היום (יום ב') השופטים בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד לכחול לבן. השופטים מתחו ביקורת על חלקים רבים בהסכם, בעיקר על הקפאת מינויי הבכירים ו"החוק הנורווגי המדלג". הליכוד וכחול לבן התבקשו לערוך שינויים בהסכם תוך 24 שעות..

19:10 - הדיון הסתיים

המשיבים יצטרכו להגיש הודעות מעודכנות בעניין מינויי הבכירים, הקפאת החקיקה והחוק ה"נורווגי המדלק" עד מחר בשעה 14:00.

18:30 - נציג הליכוד מבקש הכרעה, השופטים מבולבלים

עו"ד ראבילו התייחס גם הוא לוועדה לבחירת שופטים וביקש מהשופטים הכרעה שיפוטית."אין מקום להשאיר מכשולים סמויים בעתיד, כולם צריכים להיות בוודאות", אמר ראבילו. השופט מזוז השיב בפליאה: "זו הפעם הראשונה שאני שומע טענה כזו ממשיב. 40 שנים שאני עוסק בבג"צים".

עו"ד אבי הלוי הצטרף לדבריו ואמר: "העותרים אומרים שאנחנו מאיימים על הרשות השופטת. אחת הדרכים שלהם לממש את איומיהם זה להשתלט על הוועדה לבחירת שופטים". השופט יצחק עמית ביטל את דבריו ואמר: "אנחנו במצב חירום קורונה - וזה הדבר הכי רגיש? באמת!"

 

18:00 - נציג יש עתיד תוקף את הסיכומים על הוועדה לבחירת שופטים

עו"ד בקל התייחס לסיכום בין גנץ לנתניהו, לפיו חבר הכנסת צבי האוזר (דרך ארץ) יהיה נציג האופוזיציה בוועדה, אף שסיעתו צפויה להצטרף לקואליציה. "יש עתיד יכולה להציע מועמד שלה", אמר השופט סולברג. "אם באמת לכחול לבן היה נשמר המנדט לבחור את הנציג שהיא רוצה, היה איזשהו היגיון בדברים", אמר נציג יש עתיד. "מאיפה אנחנו יודעים שדרך ארץ בתוך הקואליציה?", השיב סולברג. "אנחנו מסיקים את זה", אמר בקל. "אני חושב שכל מי ששומע חדשות יודע, אבל אין לי ידיעה".

בקל הוסיף: "לא תהיה פה (בוועדה) דריסת רגל לאופוזיציה, מה שהיה ב-25 השנים האחרונות לא יהיה. ההצהרה הזאת פוגעת באמון הציבור במערכת המשפט. עצם קיומו של הסעיף הזה שבא ואומר 'הר הבית בידינו'. הוועדה לבחירת שופטים בידינו.

17:40- עו"ד בקל: "אם העילה להקפאה היא הקורונה - אין התאמה בין האמצעי למטרה"

נציג יש עתיד אמר כי "אנחנו רואים שרוצים לעשות רוויזיה בכל הנוגע למינויים בשירות הציבורי", והשופט ענה כי "חוק שירות המדינה מינויים קובע מגבלות על ממלא מקום ועל הארכה, ויש גם הלכות רגילות של בית המשפט לגבי כל מינוי, שבמקום למנות אדם לתפקיד שהתפנה יבקשו למנות ממלא מקום. יהיה צורך להצביע על עילה ספציפית שמצדיקה את זה, ואם לא יהיה אפשר לפנות לבית משפט ולעתור נגד ההחלטה הזאת".

