אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל Fundbox: ״בסוף המשבר יהיו לנו פחות תחרות ויותר דרישה״ צילום: ASHELY BATZ

ראיון כלכליסט

מנכ"ל Fundbox: ״בסוף המשבר יהיו לנו פחות תחרות ויותר דרישה״

החברה המספקת פתרונות אשראי ותשלומים לעסקים קטנים מודיעה על הרחבת סבב C עם גיוס של 20 מיליון דולר. מנכ"ל החברה, אייל שנער, בשיחה עם כלכליסט על השפעת משבר הקורונה וההחלטה לפטר עובדים

26.05.2020, 16:00 | הגר רבט
חברת הפינטק הישראלית פאנדבוקס (Fundbox) המספקת פתרונות אשראי ותשלומים לעסקים קטנים מודיעה היום (ג׳) על הרחבת סבב ה-C עם גיוס של 20 מיליון דולר נוספים מזרוע ההון סיכון של הענקית היפנית מיצובישי (MUFG). בכך משלימה החברה גיוס של 200 מיליון דולרים באקוויטי ו-$150 מיליון נוספים בקו אשראי.

קראו עוד בכלכליסט

ההודעה של פאנדבוקס מגיעה על רקע תקופה של משבר כלכלי עמוק בארה״ב, שעשוי לחסל חלק ניכר לא רק מהמתחרות של החברה אלא גם מהלקוחות שלה. אייל שנער, מייסד ומנכ"ל החברה אומר לכלכליסט כי ״בסוף המשבר יהיה לנו פחות תחרות ויותר דרישה. גם בימים כתיקונם רוב העסקים הקטנים לא שורדים. לפי הסטטיסטיקה 90% מהעסקים הקטנים לא שורדים את 5 השנים הראשונות, גם שלא בתקופת משבר. גם מסעדה מצליחה מאוד מתנהלת על מרווחים נמוכים והסיכויים שלה לשרוד לאורך זמן היום מאוד נמוכים, אני חושב שהמשבר הזה הרבה יותר גרוע ממה שאנשים מבינים. אבל הוא גם יוצר הרבה יותר הזדמנויות להרוויח".

אתר FundBox אתר FundBox אתר FundBox

מהחברה נמסר גם כי בעוד שמשבר הקורונה השפיע לרעה על מרבית תחום הפינטק וחברות הפסיקו להעמיד אשראי ללקוחותיהם מתחילת המשבר, פאנדבוקס צברה תאוצה חיובית באמצעות הענקת אשראי ללקוחות חדשים וקיימים וגם תשלומים מהירים יותר עבור ספקי B2B- הנחוצים מתמיד בזמני משבר. מהחברה נמסר כי למרות עלייה קטנה בהפסדי האשראי בעיצומה של המגיפה, האינדיקטורים מראים כעת כי החברה חזרה לרמות של לפני המשבר ואף טובים יותר. עד כה, פאנדבוקס אפשרה עסקאות בין עסקים בהיקף של יותר מ-2 מיליארד דולרים.

״זה טרגי כי הרבה עסקים קטנים ובינוניים לא ישרדו את המשבר, כמו גם הרבה מהמתחרים שלנו״ מפרט שנער, ״אנחנו המשכנו לקבל לקוחות חדשים גם תוך כדי המשבר ומתכוונים לנצל את ההזדמנות ולהפוך להיות מובילי שוק. אני לא רוצה להמעיט בערך של מזל פה - היו כמה סיבות שעזרו לנו להצליח. למרות החששות שלנו ההפסדים בתשלומים ובאשראי נותרו בספרות בודדות. אחת הסיבות לכך היא ההשקעה הממושכת שלנו בטכנולגיה עצמה - 7 שנים עבדנו על טכנולוגיית ניהול סיכונים ועלתה השאלה אם היא תעבוד ברגע האמת - והיא עבדה. סיבה שנייה היא התמהיל של סוגי הלקוחות שלנו, להבדיל מכמה מתחרים, לנו יש יותר חשיפה לעסקי B2B ולא ישירות לצרכנים, ובמשבר הזה עסקים כמו מסעדות מספרות ומכוני כושר חטפו מהר וחזק והגיעו למצב לא טוב. תמהיל הלקוחות ישתנה קצת ונמשיך להשקיע יותר בתחומים הללו".

האם עסקים עדיין ניגשים לקחת מימון בשוק הפרטי כשיש מימון ממשלתי רחב היקף כל כך בארה״ב?

״כן. יש גם עסקים שלא מעוניינים במגבלות הללו. אבל במקביל אנחנו פעילים גם בתוכנית המימון הממשלתית תחת אישור של הפד״.

