אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחזית בארה"ב: כמעט 135 אלף בני אדם ימותו מקורונה עד אוגוסט צילום: איי אף פי

תחזית בארה"ב: כמעט 135 אלף בני אדם ימותו מקורונה עד אוגוסט

טראמפ דיבר תחילה על 60 אלף, אח"כ על 100 אלף – אך לפי תחזית חדשה עד אוגוסט ימותו בארה"ב 135 אלף. הסיבה: ההקלות בהגבלות. מסמך פנימי בממשל מציג תחזית קודרת אף יותר, אך בבית הלבן הטילו בה ספק. בצל הטענות למחדל: הנשיא אוסר על המומחים שלו להעיד בקונגרס בלי אישורו

05.05.2020, 09:52 | ynet
חוקרים בארה"ב הודיעו הלילה (בין שני לשלישי) כי לפי תחזית מעודכנת שלהם, שלוקחת בחשבון את ההקלות בהגבלות במדינות ארה"ב השונות, עד תחילת אוגוסט ימותו מנגיף הקורונה כמעט 135 אלף בני אדם – כמעט פי 2 מהתחזית הקודמת שלהם.

קראו עוד בכלכליסט

התחזית החדשה הזו של המכון למדדי בריאות והערכה באוניברסיטת וושינגטון (IHME) משקפת לפי החוקרים "גידול בניידות החברתית ברוב מדינות ארה"ב". לפי המכון, עד סוף מאי הקלות בהגבלות הדורשות מהתושבים להישאר בבתים ולסגור עסקים ייעשו ב-31 ממדינות ארה"ב. "אנו צופים שהמגפה במדינות רבות תמשיך כעת לאורך הקיץ", מסר מנהל ה-IHME, ד"ר כריסטופר מוריי.

התחזית החדשה מבטאת שוב את חששם של מומחי בריאות הציבור מכך שהקריאות הגוברות בארה"ב לשחרור ההגבלות על המסחר והפעילויות החברתיות – בתקווה לרפא את הכלכלה שהתרסקה – עלולות להגדיל עוד יותר את המחיר הכבד שגבה הנגיף בחיי אדם. עד כה אובחנו כחולי קורונה בארה"ב כמעט 1.2 מיליון בני אדם, ומתוכם מתו 68,762.

המודל של המכון באוניברסיטת וושינגטון מעודכן מפעם לפעם על-ידי החוקרים כדי לשקף את הנסיבות המשתנות וכן תובנות חדשות על המגפה. הוא נחשב למסד מידע חשוב ומשפיע שאותו מצטטים הבית הלבן ורשויות הבריאות האמריקניות.

מסעדה ג מסעדה ג'ורג'יה | צילום: רויטרס מסעדה ג

התחזית של ה-IHME כוללת טווח של אפשרויות. לפי העדכון האחרון של המודל, המספר הנמוך ביותר של מקרי המוות בארה"ב עד 4 באוגוסט יעמוד על 95 אלף, אך עד אז לפי המודל אפשר גם שימותו 242 אלף – כאשר המספר באמצע, 134 אלף מתים, הוא התחזית הסבירה ביותר. לשם השוואה, התחזית הקודמת שפורסמה ב-29 באפריל הציבה את הנתון הממוצע על 72,400 מתים, עם טווח שנע בין 53 אלף מתים ל-114 אלף מתים עד תחילת אוגוסט.

העדכון שפרסם הלילה המכון בוושינגטון נעשה זמן קצר לאחר שהעיתון "ניו יורק טיימס" חשף תחזית פנימית בממשל טראמפ, שלפיה עד סוף החודש הנוכחי בכל יום ימותו בארה"ב 3,000 איש – זינוק חסר תקדים במספר המתים בהתחשב בעובדה שבשבועות האחרונים הוא נמצא דווקא במגמת ירידה, ובימים האחרונים לפי הממוצע שחישבה סוכנות הידיעות רויטרס הוא עומד על כ-2,000 מתים ביממה.

אותה תחזית שהוצגה במסמך פנימי של הממשל חוזה גם זינוק אדיר במספר הנדבקים: לפי התחזית הזו, בסוף מאי בכל יום יאובחנו בארה"ב 200,000 נדבקים חדשים, הרבה מעבר למספר הנוכחי של כ-25,000 נדבקים חדשים ביממה.

בבית הלבן ניסו להטיל ספק בתחזית הזו, שכאמור לא פורסמה באופן רשמי. "זהו לא מסמך של הבית הלבן, והוא לא הוצג בפני כוח המשימה למאבק בקורונה או עבר הליך אימות מקיף", מסר דובר מטעם הבית הלבן, ג'אד דיר.

לא רק התחזיות של החוקרים מעודכנות כלפי מעלה, אלא גם אלה שמספק הנשיא דונלד טראמפ. עוד ביום שישי האחרון אמר הנשיא כי הוא מקווה שימותו פחות מ-100,000 איש בארה"ב מקורונה, ובשבוע שעבר דיבר על מספרי מתים של כ-60,000 ו-70,000.