17:32 - נציג יש עתיד: "הרוב רוצה לשנות את הכללים"

עו"ד אלירם בקל שמייצג את מפלגת יש עתיד-תל"ם התייחס לעתירה שהוגשה: "הגשת עתירה על ידי מפלגה פוליטית היא לא דבר מובן מאליו. מבחינתנו הגשת העתירה הייתה באמת מוצא אחרון לכן לא בחרנו לעתור על ענייני ההסכם. הבחירה בסופו של דבר להגיש את העתירה נובעת מזה שהרוב לא מוכן לשחק לפי הכללים או משנה את הכללים תוך כדי תנועה ראו עניין החוק הנורווגי המדלג וחלוקת הוועדות בכנסת. המוצא של כל מיעוט הוא פניה לבית המשפט הזה. אין מוצא אחר". הוא טען כי בנושאים האלה בג"ץ יכול להכריע כבר עכשיו ולא להמתין לאישור ההסכם בכנסת.

  

16:49 - בית המשפט יצא להפסקה נוספת

  

16:40 - "אין חדש תחת השמש"

עו"ד שפיק רפול, שעתר בעצמו בנושא, הזכיר פסק דין שבו עסק בג"ץ בהסכם בין מפלגת העבודה למפלגת ש"ס ובו סוכם שאם בית המשפט יפסוק שלא לרוחם אז יחוקקו חקיקה עוקפת. "כמו שאמרנו, אין חדש תחת השמש", הגיבה חיות. "כבר אז היה המתח הזה מובנה בייחסי הרשויות". היא ציינה כי העתירה אז נגד ההסכם נדחתה.

16:13 - "הופכים את ועדות הכנסת לעושות דברה של הממשלה"

עו"ד יפעת סולל, שמייצגת את העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, התייחסה לדבריהם של נציגי הליכוד וכחול לבן בבוקר וטענה בפני השופטים כי העובדה שהאופוזיציה כמעט ולא תקבל ראשות ועדות בכנסת תפגע במיעוט: "אנחנו הופכים את ועדות הכנסת לעושות דברה של הממשלה. הדברים שיעלו לדיון יהיו רק דברים שנוח לממשלה שידונו בהם. הפרדת הרשויות מאוד מינימלית. זה קשה מאוד להתנהלות הפנימית".

 

15:34 - "אדוני מבקש צו מוחלט שהעולם יהיה טוב יותר"

יו"ר התנועה לאיכות השלטון אליעד שרגא דרש משופטי בג"ץ לבחון את התמונה הכוללת של ההסכם הקואליציוני. "ההסכם הזה הוא חלק מאותו אירוע מתמשך שמתחיל בחקיקה אנטי דמוקרטית שניסו לקדם פה. זה המשיך בפיגוע הזה במערכת שלטון החוק. אי אפשר להתעלם מזה. כל שבועיים אנחנו נמצאים פה בעתירה אחרת, אנחנו נמצאים בפיגוע מתגלגל וההסכם הזה הוא חלק ממעטפת שלמה של חוסר כשירות מוסדית. ושים פה ניתוח לב פתוח בחוקי היסוד של מדינת ישראל. הכל בשביל אותו משחק חסינות, ואנחנו נמשיך לעשות את זה עד שנגיע לתוצאה שהיא הימלטות מאימת הדין".

חיות השיבה בביטול: "נו באמת, הטיעון הזה. עד כאן".

השופטים טענו שדבריו של שרגא יותר פוליטיים ממשפטיים והשופט יצחק עמית אמר בחיוך: "אדוני מבקש צו מוחלט שהעולם יהיה טוב יותר".

15:15 - "נתניהו כבר הפר הסכם ניגוד עניינים"

עו"ד יובל יועז, שמייצג גם הוא את עמותת חוזה חדש התייחס לבעיות בהסדר ניגוד העניינים של נתניהו: "יש צורך להרחיק את נתניהו מהנושאים של מערכת אכיפת החוק. יש הסדר ניגוד העניינים אבל אחד הסעיפים בכתב האישום נגד נתניהו הוא שהוא עבר על הסכם ניגוד העניינים". לדבריו, בממשלה בה מחצית מהשרים כפופים לראש הממשלה, ההשפעה שלו תישמר כך או אחרת.

חיות ביטלה את הטיעון: "זה לוקח את כללי ניגוד העניינים למחוזות רחוקים".  

