אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יזמיות בזמן משבר הקורונה צילום: יורם רשף

דעה

יזמיות בזמן משבר הקורונה

האם את יזמית? בימים אלו יזמיות נשים מתמודדות עם אתגרים שונים מאשר גברים. החדשות הטובות הן, שאת יכולה להתגבר עליהם

12.05.2020, 10:30 | הילה אוביל ברנר
בחודשים האחרונים התפשטות וירוס הקורונה והדבקות מיליוני אנשים ברחבי העולם השפיעו אנושות על המין האנושי, ברור כי הווירוס שינה את כל מה שידענו על העולם הזה כפי שהיה בעבר. אנחנו מתחילים לחזות בהשפעתו החמורה על הכלכלה והתרבות הגלובלית שלנו. אחת הנקודות החשובות שאנשים בעולם נוטים להתעלם ממנה היא שהמצב שונה עבור פלחים שונים באוכלוסייה – ובפרט שונה עבור אוכלוסיית היזמיות אשר יכולות להיפגע קשה מהמצב שאף יכול להיות אסון עבורן ועבור פמיניזם בכלל.  

קראו עוד בכלכליסט

מגיפות משפיעות על נשים וגברים באופן שונה ועל תפקידיהם בחברה

הג'אגלינג של עבודה וילדים, אחד האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני הורים גם ללא מגפה עולמית, מתעצם בימים אלו. זוגות יצטרכו להחליט, מי מהם לוקח את "המכה" ולצערנו אנחנו רואים היום כי נשים לפעמים חוזרות לתפקידן המסורתי ולוקחות צעד אחורה. אפשר אפילו לעיתים להצדיק זאת באופן רציונלי מכיוון שגברים עדיין מרוויחים יותר מאשר נשים. עדויות מתפתחות על ההשפעה של וירוס הקורונה מצביעות בבירור על כך שחייהן הכלכליים והפרודוקטיביים של נשים יושפעו באופן לא פרופורציונלי ושונה מגברים. דוגמה מרכזית ורלוונטית במיוחד היא שגם השבוע, עם חזרת ילדים רבים לגנים וחזרת חלק ניכר ממקומות העבודה לשגרה, נשים רבות הן עדיין אלו שנשארות בבית או אינן חוזרות לעבודה באופן מלא, מכיוון שאחד מבני הזוג צריך להישאר בבית בחצי השבוע הנותר עם הילדים.

ההשפעה של וירוס הקורונה על יזמיות

 

וירוס הקורונה השפיע על יזמים בדרכים בלתי נתפסות. אצל יזמיות, ניסיון להישאר עם ראש מעל פני המים בתוך המצב הקשה הזה הזאת מרגיש כמעט בלתי אפשרי. נשים אשר הקימו עסקים חוות חסמי כניסה וקשיי מימון בהשוואה לגברים ממילא, קל להניח שמיזמים שהובילו נשים ייפגעו בצורה קשה על ידי המגיפה, מכיוון שבזמנים כאלו משקיעים פונים להגן על הפורטפוליו הקיימים שלהם, שאיננו כולל נשים.

חוסר יצירתיות ומוטיבציה

המחקר והניסיון שלי עם נשים מצביעים על כך שנשים מאמינות שמוטיבציה ויצירתיות נובעות מסביבת אנשים אחרים. זהו כלי חשוב בניהול העסק שלהן, הן יודעות ליצור קשרים בצורה טובה ולקדם את הסטרטאפים שלהן באמצעות החיבורים האלו. להתרחקות החברתית בימים האלו יש השפעה קשה על היצירתיות הזו ונשים רבות אומרות שקשה להן יותר להיות יצירתיות והן מתקשות ביצירת מוטיבציה עצמית.

יצירת עתיד לשוויון מגדרי- מה צריך לעשות ברמה המערכתית

וירוס הקורונה מציב לנו הזדמנות להשפיע וליצור שינויים מערכתיים שיכולים להגן על נשים מלשאת בעול כבד ביותר של זעזועים כאלו בעתיד. זו יכולה להיות הזדמנות עבורנו כחברה - כל מה שאנו עושים במהלך משבר הקורונה ואחריו, צריך לכוון כדי לבנות חברה וכלכלה שוויונית, כוללת ויציבה לאחר מכן. עלינו להשתמש בקולות של נשים כדי להחליט מה לעשות כשיוצאים מהמשבר.

1. שיפור הזדמנויות חינוך והכשרה לנשים, בזמנים כאלו, יאפשרו את המעבר מהרצון לדבוק במשרות רעועות או לפתח עסקים עצמאיים.

2. שילוב נשים בתפקידי מפתח בכלכלה ובממשלה יפתחו הזדמנויות חדשות לנשים.

3. מענקי הממשלה (גם אלו שקשורים לקורונה) צריכים להעדיף חברות סטרטאפ בהן מעורבות נשים. הדבר נעשה בצורה מסויימת אך במשורה כדוגמה טובה מוביל האיחוד האירופי - כאשר מבקשים לקבל מענקים של האיחוד האירופי, עסקים הכוללים נשים מייסדות, נמצאים בעדיפות.

4. תרומה ואחריות של קהילת המשקיעים– זו תקופה מצוינת עבור קהילת המשקיעים לפנות אל מיזמים שהובילו נשים ולהכיר אותם, כך, כאשר התקופה הזו תסתיים הם יהפכו למועמדים גדולים להשקעות פוטנציאליות בכדי לחסל את הפער.

