אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית הדין הרבני: חברה משפחתית תאוזן בגירושין לפי שוויה אחרי ניכוי צילום: עטא עוויסאת

בית הדין הרבני: חברה משפחתית תאוזן בגירושין לפי שוויה אחרי ניכוי

בניגוד לפסיקה המקובלת בבתי המשפט למשפחה, בית הדין הרבני הגדול קבע שצריך לחשב שווי של חברה משפחתית רק לאחר ניכוי מס שהיה משולם לו היתה נמכרת. הערכות: בעלי חברות משפחתיות ימהרו כעת לפתוח תיק ברבני ולא בבית המשפט

06.05.2020, 16:19 | ענת רואה

תקדים בבית הדין הרבני הגדול: בהחלטה שניתנה לאחרונה נקבע שיש לחשב שווי של חברה משפחתית כשהוא בניכוי מס חברות.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בהחלטה שניתנה בערעור שהגיש גבר על החלטה שקבעה את מתווה איזון המשאבים בינו לבין פרודתו.

בבעלות הזוג שהתגרש היתה חברה משפחתית ששוויה לפני תשלום מס חברות הוא 1 מיליון שקל. מס החברות עומד על 35%. הגבר טען שיש להתחשב בכך ולחשב את העסק בשווי 650 אלף שקל בלבד, וזאת למרות שהוא לא מתכוון למכור את העסק. בית הדין הגדול קיבל את עמדתו.

"יש ללכת בדרך הצמצום", פסקו הדיינים, צילום: יריב כץ "יש ללכת בדרך הצמצום", פסקו הדיינים | צילום: יריב כץ "יש ללכת בדרך הצמצום", פסקו הדיינים, צילום: יריב כץ

מדובר בהליכי גירושין של זוג בו הגזר יוצג בידי עו"ד אבי גפן ואילו האישה בידי עו"ד אורן פרג' בנימין. בבעלות הזוג היתה חברה משפחתית בתחום המזון וכן דירות ורכוש נוסף. בית הדין האזורי קבע שהחברה שווה 1 מיליון שקל, ונימק זאת בכך שתשלום מס הוא רק כאשר מוכרים את העסק, ואילו המערער לא מכר ואף לא חשב למכור את העסק ולכן אין סיבה להתחשב במס שלא ישולם לעולם.

הגבר ערער על הקביעה הזו וטען כי העובדה שהחליט לא למכור את העסק היא החלטה שלו ואילו בני הזוג היו מוכרים את הנכס לצד שלישי וחולקים בתמורה, היה עליהם לשלם 350 אלף שקל מס ורק את היתרה היו מחלקים ביניהם. הוא טען כי השווי האמיתי של העסק במועד הקרע הוא השווי שאפשר לקבל עבורו בפועל, לאחר ניכוי מס, ורק את השווי הזה יש לאזן.

חברי בית הדין הרבני הגדול קיבלו את הערעור בנקודה זו וקבעו שהעסק הוקם משווי אפס והגיע לשוויו העדכני במועד הקרע והוא כמו כל הכנסה אחרת החייבת במס. העובדה שהמס לא משולם עם צבירת ההון העסקי אלא על ידי מימושו, היא רק זמן פירעון המס ולא התלייתו של התשלום בעתיד. "ולכן מה שצברו בני הזוג הוא שווי העסק בניכוי המס שבו הוא מחויב", כתבו.

"העובדה שגורם חיצוני מוכן לשלם עליו 1 מיליון שקל הינה בגלל שהוא לא יחויב במס רק על השבחתו מכאן ואילך. ואילו את המס על ההשבחה מהעבר היה צריך לשלם הקונה".

הרבנים הוסיפו ופירטו בפסק דינם כי תורת איזון המשאבים בין בני זוג נקבעה בחוק יחסי ממון ותורה זו נשענת על שתי גישות, כשלדעתם על בסיס כל אחת מהן אפשר להגיע למסקנה שכאשר יש ספק האם להכליל במסגרת האיזון הכנסות מסופקות, כמו ניכוי מס, הרי שיש ללכת בדרך הצמצום ולא להכליל אותם במסגרת האיזון.

לדברי עו"ד גפן שייצג בהליך את הגבר, בתי המשפט למשפחה שהם הערכאה המקבילה לבתי הדין הרבניים, נוקטים לאורך שנים בגישה הפוכה לחלוטין, שבמקרים רבים מאזנת את החברות המשפחתיות תוך התעלמות מהמס החל במכירה עתידית. לדבריו הדבר נעשה תוך הסתמכות על פסק דין בודד של בית המשפט העליון.

"הדבר מהווה אי צדק משווע כלפי בעלי החברות. ההחלטה התקדימית של בית הדין הרבני הינה החלטה צודקת, שוויונית ומתקדמת, ועתידה לגרום לסחף משמעותי בקרב בעלי חברות משפחתיות, נשים כגברים, שינסו מעתה ואילך להקדים את בני זוגם במרוץ הסמכויות, ולהגיש ראשונים תביעות גירושין לבתי הדין הרבניים", אמר עו"ד גפן.

תגיות