אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עם שכר של 2,400 שקל לשעה: הבדיקה בכלל ביטוח החלה צילום: עמית שעל, כלל ביטוח

בלעדי לכלכליסט

עם שכר של 2,400 שקל לשעה: הבדיקה בכלל ביטוח החלה

שופט העליון לשעבר יורם דנציגר, שמונה לבדוק את האירועים הקשורים לניסיון הדחת המנכ"ל בכלל ביטוח, כבר נפגש עם המנכ"ל והיו"ר. השבוע יחקור דנציגר את חברי הדירקטוריון של כלל אחזקות וכלל ביטוח

17.05.2020, 08:00 | גולן חזני

שופט בית המשפט העליון לשעבר יורם דנציגר, שמונה על מנת לבדוק את טענות הצדדים השונים בנוגע לאירועי ניסיון ההדחה של מנכ"ל כללביטוח יורם נוה על ידי היו"ר דני נוה ובעלי מניות המיעוט, החל בעבודתו. לכלכליסט נודע כי בימים האחרונים דנציגר כבר נפגש עם המנכ"ל, היו"ר והיועצת המשפטית של החברה עו"ד הדר ברין — דמות מפתח בהליך הבדיקה, שכן לטענת היו"ר, היא זו שאישרה לו להיפגש עם בעלי המניות.

קראו עוד בכלכליסט

השבוע דנציגר יתחקר את החברים בדירקטוריונים של שתי החברות — כלל אחזקות (השופטת בדימוס ורדה אלשיך, מלי מרגליות, אברהם קנובל, יוסי יגיל וסמי מועלם) והחברה־הבת כלל ביטוח (עמוס ערן, אלי שמש, רחל ארטו, אורלי שדה, גד ארבל ויוסי יגיל שמכהן גם בדירקטוריון החברה־האם) — שבראש שניהם עומד דני נוה.

בכוונת דנציגר, שמונה כבודק על ידי ועדת הביקורת של כלל ביטוח ובשיתוף רשות שוק ההון בראשות משה ברקת, לסיים את הבדיקה עד סוף החודש. ההליך צפוי לעלות לכלל ביטוח מאות אלפי שקלים, וייתכן שהעלות תגיע אף למיליון שקל, שכן שכרו של דנציגר יעמוד על 2,400 שקל לשעה, ובנוסף הוא ייעזר בעו"ד אייל גבע ממשרד מטרי־מאירי. בנוסף, כל המעורבים בנושא הצטיידו בעורכי דין וכן ביועצי תקשורת, כשאת הסוללה כולה מממנת כלל ביטוח עצמה.

השופט לשעבר יורם דנציגר , צילום: אביגיל עוזי השופט לשעבר יורם דנציגר | צילום: אביגיל עוזי השופט לשעבר יורם דנציגר , צילום: אביגיל עוזי

לדברי דירקטורים בחברות, האירוע עלול לגרום לשיתוקה של כלל ביטוח, ולכן ככל שהבדיקה תסתיים במהירות רבה יותר, כך הפגיעה תצטמצם.

בכל הנוגע לפרק הזמן שבו תתבצע הבדיקה, חלק מהדירקטורים סבורים שדני נוה לא צריך לנהל את ישיבות הדירקטוריון עד לסיומה, ואילו דירקטורים אחרים חושבים שאין מניעה כזו.

האם דנציגר יזמן את בעלי המניות לתחקור?

 

אחת השאלות המרכזיות שנוגעות להליך הבדיקה היא אם דנציגר יזמן את בעלי המניות לתחקור, ואם יגיעו במידה שיזומנו. מדובר על ניר ארקין, בנו של מורי ארקין ומנכ"ל ארקין אחזקות, שמחזיקה ב־8% מכלל ובהיתר אחזקה מטעם רשות שוק ההון, שנפגש עם דני נוה ודן עימו על החלפת יורם נוה; ועל אלפרד אקירוב, בעל השליטה באלרוב נדל"ן שמחזיקה ב־4.9% מכלל ביטוח ובהיתר לאחזקה של עד 10%, שלא נפגש עם דני נוה או דן איתו על החלפת המנכ"ל, לטענתו ולטענת היו"ר. בעל המניות השלישי, אייל לפידות, מנכ"ל שיכון ובינוי, שמחזיק ב־4.2% ממניות כלל ביטוח, ושנפגש עם דני נוה, אינו מחזיק בהיתר אחזקה, ולכן המחוייבות שלו קטנה יותר.

מימין : יו"ר כלל ביטוח דני נוה והמנכ"ל יורם נוה, צילום: עמית שעל, כלל ביטוח מימין : יו"ר כלל ביטוח דני נוה והמנכ"ל יורם נוה | צילום: עמית שעל, כלל ביטוח מימין : יו"ר כלל ביטוח דני נוה והמנכ"ל יורם נוה, צילום: עמית שעל, כלל ביטוח

דירקטורים בחברות טוענים כי הם הופתעו לשמוע על השיחה בין המנכ"ל ליו"ר, שבה האחרון אמר לראשון כי לדעתו נכון שיסיים את תפקידו. לטענת הדירקטורים, הם שמעו על קיום השיחה מהיו"ר ולא עודכנו בה מבעוד מועד.

ממכתב התשובה ששלח דני נוה למכתב שבו יורם נוה הטיח בו ובבעלי המניות טענות קשות, עולה כי השיחה המדוברת התקיימה ביום ראשון לפני שבועיים. לטענת היו"ר, הוא בחר לפעול כפי שפעל כדי "לשמור על כבודו של יורם, לשקף לו את הדברים ולא להעלות אותם בדירקטוריון מאחורי גבו". הפעולה הזו של היו"ר עוררה ביקורת בקרב חלק מהדירקטורים שטענו כי יו"ר לא יכול ליזום את השיחה הזו על דעת עצמו ורק לאחר מכן לעדכן את הדירקטוריון.

היעדר גרעין שליטה הופך את הבדיקה למורכבת

הדברים הופכים למורכבים יותר בכל הנוגע לממשק שבין הדירקטוריון לבעלי המניות, שכן מאז דצמבר 2019 כלל ביטוח נסחרת ללא גרעין שליטה. רשות שוק ההון אמנם עומלת על ניסוח כללי ממשל תאגידי לחברות ללא גרעין שליטה, אך הכנתם טרם הסתיימה.

אין איסור על בעלי מניות להיפגש עם היו"ר או המנכ"ל, וגם בכל הנוגע לתיאום עמדות בין בעלי המניות שאינם פועלים יחד מתוקף הסכם שליטה, אין כללים מפורשים. לכן, על פניו, לא הייתה מניעה חוקית למפגש של דני נווה עם ניר ארקין ולפידות. אך אם בעלי המניות הפעילו לחצים על היו"ר או המנכ"ל, הרי שזו סוגייה אחרת שאותה דנציגר יידרש לבדוק.

כזכור, יורם נוה טוען כי לפידות לחץ עליו להיכנס לפרויקט עם שיכון ובינוי, ואקירוב לחץ עליו למכור לו מניות של אלרוב נדל"ן שבידי כלל ביטוח ולאשר את תנאי הכהונה בחברה של בנו ג'ורג'י אקירוב. לפידות מכחיש, ואקירוב מכחיש ומאיים לתבוע את המנכ"ל. ברקת, מצידו, שלח מכתבים שבהם דרש מבעלי המניות לא להתערב בנעשה בכלל ביטוח.

תגיות