אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צרפת: 80 מתו מקורונה ביממה האחרונה, הנתון הנמוך ביותר מזה כחודש צילום: איי אף פי

דיווח שוטף

צרפת: 80 מתו מקורונה ביממה האחרונה, הנתון הנמוך ביותר מזה כחודש

איטליה: 194 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה; בריטניה: 346 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה, הנתון הנמוך מזה 5 ימים; אחרי שמשרתו האישי של נשיא ארה"ב נדבק, כעת מתברר שגם הדוברת של סגנו אובחנה כחולת קורונה. תחקיר: מסמך ההמלצות ש"נקבר" ע"י בכירים בממשל; סאות'ווסט תמכור מטוסים ב-815 מיליון דולרזאת כחלק מהתמודדותה עם משבר הקורונה

09.05.2020, 20:42 | כלכליסט ו-ynet

נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם

20:40 - צרפת: 80 מתו ביממה האחרונה, הנתון הנמוך ביותר מזה כחודש

משרד הבריאות בצרפת דיווח כי ביממה האחרונה מתו 80 חולי קורונה, הנתון הנמוך ביותר מזה כחודש. לצורך השוואה, אתמול נוספו 243 קורבנות במדינה. עד כה מתו בצרפת 26,310 בני אדם שחלו בקורונה.

19:10 - איטליה: 194 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה

 

הרשויות באיטליה עדכנו כי ביממה האחרונה מתו 194 חולי קורונה, הנתון הנמוך מאז יום ראשון, אז מתו 174 בני אדם. אתמול נוספו 243 קורבנות במדינה. עד כה נדבקו באיטליה יותר מ-218 אלף בני אדם, מתוכם מתו 30,395.

לוויה באיטליה, צילום: איי אף פי לוויה באיטליה | צילום: איי אף פי לוויה באיטליה, צילום: איי אף פי

18:40 - בריטניה: 346 חולי קורונה מתו ביממה האחרונה, הנתון הנמוך מזה 5 ימים

הרשויות בבריטניה עדכנו כי ביממה האחרונה מתו במדינה 346 חולי קורונה. מדובר בנתון הנמוך ביותר בחמשת הימים האחרונים, אתמול לדוגמה נוספו 626 בני אדם למניין הקורבנות. עד כה מתו בבריטניה 31,587 בני אדם, הנתון הגבוה ביותר באירופה.

בריטניה, צילום: איי פי בריטניה | צילום: איי פי בריטניה, צילום: איי פי

18:15 - דיווח: בריטניה תחייב תיירים ואזרחים לשהות בבידוד עם נחיתתם במדינה

בריטניה צפויה להורות על חובת בידוד לתיירים ואזרחים שינחתו במדינה מתחילת חודש יוני, כדי להימנע מהתפרצות נוספת של קורונה ברחבי המדינה. בעיתון "הטיימס" הבריטי דווח כי מחר ראש הממשלה בוריס ג'ונסון צפוי להורות על הצעד, ויחייב את הנוחתים בבריטניה למסור את הכתובת שבה יתבודדו במשך שבועיים עם הגעתם לנמל התעופה. מנהלי חברות תעופה במדינה טענו כי לצעד עלולה להיות השפעה "הרסנית" על הענף.

14:20 - סאות'ווסט תמכור מטוסים ב-815 מיליון דולר

חברת התעופה האמריקאית סאות'ווסט תמכור או תחכיר 20 ממטוסיה תמורת 815 מיליון דולר - זאת כחלק מהתמודדותה עם המשבר שנוצר בעקבות התפרצות הקורונה והפסקת הטיסות. היקף טיסות הפנים בארה"ב ירד ב-95% בעקבות המשבר.

מדובר ב-10 מטוסי בואינג 737-800 ו-10 מטוסי 737 מקס 8.

מטוסים של סאות מטוסים של סאות'ווסט | צילום: בלומברג מטוסים של סאות

בחודש שעבר חברת יונייטד איירליינס הודיעה על מכירה או החכרה של 22 מטוסים לחברת Bank of China Aviation.

 13:30 - ספרד: 179 מתים ביממה האחרונה

מניין קורבנות הקורונה בספרד עלה ל-26,478 לאחר שביממה האחרונה מתו 179 חולים. מדובר בירידה במספר הקורבנות היומי, זאת לאחר שאתמול מתו 229 בני אדם שנדבקו בנגיף. מניין המאובחנים הכולל במדינה עומד על 222,857 בני אדם.