אלא שבלילה הקודם, בין ראשון לשני, הוא כבר הכיר בכך שהמספר יטפס מעבר לכך. "אנחנו הולכים לאבד בין 75, 80 עד 100 אלף בני אדם. זה דבר נורא", אמר טראמפ לרשת פוקס ניוז.

גופת חולה קורונה בניו יורק, צילום: איי אף פי גופת חולה קורונה בניו יורק | צילום: איי אף פי גופת חולה קורונה בניו יורק, צילום: איי אף פי

בלי זמנים: אסטרטגיית היציאה של ניו יורק

ולמרות התחזיות הללו, באה"ב ממשיכים המושלים השונים לנוע לכיוון של שחרור ההגבלות – כפי שעושות מדינות ברחבי העולם. במדינת ניו יורק, המוקד הקשה ביותר של ההתפרצות בארה"ב ושבה נרשמו שליש מכל מקרי ההדבקה שם, הציג המושל אנדרו קואומו את אסטרטגיית היציאה שלו, אם כי הוא לא העניק לוח זמנים לשחרור ההקלות שלפי המתווה.

בתדרוך היומי שלו אמש אמר קואומו כי ענפי הבנייה, הייצור והאספקה הסיטונאית יוכלו לשוב לפעילות כשלב ראשון מתוך ארבעה שלבים של חזרה לשגרה. בשלב השני בתוכנית שלו ייפתחו עסקי ביטוח, קמעונאות ונדל"ן, ובשלב השלישי ייפתחו גם מסעדות, שירותי מזון ובתי מלון. לדברי קואומו, בשלב הרביעי והאחרון ייפתחו גם מוסדות החינוך ומרכזי הבילוי והפנאי. הוא ציין שייתכן כי חלק מההקלות ייעשו קודם באזורים שבהם אין סיכון גבוה, תוך שהוא מציין שהעיר ניו יורק נחשבת כבעלת סיכון גבוה.

גם מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, אמר הלילה כי בכוונתו להקל כבר ביום חמישי בהגבלה הדורשת מהתושבים להישאר בבתים, ולאפשר גם הרחבה של עסקי הקמעונאות שיכולים לפעול. "זהו יום אופטימי, ואנחנו רואים קרן אור קטנה", אמר ניוסום במסיבת עיתונאים.

אתמול החלה מדינה גדולה נוספת בארה"ב, פלורידה, בשחרור ההגבלות אצלה. במסגרת השלב הראשון בחזרה לשגרה שם, עסקים שאינם נחשבים חיוניים יכולים לשוב לפעילות, אך בהיקף פעילות של עד 25%. מסעדות יכולות לשרת גם יושבים במרחב הפתוח, אך הלקוחות נדרשים לשמור על ריחוק חברתי. בתי חולים יכולים לשוב ולבצע ניתוחים אלקטיביים והליכים אחרים שאינם דחפים.

עדות המומחים בקונגרס – רק באישור טראמפ

 

בתוך כך, סביב משבר הקורונה – והטענות של מבקרי ממשל טראמפ למחדלים מצדו בניהול המשבר – מתחיל בימים האחרונים ויכוח ער גם בקונגרס. הלילה פורסם מזכר של הבית הלבן אשר אוסר על כל חברי כוח המשימה של הבית הלבן למאבק בקורונה להעיד בפני המחוקקים בסנאט או בבית הנבחרים, אלא אם הם קיבלו לשם כך אישור מיוחד מראש הסגל של טראמפ

 

הדמוקרטים הביעו זעם על ההגבלה הזו, שמגיעה אחרי שהבית הלבן מנע מד"ר אנתוני פאוצ'י, המומחה הראשי בממשל למחלות מידבקות, מלהעיד בפני ועדה של בית הבחרים – שם שולטים הדמוקרטים. במקום זאת, פאוצ'י יעיד בשבוע הבא בשימוע שיערוך הסנאט, שם שולטים הרפובליקנים.

ובמקביל, אמש הטילו בארגון הבריאות העולמי ספק בטענות בממשל טראמפ שמקור הנגיף הוא במעבדה בעיר ווהאן בסין. ד"ר מייקל ראיין, ראש שירותי החירום של ארגון הבריאות, אמר שהאמריקנים לא סיפקו אף מידע או ראיה שיגבו את הטענות הללו.

"מנקודת המבט שלנו, זה נשאר ספקולטיבי", אמר ראיין לכתבים במסיבת עיתונאים בז'נבה, מקום מושבו של הארגון שממשל טראמפ החליט לעצור את המימון שלו בטענה כי הוא מוטה לטובת סין. "לא קיבלנו אף מידע או ראיה ספציפית מממשלת ארה"ב שנוגעת למקור הנטען של הנגיף", הוסיף ראיין. לדבריו, ארגון הבריאות העולמי "מוכן מאוד" לקבל כל מידע שיש ברשותה של ארה"ב.

תגיות