 

 

 , צילום מסך: לע"מ צילום מסך: לע"מ  , צילום מסך: לע"מ

השופט מזוז: "בממשלה רגילה יש לראש הממשלה שליטה חזקה, בממשלה פריטטית היכולת הזו דווקא מצומצמת יותר. נכון הסדר ניגוד עניינים לא נותן נטרול מוחלט, בוודאי כשזה נוגע לראש ממשלה".

יועז ניסה להתייחס לסעיפים בהסכם שלטענתו נועדו להלך אימים על מערכת אכיפת החוק, אך חיות קטעה אותו: "ביקשנו אתמול, תחסכו מאתנו את הטיעונים הפופוליסטים האלו".

14:42 - עו"ד אביגדור פלדמן: "ההסכם פוגע בשיטת המשטר"

עו"ד אביגדור פלדמן, המייצג את עמותת חוזה חדש, טען כי קיומו של ההסכם נוגד את שיטת המשטר: "לדעתי יש נקודת עיוורון בהליך החשיבה של בית משפט זה. בית המשפט אומר יש הסכם קואליציוני שמחייב את הכנסת לחוקק שאנחנו מסכימים או לא מסכימים שהם בעייתיים, בואו נמתין ונראה

אנחנו דנים כרגע בהסכם הקואליציוני לא בתוצרי החקיקה."

הנשיאה חיות: "התוצרת הצפויה של מעשה החקיקה המתוכנן הוא לא ברמה כזו של דמוקרטיה שמאבדת את עצמה לדעת ומצדיקה את הכלל שאנחנו לא מתערבים בהליכי חקיקה".

פלדמן: "נכון שהיא לא חקיקה אובדנית, אבל היא מבצעת שינוי מאד מהותי בשיטת המשטר, הלכנו לישון עם ראש ממשלה אחד וקמנו עם שני ראשי ממשלה, זה שינוי מהותי של

מזוז: "מה ההבדל בין משנה ראש הממשלה, סגן ראש ממשלה, ממלא מקום ראש ממשלה, במהות הם אותו דבר, מה לא דמוקרטי?".

פלדמן: "זה פוגע בשיטת המשטר".

 

 

עו"ד אביגדור פלדמן, צילום: אורן בן חקון עו"ד אביגדור פלדמן | צילום: אורן בן חקון עו"ד אביגדור פלדמן, צילום: אורן בן חקון

 

13:56 - בית המשפט חזר - החלו לטעון העותרים נגד ההסכם

עו"ד דפנה הולץ-לכנר, שמייצגת את קבוצת אנשי הביטחון והחברה טענה כי למרות שהשופטים ביקשו שלא לדון בנושאים שמתקיימת לגביהן חקיקה, עליהם להתערב משום שהחקיקה מנוגדת לחוקי היסוד. השופטים חזרו ואמרו כי זה אינו הזמן לדון בנושאים שכבר נמצאים בחקיקה. השופט מזוז: "ההסכם הוא הצהרת כוונת של הצדדים לגבי מה הם מתכוונים לעשות. ההסכם לא משנה את המשטר". הוא הוסיף: "הטיעון שלכם הוא טיעון ברמה הציבורית, הערכית, המוסרית, אבל מה בין זה ובין ביקורת שיפוטית? יש כללים של ביקורת שיפוטית וגברתי נותנת נאומים שאין להם קשר לביקורת שיפוטית. האם נאה בעיניכם כלל כזה או אחר? נאה או לא נאה, זה לא משנה. זה מצב של עתירה מוקדמת".

13:16 - בית המשפט יצא להפסקה קצרה.

13:10 - נציג היועמ"ש: יש להכריע אם נתניהו יוכל לכהן, אין דחיפות להכריע בהסכם

ענר הלמן, ראש מחלקת הבג"צים בפרקליטות שמייצג את היועץ המשפטי לממשלה, התייחס לבעיות שהעלו השופטים ואמר כי מבחינת היועמ"ש ההכרעה הדחופה יותר היא זאת בעתירות לגבי נתניהו, וכי לגבי ההסכם הקואליציוני הדבר פחות דחוף.