11:30 - חשש להתפרצות בבית הלבן

הנגיף מתקרב לנשיא ארה"ב? אחרי שמשרתו האישי של דונלד טראמפ נדבק בקורונה, הלילה (בין שישי לשבת) התברר בארה"ב כי גם דוברת התקשורת של סגנו מייק פנס נדבקה בנגיף, ובכלי התקשורת האמריקאיים תוהים כעת לגבי אפשרות של התפרצות במעגל הקרוב ביותר של טראמפ בבית הלבן.

טראמפ ופנס, צילום: אי פי איי טראמפ ופנס | צילום: אי פי איי טראמפ ופנס, צילום: אי פי איי

את הידבקותה של קייטי מילר, הדוברת של פנס שנשואה ליועצו הבכיר של טראמפ סטיבן מילר, חשף הנשיא עצמו בפגישה עם מחוקקים רפובליקנים בבית הלבן. "קייטי, הבדיקות שלה היו טובות מאוד למשך זמן ממושך ואז לפתע פתאום הבדיקה שלה חזרה חיובית", אמר טראמפ, תוך שהוא מציין כי בעוד שסגן הנשיא פנס היה עמה במגע, הוא עצמו לא. "אני מבין שמייק נבדק.. ושהבדיקה שלו שלילית".

ההודעה הלילה מגיעה כיממה לאחר שנחשף כי אחד מחיילי הצי המספקים את צרכיו האישיים של טראמפ, ובין היתר מביאים לנשיא את ארוחותיו ומשקאותיו, נדבק אף הוא בקורונה. גם אז דווח שטראמפ ופנס נבדקו וכי התוצאות של הבדיקות היו שליליות.

לפי טראמפ, משרתו האישי שנדבק אובחן כשלילי לנגיף רק ארבעה ימים לפני הבדיקה החיובית שלו, והטיל בשל כך ספק ביעילותן של הבדיקות. בכלי התקשורת האמריקניים מציינים שהנשיא כעס כשגילה על כך, והזכירו גם את סלידתו הידועה מחיידקים ואת העובדה שגער לא אחת ביועציו אם השתעלו או התעטשו בנוכחותו.

התוצאה החיובית של הבדיקה של היועצת של פנס הביאה לדחייה של כשעה בטיסה מתוכננת שלו לאייווה, שם נפגש עם מנהיגים דתיים. המטוס נעצר על מסלול ההמראה בשדה התעופה שמחוץ לוושינגטון, ושישה מאנשי צוותו של פנס שהיו במגע עם הדוברת הורדו מהמטוס לצורך בדיקות (שחזרו שליליות).

גורם בכיר בבית הלבן אמר כי בדיקות נערכו לכל מי שהיה במגע עם אותה דוברת, ושכל התוצאות היו שליליות – גם זו של בעלה סטיבן מילר. בבית הלבן מדגישים כי הגבירו את היקף הבדיקות ברחבי האגף המערבי, ומציינים שהנשיא וסגנו נבדקים בעצמם באופן יום-יומי.

"נקטנו בכל אמצעי הזהירות על מנת להגן על הנשיא", אמרה הלילה דוברת הבית הלבן, קיילי מקנאני. היא הוסיפה שבבית הלבן נערכות ניקיונות באופן רצוף וכי אלו שנוכחים במבנה נדרשים לשמור על מרחק של שני מטר אחד מהשני – למרות שבאירועים הציבוריים שם ההנחיות אלו לא תמיד נאכפות.

"עשינו כל דבר שד"ר דבורה בירקס וד"ר אנתוני פאוצ'י אמרו לנו לעשות", הוסיפה מקנאני, תוך שהיא מתייחסת לשני מומחי הרפואה הבכירים בכוח המשימה של הבית הלבן למאבק בקורונה. ולמרות דברים אלו, בכלי התקשורת בארה"ב מדגישים את העובדה שלא רק הנשיא טראמפ נמנע עד כה מלעטות מסכה, אלא גם סגנו מייק פנס ושאר היועצים בית הלבן לא עושים זאת באופן קבוע.

