אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השפעה זניחה בלבד לסגר העולמי על ההתחממות הגלובלית צילום: Martin Divisek

השפעה זניחה בלבד לסגר העולמי על ההתחממות הגלובלית

לפי הערכות, העצירה של הפעילות הכלכלית בשל התפרצות הקורונה, תביאו השנה לירידה של 2.6 מיליארד טון בהיקף הפליטות של פחמן דו-חמצני, צניחה של 8% לעומת 2019 – הירידה האבסולוטית הגדולה ביותר ב-100 השנים האחרונות. חרף זאת, ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה ימשיך לעלות בקצב צמיחה איטי אך במעט

12.05.2020, 08:03 | עומר כביר

הירידה של 8% בפליטות גזי החממה, שצפויה להרישם השנה לאור הסגרים הנרחבים שהוטלו בתגובה להתפרצות הקורונה, תביא לרק להשפעה זניחה על מגמת ההתחממות הגלובלית – כך מעריך פרופ' קית' שיין, מטאורולוג ומדען אקלים מאוניברסיטת רידינג בבריטניה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הערכות, העצירה של הפעילות הכלכלית, סגירת מפעלים, מעבר לעבודה מהבית, ביטול טיסות ועוד יביאו השנה לירידה של 2.6 מיליארד טון בהיקף הפליטות של פחמן דו-חמצני, צניחה של 8% לעומת 2019 – הירידה האבסולוטית הגדולה ביותר ב-100 השנים האחרונות. חרף זאת, ניתוח שביצעו מדעני אקלים העלה שריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה ימשיך לעלות בקצב צמיחה אטי אך במעט.

פליטות גזי חממה של מפעלים, צילום: Martin Divisek פליטות גזי חממה של מפעלים | צילום: Martin Divisek פליטות גזי חממה של מפעלים, צילום: Martin Divisek

בהתאם, אמר פרופ' שין לגארדיין שההשפעה של צמצום הפליטות על מגמת ההתחממות הגלובלית תהיה זניחה במיוחד וצפויה להאט את ההתחממות ב-0.0025 מעלות בלבד לאורך תקופה של 20 שנה. מטריד עוד יותר: גם אם נשמר את הפחתה זו בסך 8% בשנים הבאות, תואט ההתחממות ב-0.15 מעלות בלבד, והאנושות תחמיץ משמעותית את היעד של הגבלת ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות.

"זה מדגיש את היקף המשימה שעומדת מולנו", אמר שיין לגארדיין. פחמן דו-חמצני נשאר באטמוספירה במשך עשורים, ויכולות לעבור שנים רבות לפני שתורגש השפעת פליטות גזי חממה שמתבצעות היום. ההערכות של שיין מדגישות את הצורך לפעול במהירות לעצירת פליטות גזי חממה, וכן לפתח שיטות וטכנולוגיות להוצאת פחמן דו-חמצני מהאטמוספירה.

סין חוזרת לשגרת הזיהומים

אחרי ההתאוששות מקורונה, הביקוש לפחם בסין נמצא בזינוק בימים האחרונים ונכון לעתה הוא גדול בקרוב לשליש בהשוואה ל-2019, תוצאה של עלייה בצריכת האנרגיה על רקע מזג האוויר חם מהרגיל וכניסה של מפעלים לתפוקה מוגברת בניסיון לפצות על הזמן שבו היו סגורים.

לפי נתונים מטעם ארגון העברת והפצת הפחם בסין (China Coal Transport & Distribution Association), שמפרסמת בלומברג, היקף הפחם שבו נעשה שימוש בתחנות כוח של חמש ספקיות חשמל מרכזיות במדינה השלים ביום שני שמונה ימים רצופים של עלייה ועמד על 577.1 אלף טון, 30% יותר מהתקופה המקבילה בשנה שעברה והנתון הגבוה ביותר מאז ה-12 בינואר השנה. ביום שלישי נרשמה ירידה קלה והיקף השימוש בפחם עמד על 562.3 אלף טון.

העלייה בביקוש משפיעה גם על מחירי הפחם, והחוזים העתידיים הגיעו אתמול למחיר של 516.6 יואן (72.82 דולר) לטון. זאת, אחרי שהגיעו ב-14 באפריל לשפל של ארבע שנים עם מחיר של 479.8 יואן (67.63 דולר) לטון. "השוורים חוזרים לחוזי הפחם התרמי, לאור הביקוש החזק עקב הפתיחה המחודשת של מפעלים ועסקים", אמר לבלומברג האנליסט ואנג מיאו מ-Huatai Futures. "אף שיש עדיין אי-ודאות, למשל בנוגע להשפעת הנגיף על הזמנות מחו"ל, הסנטימנט בשווקים השתפר משמעותית".

הנתונים החדשים מסין מאמתים אזהרות שהשמיעו מומחים בתחילת המשבר, ושלפיהן הירידה שנרשמה בהיקף פליטות גזי החממה היא לא רק זמנית, אלא גם צפויה להתקזז במידה רבה בעקבות פעילות מוגברת של מפעלים ועסקים שיעבדו בתפוקה גדולה יותר במטרה להשלים את החסר מתקופת הסגר. מדובר באיתות חשוב לצורך לבנות את הכלכלה מחדש, בדגש על מעבר לאנרגיות מתחדשות, על מנת לרשום התקדמות משמעותית ומתמשכת במאמצים להגביל את ההתחממות הגלובלית.

תגיות