12:52 - נציגת הכנסת ביקשה הבהרות על הקפאת החקיקה

נציגת הכנסת עו"ד אביטל סומפולינסקי ביקשה מבית המשפט לדרוש הבהרות מהמפלגות בנוגע להקפאת החקיקה ולא להסתפק בפרשנות מצומצמת, לאור העובדה שהפעילות בכנסת מושבתת בשנה האחרונה בגלל מערכות הבחירות:

"מבלי להפחית מכבודה של הקורונה קרה פה עוד משהו", אמרה. "הכנסת לא חוקקה בשנה האחרונה, ולכן הוגשה כמות גדולה של עתירות לבית המשפט, בגלל שנוצרו המון בעיות מחקיקה שאי אפשר היה לתקן, תקנות שאי אפשר היה להתקין. ראוי שהממשלה תראה לנגד עיניה את מצב החירום הזה שנוצר, ולכן זה יוצר קושי להקפיא את החקיקה בכנסת וחקיקת המשנה".

 

12:36 - השופט מלצר תקף את החוק הנורווגי המדלג

"אנשים בחרו לפי סדר. עכשיו אתם רוצים לשנות את כל הסידור", אמר מלצר לנציג כחול לבן. בראון השיב: ""בסיטואציה של פיצול מפלגות יכולה להיווצר אנומליה. ח"כ בחר להתפטר על מנת לעבור לתפקיד מיניסטריאלי. המשקל של הקואליציה והאופוזיציה יכול להיפגע". השופט מלצר: "לא לצורך הקפצה של אנשים מחוץ לתור"

הדיון בנושא הסתיים בהוראה של השופטת חיות כי כחול לבן תגיש אף היא הבהרות בתוך 24 שעות בנוגע לחוק הנורווגי המדלג, וגם בהסכמה של כחול לבן לגבי עמדת הכנסת, כי איסור החקיקה בהסכם יפורש באופן מצומצם". 

12:21 - הליכוד התבקש להגיש את השינויים בהסכם הקואליציוני בתוך 24 שעות

נציג הליכוד עו"ד אבי הלוי הודיע כי הוא מצטרף לדבריו של ראבילו ולהבהרות לגבי ההסכם הקואליציוני. הנשיאה חיות שאלה אותו: "מתי ההבהרות לגבי ההסכם הקואליציוני יועלו על הכתב ויוגשו לכנסת? הזמן נוקף ביום חמישי בחצות ואנחנו רוצים לקחת את ההבהרות האלו בחשבון ושנראה אותם בכתובים?". הלוי: "כמה שיותר מהר". השופט מלצר: "תקבלו פסק דין כמה שיותר מהר". חיות: "אם אפשר לעשות את זה בתוך 24 שעות".

 

12:18 - חיות: "זה כמו התכנית בטלוויזיה, קודם מתחתנים ואחר כך מחזרים"

השופטים הקשו על עו"ד הלוי בנוגע להקפאת מינויי הבכירים, לאחר שהוא וראבילו רמזו בעניין שהחוק יותר מחייב אותם מאשר ההסכם הקואליציוני, וכי אחרי שיעבור החוק יוכל מי שירצה לעתור בעניין מינויי הבכירים. חיות ביקשה שהליכוד וכחול לבן יניחו את הבהרתם לבג"ץ על "הקלות" בהסכם הקואליציוני לפני שיפרסמו את פסיקתם.

נציג כחול לבן עו"ד שימי בר און הודה כי ההסכם הקואליציוני אינו אופטימלי: "בסופו של יום הצדדים התעלו על הסיטואציה הפוליטית והביאו עצמם לכדי מסמך שמכניס פחות או יותר את הרצון של הצדדים. בסיטואציה הזו הצדדים לא עברו אפילו את תקופת החיזור שלהם".

