אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: גורמי ימין קיצוני מפיצים קונספירציות על נגיף הקורונה צילום: שאטרסטוק

מחקר: גורמי ימין קיצוני מפיצים קונספירציות על נגיף הקורונה

החוקרים ביצעו מיפוי של כ-150 אלף פוסטים ציבוריים בפייסבוק שפורסמו בכ-38 קבוצות המזוהות עם עמדות ימין קיצוני. הקטגוריה שזינקה בהיקף השיח והאשמות באחריות לקורונה היא ה"אליטות", העשירון העליון וכמובן תוך חיבור לרעיון ה"דיפ סטייט"

05.05.2020, 16:06 | רפאל קאהאן
פייסבוק הפכה בחודשים האחרונים לפלטפורמה העיקרית להתעדכנות ושמירה על קשר. אך כמו שהיה בעבר, היא גם מהווה כר פורה להפצת תיאוריות קונספירציה, בעיקר בהקשר הנוכחי של מגיפת הקורונה. החל מהחיבור ההזוי בין נגיף הקורונה לאנטנות סלולר דור 5וכלה במקור של הנגיף, נראה שתמיד ישנה קבוצה שתשמח להצביע על האשמים שמתאימים לה. 

קראו עוד בכלכליסט

אך מחקר שנערך בידי מכון מחקר בריטי למאבק בקיצוניות, Institute of Strategic Dialogue, בשיתוף עם ה-BBC, שפורסם אתמול (ב'), מצא שיש גורם משותף בין כל הקבוצות הללו. רובן ככולן מפיצות תיאוריות קונספירציה שמובילות להאשמה של קבוצות מיעוט, מעמד או מגדר. כך למשל החוקרים ביצעו מיפוי של כ-150 אלף פוסטים ציבוריים בפייסבוק שפורסמו בכ-38 קבוצות המזוהות עם עמדות ימין קיצוני. הם זיהו 5 קטגוריות שמהוות את נושא הדיון העיקרי בכולם: הגירה, איסלם, יהדות, להט''ב והאליטות.

פייק ניוז, צילום: שאטרסטוק פייק ניוז | צילום: שאטרסטוק פייק ניוז, צילום: שאטרסטוק

החוקרים מצאו שלמרות שלא היה גידול בהיקף הכללי של הפעילות בקבוצות ביחס לשגרה, הם כן כיוונו מחדש את השיח שלהן כדי לכלול בו התייחסות לנגיף הקורונה בהקשר לקטגוריות שבודדו לעיל. במילים אחרות, חברי הקבוצות האלה חיברו בין מגיפת הקורונה לכל אחת מהקטגוריות, בין אם כמקור שלה או כמסייעת להפצתה במדינות השונות בעולם.

הקטגוריה שכן זינקה בהיקף השיח והאשמות באחריות לקורונה היא ה"אליטות", העשירון העליון וכמובן תוך חיבור לרעיון ה"דיפ סטייט", שגורס שישנה ממשלה חשאית עולמית שדרכה האליטות מנהלות את העולם לתועלתן הבלעדית ועל חשבון האנושות. בין שמות המזוהים עם האליטות האלה ושמופיעים תדיר בפוסטים ובדיונים ניתן למנות את ג'ף בזוס, מנכ''ל אמזון; משפחת רוטשילד היהודית; ג'ורג' סורוס, המיליארדר האמריקאי ממוצא יהודי וביל גייטס, שאינו יהודי.

דונאלד טראמפ מפיץ פייק ניוז עם הימין הקיצוני?, צילום: אי פי איי דונאלד טראמפ מפיץ פייק ניוז עם הימין הקיצוני? | צילום: אי פי איי דונאלד טראמפ מפיץ פייק ניוז עם הימין הקיצוני?, צילום: אי פי איי

אחת הטענות הפופולריות למשל - ושגם בעקיפין הועלתה על ידי דונלד טראמפ וסגנו מייקל פנס - היא שהקורונה פותחה באופן יזום במעבדה על ידי האליטות. כמובן שדונלד טראמפ לא ביצע את החיבור כך, אך הוא כן רמז שהמקור של הווירוס הוא במעבדה בסין. לתיאוריה זו כמובן אין שום אחיזה במציאות והיא כבר הופרכה על ידי מחקרים שנערכו לאחרונה בניסיון למצוא את המקור של הווירוס.

