אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סמוטריץ': "חלק מקווי האוטובוסים יעבדו במודל הזמנות מראש, מגבלת הנוסעים תשאר זמן רב" צילום: אבי מועלם

סמוטריץ': "חלק מקווי האוטובוסים יעבדו במודל הזמנות מראש, מגבלת הנוסעים תשאר זמן רב"

לדברי שר התחבורה מהבוקר, מגבלת ה-20 נוסעים תישאר: "המשמעות היא שאנחנו צריכים להוציא שלושה אוטובוסים על כל אוטובוס שיצא לפני. אל תשתמשו בתחב"צ אלא אם אתם באמת חייבים"

08.05.2020, 13:22 | ליאור גוטמן

"אנחנו מנסים להגיע לסיכום עם משרד האוצר על תוספת של אוטובוסים מחברות ההיסעים, שכרגע די פנויות להובלה מאחר ואין תיירות וטיולים, ומקווים בימים הקרובים להעביר לא מעט קווים לשיטה של מסלול חכם בהזמנה מראש ביישומון במקום מסלול קבוע (בדומה לשירות "באבל" בתל אביב למי שמכיר).

"בדרך הזו נעלה את הקיבולת בקווים יחסית ריקים ונפנה אוטובוסים לתגבור קווים עמוסים. זה אתגר תכנולוגי שנערכנו אליו בתחילת המשבר ואני מקווה מאוד שבעזרת השם הוא יבשיל בימים הקרובים". כך בישר הבוקר (ו') שר התחבורה היוצא בצלאל סמוטריץ' בדף הפייסבוק שלו.

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, החזרה ל"שגרת קורונה" מציבה אתגר מורכב וכמעט בלתי אפשרי לניהול. "כדי לשמור על בריאות הנוסעים הורה לנו משרד הבריאות לא לאפשר העלאה של יותר מעשרים נוסעים בכל אוטובוס. זה בערך שליש מקיבולת של אוטובוס בשגרה. המשמעות הפשוטה היא שאנחנו צריכים להוציא שלושה אוטובוסים במקום כל אוטובוס שהוצאנו קודם לכן", הוא מסביר, ומחדד ש"כל הרציונל של פתיחת המשק מבוסס על הקפדה על ריחוק חברתי ובאוטובוס צפוף פשוט אי אפשר לעשות את זה, ולכן נקודת המוצא שלנו היא שהמגבלה הזו תישאר איתנו עוד זמן רב".

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' | צילום: אבי מועלם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ

סמוטריץ' הזכיר שבכלל הענף יש צי מוגבל של אוטובוסים ונהגים, כלומר כ-10 אלף אוטובוסים וכ-16 אלף נהגים שפועלים במשמרות. "כדי לתת שירות באותה הרמה שנתנו לפני המשבר אנחנו צריכים 30 אלף אלף אוטובוסים ו-45 אלף נהגים וזה כמובן דבר שאין לנו שום יכולת להעמיד. גם לו יכולנו לגייס צי ענק כזה של כלים וגם אם לא היו לנו מגבלות תקציביות לא יכולנו להפעיל כל כך הרבה אוטובוסים בגלל מגבלות התשתית הפיזית. פשוט אין מספיק רציפים ומסופים ותחנות".

סמוטריץ מציין שהירידה בקיבולת האוטובוסים מפחיתה מיליארד וחצי שקל מתקבולי הנוסעים, מה שמגדיל אוטומטית את תקציב הסובסידיה שהמדינה מעבירה להם ובהיקף שנע סביב 10 מיליארד שקל בשנה, בעוד כ-1.5 מיליארד שקל בשל משבר הקורונה.

לדבריו: "הסכום לא כולל מאות מיליוני שקלים לתגבורים ותוספות של אוטובוסים, עשרות מליונים להפרדה בין הנהג לנוסעים, לפיצוי הנוסעים שרכשו רב קו או חופשי שנתי, ועוד ועוד. אנחנו בשיח על כל הנושאים האלה מול משרד האוצר ואני מקווה שנצליח להגיע להבנות, אבל אתם חייבים להבין שגם זה אתגר מאוד גדול. אין למדינה כסף בלתי מוגבל", הוא מודה בכנות, ומסכם את החלק הזה ש"אם לא נצליח להביא את התחבורה הציבורית שאיזה שהוא אופטימום סביר בחודשים הקרובים ונחזיר אנשים לרכב הפרטי יהיה לנו מאוד קשה להחזיר לאחור את הרגלי ההתנהגות שלהם וזה יעלה למשק המון כסף".

"אל תסעו בתחבורה הציבורית אלא אם אתם באמת חייבים"

בהתייחסו לביקושים אמר שהם עדיין נמוכים יחסים וכ-30% ממה שנרשם לפני המשבר: "אנחנו בשיח מול משרד הביטחון והאוצר כדי שצה"ל יסדר לחיילים היסעים מסודרים מהבסיסים הביתה ולא ישלח אותם לבזבז את הזמן המועט שיש להם בחופשת סוף השבוע בלהמתין שעות לתחבורה הציבורית. זה נכון יותר בריאותית ללוחמים וזה יוריד מאוד את העומסים בתחבורה הציבורית", הוא מספר, ומציין שהנוסעים חייבים לצאת מוקדם יותר ולהתאזר בסבלנות.

"אין מה לעשות. הנסיעה בתחבורה הציבורית עשויה להימשך זמן ארוך יותר בתקופה הקרובה, בגלל המתנה לאוטובוס תגבור או בשל צורך להחליף אוטובוס באמצע הדרך בגלל השינויים שעשינו במפה. ואל תסעו בתחבורה הציבורית אלא אם אתם באמת חייבים. זו ההוראה הכי כואבת שלי אליכם. בשגרה אנחנו מאוד רוצים שתסעו בתחבורה הציבורית. עכשיו, תחת מגבלות הקיבולת, זה פשוט בלתי אפשרי".

לגבי הרכבת הוא חוזר על הפרסומים מאתמול על כוונת חזרה מה-17 במאי, זאת מבלי שמשרד הבריאות בכלל אישר את המהלך. "אנחנו עדיין בדיונים עם משרד הבריאות על תנאי החזרה של הרכבת לפעילות ואני מקווה מאוד שנצליח להגיע להבנות", אמר.

תגיות