הנשיאה חיות התלוצצה והגיבה: זו כמו התוכנית בטלוויזיה קודם מתחתנים אחר כך מחזרים?". בראון: "עובדתית הייתי מתאים את החיים הפוליטיים יותר להישרדות". בעקבות בקשת חיות להבהרות בליכוד ובכחול לבן שוקלים לערוך שינויים מסוימים.

 

11:51 - "אם יחוקק חוק שיקבע שח"כ שהוגש נגדו כתב אישום לא יכהן כרה"מ זו פגיעה בזכות להיבחר"

השופט מלצר חוזר על השאלה שלו מאתמול: בהנחה שהפוזיציה שלכם שאין היום איסור בדין שמועמד לראשות ממשלה יתמנה כשיש נגדו כתב אישום האם אפשר לשנות את החוק ולקבוע את זה כאיסור מפורש?

ראבילו: "בהחלט אנחנו סבורים שאם יתקבל חוק שהיום בכנסת הנוכחיות שיאמר שח"כ שהוגש נגדו כתב אישום לא יכול לכהן יהיה פגיעה ברורה בזכות לבחור ובזכות להיבחר. אבל הטיעונים האלה הם טיעונים ברובד המוסרי הערכי. זה לא ראוי אין לעשות דבר כזה מבחינת העמדה המשפטית שלנו מן הראוי שאלה שסבורים כמונו שזה חוק לא ראוי ינסו להביא לבחירות נוספות".

עו"ד אבי הלוי, המייצג את הליכוד. הודיע כי הוא מצטרף לדבריו של ראבילו ולהבהרות לגבי ההסכם הקואליציוני, אך הוסיף: "בכפוף למה שאוסיף באותן הבהרות".

 

11:40 - מזוז ממשיך לתקוף: לפי החוק צריך למנות. לא לעצור

השופט מזוז: "זו לא פעם ראשונה שמנסים לשנות את כללי המשחק במינוי בכירים. הרצון לעשות רפורמה לא יכול להצדיק שמינויים לא יאוישו. שהעולם יעצור מלכת ובינתיים יישב צוות ויחשוב על שינויים. זה יכול לקחת שלוש שנים. בינתיים העולם עוצר. לפי החוק צריך למנות, לא לעצור".

ראבילו: "אני לא רוצה לדבר על דבר כזה או אחר, הגורמים שמצויים ברשות המבצעת חושבים שצריך לעשות חושבים במכלול רחב של דברים. אני מדבר מה הרציונל שעומד מאחורי ההסכם".

11:32 - חיות: מה הקשר בין קורונה למינוי בכירים?

השופטים עברו לדון בעניין האיסור על מינויים לתפקידים בכירים בתקופת החירום, ורמזו שמדובר בסעיפים מטרידים. "אין קשר בין תקופת החירום למינוי בכירים לתפקידים שלא מאוישים. מנצלים את תקופת החירום לשנות סדרי בראשית", אמרה חיות. .

ראבילו תקף את העותרים ואמר: ברור שאם הייתה מתקבלת העתירה המרכזית, לא תוקם ממשלה, אנחנו נהיה בפני בחירות רביעיות"

השופט מזוז שואל שוב: אדוני ייקח את איוש תפקיד משרת המפכ"ל, שניתן היה לאייש גם בתקופת ממשלת המעבר, הייתה חוות דעת של היועמ"ש. למה אי אפשר למנות מפכ"ל שבוע אחרי שתקום הממשלה?

 

11:15 - ראבילו: מרגיש לא בנוח לדון בוועדה לבחירת שופטים. חיות: הערה מיותרת

השופטים עברו לדון בנושא הוועדה למינוי שופטים לגביה יש התייחסות בהסכם, ונציג נתניהו טען: לגבי הוועדה למינוי שופטיםאני חש קצת לא בנוח לדון בפני כבודכם". חיות השיבה: עוד אין וועדה כרגע. זו הערה מיותרת. השופט פוגלמן הוסיף: אין סיבה שאדוני לא ירגיש נוח.

