אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הסיכון עלה והעלינו ריביות, גם הבנקים יחלו להעלות בקרוב" צילום: אוראל כהן

"הסיכון עלה והעלינו ריביות, גם הבנקים יחלו להעלות בקרוב"

רווחי הבנקים צנחו, אבל חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה מציגה בדו"חות עלייה בתיק האשראי וברווח וצפויה לחלק דיבידנד. עם זאת, המנכ"ל מיכה אבני מתריע: ברבעון השני הרווח עשוי לצנוח ב־15%‑ 25%

20.05.2020, 07:33 | עירית אבישר

בזמן שבנק הפועלים רשם ירידה חדה ברווח ברבעון הראשון, ובנק לאומי פרסם אזהרת רווח, חברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה מציגה דו"חות טובים לרבעון הראשון של 2020. הכנסות המימון נטו של החברה, שבשליטת מיטב דש (50.33%), צמחו ברבעון ב־25% ל־19 מיליון שקל, והיא הרוויחה 8.1 מיליון שקל, עלייה של 15% לעומת הרבעון המקביל. פנינסולה, שנסחרת לפי שווי של 584 מיליון שקל (השנייה בגודלה מבין חברות האשראי החוץ־בנקאי אחרי אס.אר אקורד), אף הודיעה כי תחלק דיבידנד של 5 מיליון שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

ההוצאות בגין חובות מסופקים של החברה, שבניהולו של מיכה אבני (10.1%), אמנם זינקו ברבעון הראשון ב־75% לעומת הרבעון המקביל, אולם עדיין מדובר ב־2.6 מיליון שקל בלבד, ועיקר הזינוק נבע מעלייה בפעילות החברה.

שיעור ההוצאות בגין חובות מסופקים עמד על 1% מתיק האשראי לעומת 0.8% ברבעון המקביל. עם זאת, בחברה מתריעים כי לאור המשבר, ייתכן שברבעון השני הרווחים יירדו ב־15%‑25%. ועדיין, מדובר בפער משמעותי לעומת הצניחה הצפויה ברווחי הבנקים, שנובע מכך שהבנקים כפופים לבנק ישראל ולכללי הפרשות להפסדי אשראי נוקשים. לעומת זאת, בתחום האשראי החוץ־בנקאי שיקול הדעת של החברה עצמה רחב יותר.

אבני מסביר מה עוד גורם לפער: "הבנקים חשופים לכל סוגי האשראי, וקשה להם לתמרן. הם לא יכולים מהיום למחר לצאת ממימון פעילויות מסוימות. אצלנו האשראי הוא בתחומי פעילות מסוימים. למזלי, אנחנו לא נמצאים במלונאות, מסעדות, קמעונאות ותחומים שנפגעו קשה במשבר. אנחנו פעילים יותר בתחומים כמו קבלנות בנייה, תשתיות, אספקת מזון, שתפקדו בזמן המשבר. אלה תחומים שהנזק שלהם מהמשבר, אם יהיה, יהיה יותר לטווח ארוך".

מכיוון שהיא מעניקה אשראי בעיקר לטווח קצר, במהלך המשבר פנינסולה לא חידשה אשראי שנפרע במקומות שזיהתה כמסוכנים. כתוצאה מכך תיק האשראי שלה, שעמד בסוף הרבעון הראשון של 2020 על 993 מיליון שקל (עליה של 34% לעומת הרבעון המקביל בשנת 2019), עומד נכון למועד פרסום הדו"ח (17 במאי 2020) על 833 מיליון שקל, ירידה של 16% כתוצאה ממשבר הקורונה.

מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני. "לבנקים יותר קשה לתמרן", צילום: אוראל כהן מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני. "לבנקים יותר קשה לתמרן" | צילום: אוראל כהן מנכ"ל פנינסולה מיכה אבני. "לבנקים יותר קשה לתמרן", צילום: אוראל כהן

בנוסף להקטנת החשיפה, החברה ביצעה תהליך של הגדלת ביטחונות והעלאת ריביות. "הסיכון גדל, אז חייבים להעלות ריביות", אומר אבני. לדבריו, "גם הבנקים רוצים לעשות את זה, אבל כרגע לוחצים עליהם מהכנסת לא לעשות זאת. להערכתי, אחרי שיפרסמו דו"חות כספיים לא טובים, הם יתחילו להעלות ריביות ולהוריד מסגרות".

פנינסולה הגיבה למשבר גם באמצעות הגדלת נזילות. היא ניצלה את מסגרות האשראי שהיו לה בבנקים, ומשכה מהם 200 מיליון שקל. במקביל היא נאלצה לפדות ני"ע מסחריים שהנפיקה ב־125 מיליון שקל. כיום יתרות הנזילות שלה עומדות על 430 מיליון שקל לעומת 276 מיליון שקל בסוף הרבעון המקביל.

בנוסף, בטיימינג מוצלח, רגע לפני שפרץ המשבר, גייסה פנינסולה 250 מיליון שקל בהנפקה בשיעור של 30% ממניות החברה. המהלך הכפיל את הונה העצמי, שעומד על יותר מ־456 מיליון שקל ומהווה כ־38% מסך המאזן שלה. בימים הקרובים החברה תצא לגיוס אג"ח של 250 מיליון שקל.

תגיות