אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח חדש: גם זיהום האוויר בסין חזר לשגרה צילום: Kyodo

דו"ח חדש: גם זיהום האוויר בסין חזר לשגרה

הנתונים שפרסם מרכז המחקר לאנרגיה ואוויר נקי תואמים את הפרסום מהשבוע שעבר, שלפיו הביקוש לפחם בסין נמצא בזינוק והוא גדול יותר בכ-30% בהשוואה ל-2019

19.05.2020, 10:39 | עומר כביר

אחרי הסגרים, חוזרים לשגרת הזיהומים: רמות זיהום האוויר בסין גבוהות כיום מאשר היו בתקופה שלפני הטלת סגרי הקורונה במדינה – כך לפי נתונים של מרכז המחקר לאנרגיה ואוויר נקי (CREA), גוף עצמאי שמנטר את זיהום האוויר בעולם.

בזמן סגר הקורונה נרשם שיפור משמעותי באיכות האוויר בסין, בחודש האחרון, מאז שחרור הסגר במדינה, החלו רמות הזיהום לשוב ולטפס. לפי ממצאי CREA, רמת החומרים המזהמים המסוכנים באוויר בסין ב-30 הימים שהסתיימו ב-18 במרץ גדולה יותר מהרמה בתקופה המקבילה ב-2019.

"רמות זיהום האוויר צנחו בזמן הסגר הלאומי בפברואר, התאזנו בתחילת מרץ, ועתה גבוהות יותר מרמתן טרם הקורונה", נכתב בדו"ח של הארגון . "נראה שהעלייה היא תוצאה של פליטות מתעשייה, שכן הזיהום בערים הגדולות ביותר, בייג'ינג ושאנגחאי, עדיין נמוך ביחס לשנה שעברה. רמות הזיהום גדלו יותר באזורים שבהם שריפת פחם היא מקור זיהום מרכזי".

זיהום אוויר בבייג זיהום אוויר בבייג'ינג | צילום: Kyodo זיהום אוויר בבייג

ממצאים אלו תואמים לנתונים שפורסמו בשבוע שעבר, ושלפיהם הביקוש לפחם בסין נמצא בזינוק והוא גדול יותר בכשליש בהשוואה ל-2019. היקף הפחם שבו נעשה שימוש בתחנות כוח של חמש ספקיות חשמל מרכזיות במדינה השלים ב-11 בחודש שמונה ימים רצופים של עלייה ועמד על 577.1 אלף טונות, 30% יותר מהתקופה המקבילה בשנה שעברה והנתון הגבוה ביותר מאז ה-12 בינואר השנה.

כלי רכב בסין שמזהמים את האוויר, צילום: בלומברג כלי רכב בסין שמזהמים את האוויר | צילום: בלומברג כלי רכב בסין שמזהמים את האוויר, צילום: בלומברג

המגמה זהה למה שקרה בסין אחרי משברים כלכליים קודמים, כמו מגיפת הסארס ב-2003 והמשבר הכלכלי הגדול ב-2008. בשני מקרים אלו, כהיום, פנתה סין לשימוש בפחם על מנת להתניע מחדש את הכלכלה. "התאוששות כלכלית בסין נוטה להיות 'מלוכלכת', כאשר אחרי הלם כלכלי שלילי מגיע זינוק בצריכת דלקי מאובנים, זיהום אוויר ופליטות פחמן דו-חמצני", נכתב בדו"ח.

עוד נאר בדו"ח, "הדוגמה הידיעה ביותר היא חבילת התמריצים מ-2008 שהובילה לגל חסר תקדים של פרויקטי בנייה ולשיא בצריכת פחם, בטון ופלדה. תוכנית התמריצים הובילה לאירועים מחרידים של זיהום אוויר בחורף 2013-2012 מקרה מדאיג נוסף הוא 'בום השקעות הסארס' שיזמה הממשלה ב-2003 כדי לאזן את ההשפעה השלילית של מגיפת הסארס, ושהוביל לזינוק בזיהום האוויר באזור בייג'ינג".

ב-CREA מזהירים שהסימנים הראשונים מצביעים על כך שבמאמציה להתאושש מהקורונה עלולה לסין לפגוע בכל ההתקדמות שרשמה בשנים האחרונות בשיפור איכות האוויר במדינה.

תגיות