פוגלמן: ההסכם שלכם נוקב בשמות ספציפיים. אתה מדבר על מישהי שהיא לא חברת כנסת כיום (התייחס לח"כ לשעבר אסנת מרק). ראבילו: "הם לא שמו חברה של הילדים שלי, הם שמו מישהי שהיא במקום ה-38 של רשימת הליכוד לכנסת. הועלו טענות שהיא תלויה בראש הממשלה. מי שחושב שראש הממשלה יכול לפטר לארוחת בוקר, זה לא דבר שקורה".

ראבילו השיב במסגרת ההסכם הקואליציוני יהיו מינויים פוליטיים כך שמרק תיכנס לכנסת גם ללא חוק נורבגי: "רואים את זה לגבי השגריר בוושינגטון, לאור חשיבות המשרה וחשיבות שיהיה קשר ישיר, יש כמה שגרירים בעמדות מפתח, ולכן סביר להניח שלא תהיה מציאות השפעה עקיפה (שאם שר מתפטר אסנת מרק תמצא את עצמה מחוץ לכנסת, וזו דרך להפעיל עליה לחצים לטענת העותרים. י.פ).

 

11:02 - ראבילו: יש מניעה מבחינתנו שיהיו שתי ועדות בידי האופוזיציה

חיות התייחסה לנושא הוועדות בכנסת, ואמרה: "פה מדובר על מהלך שהוא חלק מהמשא ומתן הקואליציוני ובשמירה על מעמדה של האופוזיציה, האם לא ניתן לומר כאן מפי הסיעות שההסכם לא משנה נוהג רב שנים שהאופוזיציה, על פי הנהוג לפחות שתי ועדות או שלוש כפי שהיה בכנסת ה 20. נציגת הכנסת סמפולניסקי הבהירה כי בכנסת ה 20 היו שלוש ועדות קבועות בידי סיעות האופוזיציה והיו עוד ועדות משנה. סמופולינסקי מבהירה שמצד שני, "בממשלות אחדות בעבר לא היו ועדות בידי האופוזיציה".

חיות: האם יש מניעה מבחינתכם לומר ששתי ועדות יהיו בידי האופוזיציה? ראבילו: יש מניעה.

10:54 - הנשיאה חיות ביקשה למקד את הדיון במעמדה של האופוזיציה בכנסת

הנשיאה ביקשה לשוב ולדון בקבוצת ההוראות השלישית. ראבילו: "לגבי קביעת הועדות היא לא קשורה לפעילות החירום, זה ההסכם הקואליציוני. תקנון הכנסת קובע שבראש הועדה לביקורת המדינה צריך לעמוד נציג האופוזיציה, כך נקבע ואף אחד לא הולך לשנות את זה. כפי שאמרתי אנחנו נמצאים במצב שבו למעשה נמצאים שני הקטבים של הדעות בציבוריות הישראלית. יש קואליציה ואופוזיציה בתור הממשלה ונתנו להם אפשרות".

השופט הנדל: לא הממשלה מגדירה מה זה אופוזיציה, האופוזיציה מגדירה את עצמה, ואין לכם 120 חברי כנסת בהסכם. לגבי הרכב הועדות היו דברים מעולם, ומה שצריך להנחות אותנו זה תקנון הכנסת. תרגילים כאלו היו כבר בעבר.

10:51 - "זה שיש קורונה עכשיו זה לא אומר שאפשר להגדיר כל תקופה כחירום"

השופטים תהו מדוע אין הגדרה של תקופת חירום בהסכם, וראבילו השיב: אנחנו מגדירים תקופת חירום לחצי שנה. השופטת ענת ברון: זה שיש תקופת קורונה וזה שבעתיד אולי תהיה קורונה, זה לא אומר בהכרח שכל תקופה אפשר להגדיר אותה כתקופת חירום.