פאנדבוקס הפכה למלווה מאושר בתוכנית הגנת השכר (Payroll Protection Program – PPP) של הסוכנות לעסקים קטנים של ממשלת ארה"ב (SBA). התכנית היא חלק מחוק CARES – התקנה החדשה של הממשל האמריקאי המאפשרת להעניק תמריצים כספיים לעסקים במשבר וחלה על רוב העסקים הקטנים בארה"ב. התכנית החדשה מקצה מאות מיליארדים הניתנים בהלוואות בגיבוי המדינה. מהחברה נמסר כי בסיבוב הראשון של הסיוע בתכנית PPP, פאנדבוקס שימשה כצינור מורשה של הממשל דרכה עברו עד כה יותר מ-200 מיליון דולר של הלוואות מאושרות.

אייל שנער, מנכ"ל Fundbox, צילום: ASHELY BATZ אייל שנער, מנכ"ל Fundbox | צילום: ASHELY BATZ אייל שנער, מנכ"ל Fundbox, צילום: ASHELY BATZ

לשנער אין אשליות באשר לחומרת המשבר הנוכחי והוא סבור שנראה השפעה ארוכת טווח על הכלכלה: ״אמנם לא ראינו הפסדים עם הלקוחות אבל ככל שזה ימשך יותר זמן זה יחלחל לכל הכלכלה כי בסוף מדובר בשרשרת רווח כלפתע יש עשרות מיליוני מובטלים בארה"ב. בשיא המשבר בחודש במרץ, והרבה אנשים לא מדברים על זה פה, היה חשש ברמה הפדרלית שבנקים לא יוכלו לפדות חיסכונות קצרי מועד ויגרם משבר נזילות - זה מה שגרם לפד להגיב בצורה אגרסיבית״.

אותם חששות הם אלה שהביאו את שנער לערוך קיצוצים בחברה: ״באותו שבוע במרץ, שבו לא היה בלתי סביר שהעולם יפסיק לעבוד והקפיטליזם עצמו היה נראה בסכנה, עשינו הערכת מצב ולקחנו את המקרה הגרוע ביותר שבו לא יהיו לנו הכנסות למשך 3 שנים. הבנו שאם נרצה לשמור את העובדים בלי הכנסות ומבלי לפגוע במי שנשאר צריך לקצץ 14% מכל החברה. האחריות של חברה היא לא רק לעובדים של היום אלא גם לאלה של מחר. ניסינו להיפרד מהעובדים בצורה הכי מכובדת ולדעתי גם בצורה מאוד נדיבה. אני מקווה שיום אחד נוכל להחזיר חלק מהם״.

לא עדיף לקצץ שכר כדי לנסות לשמר כמה שיותר אנשים?

״לכל ההנהלה קיצצנו שכר ביותר מ-10%. זו שאלה שעלתה וההחלטה הייתה שמי שנשאר צריך להישאר עם ראש נקי ולא לחשוש מעוד הורדות ועוד גלי פיטורים. החלטנו שאחרי הטראומה הזו, שהיא קשה לכל חברה. אנחנו רוצים לייצר ביטחון יחד עם ודאות למי שנשאר - חלק מזה הוא הביטחון הכלכלי".

לגבי הגיוס עצמו שנער מעיד שהחברה לא חיפשה את הכסף בשלב זה. ״בדיוק סגרנו סבב מאוד גדול שהיה יותר ממה שתכננו (179 מיליון דולר בספטמבר 2019) ואחד המשקיעים - MUFG- שם צ׳ק קטן כי לא היה מקום. מאז הם התקרבו לחברה ומדברים על פעילות משותפת עתידית ביפן ושאלו אם יש אפשרות להגדיל פי 4 את הסכום שהשקיעו. הסכמנו כי זו תקופה שעדיף שיהיה בה יותר מזומן ממה שאתה צריך וראינו בזה ערך אסטרטגי להתרחבות עתידית לאסיה. מה גם שזה גם מחמיא שמשקיע רוצה להגדיל השקעה בתקופה שהיא אחת הקשות בהיסטוריה״.

לסיום הרחיב שנער על תוכניות ההתרחבות הגלובלית של פאנדבוקס: ״אנחנו מדברים באסיה ובאירופה עם משקיעים כבר תקופה לכן גם הכנסנו את אליאנס הגרמנית לסבב האחרון. העובדה שיש פרטנר מקומי מאוד עוזר להבין מה האתגרים של השוק. השאיפות של החברה לא השתנו ואנחנו עדיין רוצים להיות גלובליים. למרות זאת בשנה הקרובה נמשיך להיות מפוקסים בשוק האמריקאי״.

תגיות