אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניסנקורן הודיע לנציב שירות המדינה: מנדלבליט יישאר בינתיים גם מ"מ פרקליט המדינה צילום: יהונתן ולצר, TPS

ניסנקורן הודיע לנציב שירות המדינה: מנדלבליט יישאר בינתיים גם מ"מ פרקליט המדינה

שר המשפטים הטרי הודיע לנציב שירות המדינה כי בשלב זה לא ימנה ממלא מקום לפרקליט המדינה. "בכוונתי לבחון את האפשרויות השונות תוך היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה ועמך", כתב

19.05.2020, 20:34 | משה גורלי

שר המשפטים אבי ניסנקורן הודיע היום (ג') במכתב לנציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ: "החלטתי בשלב זה שלא למנות ממלא מקום למשרת פרקליט המדינה, בכוונתי לבחון את האפשרויות השונות תוך היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה ועמך".

ומהן האפשרויות השונות? האחת, המשך המצב הקיים - מנדלבליט ממשיך להחזיק בסמכויות פרקליט המדינה. השנייה, הקמת ועדת איתור לבחירת פרקליט מדינה קבוע.

קראו עוד בכלכליסט

שר המשפטים אבי ניסנקורן, צילום: תומריקו שר המשפטים אבי ניסנקורן | צילום: תומריקו שר המשפטים אבי ניסנקורן, צילום: תומריקו

האפשרות השנייה היא הנכונה מבחינת הראוי והרצוי לשלטון החוק. כפי שטענו במשרד המשפטים לכל אורך הדרך והמלחמה במינויים הזמניים של בכירים, בוודאי שומרי סף מהסוג של פרקליט מדינה. השאיפה היא למינוי קבוע של איש מקצוע מהמעלה הראשונה. כך אמורה לעשות ממשלה לאחר שהפכה קבועה.

את פרקליט המדינה בוחרת ועדת איתור בראשות היועץ המשפטי לממשלה וחברים בה מנכ"ל משרד המשפטים, נציב שירות המדינה, נציג לשכת עורכי הדין ודיקן של אחת הפקולטאות למשפטים.

ואת הוועדה צריך להקים בהקדם. ניסנקורן עדיין לא מינה מנכ"ל למשרד. שמות שעלו בהקשר זה הן עינב קבאלה ששימשה ראש המטה של ניסנקורן. בהסתברות רחוקה – אם החוק הנורבגי המדלג יעבור – קבאלה עוד תיכנס לכנסת. כרגע היא מספר 37 בכחול לבן המקורית. שם נוסף שעלה הוא אייל ינון שפרש לאחרונה מכהונת היועץ המשפטי של הכנסת. "עד כה לא ידוע לי על כך", הגיב ינון.

בכל מקרה, ניסנקורן במכתבו לא מודיע לנציב הרשקוביץ שבכוונתו להקים את ועדת האיתור. מן הסתם בגלל הסיבוך הבא: הקושי ליישב בין הצורך בהסכמת נתניהו (לכל המינויים הבכירים, לפי ההסכם הקואליציוני) לבין עצמאותה של ועדת האיתור להמליץ על המינויים הראויים. כפי שקורה בוועדות האיתור לבחירת היועץ המשפטי לממשלה. בשלוש הוועדות האחרונות נבחרו מועדפי ראש הממשלה, לאחר שהוועדה "הונדסה" פרסונלית כדי להציף את המועמד המועדף. ניסנקורן יודע שבחירת פרקליט מדינה קבוע צריכה לעבור דרך ועדה שתיתן לנתניהו את מבוקשו, ולכן עדיף להשאיר לעת הזו את התפקיד בידי היועץ המשפטי לממשלה.

"בכוונתי לבחון את האפשרויות השונות תוך היוועצות עם היועץ המשפטי לממשלה ועמך", כותב ניסנקורן, ובממשל תקין אמורים השניים – הרשקוביץ ומנדלבליט – לייעץ לו להקים במהרה את ועדת האיתור.

ועד שהעצה תיועץ ועד שתאומץ – מנדלבליט יישא בנטל הנוסף. זה מתאים גם לו כי מועדפיו לתפקיד הפרקליט הקבוע – ליאת בן ארי ומומי למברגר, אינם ממועדפיו של נתניהו.

התוצאה היא שמנדלבליט ימשיך לשמש גם כפרקליט המדינה. זה נוח לשר, זה נוח ליועץ, זה לא עולה בקנה אחד עם שלטון החוק. מי יודע, אולי לאחר ההתייעצות המובטחת גם זה יקרה.

תגיות