10:44 - בג"ץ ביקש מנציג נתניהו הבהרות על מצב החירום

הנשיאה חיות ביקשה הבהרות לגבי האם הממשלה תציג בעת השבעתה לכנסת רק קווי יסוד שנוגעים לתקופת החירום ותסדיר את קווי היסוד בהמשך. "זה לכאורה כפי שהצביע בצדק נציג הכנסת, שהממשלה חייבת להציג את קווי היסוד לפני ההשבעה" אמרה חיות.

הנשיאה אסתר חיות בדיון היום, צילום מסך: לע"מ הנשיאה אסתר חיות בדיון היום | צילום מסך: לע"מ הנשיאה אסתר חיות בדיון היום, צילום מסך: לע"מ

ראבילו השיב כי "המחשבה לנצל את תקופת החירום הזו, כדי להגיע להסכמות רחבות. הם לא יהיו קווי סוד במובן המשפטי אב כמובן שאין שום כוונה לא להניח קווי יסוד".

חיות: זה לא מה שכתוב בהסכם. ראבילו: מבחינה משפטית יוצגו קווי יסוד לכל תקופת כהונתה של הממשלה. חיות: אדוני מצהיר כאן שלפני ההשבעה יוצגו מכלול קווי היסוד של שתי תקופות הממשלה.

10:35 - נציג נתניהו: אם כחול לבן יוותרו על "החוק הנורווגי המדלג", גם הליכוד יוותר

 

השופטים ביקשו הבהרות על "החוק הנורבגי המדלג", שנועד למנוע כניסת חברי כנסת מיש עתיד-תל"ם במקום חברי כחול לבן לכנסת: ראבילו: "לפי מה שהבנתי הכוונה היא לא לשנות יסודות השיטה, אם חבר כנסת נפטר, המועמדים ייכנסו לפי הסדר, גם מסיעות אחרות. לעומת זאת החוק הנורבגי שבו נותנים לחברי הרשות המבצעת ולא לפגוע בפעילות הרשות המחוקקת כאן כן רוצים שזה יהיה מאותה מפלגה, שאם שר ממפלגת חוסן לישראל מתפטר, מי שיחליף אותו זה חבר ממפלגת חוסן לישראל".

הנשיאה חיות: אם כחול לבן יודיעו שהם מוותרים על הסעיף הזה? ראבילו: אנחנו מוותרים.

10:30 - מזוז שאל למה לא לחוקק את התיקונים כהוראת שעה

השופט מזוז שאל את נציג ראש הממשלה בנימין נתניהו, עו"ד מיכאל ראבילו האם יש כוונה לחוקק את התיקונים כהוראה שעה, "גם אתם לא סבורים שזה מודל קבע רצוי לממשל אלא פועל של אילוצים פוליטיים, קורונה ועוד", אמר מזוז.

ראבילו השיב: "זה לא מודל שמחייב מעתה את כל הממשלות, אבל זה מודל אפשרי למצב שרוצים לעשות ממשלת רוטציה. אנחנו נמצאים אחרי שלוש מערכות בחירות שיכול להיות שאם היה את המבנה הזה לא היינו מגיעים למערכת בחירות שלישית. אני חושב שצריך לתת את הכנסת את האפשרות הזו, זה לא יחייב את הממשלה הזו".

10:15 - חיות מחלקת את הדיון בהסכם לארבעה חלקים, ורומזת שבג"ץ לא יתערב בהליכים שלגביהם החלה חקיקה

הנשיאה חיות ביקשה למקד את הטיעונים, לפי חלוקה של סעיפי ההסכם הקואליציוני: "אפשר לחלק את ההוראות של ההסכם הקואליציוני ל-4", אמרה הנשיאה. הקבוצה הראשונה היא הוראות שנמצאות כבר עכשיו בהליך חקיקה - את קיצור תקופת הכהונה של הכנסת לשלוש שנים, המודל של ממשלה דו-ראשית, וביטול הסעיף של מספר השרים.

