אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המתמחים הפגינו: "לא עוד משמרות של 26 שעות, זה מסוכן" צילום: תומי הרפז

המתמחים הפגינו: "לא עוד משמרות של 26 שעות, זה מסוכן"

אלפי רופאים מתמחים וסטודנטים לרפואה הפגינו בכיכר הבימה בדרישה לקצץ את משך התורנויות ל-12 שעות, כפי שהיה בשיא משבר הקורונה: "לא עוד משמרות של 26 שעות, זה מסוכן - אם צריך נצא מגבולות בתי החולים"

09.05.2020, 22:48 | ynet
"אם צריך נצא מגבולות בתי החולים": כ-2,500 רופאים מתמחים וסטודנטים לרפואה הפגינו הערב (שבת) בכיכר הבימה בתל אביב נגד החזרת משך התורנויות בבתי החולים ל-26 שעות - כפי שהיה נהוג לפני משבר הקורונה. בזמן המשבר קוצצו המשמרות ל-12 שעות, והמתמחים דרשו שהמצב החדש יישמר: "השפיות שלנו חזרה".

קראו עוד בכלכליסט

בהפגנה שמתקיימת תחת הכותרת "לא עוד 26", המפגינים קוראים, בין היתר: "הציבור הבין מזמן עייפות זה מסוכן" ו-"לא חוזרים ולא חוזרות ל-26 שעות".

יו"ר ארגון המתמחים "מרשם", ד"ר ריי ביטון, אמרה בהפגנה: "בזמן שאנחנו נשארנו מאחור, ברוב מדינות העולם השכילו לקצר את המשמרות לבין שמונה ל-14 שעות. התורנויות האלה פוגעות בנו ובבריאות שלנו. המתמחים שלנו חווים יותר דכאון, השמנה והתאבדויות. מגיעה לכם רפואה טובה יותר, אמפתית יותר וחומלת יותר. משום מה למישהו זה נראה הגיוני שמתמחה שלא ישן 20 שעות ינתח אנשים". היא הוסיפה: "אם צריך נצא מגבולות בתי החולים".

 , צילום: תומי הרפז צילום: תומי הרפז  , צילום: תומי הרפז

הפגנת המתמחים בתל אביב, הערב, צילום: תומי הרפז הפגנת המתמחים בתל אביב, הערב | צילום: תומי הרפז הפגנת המתמחים בתל אביב, הערב, צילום: תומי הרפז

המשנה למנכ"ל שיבא ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, פרופ' ארנון אפק, אמר בתגובה למחאה כי "אני מסכים שצריך להקל על העומס המופעל על המתמחים ועל משך תורנויות. יש לקצר את משך התורנויות, אבל החשיבות הגדולה ביותר - והסיבה שכולנו במערכת הבריאות - היא המטופל. בשיטת עבודה של משמרות יש פגיעה קשה ברצף הטיפול ויש פגיעה בסנכרון ובפעילות המרכזית של בית החולים".

לדבריו, בשיטה זו גם אין מספיק כוח אדם בבוקר כדי שנוכל לתת את הטיפול המקסימלי למטופלים. יש בה גם פגיעה קשה בהכשרה של המתמחים וביכולת שלהם ללמוד. בסופו של דבר ההתמחות היא רק שלב הכרחי בהכשרה של כולנו כרופאים מומחים, וחשוב שבסיומה הרופא המומחה יוכל לטפל באופן עצמאי במטופלים. בסוף נצטרך לשבת כולנו ביחד ולתת מענה לעומס על המתמחים, דור העתיד שלנו".

יו"ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, אמר בתגובה למחאה כי "אני מבין מאוד את המתמחים ומתכוון להמשיך ולהוביל את תהליך הבחינה העמוקה של סוגיית משך התורנות בשיתוף פורום המתמחים והסטאז'רים, מנהלי מחלקות, איגודים מקצועיים והמועצה המדעית".