5. יש להעמיד יותר נשים בתהליכי קבלת החלטות במיוחד בימים אלו - אנו זקוקים לכך שנשים רבות יותר יהיו בין מקבלי ההחלטות בחברות העתידיות שלנו, מסיבות כה ברורות, ובכל זאת, למרות שנשים הן 51% מהאוכלוסייה, איננו מיוצגות כמעט בכל ההחלטות הקשורות למשבר הזה.

ניכר כי החלטות נשיות מביאות ערך מיוחד. יש מושג מדהים כמו חשיבה "אימהית" (והיא לא בהכרח שמורה רק לאמהות), וכשהמשבר פוגע בכל כך הרבה משפחות וילדים, זו הפרספקטיבה שנעדרת. החברה זקוקה לדרך אחרת, נוספת של חשיבה מגוונת.
הילה אוביל ברנר יזמת, מייסדת ארגון ״יזמיות״ ומנהלת האקסלרטור של Techstars, צילום: יורם רשף הילה אוביל ברנר יזמת, מייסדת ארגון ״יזמיות״ ומנהלת האקסלרטור של Techstars | צילום: יורם רשף הילה אוביל ברנר יזמת, מייסדת ארגון ״יזמיות״ ומנהלת האקסלרטור של Techstars, צילום: יורם רשף

מה נשים יזמיות צריכות לעשות בזמני משבר

בזמנים של התרחקות חברתית, חוסר וודאות ודאגות מתמידות לעתיד החברה והכלכלה- עלינו להישאר אופטימיות ולהתמקד במשאבים וההזדמנויות שיש לנו כרגע ויכולים לעזור לנו לעבור זמנים קשים.

אל תיבהלו והיו מנהיגות: תכונות מנהיגות יעילות, הנפוצות יותר אצל נשים, הן בדיוק מה שיעזור לחברות שלכן לעבור את המשבר. ויש כמה שאני רוצה להדגיש:

1. הנעה באמצעות טרנספורמציה - מחקרים אקדמיים מראים שנשים נוטות יותר להוביל בעזרת השראה, לשנות את עמדותיהם ואמונותיהם של אנשים ולהנהיג בעזרת משמעות וייעוד (ולא באמצעות שיטת המקל והגזר ), מאשר גברים. מכיוון שמנהיגות טרנספורמטיבית קשורה לרמות גבוהות יותר של מעורבות צוותית, ביצועים ופריון, היא דרך קריטית לשיפור ביצועי.

2. הביעו אמפתיה- לאורך ההיסטוריה, נאמר לנו שנשים הן רגישות וטובות לב מידי כדי להיות מנהיגות, אבל זוהי בדיוק התכונה שהופכת אותן למנהלות נהדרות. הרעיון שמישהו שאינו טוב ואכפתי יכול להוביל ביעילות איננו מציאותי. זו תכונה נשית מובילה וגברים יכולים ללמוד רבות כיצד לעשות זאת ביעילות על ידי צפייה וחיקוי של נשים מובילות.

3. השתמשו בכוח הטבעי שלכן -לניהול אחרים - הוכח כי נשים מנהיגות יותר נוטות לאמן, לחנוך, להדריך ולפתח את הכפופים להן מאשר מנהיגים גברים. הן סוכנות כישרונות אמיתיות, המשתמשות במשוב ובהכוונה כדי לעזור לאנשים לצמוח. המשמעות היא להיות פחות עסקיים ויותר אסטרטגיים ביחסים שלהן עם העובדים, וזה כולל גם את הפתיחות לשכור אנשים שהם טובים יותר מעצמן, מכיוון פחות סביר שהאגו שלהן יעמוד בדרך.

4. התעדכנו בטכנולוגיה חדשה- הטכנולוגיה והדיגיטציה הפכו חשובים מתמיד. בשל הנסיבות הקיימות, כל העולם צורך ועובד בצורה דיגיטלית יותר. זו הסיבה שעכשיו - יותר מתמיד - זה הזמן הנכון לאמץ כלים חדשים.

5. אל תישארו מאחור, בנו את רשת הקשרים שלכן - זו הזדמנות נהדרת לנשים מייסדות ליצור את רשת הקשרים שלהן ולמנף אותם. קשרים ומערכות יחסים, במיוחד בהקשר העסקי, נוטים להיות עסקיים לחלוטין. מחקרים מראים שנשים מנהלות מערכות יחסים טוב יותר כשהן פחות עסקיות. המציאות חדשה הזו פותחת את האפשרות לטפח את רשת הקשרים שלך גם אם מערכות היחסים הן פחות עסקיות.

הזמנים האלו בפירוש קשים יותר ליזמיות מאשר ליזמים גברים, אך עשויים ליצור עולם שוויוני יותר ועמיד יותר למשברים עתידיים. חשוב מאוד כי בכל ההחלטות הלאומיות יעמדו יזמיות- הכללתן, ייצוגן, זכויותיהן, התוצאות החברתיות והכלכליות, השוויון וההגנה – בזכות כך, נגיע להשפעה רצויה וחשובה.

לא מדובר רק בתיקון אי שוויון רב שנים, אלא גם בבניית עולם צודק וגמיש יותר. זהו אינטרס לא רק של יזמיות נשים אלא התעשייה כולה ובהחלט גם של גברים.

תגיות