אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שעשוע מהמר על הבנק הדיגיטלי והוא יודע למה צילום: יונתן הפנר

פרשנות

שעשוע מהמר על הבנק הדיגיטלי והוא יודע למה

מי שמפרש את החלטתו של מריוס נכט למכור את חלקו בבנק הדיגיטלי לאמנון שעשוע כאי אמון בגוף המתהווה צריך להסתכל על צדו השני של המטבע: ההימור של שעשוע על הגוף הפועל בתחום לוהט ועתיד להצטרף כחבר בבורסה

06.05.2020, 22:56 | רחלי בינדמן

הערב הפתיע מריוס נכט כשהודיע שהוא נפרד מהבנק הדיגיטלי - הבייבי המשותף שלו ושל פרופ' אמנון שעשוע שמתנהל בינתיים בחשאיות ומדיר שינה מעיניהם של מנהלי הבנקים המסורתיים. שעשוע, כך נמסר, יקנה את חלקו של נכט, ויזרים לא פחות מ-60 מיליון דולר לבנק הקורם עור וגידים.

קראו עוד בכלכליסט

אלא שמי שמפרש את המהלך כאי אמון של נכט שעלול לאותת על חולשת המיזם צריך להסתכל על צדו השני של המטבע: האמון של שעשוע, שאחראי על אחד האקזיטים הגדולים בהייטק המקומי: המייסד של חברת מובילאיי שנמכרה לאינטל. 

פרופ פרופ' אמנון שעשוע פרופ

בשולי ההודעה לעיתונות על שינויים בשליטה של הבנק המנוהל על ידי גל בר דיעה, לשעבר בכיר בבנק הדיגיטלי פפר של קבוצת לאומי, נחשף כי הבנק פועל להצטרף כחבר בבורסה המקומית וכן פועל לאפשר ללקוחותיו בעתיד לסחור גם בבורסות זרות.

לא בכדי הבנק הדיגיטלי החדש מכוון בראש ובראשונה לתחום המסחר דרך פלטפורמה דיגיטלית. מדובר בתחום לוהט בעולם, ואחד התחומים שבצורה הכי מהירה ונוחה אפשר לפעול בהם באופן דיגיטלי וללא צורך באיש בשר ודם ברקע.

גם בבנק לאומי הבינו את הפוטנציאל האדיר הטמון בפלטפורמת מסחר דיגיטילית והשיקו לאחרונה את פפר אינווסט עם מודל עמלות שונה בתכלית מזה הקיים בבנקאות המסורתית הכולל עמלה רבעונית קבועה ללא קשר להיקף הפעילות במטרה להביא צעירים שרוצים ללמוד לסחור בסכומי כסף קטנים מבלי לחשוש שכל פעולה תעלה להם ביוקר.

גם משבר הקורונה הקפיץ את רמת העניין במסחר שיאפשר למנף את התנודות החדות בשווקים.

בזמן שמוצרי בנקאות קלאסית כמו משכנתאות, הלוואות צרכניות ואפילו פתיחת חשבונות עדיין כרוכים היום מבחינת רבים מהאוכלוסייה בצורך בסיוע של פקיד בסניף, למשוך קהל לקוחות דרך פלטפורמת מסחר היא החלטה נבונה שתביא את הקהל הצעיר, בטח אם בראשית הדרך תציע הטבות מופלגות.

הבנק הדיגיטלי צפוי להתמודד עם תחרות לא פשוטה: למול בנקים גדולים עם כיסים עמוקים שמשקיעים הון בדיגיטל ובקדמה במטרה לסכל נסיון תחרותי שיתקשה לכאורה לתת ערך מוסף.

אלא שכוחו של הבנק החדש יהיה במודל הרזה שלו ובמערכת הליבה החדשה והמהירה שלו.

בזמן שהבנקים הגדולים סוחבים על גבם משקולת כבדה של אלפי עובדים בהסכמים קיבוציים עם קביעות ומנגנון טייס אוטומטי, הבנק החדש לא זקוק ליותר מ300 עובדים. אם מוסיפים לכך את המערכות המיושנות של הבנק הבנויות טלאים טלאים שמקשות על שינויים וחידושים מהירים, לבנק החדש יש יתרונות שיכולים לנגוס בכוחה של המערכת הבנקאית המסורתית.

האתגר של הבנקים המסורתיים יהיה לפעול בזריזות ובחוכמה להקדים את הבנק החדש תוך שהם מנצלים את הקושי של הציבור, בעיקר היותר בוגר שבו לקבל שירותים דיגיטליים באופן מלא והתלות שקיימת עדיין בבנקאות הישנה.

המבחן של הבנק החדש יהיה לאפשר גם למתקשים, כלים נוחים ופשוטים שיצמצמו את הרתיעה מהפרידה מהבית המגונן שמציע בנק גדול ובעיקר לייצר אמון שיגיע עם שקיפות והגינות. משבר הקורונה שאילץ את הציבור להתרגל ולו לתקופה לבנקאות מרחוק הוכיח שזה בהחלט אפשרי.

תגיות