מוקדם יותר אמש נשאל טראמפ בראיון ל"פוקס ניוז" אם אלו שקרובים אליו יחלו לעטות מסכות. "הם כבר התחילו", ענה הנשיא. באותו ראיון הוסיף שטרם נלקחה ממנו דגימה לצורך בדיקת נוגדנים לנגיף הקורונה, אך אמר שככל הנראה יעשה זאת בזמן הקרוב. בדיקה כזו עשויה לחשוף הדבקה קודמת בנגיף שכבר חלפה.

בתוך כך, בלילה דיווחה סוכנות הידיעות AP כי פקידים מהדרג "הבכיר ביותר" בבית הלבן הם אלו שניסו "לקבור" מסמך של מומחי הבריאות בממשל, שנועד לספק המלצות לקהילות ברחבי המדינה, בשעה שרבות מהן מתחילות להשתחרר מהסגר שהוטל על מנת לבלום את התפשטות הנגיף.

לפי הדיווח, שמסתמך על התכתבויות דואר אלקטרוני שהגיעו לידי AP, רק לאחר החשיפה השבוע שהמסמך הזה "נקבר", ממשל טראמפ הורה לפרסם בזריזות את החלקים המרכזיים שלו. לפי המיילים שהגיעו לידי AP, אנשי המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) עבדו במשך שבועות על ההמלצות הללו – אך מינויים פוליטיים הם אלו שמנעו את פרסומו, מבלי שסיפקו לכך הסבר כלשהו.

המסמך, שכותרתו "הנחיות ליישום מתווה הפתיחה מחדש של אמריקה", נועד לסייע למנהיגי דת, אנשי עסקים, מחנכים ופקידים ברשויות המקומיות, בזמן שהם נערכים ליישום ההקלות בהגבלות. בין היתר, מצוין בתחקיר, ראש ה-CDC, ד"ר רוברט דפילד, שיתף את המסמך עם בכירי הבית הלבן כבר ב-10 באפריל, אך כמה שבועות עברו ובבית הלבן טרם אישרו אותו, למרות לחצים מצד אנשי ה-CDC שלא הבינו מדוע המסמך לא מקבל אור ירוק לפרסום.

בסופו של דבר, המסמך "נקבר" והועבר לארכיון, כאשר ראש הסגל של ה-CDC, רוברט מק'גוון, אומר לאנשי צוותו שהמסמך "לעולם לא יראה אור יום". אלא ששבוע לאחר מכן, ב-7 במאי – שעות לאחר הפרסום הראשון על קבירת המסמך, בבית הלבן התקשרו ל-CDC והורו להם לשלוח מחדש את המסמכים הנוגעים להמלצות, ובהם גם "תרשימי עצים" לאופן קבלת ההחלטות על-ידי פקידים מקומיים (מלבד התרשים הנוגע למנהיגים דתיים).

הדיווח הזה מגיע כשברקע טענות לא מעטות למחדלים מצד ממשל טראמפ בכל הנוגע להתמודדותו עם משבר הקורונה. השבוע דווח כי מדינות רבות בארה"ב מתחילות לצאת מהסגר על אף שהן מדווחות דווקא על עלייה במספר הנדבקים – בניגוד להמלצות של הממשל הפדרלי. הנשיא עצמו ממשיך לדחוף לפתיחת הכלכלה, אף שהודה שהדבר עלול לבוא במחיר של חיי אדם.

בלילה עדכן ה-CDC כי 2,180 חולים נוספים מתו מקורונה ביממה האחרונה. בכך, עלה מניין המתים מהנגיף בארה"ב ל-75,477 בני אדם. לפי נתוני ה-CDC, מספר הנדבקים המאומתים בנגיף בארה"ב עומד כעת על 1,248,040.

10:25 - סין: מוכנים לסייע לצפון קוריאה במאבקה במגפת הקורונה

נשיא סין, שי ג'ינפינג, הודיע כי ארצו מוכנה להעניק סיוע לצפון קוריאה במסגרת התמודדותה עם נגיף הקורונה. הנשיא אמר את הדברים בראיון טלוויזיוני, שבו ציטט ממכתב ששלח לשליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און.

09:40 - נציב ה-FDA בבידוד

נציב מנהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA), סטפן האן, נכנס לבידוד למשך שבועיים לאחר שבא במגע עם אדם שאובחן כחולה בנגיף קורונה. באתר החדשות "פוליטקו" דווח כי החולה המדוברת שעימה נפגש האן, היא קייט מילר, הדוברת של סגן הנשיא מייק פנס.

