אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרן הטכנ' של סופטבנק הפסידה 17.7 מיליארד דולר; WeWork "תרמה" 4.6 מיליארד דולר למינוס צילום: בלומברג

הקרן הטכנ' של סופטבנק הפסידה 17.7 מיליארד דולר; WeWork "תרמה" 4.6 מיליארד דולר למינוס

ענקית האחזקות היפנית מחזיקה כ-40% מהמניות של קרן ויז'ן; סופטבנק עצמה דיווח על הפסד תפעולי של 13 מיליארד דולר עבור 12 החודשים שהסתיימו במרץ - ההפסד הנקי עמד 9.2 מיליארד דולר. ההפסדים הללו הם הגבוהים ביותר שספגה החברה ב-39 שנות קיומה. ג'ק מא מייסד עליבאבא יפרוש מתפקידו כדירקטור בחברה

18.05.2020, 12:12 | שירות כלכליסט

סופטבנק היפנית הודיעה שקרן ויז'ן הפסידה 1.9 טריליו ין (17.7 מיליארד דולר) בשנה הפיסקאלית האחרונה - האחזקה ב-WeWork גררה הפסד שנתי של 4.6 מיליארד דולר לקרן, ירידת ערך במניית אובר "תרמה" 5.2 מיליארד דולר לשורת ההפסד. קבוצת סופטבנק שהקימה את ויז'ן מחזיקה ב-40% מממניות הקרן , לצד שורה של שותפות בראשות סעודיה (המחזיקה בכמעט מחצית מהאחזקות) - סופטבנק היא המנהלת של ויזן, המתמקדת בסקטור הטכנולוגיה.

מעבר להפסדים האמורים שנבעו מהאחזקות באובר ו-.WeWork שאר החברות שבהן השקיעה הקרן גרמו להפסדים של 7.5 מיליארד דולר. פירוש הדבר ש-75 מיליארד דולר שהקרן השקיעה ב-88 חברות, נכון לסוף מרץ, שווים כעת 69.6 מיליארד דולר.  

קראו עוד בכלכליסט

סופטבנק עצמה דיווחה על הפסד תפעולי של 1.36 טריליון ין (כ-13 מיליארד דולר) עבור 12 החודשים שהסתיימו במרץ, ההפסד בשורה התחתונה עמד על 961.6 מיליארד ין (9.2 מיליארד דולר) ההפסדים הללו הם הגבוהים ביותר שספגה החברה ב-39 שנות קיומה.  בעקבות התוצאות הזהירה סופטבנק כי ייתכןש שלא תוכל לחלק השנה דיבידנדים, זאת כל עוד המצב לא ישתפר. מהחברה נמסר כי עוד ג'ק מא מייסד עליבאבא יפרוש מתפקידו כדירקטור בחברה.

מנכ"ל סופטבנק, מאסאיושי סון , צילום: בלומברג מנכ"ל סופטבנק, מאסאיושי סון | צילום: בלומברג מנכ"ל סופטבנק, מאסאיושי סון , צילום: בלומברג

קרן ויז'ן, שהקים מייסד סופטבנק מאסיושי סון, הייתה בשנה שעבה האחראית העיקרית לרווחי החברה, אך הפכה הפעם לגורם העיקרי להפסדים. זאת בשל ההנפקה המאכזבת של אובר במאי שלוותה לאחר מכן בהתרסקות של ההנפקה המתוכננת של WeWork בספטמבר וחילוצה של החברה על ידי סופטבנק. כעת סון נאלץ להתמודד גם עם השפעות הקורונה על חברות הסטארט אפ שבתיק ההשקעות שלו. סון עתיד לקיים תדרוך שבו ידון בתוצאות החברה בהמשך היום. סופטבנק ספגה הפסדים גם מההשקעות הישירות שלה, כולל ב- WeWork ומפעילת הלוויינים OneWeb שהגישה במרץ בקשה לפשיטת רגל.

סופטבנק כאמור חילצה בשנה שעברה את WeWork ואף מינתה מנכ"ל מטעמה שאמור לשפר את מצבה הפיננסי, אולם התפרצות הקורונה פגעה בפעילות החברה מכיוון שעובדים נדרשים להישאר בבית ולא לחלוק משרדים משותפים. הערכת השווי של החברה עומדת כעת על 2.9 מיליארד דולר, ירידה של מעל 90% מהערכת השיא שלה. סופטבנק השקיעה מעל 10 מיליארד דולר בחברה.

 , צילום: AFP צילום: AFP  , צילום: AFP

סון השקיע גם בחברת Oyo Hotels & Homes המספקת שירות הזמנת מלונות. ההשקעה עמדה על 1.5 מיליארד דולר, אולם הקורונה פגעה גם בה ובחודש שעבר הוציאה לחל"ת עובדים במדינות רבות.

מאמציו של סון לשיפור המצב כללו שתי תכניות רצופות של רכישה חוזרת של מניות. עם זאת, הסבב הראשון באמצע מרץ של רכישה חוזרת של מניות בשווי 500 מיליארד ין לא הצליח להעלות את שווי המניה, שמחירה צנח ב-30% שבוע לאחר מכן, כך שסון חשף תכנית נוספת הפעם בשווי 2 טריליון ין.

החברה מסרה ביום שישי כי רכשה מניות של עצמה בשווי 250.6 מיליארד ין מאז הושקה התכנית הראשונה ב-13 במרץ. החברה גם הודיעה כי בכוונתה להוציא עוד 500 מיליארד ין נוספים לרכישה חוזרת של מניות עד מרץ הבא. זאת במסגרת תכנית רחבה יותר למכור נכסים ולגייס 4.5 טריליון ין בשנה הקרובה, לצורך המשך רכישת מניות מן הצד האחד ותשלום חובות מן הצד השני. ההערכה היא כי סופטבנק תצליח לגייס את הכסף באמצעות מכירת האחזקה שלה בעליבאבא, בחטיבת הטלקום היפנית שלה ובחברה שתיווצר מהמיזוג המתוכנן בין ספרינט וטיי- מובייל.

בתוך כך, בסופטבנק הודיעו כי ג'ק מא מייסד עליבאבא יפרוש מתפקידו כדירקטור בחברה לאחר 13 שנים, זאת כחלק ממספר שינויים בדירקטוריון שיעלו לאישור בפגישת בעלי המניות המתוכננת לחודש יוני. 3 דירקטורים חדשים ימונו, ביניהם יוקו קוואמוטו שתשמש כאישה הראשונה בדירקטוריון.

מא וסון הם חברים קרובים והפכו לשותפים עסקיים ב-2000 כשסופטבנק השקיעה בעליבאבא. אולם, בספטמבר האחרון פרש מא מהחברה שהקים ואמר כי הוא מעדיף להתמקד במטרות פילנתרופיות הקשורות לחינוך. בדצמבר השתתפו השניים בכנס ושוחחו על קרן ויז'ן. מא אמר באותה הזדמנות כי "יותר מדי כסף" מוביל בסופו של דבק ל"הרבה טעויות".

תגיות