אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנורמלי החדש: השינויים בעולם העסקים אחרי המשבר צילום: McKinsey Company

דעה

הנורמלי החדש: השינויים בעולם העסקים אחרי המשבר

על מנת לצלוח את התקופה הנוכחית ולהתאים את העסקים לעולם החדש, בו החלה להיווצר "כלכלה ללא מגע", או עם מגע אנושי מינימלי, יאלצו מנהלים ומנכ"לים לאמץ שינויים מהותיים. אלה יכולים לשפר ולייעל מאוד את העסקים

21.05.2020, 15:02 | קווין סניידר ושובהם סינג'ל
ההתמודדות עם משבר הקורונה ותוצאותיו היא בלתי נמנעת. עבור ארגונים מסויימים, הישרדות העסק היא הדבר החשוב ביותר כרגע. אחרים, מנסים לגשש את דרכם בערפל אי הוודאות ולחשוב על דרכים לחזור לפעילות ושגרה. השאלה שעולה היא "כיצד יראה הנורמלי החדש"? על מנת לצלוח את התקופה ולחזור לשגרה יאלצו מנהלים ומנכ"לים לאמץ שינויים מהותיים בעיצוב הנורמלי החדש.

קראו עוד בכלכליסט

ראשית, תהיה יותר התערבות ממשלתית – ולפיכך בדיקה קפדנית יותר של הפעילות העסקית. ממשלות ברחבי העולם השקיעו מיליארדים בכלכלות במישרין, וכן הורידו ריביות ויישמו תמריצים כספיים אחרים. כאשר ממשלות נוקטות פעולה כדי לשרת או להציל את המגזר הפרטי, הן יכולות לבצע הלאמה מוחלטת, לקנות מניות, להעמיד הלוואות או להשתמש ברגולציה. ההיקף, הקצב והדרכים שבהם ממשלות יצמצמו, בסופו של דבר, את מעורבותן בכלכלה יהוו סימני שאלה מרכזיים בעשור הקרוב.

עבודה במשרד בזמן הקורונה, שאטרסטוק עבודה במשרד בזמן הקורונה | שאטרסטוק עבודה במשרד בזמן הקורונה, שאטרסטוק

היות וקרוב לוודאי שעסקים רבים יפעלו, במידה מסוימת, על כספי ציבור, הציבור יצפה, ואף ידרוש, כי כספו ישמש לתועלת החברה בכללותה. הנושא מעלה שאלות מורכבות: מהי המשמעות של עסקים שמשרתים היטב את עובדיהם ולקוחותיהם? אם מוסד פיננסי זוכה לרשת הצלה, איך עליו לפעול בנוגע לגבייה מוקדמת של הלוואות? בעוד מגפת הקורונה חושפת קרעים בחברה או מגבירה את המודעות אליהם, מן העסקים מצופה לקחת חלק במציאת פתרונות ארוכי-טווח.

שנית, העולם יחזה בעלייתה של כלכלה ללא מגע. בשלושה תחומים עיקריים – מסחר מקוון, טלרפואה ואוטומציה – מגפת הקורונה עשויה להוות נקודת מפנה מכריעה.

למעשה, ניתן כיום לדמיין עולם עסקי – מהמפעל ועד לחנויות – שבו המגע האנושי מצומצם למינימום, אך לא מבוטל לחלוטין: החזרה לשגרה תכלול ביקור בחנויות שוב, ומטופלים רבים עדיין ירצו לשוחח עם רופאיהם פנים אל פנים. עם זאת, המגמות ברורות. ייתכן שעסקים יצטרכו להקצות מחדש משאבים ולשנות מהיסוד את תוכניותיהם האסטרטגיות כדי להביא זאת בחשבון.

ולבסוף, חברות יצטרכו לחשוב מחדש כיצד לבסס חוסן גבוה יותר. מבחינת הנזק הכלכלי, המגפה עשויה להשתוות למשבר הכלכלי של 2008, ואף לעבור אותו. משרד התקציבים של הקונגרס האמריקני העריך כי ברבעון השני, התוצר המקומי הגולמי עשוי לצנוח ב-12%, והאבטלה עשויה לשמור על שיעור דו-ספרתי עד שנת 2021 – שפל שלא נראה כמותו גם בימי המשבר הכלכלי.

המשמעות היא שחברות יצטרכו לשנות מהיסוד, ולא רק לכוונן מחדש, את המודלים העסקיים שלהן. חברות יצטרכו לבנות (או לחזק) תוכניות בטיחות וגיבוי, בין אם מדובר ברבדים עמוקים יותר של תכנון המשכיות עסקית ובין אם בהרחבה משמעותית של יכולות העבודה מהבית עבור עובדים רבים יותר. סביר להניח שמשקיעים יבחינו בכך, ויגבשו דרכים לשלב מדדי חוסן חדשים בהערכות השווי שלהם, כפי שהתחילו לעשות בנוגע לסיכוני אקלים. חברות רבות יצטרכו לאזן מחדש את סדרי העדיפויות שלהן ולהפוך את אמצעי החוסן הנוספים לחלק מרכזי בחשיבה האסטרטגית, בדיוק כמו עלות ויעילות.

לעיתים קרובות, הנחיצות מולידה חדשנות, ולכן עשויות להיות למגפה תוצאות חיוביות מסוימות. אנשים, קהילות, עסקים וממשלות – כולם לומדים דרכים חדשות להתחבר. עסקים מוצאים דרכים מהירות יותר וזולות יותר לפעול: פגישות פנים אל פנים הפכו לווירטואליות, היקף העבודה מרחוק מרקיע שחקים. השינויים הללו יכולים לייצר הנהלה טובה יותר וכוח אדם גמיש יותר.

טיפוח שגרה נורמלית חדשה, אשר תהיה משופרת לעומת זו שקדמה לה, יהווה מבחן ארוך-טווח עבור כל הגופים, מקומיים כבינלאומיים, ציבוריים כפרטיים. עבור כולנו, יהיה כעת קריטי לבנות מחדש את העתיד במקום להביט אחורה אל העבר.

 קווין סניידר הוא שותף מנהל עולמי במקינזי העולמית, שובהם סינג'ל הוא שותף בכיר במקינזי דטרויט, ומוביל תחום מערכות ושירותי בריאות במקינזי

תגיות