אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 קשר התרומות המטריד בין יצחק תשובה והדח"צ צילום: אייל טואג

חשיפת כלכליסט

קשר התרומות המטריד בין יצחק תשובה והדח"צ

שמעון דורון, המכהן כדירקטור חיצוני בקבוצת דלק ובמקביל כיו"ר עמותת יוצאי לוב, לא הצהיר בפני רשות ני"ע על הקשר לבעל השליטה יצחק תשובה. זה לא מנע ממנו להיות אסיר תודה על "הסיוע השוטף". מדלק נמסר: "הניסיון לטעון לזיקה בין האנשים רק בגלל שדורון כיהן בהתנדבות בתפקיד ייצוגי בעמותה שדואגת ליהדות לוב, ובעל השליטה בחברה פעל למען קהילת עולי לוב הוא לא יותר ממגוחך"

20.05.2020, 06:44 | תומר גנון ודיאנה בחור ניר

שמעון דורון, דירקטור חיצוני (דח"צ) בקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה, מכהן במקביל כיו"ר וחבר ועד עמותת הארגון העולמי של יהודים יוצאי לוב, שמקבלת תרומות כספיות וסיוע מתשובה. כך עולה מבדיקת "כלכליסט". דורון, המכהן כיו"ר העמותה שפועלת לשימור מורשת יהדות לוב ותרבותה לפחות מאז שנת 2015, לא נתן גילוי לקשר לבעל השליטה בהצהרת הדירקטור שהגיש בעת מינויו באוגוסט 2018. בדיקה באתר רשות ני"ע העלתה כי הן דורון והן דלק לא ערכו בדיקה מקדימה מול סגל הרשות, בשאלה האם הקשר בין יו"ר העמותה לבעל השליטה מהווה זיקה או עשוי להעמיד את דורון בעתיד בניגוד עניינים בהחלטות שבהן לתשובה יש עניין אישי.

קראו עוד בכלכליסט

על פי סרטון המופיע באתר העמותה של יוצאי לוב, במהלך 2019 ארגן תשובה ליוצא לוב ביקור בבית הכנסת "שערי תשובה" שהקים במנהרות הכותל, במסגרת הכנס השנתי של העמותה. "אני רוצה להודות למר יצחק תשובה", נאם הדח"צ דורון בסרטון, "על הסיוע השוטף שהוא נותן לקהילה לאורך כל השנים. הוא לא מאפשר לנו לספר על הדברים שהוא תורם, אבל בהחלט חלק מהדברים שאנחנו עושים נעשים בזכותו". 

מחצית מהתרומות לעמותה הגיעו מתשובה

על היקף התרומות והמעורבות של תשובה בארגון יוצאי לוב בשנת 2018 שבה מונה דורון לדח"צ, אפשר ללמוד מתיק העמותה. באותה שנה תרם תשובה 100 אלף שקל לעמותה, שמתחזקת מאז שנת 2003 מוזיאון גדול באור יהודה ומקיימת כנסים לעולי לוב. סך התרומות לעמותה באותה שנה, שהכנסותיה גם מהקצבות משרדי ממשלה ותמיכה של רשויות מקומיות עמדו על 1.2 מיליון שקל, היו 206 אלף שקל. כלומר כמחצית מהתרומות באותה שנה הגיעו מתשובה.

יצחק תשובה, צילום: אייל טואג יצחק תשובה | צילום: אייל טואג יצחק תשובה, צילום: אייל טואג

בהמלצת ועדת הביקורת שאישרה את דו"חות העמותה לשנת 2018 נכתב כי: "יש גידול בתרומות בעיקר בזכות תשובה שנתן 100 אלף שקל". התאריך שבו נחתם הדו"ח הוא 16.4.2019 - כלומר כשמונה חודשים לאחר מינויו של דורון.

