אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בקשה לאישור תביעות ייצוגיות נגד הרשתות בשל מחירי החמאה צילום: שאטרסטוק

בקשה לאישור תביעות ייצוגיות נגד הרשתות בשל מחירי החמאה

בשתי התביעות, בסך של כ-2.5 מיליון שקל כל אחת, נטען כי רשתות השיווק מכרו חמאה במחיר הגבוה מזה שנקבע בצו הפיקוח על המחירים; העותרים טוענים עוד כי הרשתות עקפו את קביעת המחוקק לפיה יחול פיקוח גם על "מוצר דומה" - כלומר חמאה מיובאת

27.05.2020, 11:49 | נורית קדוש

רגע לפני הדיון בבג"ץ ביום שני בעתירת הרפתנים נגד שרי האוצר והחקלאות לשעבר, שביטלו בהוראת שעה את המכס על יבוא חמאה ונוכח עמדת המפקח על המחירים אורי צוק בר לפיה יש להסיר את הפיקוח על המחיר, מתחילה התקוממות צרכנית.  

קראו עוד בכלכליסט

שתי תביעות ובקשות להכרה בהן כייצוגיות, הוגשו הבוקר (ד') כנגד רשתות השיווק שמכרו חמאה במחיר הגבוה מזה שנקבע בצו הפיקוח על המחירים. תביעה בגובה 2.5 מיליון שקל הוגשה בבית המשפט המחוזי מרכז הוגשה על ידי עמית גנסין, נגד הרשתות שופרסל, ויקטורי, פרשמרקט, יינות ביתן, מגה ורמי לוי שיווק השקמה. לטענת התובע, הרשתות הגדילו בכך את רווחיהן על חשבון הציבור. הוא מבקש מבית המשפט פיצוי של הצרכנים ולחייב את הרשתת למכור חמאה רגילה במחיר המפוקח. חיים חן סבג וליבנה כץ הגישו תביעה לבית משפט השלום בחיפה בגובה 2.34 מיליון שקל, כנגד רמי לוי, שופרסל, ויקטורי, מגה יינות ביתן ומחסני השוק, בטענה דומה.

 , צילום: ברוך נאה, דני לרנר צילום: ברוך נאה, דני לרנר  , צילום: ברוך נאה, דני לרנר

התובעים טוענים כי המחוקק צפה מבעוד מועד אפשרות שהרשתות יתחכמו וינסו לבצע סיווגים שונים של מוצרים על מנת להחריגם מהרשימה, לצורך מכירתם במחיר גבוה. כדי למנוע זאת, קבע המחוקק שהמחירים המפוקחים יחולו גם על מה שמוגדר כ"מוצר דומה".

מחיר חמאה באריזת 100 גרם עומד על 3.94 שקלים וצו הפיקוח אינו מצמצם את תחולתו רק לחמאה תוצרת ישראל, אלא חל על כל חמאה רגילה. במרץ החולף, פרסם המפקח על המחירים את עמדתו וקבע כי נוכח השינוי שחל במאפייני שוק החמאה וכניסתה של חמאה מיובאת למסחר בהיקפים נרחבים, יש לראות בחמאה מיובאת כמוצר דומה לחמאה מקומית וקבע כי מתחילת חודש מאי השנה, יבצע אכיפה של הוראות אלו.

מחסור בשומן ומחלוקות עם משרד האוצר ב-2018 על מחיר מוצרי החלב שבפיקוח, הובילו את המחלבות תנובה וטרה לצמצם את ייצור החמאה. את המחסור מילאו יבואנים שהביאו לארץ חמאה במכסות פטורות ממכס שקיבלו. המחסור בחמאה המקומית גדל עד כדי כך שהשנה היקפי הייבוא הגיעו לשיעור דומה לזה של הייצור המקומי והצרכנים נאלצו לקנות חמאה מיובאת. אלא שהחמאה, נמכרה במחיר גבוה מזה המפוקח.

יש לציין כי שר החקלאות החדש, אלון שוסטר, אמנם שינה את עמדת המשרד בסוגייה והוא מתנגד להמשך הפטור ממכס על החמאה המיובאת, כששר האוצר החדש ישראל כץ תומך בהמשכו, אך העתירה בעינה עומדת.

כפי שנחשף השבוע בכלכליסט, למרות הכרזתו, המפקח על המחירים אישר לווילי פוד להחריג מפיקוח מחירים את החמאה הפינית valio שהיא מייבאת בטענה כי זו חמאה מיוחדת. במכתבו כתב המפקח כי "מדובר בחמאה ייחודית מפינלנד מרפתות המייצרות על מרעה מלא בתוספת תרבית לקטית עם חיי מדף, מרקם וצבע שונים. השתכנעתי שמדובר במוצר שונה".

בשימוע שהתקיים השבוע בוועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והכלכלה בעניין המשך הפיקוח על מחירי החמאה, טענה נציגת המועצה לצרכנות כי "אם יוסר פיקוח מחירים על החמאה, מחירה יזנק" זאת בעוד היבואנים איימו כי אם לא יוסר הפיקוח על החמאה, לא תהיה כדאיות כלכלית לייבוא והשוק עלול לחזור למצב של מחסור כפי שנרשם בשנה שעברה.

תגיות