אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובה במירוץ לגייס 200 מיליון שקל בתוך 48 שעות צילום: קבוצת דלק

בלעדי לכלכליסט

תשובה במירוץ לגייס 200 מיליון שקל בתוך 48 שעות

נציגות מחזיקי איגרות החוב, שהיתה אמורה להצביע אתמול על העמדת החוב של קבוצת דלק לפירעון מיידי, דחתה את ההצבעה ליום חמישי. תאפשר ליצחק תשובה לנסות לערוך גיוס בזק. מחזיקי האג"ח לא סומכים על תשובה ופנו ליו"ר גבי לסט שיוביל את הגיוס. רשות ני"ע מקשה על הגיוס ולא אישרה את תשקיף החברה. בתגובה לדחיית ההצבעה החליט בית ההשקעות פסגות לפרוש מהנציגות

13.05.2020, 06:51 | גולן חזני

ביום הדרמטי ביותר עבור קבוצת דלק ונושיה בחודש האחרון, אם לא בתולדות הקבוצה, הוחלט ברגע האחרון לדחות הצבעה על העמדת החוב של החברה לפירעון מיידי שהיתה אמורה להיערך אתמול. היה זה בית ההשקעות ילין לפידות - מחזיק מהותי בשבע סדרות האג"ח של דלק ואחד משני בתי ההשקעות הגדולים בארץ - שביקש זמן נוסף לדיון. ילין לפידות אינו חבר בנציגות המחזיקים בדלק שמונה את שלושת הגופים המוסדיים הגדולים ביותר, הראל מנורה ופסגות. אבל כמי שמחזיק מעל 5% מאג"ח של הקבוצה, זכותו להגיש בקשה כזו לנאמני האג"ח - רזניק, משמרת והרמטיק.

קראו עוד בכלכליסט

הנאמנים החליטו לקבל את בקשת ילין לפידות, למרות התנגדות שהגיעה בעיקר מצד פסגות, ודחו את ההצבעה ביומיים, ליום חמישי. אתמול, בין השעות שתיים לארבע, התנהל דיון אינטנסיבי בין דלק לנציגות מחזיקי האג"ח. החברה שיגרה מסמך חדש עם הנקודות שבהן היא מוכנה ללכת לקראת הנציגות. במתווה החדש התחייבה דלק לא לשעבד נכס כלשהו לבנקים ללא הודעה מראש של 14 יום לנאמני האג"ח. בנוסף, החברה התחייבה שחברות שבשליטתה, והיא עצמה, לא יקדימו תשלום כלשהו לנושה אלא בהודעה מראש 14 יום לנאמני האג"ח.

משבר אמון בדלק תשובה הרוויח את העוינות ביושר לא נוחי דנקנר, לא אליעזר פישמן, לא מוטי זיסר, זכו לשורה כל כך ארוכה של גורמים שמייחלים לנפילתם. למה דווקא השנאה כלפי יצחק תשובה עולה על כולם גולן חזנילכתבה המלאה

דלק גם חזרה על התחיבותה לגייס 400 מיליון שקל - 200 מיליון שקל עד סוף מאי, 100 מיליון שקל עד סוף יולי ו־100 מיליון שקל נוספים עד סוף דצמבר.

מרדף אחרי החוב

אולם ההתחייבות המשמעותיות ביותר של דלק היתה להעמיד את החוב שלה לפירעון מיידי אם לא תצליח לגייס 300 מיליון שקל עד סוף יולי. מדובר בחוב של כ־6 מיליארד שקל. בהצעה היו גם פרצות ותנאים שונים. דלק ניסתה לשמור לה אפשרות לקנות זמן ולגייס במאי 100 מיליון שקל בלבד, תוך דחיה של 100 מיליון שקל נוספים ליולי, בלי שהדבר יאפשר העמדה לפירעון מיידי. במקרה כזה, אם החברה תצליח לגייס רק 100 מיליון שקל במאי ולא 200 מיליון שקל, היא תוכל לנסות לגייס את ה־100 הנוספים עד יולי. מבחינת חלק ממחזיקי האג"ח מדובר בסעיף בעייתי מאוד, שמהווה ניסיון התחכמות של בעל השליטה בדלק יצחק תשובה.

ל"כלכליסט" נודע כי תשובה חזר בו מסעיף זה, והחברה הודיעה אחרי דחיית ההצבעות לנציגות כי תגייס את 200 מיליון השקלים ללא תנאי עד סוף מאי. ל"כלכליסט" נודע עוד כי דלק ותשובה מתכוונים לנסות לגייס את הסכום במהלך בזק עד סוף השבוע הקרוב, כדי לייתר את ההצבעה שאמורה להיערך בחמישי. מדובר במשימה קשה. כפי שנודע עוד ל"כלכליסט", ברשות ני"ע מקשים על הגיוס ולא מאשרים את התשקיף של החברה, לאור קשיים בדיווחים של החברות־הבנות.

