אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הליגה הצרפתית: מתכון לבלאגן צילום: טוויטר פריז סן ז'רמן

הליגה הצרפתית: מתכון לבלאגן

האם הליגה החמישית הכי גדולה בכדורגל העולמי נמצאת בפני פשיטת רגל? 6 הערות

26.05.2020, 09:03 | אוריאל דסקל

1. הליגה הצרפתית תמיד נחשבה לאחת מחמש הליגות הגדולות באירופה - אבל תמיד היתה "על תנאי". מדובר בליגה הכי לא שיוויונית מבין החמש, הליגה החלשה ביותר מבין החמש, "הענייה" ביותר מבין החמש, וגם החשופה ביותר לבעיות כלכליות מבין הליגות החזקות באירופה. נראה שהקורונה חשפה את הבעיות כולן וכעת קבוצות פאר כגון מארסיי, בורדו וסנט אטיין בדרך לפשיטת רגל.

2. הבעיות הכלכליות נובעות מהסיום המוקדם של העונה. הממשלה הצרפתית החליטה שלא יהיו אירועי ספורט עד ה-1 בספטמבר ובליגה הצרפתית נאלצו להודיע על סיום העונה - כולל חלוקת תואר האליפות לפריז סן ז'רמן (השביעית בשמונה שנים) והורדת הליגה של טולוז ואמיין. בעקבות ההודעה של הממשלה, הוחלט להעניק הלוואה ממשלתית של כ-224 מיליון יורו למועדונים כדי לסייע להם להתגבר על הבור הכלכלי אליו נקלעו. ואולם, המצב הכלכלי והמקצועי הרגיש של חלק מהמועדונים, הוחמר בגלל הפסקת הפעילות, 10 מחזורים לתום העונה.

ניימאר קיליאן מבאפה פריז סן ז ניימאר קיליאן מבאפה פריז סן ז'רמן | צילום: איי אף פי ניימאר קיליאן מבאפה פריז סן ז

3. חברת CANAL+ וחברת beIN שמחזיקות את זכויות השידור של הליגה הצרפתית החליטו לא לשלם את התשלום האחרון על זכויות השידור של העונה ואחרי שהליגה הגיעה לסיכום על פיצויים מוקטנים מחברות התקשורת, מדובר על אובדן הכנסות של לפחות 200 מיליון יורו. בנוסף, לפי חישוב של חברת המחקר Mediapart אובדן ההכנסות ממכירת הכרטיסים ומחסויות מגדיל את אובדן ההכנסות הכללי ליותר מ-438 מיליון יורו. אולי קרוב יותר ל-540 מיליון יורו עד ה-30 ביוני. בנוסף, בגלל שהפיצויים יחולקו לפי הסכום שכל קבוצה קיבלה מזכויות השידור, פריז סן ז'רמן שבבעלות קטארית - תקבל את הנתח הגדול ביותר של ההלוואה בעוד שקבוצות שממש צריכות את הכסף הזה יקבלו פחות. צריך לזכור שעוד לפני הקורונה הכדורגל הצרפתי היה רחוק מלהיות רווחי (למרות הכנסות של כ-2 מיליארד יורו) או שיוויוני (פריז סן ז'רמן משלמת לשחקניה לפחות פי 3 יותר מהקבוצה הכי קרובה אליה): בעונת 2018/19 המועדונים בליגה הצרפתית הפסידו 160 מיליון יורו.

4. הצרות, כאמור, הן לא רק פיננסיות והקבוצות בליגה מתמודדות כמעט כל הזמן עם בריחת מוחות. מארסיי, עוד לפני הקורונה, היתה חייבת למכור שחקנים כדי לעמוד בתנאי הפייר פליי הפיננסי והמנהל הספורטיבי שלה, אנדוני זוביזרטה התפטר. לואיש קאמפוס, המנהל המקצועי-יועץ מקצועי של ליל, שאחראי על הבאת הכישרונות הגדולים למועדון הצרפתי, גם כן עזב את צרפת ויצטרף לחברו ז'וזה מוריניו בטוטנהאם. גם פריז סן ז'רמן במשא ומתן עצבני עם השחקנים לגבי הורדת שכר ונראה שניימאר וקיליאן מבאפה, שני הכוכבים הגדולים שלה, מעוניינים לעזוב. כמו כן, רוב השחקנים בצרפת יספגו קיצוץ של בין 20% ל-50% בשכרם או שלא יקבלו שכר בכלל עד חזרה למגרשים. ייתכן שהרבה מוחות יברחו מהכדורגל הצרפתי - מה שיקשה עוד יותר על שיקומו.

5. הצרות הן גם משפטיות. אמיין, שהורדה לליגת המשנה, תובעת את מנהלת הליגה על ההורדה שלה (היתה במרחק 4 נקודות מהקו האדום עם 10 משחקים בקופה) ונשיא אולימפיק ליון, ז'אן מישל אולאס, בעיצומו של קרב פוליטי-משפטי, נגד מנהלת הליגה. אולאס אף כתב מכתב לחברי פרלמנט צרפתי כדי להשיג את תמיכתם במאבק המשפטי נגד המנהלת והממשלה. ליון היתה במקום השביעי כשהליגה הופסקה - ולכן פספסה את ההזדמנות שלה להתחרות בליגת אירופה או בליגת האלופות. אולאס טוען שהליגה הצרפתית לא היתה חייבת לעצור את הפעילות וטען שהכדורגל הצרפתי יקרוס בגלל הסיום המוקדם של העונה המוקדם. "ההלוואה של הממשלה היא טובה ואנחנו מודים עליה אבל הלוואה צריך להחזיר ולא בטוח שהמועדונים יוכלו להחזיר את הכסף הזה". אולאס ביקש את החזרת הליגה אך ספק אם זה יקרה. "אני לא בטוח שהליך קבלת ההחלטות היה לגיטימי" כתב אולאס במכתב.

6. הליגה הצרפתית חיה, במשך שנים רבות, על היכולת שלה למכור שחקנים צעירים בכסף גדול ולחדש את הסגלים עם "תוצרי" האקדמיות המשובחות בצרפת. המודל הזה גם בסכנה בגלל קריסת מחירי השחקנים ברחבי אירופה. זה הבור בתוך הבור. שחקנים שהיו אמורים להימכר ב-20-25 מיליון יורו, אולי 40 מיליון יורו, לא ימכרו ביותר מ-10-15 מיליון יורו. שחקנים שהיו אמורים להימכר ב-3-4 מיליון יורו, לא יימכרו בכלל. המשמעות היא הליגה של אלופת העולם בכדורגל בצרות - שהיו שם לפני הקורונה - ורק העמיקו בעקבות הקורונה.

תגיות