 

לדבריו, "לא נתעלם מהמורכבויות עבור המערכת, אבל בוודאי שלא נתעלם מהצורך האמיתי והנכון לייצר מתכונת עבודה שתאזן טוב יותר בין הצרכים המקצועיים לבין משך התורנות. הבטחתי כבר עם כניסתי לתפקיד שנושא זה יהיה על שולחן המשא ומתן ואני בהחלט מתכוון לעשות זאת במסגרת המו"מ מול המעסיקים. בקרוב אודיע על צעדים נוספים שבכוונתנו לנקוט, ואני משוכנע שציבור הרופאים כולו יהיה מאחורינו - מומחים ומתמחים, בכירים ומנהלים".

המתמחים בהפגנה: "בזמן הקורונה הבריאות שלנו חזרה"

דליה, שאמורה להתחיל התמחות בקרוב, אמרה ל-ynet כי "אף אחד לא רוצה לחזור לתורנויות של 26 שעות. אין גבול לרצף הטיפולי, הוא יכול גם להיות 33 שעות למשמרת. אני ממש לא מחכה להתמחות שלי, והייתי רוצה לשנות את המצב לפני שאני מתחילה. המצב הנוכחי לא נכון לא לנו ולא למטופלים".

תומר בשי, סטאז'ר באיכילוב, ואשתו טלי - מתמחה במחלקת נשים באיכילוב - הגיעו גם הם להפגנה. לדברי תומר, "אפשר למצוא פתרון שגם יתאים למערכת וגם יתאים לאוכלוסיית המטופלים, שיכולה להיפגע מרופא עייף אחרי פרק זמן שהוא לא ישן". טלי הוסיפה: "עבודה במשך 26 שעות פוגעת ביכולת שלי להעניק רפואה טובה למטופלות שלי. כמו שלא היית נותן לנהג אוטובוס לנהוג 26 שעות, זה אותו דבר. אני רואה 70 מטופלות בתורנות. לכל אחת מהן מגיע טיפול אידיאלי, ועד כמה שאני מתגייסת זה עדיין קשה מאוד".

לדברי המתמחים, "במהלך משבר הקורונה עבדנו במסגרת עבודה שפויה של 12 שעות, ואנחנו לא מוכנים לחזור לאחור. בתורנויות האלה החזרנו את השפיות ואת הבריאות שלנו. היינו גם ערניים יותר והענקנו טיפול רפואי טוב יותר - כפי שרצינו לתת כשבחרנו במקצוע הזה מלכתחילה".

 

התפשטות נגיף הקורונה בישראל חייבה את מערכת הבריאות בכלל, ואת בתי החולים בפרט, להתאים את עצמם למציאות חדשה של הפרדת צוותים רפואיים מחשש להדבקה. אחת התוצאות של מהלך זה הייתה מעבר לתורנויות באורך 12 שעות - קיצור משמעותי לעומת אורך המשמרות שהיה נהוג קודם לכן, שעמד על 26 שעות. על רקע השיפור במצב בישראל, בתי החולים חוזרים באופן הדרגתי לתורנויות הארוכות, למעט מחלקות הקורונה, שבהן נשמרות המשמרות המקוצרות.

מאבק המתמחים לקיצור המשמרות התעורר לאחרונה בבתי חולים שמוביל ארגון המתמחים "מרשם". לאחר מספר עצרות מחאה בבתי החולים בשבועות האחרונים, גם בהפגנה הערב בכיכר הבימה בתל אביב קוראים המתמחים לקצר את התורנויות. "שנים סיפרו לנו שבלתי אפשרי לקצר תורנויות, והנה תוך רגע המערכת הצליחה לעשות זאת", נכתב בהזמנה להפגנת המחאה. ל-ynet נודע כי המתמחים שוקלים גם לנקוט בצעדים משפטיים נגד אורך המשמרות.

תגיות