דורון, כך עולה מדיווחי קבוצת דלק לבורסה, לא חשף בהצהרת המועמד שלו לתפקיד דח"צ באוגוסט 2018 על הקשר בין העמותה שהוא עומד בראשה לבעל השליטה. בסעיף הניסיון המקצועי הוא ציין בכתב ידו רק כי הוא יו"ר עמותה מאור יהודה בין השנים 2015־2018. כלומר הוא לא הצהיר באיזו עמותה מדובר, ולא פירט על קשר לתשובה.

לאחר מועד זה, ועל אף שדו"חות העמותה שהוא עומד בראשה אושרו כשדורון כבר כיהן כדח"צ בקבוצת דלק, לא נמצאו דיווחים שבהם עדכן דורון על הקשר של תשובה לארגון יוצאי לוב.

נציין כי על פי חוק החברות, מי שיש לו זיקה לבעל השליטה לא רשאי לכהן כדח"צ, אלא בהתייעצות עם רשות ני"ע, ולאחר שנקבע כי עניין מסוים עשוי לא להוות כזיקה. כמו כן קובע החוק כי לא ימונה לדח"צ מי שתפקידו או עיסוקיו האחרים יוצרים או עלולים ליצור ניגוד עניינים עם תפקידו כדירקטור.

הדח"צ שמעון דורון. בקבוצה מתעקשים שלא היתה זיקה  , צילום: מרכז מורשת יהדות לוב הדח"צ שמעון דורון. בקבוצה מתעקשים שלא היתה זיקה | צילום: מרכז מורשת יהדות לוב הדח"צ שמעון דורון. בקבוצה מתעקשים שלא היתה זיקה  , צילום: מרכז מורשת יהדות לוב

הקשר בין תשובה לדורון מעוררות שאלות ותהיות לא רק לגבי ניגוד עניינים פוטנציאלי שלו כדירקטור חיצוני, תפקיד שבסיסו הגנה על האינטרס הציבורי, בעסקאות בעלי עניין עם בעל השליטה כגון אישורי שכר, דמי ניהול או מיזוג עם חברות קשורות. אלא גם בנושאים שקשורים להפעלת שיקול הדעת של דורון כדח"צ בעסקאות גדולות ולקיחת סיכונים שאליהם מוביל בעל השליטה.

הדח"צים לא ריסנו ב"עסקת שברון"

אחת הדוגמאות לעסקה גרנדיוזית ועתירת סיכונים כזאת, שאושרה פה אחד על ידי חברי הדירקטוריון במאי 2019, היא עסקת שברון. חברת איתקה, כיום בבעלות מלאה של קבוצת דלק, חתמה על הסכם לרכישת נכסי נפט וגז טבעי בים הצפוני משברון בתמורה לכ־2 מיליארד דולר. רכישה שהגיעה לקבוצת דלק שכבר הייתה אז ממונפת מאוד, עם רמת חוב פיננסי שעומד על כ־5.65 מיליארד שקל, וזה כאמור עוד לפני רכישת שברון.

החברה הודיעה כי בקידוחים הנרכשים יש עתודות נפט מובטחות של של כ־130 מיליון חביות, פוטנציאל ל־45 מיליון נוספות וקצב הפקה של 60 אלף חביות ביום. לכאורה פוטנציאל גדול. אלא שמרבית הסכום לעסקת שברון הגיע מחוב ש"איתקה" לקחה על עצמה. כך שעם שעם קריסת מחירי הנפט שהתרגשה על העולם בחסות הקורונה - גם המינוף של "איתקה" הפך בעייתי, והקרין על החוב של קבוצת דלק.

הבעיה הייתה גם המחיר. בדלק ידעו שהמאגרים הוותיקים של שברון שהיא עומדת לרכוש עומדים בשיאם, ושקצב ההפקה מהם צפוי לדעוך, אבל החברה העריכה שזנב הרווחים עוד ארוך דיו. אבל אולי חשוב מכך, איתקה עמדה לשמש כחברה המפעילה של ארבעה מתוך עשרה נכסים שנרכשו, ולצבור ידע וניסיון שיאפשרו לה להפוך לזרוע התפעולית של דלק. זה היה בונוס מסנוור, ורק פסע הפריד לכאורה בין דלק לבין יציאה לעולם הגדול. וכאן אמור להיות מופעל בין היתר שיקול הדעת הדח"צים. מי שאמורים להיות הגורם המרסן והממתן של השאיפות המגלומניות של בעל השליטה.