 08:00 - התפשטות מהירה של הנגיף ברוסיה ובברזיל

באיטליה וספרד החלו תהליכי יציאה מהסגר, בצרפת מספר המתים והנדבקים היומי נמצא בירידה מתמדת, גם בריטניה מתחילה סוף-סוף לראות אור בקצה המנהרה ואפילו בארצות הברית - או ליתר דיוק בניו יורק, מוקד הקורונה - מספר החולים היומי עבר את השיא.

אבל בשתי מדינות ענק אחרות הנגיף עדיין מתפשט במהירות מפחידה. מנהיג אחת מהן התכחש לקורונה, השני קיווה לחגוג היום (שבת) במצעד ניצחון - אבל זה לא יקרה. רוסיה וברזיל הם שניים ממוקדי הקורונה המרכזיים בעולם כיום, בזמן שבאו"ם חוששים גם מהתפשטות מהירה של הנגיף באפריקה.

ולדימיר פוטין, צילום: Kremlin ולדימיר פוטין | צילום: Kremlin ולדימיר פוטין, צילום: Kremlin

ברוסיה של ולדימיר פוטין, שלפני פחות מחודש מספר הנדבקים בה היה נמוך מבישראל ושיעור התמותה אף נמוך יותר מבארץ, יש כבר יותר מ-187 אלף חולים - יותר מגרמניה וצרפת, ורק פחות מארצות הברית, איטליה וספרד. שלשום נרשם שם שיא של 11,231 נדבקים, מספר הנמוך רק מבארצות הברית. מספר המתים נותר בינתיים נמוך יחסית, 1,723. ראש העיר מוסקבה, סרגיי סוביאנין, אמר שלשום כי מספר הנדבקים האמיתי במוסקבה כבר עבר את ה-300 אלף - יותר מפי 3 מהנתון הרשמי.

מוסקבה הייתה אמורה לארח היום מצעד ענק לציון 75 שנה ליום הניצחון על הנאצים. לכיכר האדומה היו אמורים להגיע מנהיגי סין וצרפת, וכמובן גם הנשיא פוטין. אלו היו אמורים לצפות ב-90 דקות של עוצמה רוסית. אבל כל זה היה לפני הקורונה. במקום זאת, מטוסי קרב יערכו מפגן אווירי מעל מוסקבה השקטה, פוטין יניח פרחים באנדרטת זיכרון ליד הכיכר האדומה הנטושה וינאם בפני מדינה שכועסת על הדרך שבה הוא התמודד עם המשבר.

המצעד אינו הקורבן היחיד של המגפה, שגרמה לקריסת הכלכלה הרוסית, הובילה לאשפוז ראש הממשלה וגרמה לצניחת שיעור התמיכה בפוטין. "זו הפעם הראשונה זה 20 שנה שפוטין מתמודד עם משבר שכזה", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית טטיאנה סטנוביאיה, אנליסטית פוליטית. "זה ניסיון חדש עבורו". לדבריה, התזמון של המגפה - בדיוק בזמן שבו חשף פוטין את הרפורמות שלו שלמעשה היו אמורות לסלול עבורו את הדרך לשלוט במדינה עד 2036, "היה מכה עצומה לתוכניות שלו".

פוטין: "מה שעשינו היה מדויק לגמרי"

פוטין, ששמר על פרופיל נמוך והעדיף להשאיר את ההובלה למנהיגים האזוריים, דווקא שיבח את תפקוד ממשלתו. "מה שעשינו היה מדויק לגמרי, מדינות רבות במערב הלכו בדרכינו", אמר השבוע. אבל רוסים רבים לא מסכימים, ושיעור התמיכה במנהיג ירד משמעותית לשפל היסטורי של 59%. במוסקבה אמרו כי הן המצעד והן ההצבעה על הרפורמות ייערכו בהמשך השנה, אך לדברי מומחים זה כבר לא יעזור להציל את השנה שלו.

כמו רוסיה, גם בברזיל מספר הנדבקים רק הולך ועולה. ביום רביעי נרשם שם שיא של 11,896 נדבקים והמספר הכולל כבר הגיע ליותר מ-140 אלף. גם מספר המתים מאמיר בצורה מדאיגה: יותר מ-600 נמנו ביומיים האחרונים, מספר הנמוך רק מבארצות הברית. בסך הכול מתו מקורונה בברזיל 9,637 איש, הכי הרבה מחוץ לאירופה פרט לארצות הברית.