ההצעה רחוקה מלהיות אופטימלית, אבל כן הצביעה על התקדמות. חלק לא קטן ממחזיקי האג"ח של דלק סבורים שיש להשתמש בעילת הפירעון המיידי כמוצא אחרון. אחרים, בראשם פסגות, סבורים שיש להשתמש בה מיד וכי המשא ומתן מול החברה לא אפקטיבי. הנאמנים החליטו לאפשר את הדחייה, ופסגות הודיע בתגובה על פרישה מהנציגות.

"בהמשך לדיונים בימים האחרונים ולאור ההודעה המפתיעה של קבוצת דלק כי בכוונתה לשעבד יחידות השתתפות נוספות של דלק קידוחים לטובת הבנקים המלווים, פסגות הודיעה לנאמנים כי היא מתנגדת לדחיית ההצבעה להעמדת החוב לפירעון מיידי", נכתב בהודעה שבה הודיעה פסגות על פרישה מהנציגות. "לדעת פסגות, פעולה זו נותנת יד לגרירת רגליים והסחות הדעת של קבוצת דלק. להפתעתנו, בניגוד לעמדתנו כחברי נציגות, הוחלט לדחות את ההצבעה. בהתאם להודעת הדחייה, בנסיבות אלו, לא נותר ברירה אלא להודיע על פרישה מהנציגות. חברת פסגות מדגישה כי תמשיך לפעול לטובת עמיתיה ולקוחותיה בכל הדרכים האפשריות העומדות לרשותה".

זו אינה הבעיה קשה היחידה בין הנציגות לחברה. דלק ביקשה להעביר לבנק דיסקונט ובנק HSBC ביטחונות נוספים, אחרי שכבר סיכמה עם הנציגות שלא תעשה זאת. הדבר הרתיח את הנציגות והיווה זרז נוסף לקיום ההצבעה על פירעון מיידי, לפני שזו נדחתה.

משבר אמון

עד כמה גדול חוסר האמון של המחזיקים בתשובה תעיד העובדה שאתמול אחה"צ שלחו נאמני סדרות האג"ח מכתב יוצא דופן דווקא לגבי לסט - יו"ר דירקטוריון דלק ומפכ"ל המשטרה לשעבר. הנאמנים העבירו אליו את הכדור והודיעו לו שמבחינתם הוא אחראי שהחברה תגייס את ההון הדרוש לה.

"גיוס ההון המתוכנן נמוך ואינו תואם את החלטות הדירקטוריון, שהתחייב על 200 מיליון שקל עד סוף מאי", נטען במכתב, שהגיע לידי "כלכליסט". "אנחנו פונים אליך על מנת שתפעל באופן אישי כמתחייב מתפקידך להוציא לפועל גיוס של 200 מיליון שקל. זאת ועוד, בשים לב שהמגעים שנוהלו עד היום עם נציגי החברה, מגעים שבהם נכח ושאותם הוביל במובנים רבים מר תשובה, לא הביאו לתוצאות הראויות, הנאמנים מבקשים לשתף אותך בכך שהם רואים חשיבות עליונה שבשעה קריטית זו תשתתף גם אתה באופן אישי, כיו"ר הדירקטוריון, במגעים עם הנמאמנים".

לאחר דחיית ההצבעה נערכה פגישה נוספת, שבה התחייב תשובה לסיים את הגיוס כולו במאי. מיד לאחר מכן התנצל והודיע כי הוא נאלץ לעזוב כדי לחגוג עם אשתו חיה את יום נישואיהם. את המשך הדיון הוביל המנכ"ל עידן וולס. קבוצת דלק התחיבה גם להעביר 40% ממניות דלק קידוחים שישוחררו מהבנקים שלהם הן משועבדות ולהעבירן לידי מחזיקי האג"ח. מניות אלה שוות כ־1.2 מיליארד שקל.

בין מחזיקי האג"ח לבנקים מתנהל מאבק גדול. בבנקים ידעו לבקש ולקבל ביטחונות מלאים על ההלוואות שנתנו לדלק, שהיו מלכתחילה נמוכות יותר. בנוסף, חלק ממחזיקי האג"ח חוששים כי העמדה של החוב לפירעון מיידי תוביל את הבנקים למהר לממש את ביטחונותיהם - ואז למחזיקים לא ישאר ממה להיפרע. משום כך, נציגות מחזיקי האג"ח של דלק הוסיפה להצבעת העמדת החוב לפירעון מיידי סעיף שמבטיח לבנקים שיתוף פעולה מצד המחזיקים בקבלת חובם עוד לפני המחזיקים.