המנכ"ל אסי ברטפלד תיאר את התרוממות הרוח. "קבוצת דלק צפויה להפוך מחברת אנרגיה מקומית לחברה אנרגיה בינלאומית עם היקף פעילות משמעותי בשווקים הבינלאומיים". על האופוריה בחברה תעיד העובדה שבמקביל להודעה על השקעה צפויה של 2 מיליארד דולר, דלק הכריזה על חלוקת דיבידנד של 120 מיליון שקל - עוד נושא שאליו נדרשו הדח"צים.

בדירקטוריון החברה, שבה ישב כבר דורון, אימצו את הראייה האופטימית. "עסקת שברון נראתה טוב יותר, בזכות התזרים הצפוי מהנפט שיופק", אומר גורם מקורב לפעילות הדירקטוריון. "היה צריך לגייס הרבה יותר כסף" אומר אותו גורם, "אבל מדובר בחברה גדולה ורצינית, עם בסיס טוב ותזרים טוב. ברור שהמינוף הטריד את כולנו. אבל פתרנו את זה בכך שיהיה גידור למחירי הנפט".

תשובה קיבל ממחזיקי האג"ח שקט לעוד שנה

תיאבון המינוף של תשובה עמד בלב המשבר בדלק בשבועות האחרונים, שבמרכזו חוב של 6 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח. המחזיקים היו צריכים להצביע כבר בשבוע שעבר האם להעמיד את החוב לפירעון מיידי, מה שהיה טורף את הקלפים והיה עשוי להביא לקריסת דלק וחיסול מפעל חייו של תשובה.

אתמול, לאחר דחייה של כמה ימים בהכרעה, נסגר המתווה החדש והוחלט כי דלק תעניק לפחות 2 מיליארד שקל כבטחונות. לצד זה דלק התחייבה לא להתמנף מעבר למינוף הקיים, להגביל את שיעבוד הנכסים לטובת נושים אחרים, להגביל את חלוקת הדיבידנדים ולהזרים הון חדש לחברה של 400 מיליון שקל עד סוף השנה. בכך העניקו למעשה בעלי האג"ח נתנו שנה של שקט לדלק, שבמהלכה לא ייבחנו הקובננטים הפיננסיים ודלק תוכל לשקם את עצמה. החל מאמצע 2021 החברה תשוב ותידרש לעמוד במינימום הון עצמי שמתחיל במיליארד שקל ומטפס עד ל־2.6 מיליארד שקל, שהוא הרף היום. גם יחסי המינוף שבין ההון העצמי למאזן (סולו) יעלו הדרגתית מ־12.5% עד ל־20%.

כל ההסכמות הללו עוד צריכות לעבור את אישור אסיפת מחזיקי האג"ח ולקוות שאף אחד מהבנקים שגם להם חייבת קבוצת דלק מאות מיליונים לא יחליט לפרק את החבילה.

מקבוצת דלק נמסר: "אנו דוחים על הסף את הטענות. אין ולא היתה זיקה בין מר שמעון דורון לבין החברה ו/או בעל השליטה בה אשר יש בה כדי לפסול אותו מלכהן בתפקיד דח"צ בחברה. כזכור, מר שמעון דורון נבחר על ידי בעלי המיעוט בחברה ומינויו נעשה על פי ובהתאם לדרישות הדין ולא נפל כל פסול בעניין. הניסיון לטעון לזיקה בין האנשים רק בגלל שמר דורון כיהן בהתנדבות בתפקיד ייצוגי בעמותה שדואגת ליהדות לוב, ובעל השליטה בחברה עלה מלוב ופעל למען קהילת עולי לוב הוא לא יותר ממגוחך ומלמד על הניסיון הבלתי פוסק לנגח את החברה בכל דרך אפשרית".

תגיות