אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חזרה בלי שגרה: הקניונים נפתחים שוב - אך מעמדת חולשה צילום: אוראל כהן

ניתוח כלכליסט

חזרה בלי שגרה: הקניונים נפתחים שוב - אך מעמדת חולשה

הקניונים שייפתחו מחר יאלצו להתמודד עם מיעוט מבקרים, צרכנים שלמדו להכיר את הקניות אונליין, ורשתות במלחמת הישרדות שדורשות הנחה בשכר הדירה

06.05.2020, 11:55 | אורנה יפת

בחודשיים האחרונים התנהלה מלחמה קרה בין הקמעונאים הגדולים לקבוצות הקניונים. הרשתות הפנו אצבע מאשימה בעיקר אל הממשלה לגבי היקף הפיצויים שלו הן זכאיות, אבל ממעל ריחף הענן השחור של מערכת היחסים שלהן עם הקניונים. הרשתות הפסיקו לשלם באופן חד־צדדי את שכר הדירה לקניונים עם פרוץ המשבר, ולא היה ברור מה יקרה ביום שבו הם ייפתחו.

קראו עוד בכלכליסט

אתמול הודיעו מליסרון ועזריאלי, כל אחת בנפרד, על מתווה הקלות משמעותי לשוכריהן לחודש מאי אבל שעת המבחן שלהן תהיה בחודשים הקרובים. בסוף, החוזקה של הקניונים תלויה בעוצמת השוכרים שלהם, וביום שאחרי הקורונה, לא מעט מהם, בעיקר רשתות קטנות ובינוניות, לא יצליחו לשרוד.

בעשור האחרון שכר הדירה בקניונים עלה, על אף רפורמת השמים הפתוחים והמעבר למסחר מקוון. כעת הקורונה צפויה לעשות פה את מה שאמזון לא הצליחה - להוריד את שכר הדירה בקניונים.

נתוני ריס מהימים האחרונים מלמדים על כך שפדיונות השוכרים בפאוור סנטרים נמצאים במגמת עליה. יחד עם זאת, ביום שני נרשמה ירידה בפדיון לעומת יום ראשון. על פי ריס, הפדיון הממוצע למ"ר עמד על 58 שקל ביום ראשון וירד ל־50 שקל ביום שני.

כולם גילו את האונליין

בחודשיים האחרונים של הסגר גילו הישראלים, גם המבוגרים ביניהם, את חדוות הקניות באינטרנט וכעת צריכים הקניונים לחשוש יותר. תופעה נוספת היא עליה בכמות המובטלים וירידה בהכנסה הפנויה מה שישפיע ישירות על הכנסות בעלי הרשתות. בחודשים הקרובים נדרשים הצרכנים גם להיכנס לקניונים כשהם עטויים מסכות מה שיפגע בחווית הקנייה - ובוודאי יפחית מרצון הקונים להיכנס לחדרי הלבשה ברשתות האופנה. מעבר לכך, הכניסה לקניונים תהיה מדודה ומספר הקונים שיורשו להיכנס לקניון ולחנויות יהיה נמוך בהרבה מכמות המבקרים שהורשו להיכנס לפני המשבר.

אלה עשויים להחליש את הקניונים שיצטרכו גם להשקיע יותר בשמירה על היגיינה, ולהתאים עצמם לדרישות רגולטוריות ואולי יאלצו להסתפק במודל של שכר דירה כאחוזים מהפדיון.

הקניונים יחזרו לעבודה כמעט שגרתית, ביום חמישי הקרוב. כשהחובות המוטלות עליהם הן ספירת המבקרים שנכנסים ויוצאים מהקניון ושמירה על כללי ריחוק של אדם אחד ל־20 מ”ר; הקפדה על עטיית מסכה; ומדידת חום ללקוחות. מתחמי ההסעדה בקניונים לא ייפתחו בשלב זה ותיאסר אכילה בשטח הקניון.

קבוצות הנדל"ן הגדולות עזריאלי, מליסרון וביג הודיעו על מתווה הקלות והטבות לשוכרים, אבל חלק מהקבוצות והקניונים הפרטיים חוזרים ללא שום הקלה. קניון הזהב שלח אתמול מכתב לשוכרים על שעות הפתיחה הרגילות של הקניון בלי שום אזכור על הטבת שכר דירה, אפילו לא בגין הימים שהחנויות היו סגורות. השוכרים הזועמים טוענים כי אין בכוונתם לפתוח את החנויות. בקניון הזהב לא הגיבו לטענות.

קבוצת ביג הגיעה להבנות עם השוכרים עוד בתקופת הסגירה. אתמול הודיעו גם קבוצות הנדל"ן הגדולות, מליסרון ועזריאלי על מתווה הקלות והטבות לשוכרים על התקופה שהחנויות היו סגורות. אלה שתי קבוצות הקניונים הגדולות והחזקות שהעניקו לשוכרים אצלן הטבות - שכוללות ויתורים והנחות בשכר דירה ובדמי ניהול, לפי מקטעי זמן שונים - שהיקפן מסתכם ב־150־200 מיליון שקל.

במכתבים שהעבירה מליסרון לשוכרי כל הקניונים היא ציינה כי "בעלי עסקים אשר קיבלו את ההקלות שמציע הקניון ואשר יקבלו מענקים מהמדינה כהחזר עבור הוצאות דמי השכירות ודמי ניהול בגין חודש אפריל - יחויבו להעביר אלינו סכומים אלה".

במקרה של עזריאלי סכום ההטבות יופחת מה־NOI (ההכנסות התפעוליות נטו של הנכסים שהיו בבעלות החברה) של מגזר הקניונים על פני מספר שנים באופן פוחת כל שנה. ההשפעה הצפויה של תוכנית ההטבות על ה־NOI של החברה ב־2020 מוערכת בכ־70 מיליון שקל. במליסרון עוד בודקים את הטיפול החשבונאי על ההפחתה וטרם התקבלה החלטה אם זו תירשם כולה ב־2020 או שתיפרס על פני תקופת החוזים.

המשרדים סייעו לעזריאלי

בעוד שעזריאלי ויתרה לשוכרים על שכר הדירה ודמי הניהול של מחצית חודש מרץ, במליסרון החליטו לגבות את התשלום מהשוכרים על אף שב־15 במרץ נסגרו הקניונים והחנויות. ההכנסות של מליסרון מדמי שכירות עמדו ב־2019 על 1.15 מיליארד שקל.

כלומר, בחישוב גס, בכל חודש מכניסה הקבוצה כ־96 מיליון שקל משכירויות שהיא גובה מהשוכרים. כלומר, בחצי חודש מקבלת מליסרון מהשוכרים דמי שכירות בהיקף של כ־48 מיליון שקל. אם היתה מוותרת לשוכרים על שכר דירה של מחצית מרץ היתה מקטינה את ההכנסות העתידיות שלה בקרוב ל־50 מיליון שקל נוספים.

מדוע בחרו בקבוצה לא להחזיר את הסכום הזה לשוכרים בעוד עזריאלי ויתרה על שכר הדירה בגין התקופה הזו? אולי מהסיבה ש־80% מהפעילות של מליסרון מבוססת על קניונים ומרכזי מסחר ורק 20% מהפעילות שלה נובעת ממשרדים. קבוצת עזריאלי פחות ממונפת ממליסרון וה־NOI שלה ב־2019 ממגזר הקניונים עמד על כ־50% - נמוך בהרבה מזה של מליסרון, שכן עזריאלי היא שחקנית גדולה בתחום המשרדים ובשנים האחרונות נכנסה גם לפעילות בתחום בתי האבות.  

תגיות