"כחלק בלתי נפרד מהחלטה זו, להסכים כי בגדר ההליכים המשפטיים כאמור יוצע להעניק לנושים המובטחים של החברה ושל דלק מערכות אנרגיה בע"מ הגנה הולמת שעשויה לאפשר להם להיפרע מנכסי החברה, שאינם משועבדים להם, בעדיפות על מחזיקי אגרות החוב, כדי למנוע מימוש שעבודים על ידי הנושים המובטחים האמורים", נכתב באותו סעיף.

לקבוצת דלק חוב של 1.8 מיליארד שקל לבנקים הנושים. הבנקים מחזיקים בשיעבוד על 40% ממניות דלק קידוחים ובמלוא מניות חברת איתקה. הצעת הנציגות למעשה קורצת לבנקים, וכמו אומרת להם "אנחנו ניתן לכם את העדיפות שמגיעה לכם, אבל בואו נזיז את תשובה הצידה ונסתדר בינינו. ניתן לכם את כל מה שתקבלו מתשובה, החוב שלכם ייפרע". ההצעה משאירה את תשובה בבעיה לא פשוטה. עם זאת, למרות התוספת, הבנקים מתעקשים לא להמתין למחזיקי האג"ח.

"כשמפילים הכל, כולם נהיים אגואיסטים"

הסעיף פורסם שלשום. עם זאת, גורם מטעם אחד הבנקים הנושים הגדולים הבהיר ל"כלכליסט" כי סיכוי טוב שלמרות זאת, עם תחילת המהלכים המשפטיים של המחזיקים נגד החברה, יתחילו הבנקים למכור את הנכסים המשועבדים שלהם בשוק, ובראשם את מניות דלק קידוחים.

"מחזיקי האג"ח של דלק צריכים לדעת את התמונה המלאה", אמר אותו נציג. "להערכתי מרבית הבנקים ירוצו לממש את השעבודים שיש להם בהלוואות שהעניקו לחברה מיד כשיתברר שכיוון המחזיקים הוא הליכה לבית המשפט. הנציגות הבינה שיש מחזיקי אג"ח שחוששים להצביע בעד פירעון מיידי משום שהבנקים ימהרו לממש נכסים ואז המחזיקים יישארו עם הרבה פחות נכסים לממש להחזיר את החוב. זו הסיבה לתוספת. הם חושבים שאם יתנו ביטחונות לבנקים ירגיעו את העסק. חלק מהבנקים לא רוצים להיות מואשמים שהפילו את החברה, כי זו תהיה פגיעה לא פשוטה בחובות של מיליארדים. אבל ברגע שמפילים את הכל, אז כל אחד מסתכל על עצמו בצורה אגואיסטית. ואז הבנק אומר - או שאממש מיד או שיתחילו לדבר איתי על ביטחונות נוספים שהמחזיקים רוצים לתת לי באישור של בית משפט. קבוצת דלק כל כך מסובכת היום מבחינת שיעבודים וביטחונות. פלונטר גדול. כך שההערכה שלי היא שלמרות הניסיונות, חלק לא מבוטל מהנושים המובטחים ילכו לממש את הביטחונות שלהם. זה לא חברה רגילה או חברה שלמחזיקים יש ניסיון בהתמודדות איתה".

ל"כלכליסט" נודע עוד כי תשובה ומחזיקי האג"ח הגיעו להסכמות שלפיהן כל התמורה בגיוס, וכן התמורה ממכירת תמלוגי־העל של מאגרי הגז הטבעי כריש ותנין, יועברו לבנקים לפירעון חובות ושחרור שיעבודים.

מקבוצת דלק נמסר בתגובה: "קבוצת דלק היא חברה חזקה עם נכסים איכותיים שעומדת בכל ההתחייבויות שלה. החברה פועלת לילות כימים כדי לצלוח בהצלחה את המשבר הגלובלי בשווקים ואת התנודתיות בתחום הגז והנפט. החברה סבורה שנקיטת פעולות חד־צדדיות תביא לפגיעה מיותרת בקבוצת דלק, בנכסיה ובנושיה הלא מובטחים. רק המשך שיתוף פעולה בין החברה וכלל נושיה יבטיח את יישום האסטרטגיה של החברה ויאפשר לקבוצה לצאת מחוזקת מהמשבר בשווקים".

 

עידן וולס מנכ"ל קבוצת דלק
עידן וולס מנכ"ל קבוצת דלק צילום: קבוצת דלק

תגיות