ככל שהחוקרים בדקו את הפוסטים בפייסבוק, הם מצאו שלרוב הם הפנו את קוראים לאתרי קונספירציה, כ-34 במספר שעודדו הפצה של פייק ניוז או תיאוריות פוליטיות ורפואיות קיצוניות. כך למשל נמצא קשר בהפצה של תיאוריות של מתנגדי חיסונים לבין הפצה של תיאוריות גזעניות שמקשרות את הפצת הווירוס לאוכלוסיות מיעוטים כגון יהודים או מוסלמים.

בהשוואה למקורות מידע מאומתים או מוכרים מדעית, אתרים אלה זכו לתנועת גולשים שהגיע לכ-80 מיליון התחברויות לעומת כ-6 מיליון לאתרי ה-WHO (ארגון הרפואה העולמי ליד האו''ם) או ה-CDC (המרכז האמריקאי למניעת הפצת מחלות). אתר כגון HumansAreFree.com שטוען שהמגיפה היא תולדה של תכנון מוקדם קיבל כ-150 אלף התחברויות, אתר אחר, RealFarmacy.com, שטוען שנורות אולטרה-סגולות מהוות תרופה לנגיף, ושכמובן גם מוכר אותן, קיבל כ-1.1 מיליון התחברויות.

פייסבוק גם היא מנסה להתמודד עם התופעה באופן נרחב, אך זה לא תמיד מספיק. הרשת החברתית החלה להדק את הפיקוח על התכנים שמפורסמים בה והחלה לסגור קבוצות שמפיצות תיאוריות קונספירציה ופועלות להתנגד למדיניות הסגר וההפרדה החברתית שמיועדת למנוע את הפצת הנגיף. ואולם זה לא מספיק. זאת בגלל שלקבוצות האלה יש בית חדש בדמות אתר MeWe, שמתבסס על מנויים וחרט על דגלו את חופש הביטוי המוחלט.

פייסבוק מהדקת את הפיקוח אך הפייק ניוז עובר למקומות אחרים, צילום: שאטרסטוק פייסבוק מהדקת את הפיקוח אך הפייק ניוז עובר למקומות אחרים | צילום: שאטרסטוק פייסבוק מהדקת את הפיקוח אך הפייק ניוז עובר למקומות אחרים, צילום: שאטרסטוק

אתר זה עליו דווח בביזנס אינסיידר, הפך לאבן שואבת לכל הגורמים הקיצוניים שנזרקים מפייסבוק ומחפשים בית להפצת הרעל שלהם. כך למשל נמצא שכ-20 קבוצות כאלה העבירו את הפעילות שלהן מפייסבוק ל-MeWe. חברי הקבוצות האלה נמצאים כעת במסע גיוס תומכים שיצטרפו לפעילותם ברשת החברתית הזו שכבר מונה כ-8 מיליון גולשים. זה אולי מעט ביחס לפייסבוק ו-2.5 מיליארד המשתמשים שלה, אך גם זה מהווה מסה לא קטנה של מפיצי שטנה, קונספירציות ושנאה.

דיווח של הרולינג סטון משנה שעברה כבר מיפה מספר נרחב של קבוצות MeWe שמפיצות קונספירציות כגון עליונות הגזע הלבן, מתנגדי חיסונים או מאמיני תיאוריית כדור הארץ השטוח. ולמרות שאלה למעשה אף מפיצים מידע שסותר את תקנון השימוש של MeWe עצמו, במציאות מפעילי האתר ובראשם המייסד שלו מארק וויינסטיין, לא עושים מאמצים רבים למחוק את הקבוצות, גם לאחר שאלה סומנו עבורם בידי תחקירני העיתון.

תגיות