עו"ד מיכאל רבילו , צילום מסך: לע"מ עו"ד מיכאל רבילו | צילום מסך: לע"מ עו"ד מיכאל רבילו , צילום מסך: לע"מ

הקבוצה השנייה: קובעת התחייבויות והסכמות לחקיקה עתידית - תקציב דו-שנתי, חוק הגיוס, והחוק הנורבגי.

הקבוצה השלישית: הסדרים שמחייבים איזושהי פעולה עתידית פנים-פרלמנטרית, למשל קביעת הרכבי ועדות לסוגיהם, קביעת הרכבה של הועדה לבחירת שופטים, צוות שאמור לקבוע את קווי היסוד של ממשלת האחדות. "זה לא מספיק ברור ונרצה לקבל הבהרות.", אמרה הנשיאה.

הקבוצה הרביעית: שלא מחייבת התחייבויות שחלות מרגע התחלת ההסכם - הקפאה של חקיקה, חקיקת משנה, מינויים בכירים, ועוד התחייבויות שהן ניתנות לפעולה או מימוש כבר מרגע חתימת ההסכם ללא צורך בשינויי חקיקה. "אנחנו מבקשים מכם למקד את הטיעון בקבוצה השלישית והרביעית", הדגישה חיות.

במערכת הפוליטית שררה בימים האחרונים דריכות רבה בצל הדיונים בבג"ץ: בכחול לבן ובליכוד חוששים שהדיון המתקיים היום בירושלים בעניין ההסכם הקואליציוני הסבוך - יש מי שטען גם בעייתי - יוביל לפסילת סעיפים מרכזיים, מה שעלול להקשות מאוד בסוף על אישורו והוצאתו לפועל. בריאיון באולפן ynet הודה אתמול השר זאב אלקין כי מדובר בהסכם עדין ומורכב שלקח זמן רב לגבש, וכי כל התערבות עלולה להוביל לקריסתו.

ביום חמישי בחצות יפקע המנדט שניתן לכנסת לטובת הרכבת הממשלה, ולמרות שההסכם הקואליציוני בין הליכוד לכחול לבן כבר נחתם, שאלת השבעת הממשלה עד המועד הזה נותרה פתוחה. בוועדה המיוחדת שהוקמה בכנסת לצורך החקיקה מקיימים בימים האחרונים מרתון דיונים, לעיתים אל תוך הלילה, בניסיון להשלים את תיקוני החקיקה הסבוכים הדרושים להשגת ממשלת אחדות עד יום חמישי. עד כה עברו התיקונים בקריאה ראשונה במליאה ואתמול לאורך היום דנה הוועדה באלפי הסתייגויות שהגישה האופוזיציה לחוק במטרה "למרוח את הזמן".

היום צפוי לקיים יו"ר הכנסת ויו"ר כחול לבן בני גנץ, פגישה עם יושבי ראש הסיעות בכנסת על מנת לגבש הסכמות ללוחות זמנים לחקיקת התיקונים. בכחול לבן שוקלים להפעיל את סעיף 98 לתקנון הכנסת המאפשר לקצוב בזמן את הנאומים ולקבוע שעת הצבעה מראש אם לא יושגו הסכמות קודם לכן. ללא החקיקות לא תוכל ממשלת האחדות לקום.

אם לא יצליחו בכחול לבן לאשר את התיקונים לחוק עד יום חמישי ולהשביע ממשלה, צפוי לקרות אחד משני התרחישים. האחד: ראש הממשלה יצטרך לפנות לנשיא המדינה ראובן ריבלין ולבקש ארכה נוספת לצורך הרכבת הממשלה - בתנאי ש-61 חברי כנסת יהיו חתומים על הבקשה.

מדובר באפשרות שנחשבת לבעייתית מבחינת כחול לבן שכן היא תצטרך לספק לנתניהו את החתימות ולמעשה להעביר לו, במו ידיה, את השלטון. התרחיש האחר, נראה כבלתי נתפש: אם לא יחתמו 61 ח"כים על בקשה מהסוג הזה, תתפזר הכנסת באופן אוטומטי בדרך למערכת בחירות רביעית.

תגיות