בולסונרו ושר הבריאות של ברזיל, צילום: אי פי איי בולסונרו ושר הבריאות של ברזיל | צילום: אי פי איי בולסונרו ושר הבריאות של ברזיל, צילום: אי פי איי

מומחים טוענים כי בשל מספרן הנמוך יחסית של הבדיקות, סביר שהנתונים האמיתיים גבוהים בהרבה. במחלקות לטיפול נמרץ כמעט ואין מיטות פנויות באזורים בהם פגעה הקורונה קשות, בהם סאו-פאולו, ריו דה-ז'נירו ומנאוס. בתי החולים במנאוס קורסים, והם נאלצים לאחסן גופות במשאיות קירור.

ראש העיר מנאוס בברזיל, העיר הגדולה ביותר ביערות הגשם באמזונס, ביקש ממנהיגי העולם עזרה במאבק בקורונה. הוא טען שבעקבות הנגיף מערכת הבריאות בעיר נמצאת על סף קריסה. ראש העיר, ארתור וירג'יליו, שלח בימים האחרונים סרטונים ומכתבים למנהיגים ברחבי העולם שבהם התחנן למימון ולציוד רפואי.

השבוע נדבק בנגיף גם דוברו של הנשיא ז'איר בולסונרו. הנשיא עוד אמר השבוע כי "הגרוע ביותר מאחורינו", אבל מספרי המתים הנדבקים עלו מאז, ומומחים סבורים כי לשיא ברזיל עדיין לא הגיע. שר הבריאות הנוכחי אמר כי יהיה צורך בסגר נוקשה יותר בכמה מהאזורים שנפגעו, ושר הבריאות הקודם אמר כי "החודשים הקשים ביותר" יהיו כנראה מאי ויוני. הוא אמר זאת ארבעה ימים לפני שפוטר על ידי בולסונרו, עקב חילוקי דעות בניהול המשבר.

בולסונרו, כאמור, ממשיך לפקפק באיום - ומעדיף להדגיש את התוצאות הקשות לכלכלה של הבידוד והסגר. לדבריו, אם ברזיל לא תיפתח בקרוב כלכלתה עלולה "לקרוס לחלוטין". שר האוצר שלו, פאולו גואדס, הזהיר כי "כבר ב-30 הימים הקרובים ייתכן מחסור במזון בחנויות".

המסיבה של בולסונרו

ב-24 במרץ השווה בולסונרו את הקורונה ל"שפעת קטנה", בהמשך אמר כי "הברזילאים לא נדבקים בשום דבר. יש להם כבר נוגדנים שימנעו מהנגיף להתפשט". על ההנחיות הוא לא שומר גם היום. "אערוך ברביקיו בשבת", אמר אתמול והבהיר שהוא יודע שמסיבה זו - בנוכחות שרים - אסורה עקב ההגבלות: "נהיה בערך 30 איש. לא יהיו משקאות אלכוהוליים, אלא אם הגברת הראשונה תספק אותם".

בינתיים, מוקד נוסף עלול להיות אפריקה. ביום חמישי הציג ארגון הבריאות העולמי תחזית ולפיה בין 83 אלף ל-190 אלף בני אדם עלולים למות מהנגיף באפריקה. לפי המחקר, יותר מ-29 מיליון איש עלולים להידבק בנגיף השנה. המומחים הזהירו שוב ושוב כי אפריקה חשופה במיוחד להתפרצות, בין היתר כתוצאה ממערכות בריאות חלשות ושיעור עוני גבוה.

עד כה הנגיף לא התפשט במהירות ביבשת והנתונים המגיעים ממנה לא מתקרבים לאלה מאירופה ומארצות הברית, ואף ממה מדינות באמריקה הלטינית. באפריקה התגלו נכון לעכשיו יותר מ-53 אלף בני אדם כנשאי קורונה, מתוכם מתו 2,065 בלבד. מנהל ארגון הבריאות העולמי באפריקה אמר כי "הנגיף ככל הנראה לא יתפשט באופן אקספוננציאלי באפריקה כמו במקומות אחרים בעולם, אבל סביר להניח שהוא יתפרץ בנקודות מסוימות".

תגיות