אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מבחן רכב

פורד רצתה רכב כביש־שטח, אבל הוא יצא מפוקוס

ייצור הגרסאות העממיות של פוקוס החדשה טרם חודש, ומשווקי הרכב נאלצו להסתפק בדגם היחיד בנמצא: רכב כביש־שטח בעיצוב אפרורי. למרות שפע מקום, מנוע אימתני ומחיר נוח, לא בטוח שהמיתוג המחודש יכבוש את ציי הרכב והצרכנים

25.05.2020, 07:37 | תומר הדר

חם. לוהט. ארבעים ושתים מעלות בצל, זה מה שאומר מד הטמפרטורה של פורד פוקוס החדשה. בחוץ אולי יותר חם, בטח שבכביש הערבה. פורד פוקוס נחשבה בשעתו לאנומליה: מכונית מתוצרת יצרן אירופי שזוכה למיצוב דומה לזה של המתחרות מיפן. הטריק היה שדלק מוטורס, המייבאת גם את מאזדה, תמחרה ומיצבה את פוקוס באופן דומה, וכיוונה אותה היישר ללבן של חברות הליסינג.

קראו עוד בכלכליסט

מאז אותם ימים חל שינוי. בעיני שוק הרכב הישראלי מותג אירופי כבר לא צריך להיתפס כמותג יפני כדי להצליח - הוא צריך להיתפס כאיכותי יותר. אלא שכאן פורד פישלה: הדורות הקודמים של פוקוס סבלו משלל בעיות, הקשר עם היצרן הלך ככל הנראה והתעמעם ופורד פוקוס נעלמה במהרה מן התודעה הציבורית ונשכחה. 

לא בנויה לנהיגה בשבילי עפר או להתמודדות עם בורות ושיבושים, צילום: טל אזולאי לא בנויה לנהיגה בשבילי עפר או להתמודדות עם בורות ושיבושים | צילום: טל אזולאי לא בנויה לנהיגה בשבילי עפר או להתמודדות עם בורות ושיבושים, צילום: טל אזולאי

כל זה עד עתה, עם הצגת דור חדש של פורד פוקוס. זוהי פורד פוקוס שמבחינת היבואן היא גם קרוס אובר, כלומר פורד פוקוס מוגבהת מעט, משודרגת מעט, עם מתקן של מטען על הגג. המטרה היא לפנות אל לבו של מי שרוכש רכב כביש־שטח ולהציע לו מכונית משפחתית עם יומרות לקמפינג. ליבוא של גרסה זו של הרכב יש סיבה נוספת: במפעל של פורד בגרמניה נפתח עד כה רק פס הייצור של הגרסה היותר קרבית, גרסת הכאילו־שטח. יתר פסי הייצור, שמייצרים את הגרסאות היותר עממיות, נפלו קורבן לקורונה וייפתחו רק בהמשך.

חסרונו של המזגן האחורי

פורד פוקוס נהנתה במשך שנים מתדמית של גיבורת מעמד פועלים אפרורית. הדור החדש מנסה לשנות זאת, אך למרות הניסיון המכונית אינה רכב כביש־שטח. הפרשי הגובה לעומת פורד פוקוס רגילה מזעריים, וגם המראה לא ממש מנסה להתבלט. בדומה לדורות הקודמים של פוקוס, גם הדור הנוכחי מאופק ולא בדיוק בנוי כדי לסובב ראשים. התוספת של מרכב הסטיישן אמנם מגדילה את המרווח הפנימי, אך רחוקה מלהיות נאה ביחס לגרסה הרגילה בעלת חמש הדלתות.

בפנים פורד פוקוס מהווה קפיצת מדרגה, אלא שמדובר רק בחצי מדרגה. רוב יצרני הרכב מסתירים את החלקים הפחות יפים של לוח המחוונים בתחתית תא הנוסעים. בפורד לוח המחוונים העליון הוא זה שמשדר פשטות, הפלסטיק מעט אפרורי דווקא בחלק העליון. עם זה אפשר לחיות בקלות. עם התפעול המעט מוזר של מתג התאורה העגול כבר יותר קשה: לנהג קשה למשל לדעת האם התאורה פועלת. גם ידית ההילוכים מוזרה: אין ידית, במקומה יש מתג עגול. יש לפוקוס מצב נסיעה קדימה כמובן, מצב נסיעה לאחור, אבל אין בה שום דרך להעביר את ההילוכים באופן ידני, וחבל על כך.

גלגל ההגה עמוס מדי בכפתורי שליטה, צילום: טל אזולאי גלגל ההגה עמוס מדי בכפתורי שליטה | צילום: טל אזולאי גלגל ההגה עמוס מדי בכפתורי שליטה, צילום: טל אזולאי

הממשק מצוין. בניגוד ליבואנים רבים שמעדיפים מערכות זולות תוצרת ישראל, המערכת שבפורד אינטואיטיבית להפליא, ברורה ועובדת היטב. תנוחת הישיבה טובה מאוד וגם מאחור יש שפע של מקום. אולי זה החמסין, אולי זו התקופה, אך התפעול של המזגן בהחלט היה יכול להרוויח ממערכות יותר נוחות, במיוחד במצב האוטומטי. בנוסף, ברכב שיש לו נפח מכובד מאחור, היה נחמד לקבל עוד פתחים למזגן. כך, בכביש הערבה, בחמסין, מי שיושב מאחור מוצא עצמו מתחנן להסטה של פתחי המיזוג, אלא שאז לנהג חם ואז חוזר חלילה.

פוקוס החדשה מצוידת בכל מערכות הבטיחות האקטיביות שיש כיום בשוק: היא בולמת לבד ושומרת על נתיב הנסיעה. קשה לדמיין יבואן רכב שעדיין מוכר מכוניות ללא מערכות בטיחות אקטיביות מקוריות, בטח שלא בימים כאלה. עם זאת, ריבוי המתגים על גלגל ההגה של הפוקוס מפתיע ועלול להיות מעט מבלבל. היצרן ניסה לשדר שפע של פונקציות ופעולות, אך לנהג שצריך להתמודד עם מעל 10 כפתורים שונים על גלגל ההגה, מדובר במשימה מעט קשה.

מנוע אימתני ושקט

פורד פוקוס משווקת בעולם עם מנוע טורבו קטן וחכם בנפח של ליטר אחד, אך אלינו היא מגיעה עם מנוע טורבו גדול יותר, בנפח של 1.5 ליטרים. המנוע של הפוקוס הוא הפתעה נעימה - מדובר במנוע הרבה יותר חזק ממה שמקבלים כיום ברוב המכוניות המשפחתיות. הכוח של המנוע זמין בכל רגע שרוצים אותו, וגורם לפוקוס לעוף בקלות במהירויות מגונות. המנוע כמעט שלא מייצר רעש משמעותי, ורק בזמן עמידה קל מאוד משום מה לשמוע את מאוורר מערכת הקירור.

ניתן היה לצפות מפוקוס לצריכת דלק גבוהה, אך המכונית אוכלת ליטר לכל 12.1 קילומטרים. איכות הנסיעה של פוקוס אמורה להיות כזו של רכב כביש־שטח - כלומר לבולמי הזעזועים יש עוד כמה סנטימטרים לפעול. עקרונית זה נכון, אך פוקוס גם מכוילת לאופי נוקשה. כלומר, כל עוד המהירות יחסית גבוהה, פוקוס מתנהגת למופת. אך מי שתרצה לנהוג בה בשבילי עפר או בשיבושים תל־אביביים, עשויה לגלות שהמכונית לא בנויה לגיהוץ חסר מאמץ של בורות.

בשוק הרכב הישראלי משחקים שני גורמים חשובים: מחיר ותדמית. מבחינת המחיר, פורד פוקוס מתומחרת נמוך יחסית. 136 אלף שקל לגרסת הסטיישן יקנו לכן הרבה מאוד מכונית, הרבה מאוד כוח והרבה מאוד מרווח פנימי ואביזרים. עם זאת, מבחינת התדמית יידרש הרבה מאוד מאמץ כדי לשכנע את הישראלים וגם את ציי הרכב לחזור ולרכוש את פוקוס.

מעבר לכך, בימי הפוסט־קורונה ייתכן שציי הרכב הגדולים לא ימהרו לרכוש מכונית שרמת הסחירות שלה אינה ברורה והיתרון הגדול ביותר שלה - מנוע טורבו רב עוצמה - עלול להוכיח עצמו כגורם מפריע לירידת הערך ולאמינות העתידית. כיוון שכך, בחודשים הקרובים עיקר נטל השיווק יפול על כתפי הצרכנים הפרטיים.

פוקוס היא מכונית ראויה, כזו שניתן ליהנות ממנה ומשלל היתרונות המובנים שלה. אך בעידן שבו הצרכנים הפרטיים נוטים בכיוונם של רכבי כביש־שטח ומתמודדים עם הרבה יותר חסמים והרבה יותר תחרות, פוקוס עלולה ליפול בין הכיסאותמסיבות שאינן תלויות ברכב אלא ברוח התקופה.

תגיות